Daca detonatii te referi la autoaprinderi sau rateuri care de cele mai multe ori se intimpla pe evacuare (eg. toba) cum se intimpla la masinile de raliuri de exemplu si care uneori se pot intoarce inapoi in piston daca evacuarea nu face fata si re-aprinde cu pistonul in contratimp si da, iti poate face franjuri motorul, sunt perfect de acord cu ce spui tu.
DAR...
Amestec inseamna fix volum aer / volum combustibil. Din cite stiu, cifra "standard" este undeva la 14 parti aer la o parte combustibil pentru benzina aspirat, cu aditionari de combusibil/aer functie de anumiti parametri pe care i-am scris deja in celalalt post. Backfire-ul ala de care vorbesti se intimpla de obicei la turatii mari si atunci intervine ECU peste amestec. Stiu ca la mine de exemplu, pe incercate, ECU baga benzina "extra" full daca trec de 6000 si daca merg peste, taie. Asta din simplul motiv ca aportul de aer nu poate fi compensat => nu se face aprinderea => evacuare de combustibil pe "serpisori" => poc in galeria de evacuare => retur in piston => ce zici tu mai sus cu gaura.
CO mai mare la benzina inseamna explozie mai puternica o tzira => temperatura mai mare => extensia mai rapida a pistonului => in principiu putere mai mare.
Asta conform p*V=n*R*T unde n este de fapt "niu". Nu ma pune sa explic exact formula ca nu mai stiu ce inseamna n si R (una e nr de moli si una e o constanta parca). Cu alte cuvinte singura care poate sa creasca este p (presiunea), adica ce ziceam mai sus.
Avansul ala controlat de ECU de care zici tu cred ca e controlat prin senzorul de volanta care (cred) zice care este unghiul axelor cu came si implicit pozitia valvelor.
In cazul tuningului, modificand mapele (in special la turbina) se duce dracului compensarea cu gaz pentru aportul suplimentar de aer drept care masina o sa mearga dezlinat, cu aprinderi incomplete samd.
As baga mina in foc ca daca imi schimb axele cu came cu unele sport sau valvele cu unele mai mari pot sa merg linistit cu masina cel putin pina la primul tuner care imi rescrie mapele din ECU fara sa-mi sara motorul in aer.
Intr-adevar functie de nivelul tuningului trebuie sa iei mai multe in calcul functie de gradul de interventie si sa faci modificari suplimentare cum ar fi pompa cu debit marit sau evacuare mai performanta, dar nu cred ca se pune problema sa-ti crape motorul daca pui benzina de 95 in loc de benzina de 120 (ca asa ti-a zis tunerul) chiar daca nu o sa-ti dezvolte aceeasi putere.
Astept si alte pareri la ce am zis eu, poate ma insel dar nu cred ca amestecul se face functie de cifra octanica a benzinei.
PS Presupun DanielArdelian o sa-mi faca "bucati" postul
PS' Apropos, DanielArdelian2?
PS'' Shit cita ditamai postul am bagat

poate se pune cit doua