Switch to full style
Eventualele probleme/nelamuriri tehnice generale.

Reguli forum

Dacă aveţi defecţiuni sau nelămuriri cu privire la maşina dumneavoastră, vă rog să căutaţi răspunsuri sau să deschideţi un subiect nou în Secţiunea dedicată modelului dumneavoastră. Această secţiune este doar pentru generalităţi.
Răspunde

Esapament dublu. Cum functioneaza?

30 Aug 2008, 15:24

Imi explica si mie cineva care este regula de functionare a unui esapament cu 2 iesiri din toba finala.

Caz de studiu. Am vazut in trafic masini BMW sau AUDI, diesel si benzina(ambele variante) care au toba finala cu 2 iesiri. Este vb de modeul cu 2 tevi una linga alta, si nu modelul cu evacuare stinga-dreapta.

Am vazut ca una din tevile de evacuare este blocata de o valva, care cel mai probabil se deschide la turatii mari. Care este logica? Cu ce ajuta acea valva daca tine una din evacuari inchisa, la turatii joase?

Re: Esapament dublu. Cum functioneaza?

30 Aug 2008, 21:20

Si eu mi-am pus intrebarea asta dar n-am fost suficient curios sa ma documentez :D
Am presupus ca ar putea avea acelasi rost ca si admisia variabila, adica sa optimizeze cuplul la turatie mica fara a-l penaliza la turatii mari. Din ce am gasit pe net insa se pare ca e mai mult un sistem dedicat reducerii poluarii fonice.
La turatie mica evacuarea e silentioasa, la turatie mare e mai putin restrictiva dar galagioasa.
Uite in linkul de mai jos, in prima parte a articolului:
http://autospeed.com/A_1484/cms/article.html
Răspunde