Discutii libere/forum

probleme la servici

ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !

Moderator: Automatistul

probleme la servici

Mesajde Wolfyman » 13 Dec 2006, 19:23

am si eu o intrebare, poate stie cineva si sa ma ajute!
lucrez ca stagiar la aerostar si cand m-am angajat cu contract individual pe durata nedeterminata am semnat un contrac cu ei pt un curs prin care ma angajam sa platesc scolarizarea daca plec in mai putin de trei ani! cu acest contract am fost de acord. Acum trebuie sa ma intorc in bucuresti pt ca am niste probleme, iar cei de la aerostar vor sa mai semnam un contrac de formare profesionala care prevede ca daca plecam in decurs de 4 ani de la ei trebuie sa platim 6000RON! eu am zis ca nu il semnez stiind ca in max 2 luni plec! intrebarea mea este: aerostarul in aceste conditii poate sa ma dea afara pe motiv de indisciplina? Sau eu sunt obligat sa semnez acel contract?
FORD FOCUS 85KW 2003 DURATORQ TDCI Bucuresti . Smechera masina :)
VIN WF0AXXGCDA3E81998, COD MOTOR F9DA
Wolfyman
Member

Maşina: FOCUS I
VIN: WF0AXXGCDA3E81998

Mesajde Cornel001 » 13 Dec 2006, 19:34

Nu ma pricep dar nu cred ca esti obligat, mai ales pe motiv de indisciplina mi se pare aiurea.
Imagine
Mandru cetatean al republicii bananiere romania.
Silvio Berlusconi: Nu am nimic impotriva homosexualilor. Cu cat sunt mai multi in jurul meu, cu atat e concurenta mai mica.
Cornel001
Membru Belit

Maşina: Focus2 sedan 1.6 100 28.12.2005
VIN: dealadecotnarisec

Mesajde Wolfyman » 13 Dec 2006, 19:49

pe mine daca ma dau afara dar nu pe motiv de indisciplina nu ma deranjeaza ca nu ar mai trebui sa platesc primul contrac, dar daca ma dau afara pe indisciplina nu imi mai convine pt ca as avea problema la o urmatoare angajare
Wolfyman
Member

Mesajde catanea » 13 Dec 2006, 20:11

Un contract este bilateral, adica intre doua parti care isi dau acordul cu privire la....ceva.
Daca o parte nu este de acord nu semneaza. Ei nu au cum sa te oblige sa-l semnezi cu atat mai putin sa te dea afara pentru motive de indisciplina. Doar sa o faca....cunosc unele cazuri in care persoanele date afara fara motiv, sau motive inventate fara dovezi clare de indisciplina, au dat in judecata angajatorul. De aici au obtinut pe langa reangajare si plata salariilor restante si despagubiri consistente.

Asa ca....presupun ca trebuie sa le achiti banii pentru contractul semnat cand te-ai angajat...dar nu toata suma ci proportional cu perioada ramasa din contract. Sau depinde cum ai clauzele :icon_biggrin:

Sa tra'
Fusion 2006, 1.4 TDCi, 68 CP
catanea
Member

Mesajde Cif » 13 Dec 2006, 20:25

nu se mai trece "i"-ul in cartea de munca(sau registrul angajatilor) de multa vreme iar contractul ala nu esti obligat sa il semnezi.
si angajatorul nu mai poate sa te dea afara dupa cum il taie capul... + vezi ce a zis catanea la faza cu judecata...
Cif

Mesajde BogdanF » 13 Dec 2006, 20:53

Sau le-o iei tu inainte, iti prezinti demisia, le platesti cursul pentru care ai semnat contractul si gata.
FORD FOCUS 2007 1.6 TI-VCT FUN X Imagine
DACIA DUSTER 2012 1.5 dCi Imagine
BogdanF

Maşina: Focus al II-lea

Mesajde Dan » 13 Dec 2006, 23:25

nu esti obligat sa semnezi asa ceva... daca te dau afara pe un astfel de motiv poti sa ii dai in judecata si sa castigi fara probleme...

nu am inteles totusi foarte exact... ai mai facut inca un curs de formare sau vor sa-l prelungeasca pe cel initial de la 3 la 4 ani?

p.s. in franta stiu sigur ca actele aditionale la contr de munca sunt ILEGALE... dar noi suntem in RO.. tara tuturor posibilitatilor..
2003 Fiesta 1.4 TDCi 68CP Imagine
Dan
Ford Freak

Mesajde Smiley » 14 Dec 2006, 01:26

dude, ai de invatat o gramada despre codul muncii. iti recomand sa-l cauti pe net si sa-l citesti.
uite cateva citate din el:

Art. 38. - Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmăreste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.

aditional, te-ar putea interesa si asta (pari destul de tanar):

Art. 152. - (1) În cazul în care în cursul unui an calendaristic, pentru salariatii în vârstă de până la 25 de ani, si, respectiv, în cursul a 2 ani calendaristici consecutivi, pentru salariatii în vârstă de peste 25 de ani, nu a fost asigurată participarea la o formare profesională pe cheltuiala angajatorului, salariatul în cauză are dreptul la un concediu pentru formare profesională, plătit de angajator, de până la 10 zile lucrătoare.

oricum, problema ta este cat de cat reglementata:

Art. 194. - (1) În cazul în care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională este initiată de angajator, toate cheltuielile ocazionate de această participare sunt suportate de către acesta.

Art. 195. - (1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională mai mare de 60 de zile în conditiile art. 194 alin. (2) lit. b) si alin. (3) nu pot avea initiativa încetării contractului individual de muncă o perioadă de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesională.

oricum, lasand teoria deoaprte(iti recomand totusi sa citesti codul muncii, il gasesti pe net si e bine sa stii ce-i in el, macar asa, in mare), ar fi urmatoarele idei de retinut:
-contractele de genul "te trimit la specializare, dar stai x ani sau platesti y bani" sunt la marginea legii. am cunoscut oameni care au mers in instanta impotriva unor asemenea contracte si au castigat. totul tine de avocati in cazul asta, poti sa castigi dar poti sa si pierzi
-nu te poate obliga nimeni sa semnezi un contract. in caz ca te obliga, da-l in judecata!. daca tu refuzi sa semnezi un nou contract, tot ce pot sa faca e sa nu te mai trimita la training. daca te ameninta, explica-le ca asta se numeste santaj si se lasa cu puscarie.
- ca si angajat, ai drepturi!. incheierea contractului pentru indisciplina nu-i o chestie de "azi la pranz mi-a spus ala ca esti bulangiu, asa ca sterge-o". citeste sectiunea a 2-a din codul muncii, "Concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului". daca-ti fac figuri, stai linistit, cere in scris decizia de concediere si da-i in judecata. o sa poti castiga super lejer, daca decizia de concediere se bazeaza pe refuzul de a semna un contract. eventual explica-i celui ce vine si te ameninta ca ceea ce face el se numeste abuz in serviciu si se poate lasa lejer cu dosar penal si puscarie.

situatia e un pic incurcata deoarece ai semnat primul contract si asta e putin cam la marginea legii. moral, ar avea ei dreptate si daca tu pleci ar trebui sa le platesti scolarizarea. asta de obicei se rezolva usor, majoritatea firmelor care te vor vor fi de acord cu plata scolarizarii respective, sau macar a unei parti din ea(sau iti vor da un salariu suficient de mare incat sa platesti singur, in 2-4 luni, din diferenta dintre vechiul salariu si noul salariu). in ceea ce priveste noul contract, treaba e foarte simpla: refuzi sa-l semnezi. oricum in 2 luni pleci, in cel mai rau caz te pot sicana putin in astea 2 luni(sa nu-ti aprobe concediu, sa te puna sa faci diverse chestii; fii foarte atent, poti sa-i arzi si tu foarte usor daca-ti fac figuri).
Focus C-Max Ghia 2.0 TDCI
Imagine
Smiley

Mesajde verga_Cip » 14 Dec 2006, 08:24

Considerentul pentru care te pune sa semnez un astfel de act este pentru ca firma investeste in tine... un asemenea curs costa cateva mii de euro. Am trecut si eu prin asta! La mine sumele erau de 300 euro pe curs si erau vreo 3-4 cursuri :icon_biggrin: insa, nu te pot da afara pe motive de indisciplina! E absurd! Aaaa.... ca iti pot face probleme apoi.... inventeaza tot felul de nebuni... se poate. Ai grija sa te feresti de asemenea chestii... e spre binele tau!
Insa tu poti spune conducerii printr-o cerere scrisa si inregistrata in 2 exemplare la registratura/secretariat ca nu vrei sa faci cursul.... simplu. Ei nu te pot obliga!
Si ai incheiat povestea. Invoci in cerere probleme personale si gata!

Bafta
verga_Cip
1nsane Member

Maşina: Ford Focus Mk2 2.0 TDCi 100 kw 2005

Mesajde Ecstaz » 14 Dec 2006, 11:21

@Smiley: Felicitari pt ce ai scris acolo. Vad ca te-ai documentat temeinic (in cazul in care nu esti jurist sau avocat :P). Dar uite ce am gasit eu folosind google. Nu scrie nimic de varsta. Poate nu e bun ce am gast eu, poate nu e la zi.

"Concediile pentru formare profesională

Art. 149. - (1) Salariatii au dreptul să beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesională.

(2) Concediile pentru formare profesională se pot acorda cu sau fără plată.

Art. 150. - (1) Concediile fără plată pentru formare profesională se acordă la solicitarea salariatului, pe perioada formării profesionale pe care salariatul o urmează din initiativa sa.

(2) Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai cu acordul sindicatului sau, după caz, cu acordul reprezentantilor salariatilor si numai dacă absenta salariatului ar prejudicia grav desfăsurarea activitătii.

Art. 151. - (1) Cererea de concediu fără plată pentru formare profesională trebuie să fie înaintată angajatorului cu cel putin o lună înainte de efectuarea acestuia si trebuie să precizeze data de începere a stagiului de formare profesională, domeniul si durata acestuia, precum si denumirea institutiei de formare profesională.

(2) Efectuarea concediului fără plată pentru formare profesională se poate realiza si fractionat în cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de învătământ sau pentru sustinerea examenelor de promovare în anul următor în cadrul institutiilor de învătământ superior, cu respectarea conditiilor stabilite la alin. (1).

Art. 152. - (1) În cazul în care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesională în conditiile prevăzute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesională, plătit de angajator, de până la 10 zile lucrătoare sau de până la 80 de ore.

(2) În situatia prevăzută la alin. (1) indemnizatia de concediu va fi stabilită conform art. 145.

(3) Perioada în care salariatul beneficiază de concediul plătit prevăzut la alin. (1) se stabileste de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu plătit pentru formare profesională va fi înaintată angajatorului în conditiile prevăzute la art. 151 alin. (1).

Art. 153. - Durata concediului pentru formare profesională nu poate fi dedusă din durata concediului de odihnă anual si este asimilată unei perioade de muncă efectivă în ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decât salariul."

Am luat textul de lege de aici http://www.dsclex.ro/coduri/codul_muncii_2006.htm#t3
My ride: Ford Mondeo 2003 1.8L 125HP (gas)

Sa aveti o zi FORDmidabila.
Ecstaz
Gold Member

Mesajde Smiley » 14 Dec 2006, 12:16

cred ca ce am eu nu e la zi :D
am gasit aici o alta varianta (sper eu ca e ultima) : http://www.codulmuncii.ro

se pare ca articolul 152 a fost modificat: http://www.codulmuncii.ro/titlul_3/capi ... 152_1.html

nu sunt avocat/jurist, dar codul muncii consider ca ar trebui citit de toti.
Focus C-Max Ghia 2.0 TDCI
Imagine
Smiley

Mesajde Wolfyman » 14 Dec 2006, 12:34

multumesc petru raspunsuri! Am citit codul muncii chiar inainte sa dau mesajul.
Ideea e ca se spune clar ca in cazul stagiarilor ei sunt obligati sa tina un curs de formare profesionala care este platit de angajator. Eu oricum nu semnez acest contract indiferent cu ce varianta vine stiind ca plec.
Va multumesc inca odata si daca mai aflati altceva nu ezitati sa-mi spuneti si mie.
Wolfyman
Member

Mesajde adispan » 18 Dec 2006, 08:43

ia uite ceam gasit pe avocatnet.ro

"Coordonatele problemei
Formarea profesionala este activitatea desfasurata de o persoana inainte de incadrarea sa in munca, in scopul de a dobandi cunostintele de cultura generala si de specialitate, necesare pentru exercitarea unei profesii sau meserii. Intr-o asemenea acceptiune, formarea profesionala este echivalenta calificarii profesionale.
Intr-un alt inteles, mai larg, prin formarea profesionala se intelege si perfectionarea acestei pregatiri, adica dobandirea de cunostinte noi. Avand in vedere importanta sa, formarea profesionala este privita ca un proces continuu, care este determinat obiectiv de progresul societatii, de dezvoltarea neintrerupta a stiintei si tehnicii moderne.
Noul Cod al muncii consacra un intreg capitol formarii profesionale. In acest context, se stabileste expres ca planul de formare profesionala – obligatoriu pentru fiecare angajator – face parte integranta din contractul colectiv de munca.
In acest sens, o problema de actualitate este aceea a completarii contractului de munca printr-un act aditional in cazurile in care salariatul este trimis sa urmeze o scoala sau un curs cu scoatere din productie. In acest caz actul aditional trebuie sa cuprinda:
a) obligatia unitatii de a suporta – direct sau prin alt organ – partial sau integral, cheltuielile pentru instruirea persoanei respective;
b) obligatia salariatului de a lucra in unitatea respectiva o anumita perioada de la terminarea formei de instruire, in raport cu necesitatile productiei, cheltuielile suportate de unitate, durata si importanta formei de instruire;
c) obligatia salariatului ca, in cazul nerespectarii angajamentului de a lucra in unitate in perioada stabilita prin actul aditional, precum si in cazul eliminarii sale din scoala (curs) pentru abateri sau al parasirii acestuia din motive care ii sunt imputabile, sa plateasca o despagubire egala cu cheltuielile suportate de unitate pentru pregatirea sa in cadrul formei de instruire respective.

In baza principiului general al negocierii individuale, modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.
Este important de subliniat ca angajatorul:
- pe de-o parte, are obligatia de a asigura salariatilor acces periodic la formarea profesionala (conceputa ca o cerinta continua);
- pe de alta parte, in cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de acesta."

bafta

Adi
adispan

Maşina: FF2 2006 hatch 1.4i 80 CP
VIN: WF03XXGCD36M19528

Mesajde mariuscociorva » 18 Dec 2006, 14:09

daca ajungi la proces cu ei( mai bine nu sa stii ca sunt multi care au castigat)
cunosc 2 tipi dati afara de la e-on moldova-
chemati in birou la sef : in maxim 3 zile trebuie sa parasiti firma noastra
De ce suntem concediati?
Ati venit aici sa fiti informati nu s apuneti intrebari. O zi buna
cam asta a fost concedierea
dat in judecata
castigat proces reangajat
Ford Focus 1,8 tdci
mariuscociorva
1nsane Member

Înapoi la Discutii libere/forum