Imagini/Filme/Sunete diverse
13 Dec 2007, 12:01
ma scuzati nu am vazut
13 Dec 2007, 16:19
Cred ca are copite de iarna puse
13 Dec 2007, 16:32
Daca un singur cal are atata putere, precis caii de la masina nu seamana cu caii adevarati. Cred ca e o vrajeala a industriei auto.
13 Dec 2007, 17:47
Pai voi nu ati invatat la fizica despre asta?
13 Dec 2007, 17:49
ncepind cu 1 ianuarie 1978, toate documentele oficiale ale constructorilor de automobile prezinta puterea reala a vehiculului atit in cai putere, cit si in kilowati. Aceste doua valori sint inscrise si pe documentele oficiale care insotesc un autovehicul inmatriculat in Romånia (Cartea de Identitate a Vehiculului – CIV si Certificatul de |nmatriculare). Pentru a putea descifra mai usor aceste valori va prezentam succint citeva date despre aceste valori.
> Cal-putere (CP) este unitatea de masura folosita pentru puterea produsa de un motor. Puterea efectiva sau puterea de frinare (CP) si kilowatii (kW) sint unitatile standard. Un calputere este egal cu 75 de kilogrammetri-forta pe secunda. Un CP este egal cu 0,736 kW, iar un kW echivaleaza cu 1,36 CP. Puterea teoretica este puterea rezultata din eliberarea energiei continute de o anumita cantitate de carburant.
> Putere indicata este puterea ce rezulta din presiunile ce actioneaza asupra pistoanelor si corespunde puterii teoretice diminuate de pierderile de calorii in peretii pistoanelor cilindrilor si in esapament.
> Puterea reala (puterea SAE - The Society of Automotive Engineers) este puterea dezvoltata de motorul singur, asezat pe un banc de probe. Se masoara la iesirea vilbrochenului din motor, dupa diverse norme.
> Puterea la roata este puterea dezvoltata de rotile motrice ale vehiculului, masurata pe un banc de probe si tine cont de pierderile de putere produse de diversele piese si angrenaje.
Ca tot am citit aici. Cai unei masini unde sunt masurati ? La motor sau la roata?