$1 scrie:$2Am mostenit de la romani lucruri ce tin de vocabular, oranduire sociala, tehnici de constructie, etc dar nimic relevant statistic in plan genetic...
Ce sa mai mostenesti de la romani, ca dacii le aveau deja ("genetic") pe toate (dar mi-a placut formularea - reiese ca mostenirea de cultura si civilizatie este evidenta).
$1 scrie:$2amant au existat mai multe civilizatii, unii spun 4 altii chiar 14, toate stingandu-se singure.
Din ce stiu au fost 3 civilizatii pana acum, Mu, Lemuria, Atlantida, noi in prezent suntem in cea dea 4-a.
3, 4, 14? Sau sa incepem prin a clarifica acest concept: civilizatie. Ca sa nu mai batem campii, ca ii doare.
$1 scrie:$2a ne redescoperim adevarata identitate
Cum o identificam pe cea adevarata de cele mincinoase? Pe ce ne bazam certitudinile?
$1 scrie:$2upa mii de ani meritam si noi macar cunoasterea istoriei
Necunoasterea (sau ignorarea, cu buna stiinta ori cu simpla indiferenta) istoriei recente, traita de noi sau de apropiatii nostri, ma face sa nu mai am curaj sa ma gandesc atat de departe: mii si mii de ani!
$1 scrie:$2u ce vor altii sa ''vedem''
Asa cum acei "altii" vor sa vedem intr-un anume fel, la fel si tu vrei sa vedem lucrurile intr-un alt fel; lasand deoparte interesele (naiba sa le ia, ca eu nu vad ce ar folosi, concret, cuiva ca ne tragen noi dintr-un neam sau dintr-altul) sau entuziasmele (ce mare smecherie sa te tragi numai din daci, nu din daci si din romani? unde este progresul pe care o sa-l aduca revelatia pe care ne-o propune cineva?)
$1 scrie:$2rea mult am indoctrinati si prostiti cu diferite obiceiuri si traditii luate de la altii
Despre ce vorbesti? Daca te gandesti la traditiile despre care pot povesti parintii si bunicii nostri, nu e relevant, nu? Sunt prea recente. Daca te gandesti la ce poti gasi inca in Bucovina si Maramures (si probabil ca si in alte parti, dar astea sunt considerate focare, de aia le-am pomenit), si anume "obiceiuri si traditii" confirmate inca de pe vremea dominatiei austro-ungare, s-ar putea sa te declari tot nesatisfacut, ca tot nu-s cine-stie-ce vechi - o suta si ceva de ani nu e mare lucru. Daca il luam la citit pe Cantemir, care in Descrierea Moldovei a facut o gramada de treaba (nu doar mentionare, atestare, descriere, ci chiar si analiza, de la nivelul lui de carturar scolit si luminat), presupun ca o sa strambi iar din nas (nu-s destule secole!). Mai adanc de atata, cu regret te-anunt, nu prea putem gasi vreo sursa serioasa (si de incredere, si detaliata, ca sa ne poata satisface pe toti).
Dar poate era vorba de Valentine's Day (care are si o parte buna: ne-a descoperit Dragobetele, of!), Thanksgiving's Day si care or mai fi (ca sa nu zici ca delirez, vorbele tale:
am indoctrinati si prostiti cu diferite obiceiuri si traditii luate de la altii - se potriveste la fix)?
$1 scrie:$2n diferite carti si scrieri ezoterice
Daca ai zis
ezoteric, ai zis non-stiintific, deci lipsit de analiza riguroasa, deci lipsit de seriozitate, deci ghicit in plama, ghicit in maruntaie, deci horoscoape si wrestling.
$1 scrie:$2toate popoarele lumii stiu faptul ca omul a aprut prima data in Carpati
Ei, nah, toate! Chiar toate-toate? si eschimosul, si bosimanul, si amerindianul, si aborigenul - toti astia au auzit macar de Carpati?
$1 scrie:$2a nici un stat nu e prost ca recunoasca acest lucru
Reiese ca toate
statele is smechere - curios! Daca era vorba de
popoare, poate ca tot s-ar mai fi gasit cateva exemple care sa corespunda, sa fie caracterizati (chiar si partial) de o asemenea trasatura de caracter (din nefericire, primul popor la care ma gandesc eu ca ar cultiva smecheria - de la vladica pana la opinca - este chiar ala pe care vrei tu sa-l scoti drept
cel mai viteaz si mai drept dintre...), dar
state?
$1 scrie:$2perand ca intr-un sfarsit aceasta tara sa se anihileze singura
Ceea ce se si intampla (cinste noua, nu degeaba suntem noi cei mai breji dintre breji); dar de ce ne-ar dusmani asa de tare pe noi
toate statele? ce au ei cu noi, cu ce-i incurcam? ca doar daca vor ceva de la noi, nici nu trebuie sa ne jefuiasca ori macar sa ne insele - dau o spaga si
se rezolva!
$1 scrie:$2aptul ca nu suntem romani a fost demonstrat deja de multe ori pe la diferite emisiuni tv, gen Codul lui oreste, nu mai retin daca si la Conspiratia Tacerii
of
$1 scrie:$2in ce stiu eu, Homo Sapiens a populat Europa venind de la est spre vest. Asa putem spune ca toti vestici au venit din est
Poate ca ma insel eu, dar (o banalitate care se invata prin gimnaziu) leaganul omenirii nu este in Africa? Cele mai vechi si mai vechi si mai vechi dintre toate vestigiile, daca nu altceva.
$1 scrie:$2onteaza din ce ne tragem ? irelevant...ce conteaza e ce suntem acum, si nu stam deloc onorabil la nici un capitol
Din nefericire, cred ca este una dintre putinele idei si credibile, si de luat in seama: nu ne intereseaza stadiul umilitor in care suntem acuma, ci vrem sa ne umflam in pene ca
stramosii nostri, ehehei, ce smecheri mai erau ei!$1 scrie:$2s dori sa dezbatem acest subiect,care este adevarata noastra identitate??
Ideea n-are cum sa fie rea, si este de apreciat si de dorit sa aratam interes istoriei noastre; numai sa nu ne trezim ca am plecat la razboi fara pusca: o discutie serioasa trebuie argumentata solid.
$1 scrie:$2s dori sa dezbatem acest subiect,care este adevarata noastra identitate??
Acest filmulet rastoarna cam tot ce am invatat la scoala despre istoria poporului roman,a noastra
Nu rastoarna mare lucru, desi este evident ca-si doreste din tot sufletul. (e destul de greu de discutat despre
tot filmul dintr-o data - nici nu-mi mai exprim acuma parerea! - trebuie luat pe bucati)
$1 scrie:$2oresc cu acest topic sa dezbatem acest subiect si fiecare sa vina cu aportul lui de cunostinte pt a elucida adevarata istorie,
Ar trebui, in primul rand, sa ne cunoastem lungul nasului si sa ne propunem tinte mai usor de atins: cine suntem noi ca sa elucidam
adevarata istorie? Eu, despre mine, sunt cat se poate de constient ca toate sursele mele de informare sunt credibile doar pana la un punct: punctul in care dovezile nu mai sunt palpabile, sau punctul in care cineva (poate ca nu contemporan, poate chiar cu multe secole in urma) a denaturat cu buna stiinta adevarul si ne-a indus in eroare.
Dar sunt de asemenea constient ca daca X sau Y vrea neaparat sa demonstreze o teorie/idee/credinta, acel om nu cauta adevarul; cautarea adevarului nu se incepe cu "hai sa cautam dovezi ca
asta a fost
asa", ci cu "hai sa cautam toate dovezile pe care le putem gasi si sa vedem cum a fost".
$1 scrie:$2t ca suntem vazuti ca niste lasi
Daca cercetam istoria recenta (decenii si secole), nu gasesti prea multe dovezi pentru altceva: te aliezi cu unul dupa care il lasi cu ochii in soare si te dai cu cel mai puternic - cum suna asta? face parte din istoria noastra! plus secolele de dominatie (cu bir si haraci, cu domnitori care luau tara cu chirie) plus cate alte aspecte rusinoase.
$1 scrie:$2i de multe ori am fost calcati in picioare
Am cam fost.
$1 scrie:$2......oare sa fie adevarul altul??ma intreb pe mine si in acelasi timp pe voi
numa bine
Demersul tau este unul pozitiv: vrei sa scoti la iveala lucruri frumoase (de-a dreptul uimitoare!) despre poporul nostru. Ar fi minunat daca ar fi si lucid: am trait o istorie grea, ne-am descurcat cum am putut, am supravietuit si ne-am pastrat identitatea; am avut norocul ca (din cand in cand, nu foarte des) un Burebista, un Stefan, un Mircea sa faca bici din ce-au avut la indemana, si sa pocneasca pana in capitalele imperiilor - cinste lor! Acuma suntem intr-o perioada intre cele mai jenante - probabil ca o s-o traversam si pe asta in vreun fel.
Dar daca ne impaunam ca noi suntem stramosii tuturor, si ca toate limbile sa trag din limba dacilor, nu facem decat sa mai fim si fuduli, pe langa cealalta calitate de baza.
Cum naiba sa contesti marile imperii, dovedite, cunoscute si acceptate fara indoiala de lumea intreaga? Ce anume din istoria noastra ar putea sa stea alaturi de Grecia antica, de dinastiile Chinei, de Roma, de Gingis Han, de Alexandru cel Mare, de Inalta Poarta, de Rusia? sau apropiatii nostri europeni: ce impact au avut Spania, Anglia, Franta, Germania, Austro-Ungaria, Italia (a se lua in calcul puterea economica, militara, sau pur si simplu culturala) in ultima mie de ani? pana unde (puneti mana pe o harta a lumii) si-au intins influenta?
Suntem un popor mic si fara putere, dar am supravietuit; limba noastra a imprumutat (e un fel de-a spune, ca doar nu le mai dam inapoi) cuvinte de la toate popoarele cu care am avut de-a face, dar e tot a noastra: filologii ar putea sa demonstreze (pentru cine intelege argumentatia si vrea sa accepte evidentele) ca limba noastra romaneasca este mai aproape de latina decat chiar italiana - nu stiu cum sa interpretez asta, dar remarc un lucru: nu ne mai invecinam cu nicio tara cu limba latina, suntem enclava; mai putem remarca un lucru: basarabenii, dupa doar cateva decenii de administratie ruseasca, vorbesc mai bine ruseste decat romaneste - asta va spune ceva? daca ar mai fi continuat inca 3-4 decenii (sa apuce sa moara toti cei care nu s-au nascut sub rusi), ar mai fi stiut cineva romaneste dintre ei?
Subiectul este bun si interesant - daca nu sustinem fanatic niste idei neargumentabile, poate ca o sa iasa ceva din el.