Eventualele probleme/nelamuriri tehnice generale.
Reguli forum
Dacă aveţi defecţiuni sau nelămuriri cu privire la maşina dumneavoastră, vă rog să căutaţi răspunsuri sau să deschideţi un subiect nou în
Secţiunea dedicată modelului dumneavoastră. Această secţiune este doar pentru
generalităţi.
01 Mar 2008, 20:52
Salut,
Mi-am pus roti pe 17 pe masina dar partea proasta e ca nu le am trecute in talon (sunt doar pe 14 si pe 15).
Ce trebuie sa fac pentru a intra in "legalitate" ?
PS: are cineva relatii pe la RAR?

astept pm daca e
01 Mar 2008, 20:58
da un search si gasesti chiar eu ma dezbatut subiectu pe larg.
01 Mar 2008, 21:38
eu am trecut de la 195/60/r15 la 205/40/r17, chiar trebuie sa merg la reprezentanta ca sa iau o hartie ceva sau doar ma duc direct la RAR cu rotile noi?
01 Mar 2008, 23:17
trebuie sa mergi la reprezentanta sa-ti dea hartie. eu asa am facut si apoi n-am avut probleme. hartia de la reprezentanta trebuie sa fie pe gratis, la RAR am dat anu' trecut in primavara 50 lei pt. completarea CIVului, plus ceva bani - am uitat cat da' tot p'acolo - la politie pt. completarea talonului. RAR nu te serveste fara hartie de la reprezentanta...
bafta
04 Mar 2008, 12:30
maine la 8 ma duc la rar... sa imi tineti pumnii

va spun cum s-a terminat!
04 Mar 2008, 12:42
ateptam cu f mare interes.
04 Mar 2008, 12:45
si eu astept!
05 Mar 2008, 09:47
Cei mai mari cretini sunt cei de la RAR!
Am fost azi la 8 la ei in Voluntari, m-au bagat intr-o hala si a venit un idiot sa vada masina.
Ma intreaba ce dimensiuni au cauciucurile ii spun 205/40/R17, noteaza el acolo si pleaca cica sa discute cu cei din "consiliu".
Se intoarce, isi ia un bec si se chioraste la roti vede el acolo dimensiuni si indice de viteza, isi noteaza si indicele de viteza si pleaca iar la "consiliu". Se intoarce si imi cere sa deschid capota si usita de la rezervor, dupa ce deschid se uita pe usita de la rezervor si vede acolo dimensiuni roti de la 14" la 17" (la 17" erau 215/40R17 si 215/45R17) si imi zice ca nu am cauciucuri corespunzatoare ca trebuie neaparat cum scrie acolo, eu ii zic, daca pun dimensiunile alea imi ating pentru ca nu avem drumuri bune si de asta am pus mai inguste un pic sa nu atinga in aripa cand dau in gropi sau ceva, el o tine pe a lui ca nu se poate si ca se duce la "consiliu".
Se intoarce si imi spune ca nu se poate si ca sa vin cu cauciucuri trecute acolo, eu ii spun "treceti-mi dimensiunile de acolo pe carte ca imi schimb eu cauciucurile" la care el shmecher cica: "Trebuie sa veniti cu ROTILE trecute acolo pe toate dimensiunile ca sa vi le trecem ca altfel nu se poate" si ma invita sa dau masina afara.
L-am vazut ca e idiot am tras masina afara si l-am sunat pe tata socru din MI si mi-a zis asa: pleaca acasa si nu mai sta la idiotii aia si daca e sa te opreasca vreodata politia cu cei de la RAR le arati ce scrie acolo pe usita aia de la rezervor si poti sa ii dai in judecata pentru ca atunci cand ai fost cu masina pentru identificare si inmatriculare nu ti-au trecut toate dimensiunile date de producator pentru masina!
Am plecat si acum am ajuns acasa si va spun ca TRAIM INTR-O TARA DE CAKT SI NU AVEM CE FACE!
PS: am plecat de la RAR nu le-am platit nimic pentru ca idiotu ala mi-a dat cartea inapoi si nu mi-a zis daca mai am de platit ceva ci doar mi-a zis sa ies din hala!
PS2: pentru cei care fac identificarea la masini sau le inmatriculeaza aratati-le cu degetul pe usita aia de la rezervor TOATE dimensiunile de roti ca poate vi le trec pe toate, iar daca nu le trec amenintatii ca-i dati in judecata si le vor trece instant pentru ca SUNT OBLIGATI SA TREACA TOATE DIMENSIUNILE ROTILOR IN TALON NU DOAR 1-2 DIMENSIUNI IN FUNCTIE DE CUM VOR MUSCHII LOR!
PS3: nu va trebuie nimic de la reprezentanta ca idiotii nu tin cont si doar se uita acolo la rezervor!
05 Mar 2008, 10:05
sapt viitoare imi fc timp si ma duc si eu peste ei. ideea este ca pe capacul de la rez nu prea ma vz sa scrie dim jentilor, o sa ma uit mai bn.
05 Mar 2008, 10:13
Si la Mondeo oare unde scrie? K la mine pe usitza de la rezervor scrie doar Diesel
05 Mar 2008, 10:35
trebuie sa aveti undeva trecute toate dimensiunile...pe usita rezervor, pe stalp usi, pe usi, sau in cartea masinii!SUNT SIGUR TRECUTE!UITATI-VA ATENT!
05 Mar 2008, 11:03
acum mam uitat si e un fel de calendar in partea sup numerotat de la 1 la 12 si pe orizontala de la 00 la 03 ca un tabel de calendar atata.
05 Mar 2008, 11:05
a si inca o intrebare. nush daca ai intrebat sau tiau spus daca nu ai cartea masinii in original le poti duce copie xerox si sa vada acolo toate dimensiunile?
05 Mar 2008, 11:34
nush ce sa zic..cel mai bine e sa vada idiotii scris pe masina!stiu sigur ca apare undeva un tabel cu rotile!toate masinile au!Pana si Dacia Solenza...
05 Mar 2008, 12:20
Pe stalpul de la sofer de obicei e un sticker in care iti da dimensiunile permise pe masina
05 Mar 2008, 14:04
Da, chiar ca e ciudat. Ce treaba are el cu ce e pe masina ta, trebuia sa iti treaca valorile date de producator. Nu inteleg cum vine aia sa mergi pana la ei cu anvelopele recomandate INAINTE sa ti le treaca. Ala nu stie ca e ilegal?! Politia nu e interesata daca anvelopele corespund sau nu cu producatorul, ci daca sunt sau nu trecute in talon. Daca nu sunt trecute, politia poate sa iti ia talonul daca te opresc pe drumul spre RAR. (indiferent daca scrie pe nu stiu ce usita sau stalp). Daca mai ai o pereche "legala" (indiferent de raza, pentru iarna sau asa ceva), mergi cu alea, si daca iti cer sa vii cu cele pe care vrei sa le treci in talon, le spui ca e ilegal.
Eu m-am uitat in tabelul cu presiunea pneurilor pentru a vedea ce recomanda producatorul , si nu mica mi-a fost surprinderea cand am vazut ca la mine in talon, pentru raza 15" , raportul dintre balon si latime este trecut gresit. Deci practic, daca merg cu dimensiunile recomandate, poate sa imi fie retinut talonul.

La unguri chiar am primit o amenda pe treaba asta, dar cauciucurile nu corespundeau nici cu ce scria in talon (dar nici cu ce recomanda producatorul, dar agentul nu avea de unde sa stie asta) cu toate ca erau R14 si cu 10 mm mai late!
05 Mar 2008, 16:15
nu imi mai bat capu cu idiotii aia!
ori gasesc pe cineva acolo si merg la sigur sa imi treaca ce dimensiuni vreau ori merg ilegal si ma (BIP) pe ei!
daca ma chinui un pic gasesc si un avocat si ii dau in judecata (lucru pe care il voi face cu siguranta daca imi va fi luat talonul pentru roti!)
Am pus si o imagine din manual ca sa vedeti ca apar si acolo niste dimensiuni, dar la mine nu apar toate, pe eticheta aia de la rezervor sunt mai multe (chiar si 215/45R17)
- Fişiere ataşate
-

05 Mar 2008, 18:27
Le-am trimis celor de la rar prin intermediul adresei lor web o frumoasa scrisoare:
Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti cum se procedeaza in cazul in care se doreste modificarea in cartea masinii a dimensiunilor rotilor. Eu am in cartea masinii trecut de producator 6 seturi de roti de la 14inch la 17inch, si atunci cand am inmatriculat masina mi-au fost trecute in cartea masinii doar 2 tipuri (14 si 15 inch). Azi am fost la RAR la Voluntari si un angajat de acolo nu a vrut sa imi faca modificarea in cartea masinii -dimensiunea pe care o doream era 205/40/R17 (cu aceste roti fiind echipata masina la intrarea in tara!) iar dimensiunile apropiate din Cartea masinii date de producator erau 215/40R17 si 215/45R17 -precizand ca nu este la fel cu cea data de producator, iar dupa ce l-am rugat sa imi treaca dimensiunile date de producator mi-a spus ca trebuie sa vin cu rotile montate pe masina!
Explicati-mi va rog cum sta exact treaba asta, daca eu vreau sa mi se treaca toate dimensiunile date de producator de ce trebuie sa vin cu rotile pe masina(24 de roti!)?
Va rog sa imi raspundeti urgent si va atentionez ca acest mesaj va ajunge si mai departe de conducerea R.A.R. !
Va multumesc!
05 Mar 2008, 20:16
Cred ca este clar faptul ca ei nu pot sa iti treaca ce dimensiuni vrei tu, ci doar ce dimensiuni indica producatorul. Dupa aia s-ar putea sa aiba ei probleme, in caz de ceva. Aia nu poti sa le-o reprosezi.
Dar la partea cu refuzul notarii la observatii al dimensiunilor date de producator ai perfecta dreptate.
06 Mar 2008, 00:31
Oricum ii doare-n basca. Am mai scris-o pe aici.
Masina mea a venit in acte cu 205/50R16 si 185/65R14 (doar de iarna) si idiotii mi-au trecut in CI si talon 195/65R15, care nici macar nu e dimensiune de Focus 1 ci de Focus 2.
Cum soferul pe care l-am trimis cu masina la RAR nu a observat, asa a ramas in acte.
Am rugat un alt coleg care a trecut pe la RAR sa le spuna care e situatia si ca am luat amenda (in realitate nu m-a intrebat nimeni niciodata de gume) si l-au luat la misto "haideti dom'ne ... colegul dvs e singurul om despre care am auzit ca si-a lua amenda pt asa ceva..."
@deejay_xb
Daca ai in manual si variantele pt 1.8 Zetec 85kw hatch, pune te rog un scan si cu pagina respectiva. Vad ca apar diferentele (declarate) de consum si de viteza la diversele dimensiuni.
Merci
06 Mar 2008, 02:46
eu am 195 /50/15 si se vede!! si ca sa vedeti...la RAR am fost cu alea de tabla 195/65/14 si ei mi-au trecut in talon 195/60/15 atat

acum am pe 50 si cand imi voi lua urmatoarele cauciuce vor fi 205/60/15

no me enteresa
06 Mar 2008, 08:44
In caz ca mai comenteaza cei de la RAR, amenda e 200-250RON, platibila jumatate in 48 de ore :
$1 scrie:$2Art. 90.
1. Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a ll-a de sanctiuni urmatoarele fapte savârsite de persoane fizice:
6. conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevazute în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori sunt uzate peste limita admisa;
Art. 99.
1. Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se retine de catre politia rutiera în urmatoarele cazuri:
h. anvelopele au alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevazute în cartea de identitate a vehiculului, prezinta taieturi sau rupturi ale cordului ori sunt uzate peste limita legal admisa;
extremero Uite aici pagina respectiva:
07 Mar 2008, 00:18
adevarat ca sunt idioti mi-e mi-au gresit adresa in talon si permis ,si dupaia m-am luat la cearta cu iei pt ca eu la dosar am avut copie buletin noua dupa adresa noua si ei tot cu aia veche tiparise si ma puneau sa platesc iar taxe talon etc,,si panala la urma am rezolvat cu un SEF de acolo pt ca era vina lor pluss de asta ca individa aia imi eliberase permis cu un buletin care nu corespundea cu el
07 Apr 2008, 09:34
Man, dimensiunile pe care ti le trec ei in cartea de identitate (si dupa care se face talonul), sunt cele OMOLOGATE...N-are nici o legatura cu ce "recomanda" producatorul, ci doar cu ce au declarat domnii de la Romcar sau care ti-au facut omologarea....
Eu am avut surpriza la o identificare, sa descopar ca cei de la ROMCAR, NU AU OMOLOGAT masina, scriind in carte un alt model de motor. De ce? pentru ca probabil asa aveau ei manevra

Cei din Voluntari chiar stiau de treaba asta, au avut "probleme" si cu alte masini nu doar a mea
10 Apr 2008, 16:21
mie mi-au trecut cei de la RAR dimensiunile de anvelope de pe usita de la rezervor.
Au fost super ! si eu....
10 Apr 2008, 18:52
Si cat te-a costat? Sau ce le-ai dat?
14 Apr 2008, 15:18
am platit 100 RON pentru identificare si adaugare anvelope. Nu mai stiu cat a fost fiecare operatie...
14 Apr 2008, 18:45
am verificat factura de la RAR:
completare modificari in C.I.V. = 9.08 +TVA = 10.80 RON !!!
18 Mai 2008, 11:25
$1 scrie:$2rebuie sa mergi la reprezentanta sa-ti dea hartie. eu asa am facut si apoi n-am avut probleme. hartia de la reprezentanta trebuie sa fie pe gratis, la RAR am dat anu' trecut in primavara 50 lei pt. completarea CIVului, plus ceva bani - am uitat cat da' tot p'acolo - la politie pt. completarea talonului. RAR nu te serveste fara hartie de la reprezentanta...
bafta
Daca va ajuta am eu acel document de la reprezentanta care va trebuie la RAR pt. schimbarea dimensiunilor, cine il vrea sa-mi dea PM, nu il pot atasa aici pentru ca are 320 KB si maximum allowed size is 180 KB.
23 Iun 2008, 16:35
$1 scrie:$2m verificat factura de la RAR:
completare modificari in C.I.V. = 9.08 +TVA = 10.80 RON !!!
esti sigur
pentru ca pe site la ei scriu
Pentru a completa in cartea de identitate a vehiculului (C.I.V.) alte anvelopele si jante ce pot fi montate optional pe un anume tip de autovehiculul (mentionate in documentele de omologare de tip a vehiculului), trebuie sa prezentati vehiculul echipat cu anvelopele respective la una dintre reprezentantele R.A.R.
Tariful pentru o astfel de prestatie este in jurul sumei de 100 RON.
ma mir ca in 3 luni sa fi crescut de 10 ori pretul.