Saptamana asta am de reparat un motor V6 de 2.8
Deoarece la un motor timpul cel mai mult se pierde cu pasuirea supapelor in chiulase,am inceput cu acestea.
In pozele ce urmeaza o sa urmarim cum se efectueaza aceasta operatie.
Se depreseaza arcurile supapelor si se scot sigurantele de pe tija de ghidare,apoi acestea raman libere de sarcina putand fi demontate de pe chiulasa.
Se prinde o bormasina electrica la menghina,iar in aceasta bormasina se monteaza supapa care prin invartire se curata de depunerea de ulei ars si calamina rezultata la ardere,cu ajutorul unui cutit cu varful rotund iar ulterior cu smirgher.
Apoi cu ajutorul unor freze,se frezeaza scaunul de asezare al talerului supapei,iar apoi cu alta bormasina electrica,dar care are neaparat schimbator de sens se pasuieste fiecare supapa pe scaunul ei si dupa aceasta nu avem voie sa le montam decat in locul si ordinea in care au fost pasuite.
Am mentionat faptul ca trebuie bormasina cu sens,pentru ca aceste supape se freaca de 3 ori pe dreapta si de 3 ori pe stanga,operatia repetandu.se pana cand supapa inchide perfect.
E cea mai mare greseala sa freci supapa numai intr.un sens asa cum fac 98% din mecanici,deoarece aceasta se incinde si se arde,plus ca se va pasui foarte greu.
Antrenarea supapei se face cu bormasina cu ajutorul unei bucate de furtun presat pe o tija de 8mm in diametru,aceasta putand fi si o tija veche taiata de la o supapa care nu mai este folosibila,iar pentru pasuire eu folosesc seringi cu pasta de diamant.
Se inlocuiesc simeringurile la supape si dupa toate aceste operatii supapele,arcurile,talerele si sigurantele se monteaza cu ajutorul unei prese..
Dupa cele mentionate mai sus se monteaza bujiile,iar apoi chiulasa se posteaza pe o suprafata perfect plana si de toarna benzina in camera de explozie,urmarind cu atentie sa nu curga nici pe admisie dar nici pe evacuare.
As ruga sa citim cu atentie explicatia fiecarei poze ca sa intelegem operatia in sine si daca sunt nelamuriri va rog sa ma intrebati.
- FiÅŸiere ataÅŸate
-

- vedere ansamblu chiulasa
-

- vedere ansamblu chiulasa
-

- set garnituri evacuare si simeringuri supape
-

- seringa cu pasta diamantata pentru pasuire
-

- freza de scaune de supape
-