ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !
Răspunde

Circulatia in sensul giratoriu

03 Oct 2007, 22:41

De mai multa vreme am o nedumerire in ceea ce priveste circulatia in sensul giratoriu.

1. daca vrei sa iesi pe primul exit pui semnalizare dreapta, dai prioritate celor care sunt in sens, te bagi pe banda exterioara, mentinand semnalizarea pana la iesire.
2. daca vrei sa iesi pe oricare alt exit decat primul, semnalizezi stanga, dai prioritate la cei din sens, te bagi direct pe banda interioara, urmand ca in momentul cand vrei sa iesi, semnalizezi dreapta si iesi, avand prioritate.

Explicat altfel:

Daca intri in sens si iesi pe la primul exit, folosesti banda exterioara.
Daca intri in sens si iesi dupa primul exit, folosesti banda interioara avand prioritate fata de cei care circula pe banda exterioara.

E corect sau nu?

In poza atasata fara a lua in considerare pe unde intra in sens si cum semnalizeaza (poza e modificata) cine are prioritate? Albastru sau alb?

Astept raspunsurile voastre :D
FiÅŸiere ataÅŸate
poza.JPG
(19.15 KiB) Descărcat de 493 ori

03 Oct 2007, 22:46

Nu cred ca cele 2 reguli mentionate de tine au rang de lege. Ar fi doar recomandat sa se procedeze astfel...
In situatia de fata albastru fara indoiala, albul trebuie sa schimbe banda de mers si apoi sa vireze.

03 Oct 2007, 22:50

albastru pare sa aiba prioritate

albul schimba banda pe care circula, deci trebuie sa se asigure si sa dea prioritate vehiculelor de pe banda pe care doreste sa ajunga

03 Oct 2007, 23:31

Albastru. Albul vireaza dreapta, albastru ii vine din dreapta si trebuie ca albul sa-i dea prioritate de dreapta.

04 Oct 2007, 00:04

VIPER, nu cred ca ai dreptate cu prioritatea de dreapta. Conform celor spuse de tine, daca albastrul vrea sa se duca spre centrul intersectiei, ii poate taia calea albului fara nici o retinere, deoarece ar avea prioritate de dreapta. de fapt, nu are voie sa faca asta, daca se duce in stanga inseamna ca schimba banda de mers si trebuie sa-i dea prioritate albului

singura diferenta intre mersul in sens giratoriu si mersul pe o strada dreapta consta in prioritatea de stanga ce trebuie acordata celor aflati deja in sensul giratoriu (diferenta asta tinde sa dispara, intrucat aproape toate sensurile giratorii sunt dotate cu indicatoare de cedeaza trecerea, care obliga la acordarea acestei prioritati "de stanga"). in afara de aceasta prioritate, circulatia se desfasoara normal, cu semnalizarea schimbarii directiei de mers si cu acordarea prioritatii la schimbarea benzii.

04 Oct 2007, 00:13

Pai da, dar:

1. amandoi intra in sensul giratoriu. Nu zice nimeni ca unul e mai prioritar ca celalalt

2. exista prioritate de dreapta si in cazul in care, pe un drum drept cu 3 benzi, vin de pe 1 si 3 2 masini care vor sa se duca pe banda 2. In cazul asta cel de pe 3 il lasa pe cel de pe 1 tocmai datorita prioritatii de dreapta.

3. poza e aiurea, nu vad de ce ambii semnalizeaza stanga dar ambii se duc in alta parte. Albastrul de exemplu se duce in fata deci ar trebui sa nu dea semnal deloc. Albul ar trebui sa astepte ca albastrul sa treaca, el dorind sa faca dreapta de pe banda stanga.

04 Oct 2007, 00:21

Eu de obicei cand ies din sens folosesc banda exterioara.
Dar cand e aglomeratie si pe ambele sensuri se circula neavand posibilitatea de a ma incadra pe exterior ies din sens de pe banda interioara.

Pana acum n-am fost claxonat ca as fi taiat calea la cineva.

04 Oct 2007, 00:25

$1 scrie:$2ai da, dar:

1. amandoi intra in sensul giratoriu. Nu zice nimeni ca unul e mai prioritar ca celalalt

2. exista prioritate de dreapta si in cazul in care, pe un drum drept cu 3 benzi, vin de pe 1 si 3 2 masini care vor sa se duca pe banda 2. In cazul asta cel de pe 3 il lasa pe cel de pe 1 tocmai datorita prioritatii de dreapta.

3. poza e aiurea, nu vad de ce ambii semnalizeaza stanga dar ambii se duc in alta parte. Albastrul de exemplu se duce in fata deci ar trebui sa nu dea semnal deloc. Albul ar trebui sa astepte ca albastrul sa treaca, el dorind sa faca dreapta de pe banda stanga.

VIPER,

Nu te lega de poza. Nu am gasit ceva mai bun in asa fel incat sa ma fac inteles care e nelamurirea mea.

Problema e:
Ce se intampla daca cele doua masini se intalnesc in momentul in care albul vrea sa iasa din sens de pe banda interioara iar albastru isi continua drumul prin sens pe banda exterioara.

04 Oct 2007, 00:26

$1 scrie:$21. daca vrei sa iesi pe primul exit pui semnalizare dreapta, dai prioritate celor care sunt in sens, te bagi pe banda exterioara, mentinand semnalizarea pana la iesire.
2. daca vrei sa iesi pe oricare alt exit decat primul, semnalizezi stanga, dai prioritate la cei din sens, te bagi direct pe banda interioara, urmand ca in momentul cand vrei sa iesi, semnalizezi dreapta si iesi, avand prioritate.

Explicat altfel:

Daca intri in sens si iesi pe la primul exit, folosesti banda exterioara.
Daca intri in sens si iesi dupa primul exit, folosesti banda interioara avand prioritate fata de cei care circula pe banda exterioara.

Aceste reguli NU sunt prevazute in lege. Sunt doar reguli de bun simt care ar ajuta foarte mult daca ar fi respectate de toti. Eu incerc pe cat posibil sa le respect. Am observat ca majoritatea timisorenilor fac asa, cu doua exceptii:

1. Cam toti taximetristii
2. Cam toate femeile

Aceste doua categorii incalca regulile nescrise pentru ca se baga cam tot timpul pe banda exterioara (banda 1 - e mai simplu de intrat in sens), indiferent pe care iesire vrea sa ajunga. Taximetristii eventual mai fac scheme si foflinguri in interiorul sensului, ca ei poate.

Referitor la intrebarea cu prioritatile, in poza aceea, masina alba pierde prioritatea in fata celei albastre in momentul in care schimba banda ! ASTA este prevazut in lege: daca schimbi banda, trebuie sa cedezi la ceilalti de pe cealalta banda de pe acelasi sens cu tine. NU are legatura cu prioritatea de dreapta.

04 Oct 2007, 00:29

Daca masina alba vrea sa vireze ca in poza atunci s-a incadrat gresit (parerea mea)

VIPER, in cazul dat de tine eu stiam ca intotdeauna are prioritate cel de pe banda exterioara, in cazul tau cel de pe banda 3 are prioritate fata de cel de pe banda 1 cand vrea sa se mute pe banda 2 :?:

TibiR pai normal ca poti iesi si de pe banda interioara doar nu vrei sa te invarti pana ametesti :)

04 Oct 2007, 00:36

In poza respectiva, albastrul face exact ca taximetristii si femeile cu VW Polo Happy.

$1 scrie:$2Pana acum n-am fost claxonat ca as fi taiat calea la cineva.

Eu am problema asta cam in fiecare dimineata. Vin de pe Stefan cel Mare (dinspre Procter & Gamble) si intru in sensul giratoriu de la AEM pe banda interioara. Trec de iesirea care ar duce pe Liviu Rebreanu (spre Billa din Soarelui) si vreau sa ies pe Lidia (a doua iesire). Aproape intotdeauna se gaseste cate un taximetrist care intra in sens de pe Liviu Rebreanu (linia tramvaiului 9 - dinspre Billa) dar vrea sa mearga mai departe - exact cum face masina albastra. Eu ma aflu acum exact in situatia masinii albe in interiorul sensului, asa ca incetinesc si intorc capul spre dreapta ca sa ma asigur. Cei din spatele meu, daca-s "meseriasi", ma claxoneaza si imi dau flashuri.

04 Oct 2007, 00:41

$1 scrie:$2n poza respectiva, albastrul face exact ca taximetristii si femeile cu VW Polo Happy.

$1 scrie:$2Pana acum n-am fost claxonat ca as fi taiat calea la cineva.

Eu am problema asta cam in fiecare dimineata. Vin de pe Stefan cel Mare (dinspre Procter & Gamble) si intru in sensul giratoriu de la AEM pe banda interioara. Trec de iesirea care ar duce pe Liviu Rebreanu (spre Billa din Soarelui) si vreau sa ies pe Lidia (a doua iesire). Aproape intotdeauna se gaseste cate un taximetrist care intra in sens de pe Liviu Rebreanu (linia tramvaiului 9 - dinspre Billa) dar vrea sa mearga mai departe - exact cum face masina albastra. Eu ma aflu acum exact in situatia masinii albe in interiorul sensului, asa ca incetinesc si intorc capul spre dreapta ca sa ma asigur. Cei din spatele meu, daca-s "meseriasi", ma claxoneaza si imi dau flashuri.

La fel e si in sensul din piata Marasti.
Vin dinspre Calea Aradului intru pe banda interioara si vreau sa ajung la Hotel Continental via Punctele Cardinale. Cum sensul giratoriu e destul de mic si circulatia infernala nu ajung de fiecare data sa ma incadrez pe exterior pentru iesirea din sens.
Daca vine un smecher care nu respecta regulile de "bun simt" ajung cu Focusache in service. Si n-ar prea vrea.
:wink:

04 Oct 2007, 00:44

iar ma bag in seama :P
Daniel in cazul tau taximetristu lu' peste ar trebui sa-ti acorde prioritate, da cum zici si tu mai bine opresti decat sa-ti sifoneze tabla.

04 Oct 2007, 00:50

$1 scrie:$2ar ma bag in seama :P
Daniel in cazul tau taximetristu lu' peste ar trebui sa-ti acorde prioritate, da cum zici si tu mai bine opresti decat sa-ti sifoneze tabla.

Nu prea ai dreptate, pentru ca eu sunt cel care schimba banda si-i tai calea ca sa ajung la iesire, el isi vede mai departe de drum pe banda exterioara a sensului. Eu vreau sa ajung la iesire de pe banda interioara a sensului.

@TibiR: La fel si la tine, tu trebuie sa te asiguri din dreapta pentru cei care intra in sens pe banda exterioara dar nu ies pe prima iesire.

04 Oct 2007, 00:56

Inseamna ca nu am inteles de unde intra taximetristu in sens

PS: ai PM

04 Oct 2007, 01:04

$1 scrie:$2nseamna ca nu am inteles de unde intra taximetristu in sens

Hai sa explic alfel: Sensul este la intersectia a 5 strazi, numerotate consecutiv.

Eu intru de pe strada nr. 1, pe banda interioara a sensului si vreau sa ies pe nr. 3.
Taximetristul intra de pe nr. 2, pe banda exterioara a sensului si vrea sa iasa pe 4, 5 sau 1.

[quote="alexsar"]
PS: ai PM

Got it, thanks ! :wink:
Te rog lasa-le acolo inca o zi - doua, ca la mine dureaza nitel pana le descarc.

04 Oct 2007, 01:32

$1 scrie:$2Ce se intampla daca cele doua masini se intalnesc in momentul in care albul vrea sa iasa din sens de pe banda interioara iar albastru isi continua drumul prin sens pe banda exterioara.

Ambele masini sunt in giratoriu, deci, din acest punct de vedere sunt "egale". Diferenta intre ele este ca albul schimba banda si directia de mers, deci pierde prioritatea. Deci, albul acorda prioritate albastrului.

04 Oct 2007, 01:42

Si eu merg pe albastru si sustin explicatia lui Smiley.

04 Oct 2007, 01:43

$1 scrie:$2ai da, dar:
...........
.............

Viper, imi dai emotii :)

Ia pune tu mana si mai citeste un pic codul rutier si regulamentul de aplicare ( aici, de exemplu: http://instructorauto.bynet.ro/regulame ... -5-3-1.php )

scrie acolo asa:
Art. 136. - (1) Pe un drum public prevazut cu minimum trei benzi pe sens, când conducatorii a doua autovehicule circula în aceeasi directie, dar pe banzi diferite si intentioneaza sa se înscrie pe banda libera dintre ei, cel care circula pe banda din dreapta este obligat sa permita celui care vine din stânga sa ocupe acea banda.

deci, in cazul descris de tine, cel de pe banda 3 are prioritate iar cel de pe banda 1 trebuie sa cedeze trecerea.

@DanielArdelian2 : din ce spui tu, taximetristul ar trebui sa-ti dea de la inceput prioritate (sa nu intre in sensul giratoriu pana nu treci tu).
oricum, solutia corecta e cea pe care spui tu ca o aplici: semnal de dreapta, asigurare in dreapta, reducere viteza (daca este cazul), incadrare pe banda exterioara, cand este posibil.
o alta varianta ar fi ca tu sa te inscrii direct pe banda exterioara, imediat ce intri in sens. problema, in cazul asta, este evitarea kamikaze-urilor de pe banda interioara care-ti vor taia nonsalant calea, intrucat vor sa iasa din sens inaintea ta
Ultima oară modificat de Smiley pe 04 Oct 2007, 01:48, modificat 1 dată în total.

04 Oct 2007, 01:45

Mi se pare de bun simt regula; in general in cazurile astea masinile de pe banda a 3-a au viteza mai mare ca cele de pe banda 1...

04 Oct 2007, 01:58

In poza de mai sus, ambii s-au incadrat gresit. Dar in ultima instanta, cel alb cred ca va fi sanctionat.

Cam in orice giratoriu cu mai mult de o banda se vor intersecta strazi cu cel putin 2 benzi pe sens. In poza, toate strazile ar trebui sa aiba 2 benzi pe sens. Daca nu se intampla, cred ca se face giratoriu cu o banda.

Astfel, daca s-a respecta regula "Daca iesi la prima, paga-te pe exterior, daca nu, pe interior" (nu am gasit articolul respectiv) nu s-ar intampla ce e in poza si nicio tamponare de altfel. Si pot iesi amandoi din giratoriu, cel din interior pe banda 2 a strazii in care ies, iar cel din interior pe banda 1.

In cazul DanielArdelian, taxiul ar trebui sa se bage imediat dupa ce DanielArdelian a trecut, tot pe banda dinspre centru. Il cam obliga legea!
FiÅŸiere ataÅŸate
giratoriu.jpg
cam asa, cand se nimereste sa iasa pe aceeasi strada, unul plecand din anterioara; daca nu-s 2 benzi..hm..
(43.35 KiB) Descărcat de 270 ori
Ultima oară modificat de toxicristi pe 04 Oct 2007, 02:26, modificat de 2 ori în total.

04 Oct 2007, 02:05

[quote]In cazul DanielArdelian, taxiul ar trebui sa se bage imediat dupa ce DanielArdelian a trecut, tot pe banda dinspre centru. Il cam obliga legea![/quote]

asa gandesc si eu ca e corect.

offtopic: nu o sa inteleg cum merg qoute si url in vecii vecilor. :oops:

04 Oct 2007, 02:41

$1 scrie:$2fftopic: nu o sa inteleg cum merg qoute si url in vecii vecilor. :oops:

Asta pentru ca iti e debifata casuta "Folosesc intotdeauna cod BB" din Profil.

04 Oct 2007, 02:41

$1 scrie:$2
$1 scrie:$2n cazul DanielArdelian, taxiul ar trebui sa se bage imediat dupa ce DanielArdelian a trecut, tot pe banda dinspre centru. Il cam obliga legea!

asa gandesc si eu ca e corect.

offtopic: nu o sa inteleg cum merg qoute si url in vecii vecilor. :oops:

Este simplu: daca apesi pe buton si lasi semnele puse automat nu trebuie sa faci nimic.
Daca vrei sa mai modifici ceva, trebuie sa ai grija sa ramana la inceputul paragrafului [ quote = "id_user" ] iar in final, unde se incheie citatul, vei folosi [ / quote ]

(am lasat spatii ca sa vezi semnele folosite; in caz contrar ar fi fost interpretate exact ca un citat)

04 Oct 2007, 03:17

marea britanie e tara cu cele mai multe sensuri giratorii cred din toata europa. EI nu au nici o intersectie simpla, toate sunt sensuri giatorii si daca in mijlocul strazii e ceva ca si o bucata de asfalt rotunda de 1x1m, chiar si pe sosele nationale cu 2 sau chiar 3 benzi sunt plini de sensuri giratorii.

Chestii observate de mine, cand nu faceam asa ma claxonau si ma flash-uiau.

Daca intri in sens si iesi prima la stanga(dreapta in tarile normale) te incadrezi pe exterior. Daca mergi in fata sau iesi doar la a 3-a sau mai departe te incadrezi pe interior sau pe mijloc, in functie de cat de departe mergi.

Daca te-ai incadrat gresit, adika esti pe interior si trebuie sa o iei la stanga(dreapta in romania) semnalizezi si astepti pana nu mai vine nimeni si te incadrezi, dar atunci esti putin atentionat de cei din spate.....dar in UK nu stai mult ca sunt niste gentlemani care ma vad cu numere straine si ma lasa sa intru.

04 Oct 2007, 09:54

Deci ToxiCristi are dreptate. Incadrearea pe banda pentru directia de mers e scrisa si prin decret in vreo 2 locuri, cel putin.
A face dreapta de pe banda 2 este o contraventie, conform decretului. Analog, cel de pe banda aflata mai aproape de centru nu poate face dreapta.

Da..da...daa...nu sariti, ca stiu, in traficul din bucuresti, est deja incadrat pe o alta banda, tre sa schimbi banda...se practica.
Intrebarea era LEGAL: raspunsul este cel dat de ToxiCristi.

04 Oct 2007, 10:07

$1 scrie:$2n poza de mai sus, ambii s-au incadrat gresit. Dar in ultima instanta, cel alb cred ca va fi sanctionat.

Cam in orice giratoriu cu mai mult de o banda se vor intersecta strazi cu cel putin 2 benzi pe sens. In poza, toate strazile ar trebui sa aiba 2 benzi pe sens. Daca nu se intampla, cred ca se face giratoriu cu o banda.

Astfel, daca s-a respecta regula "Daca iesi la prima, paga-te pe exterior, daca nu, pe interior" (nu am gasit articolul respectiv) nu s-ar intampla ce e in poza si nicio tamponare de altfel. Si pot iesi amandoi din giratoriu, cel din interior pe banda 2 a strazii in care ies, iar cel din interior pe banda 1.

De ce, domnu' toxicristi??? In cazul prezentat de tine masina alba respecta regula "Daca iesi la prima, baga-te pe exterior, daca nu, pe interior", la fel si masina albastra.
Normal ca in momentul in care va trebui sa iasa din sensul giratoriu va trebui sa schimbe banda si implicit sa cedeze prioritatea.
O singura greseala ii pot imputa masinii albe: ar fi putut sa schimbe banda chiar inaintea locului de intrare a masinii albastre si astfel sa-l forteze sa-i cedeze trecerea in baza semnalizarii din intersectie.

04 Oct 2007, 10:24

Mihai, uita-te atent ca poza e luata dintr-un chestionar iar directia de mers pentru inainte e stearsa! Asa era normal. Cel mai aproape de centru este cel care "iese ultimul" din sensul girator - ia-o ca pe o metafora....
Cel albastru totusi, nu procedeaza gresit intrucat conform decretului banda 1 este folosita atat pentru la dreapta cat si pentru inainte, extrapolant aici, procedeaza corect!
Cristi, ca si mine, a plecat de la premisa ca cel albastru intentiona sa mearga inainte si ar fi putu merge pe cealalta banda!.

04 Oct 2007, 10:57

In aceasta poza :
Imagine ambii procedeaza corect, albul nu trebuie sa schimbe banda in sensul giratoriu, decat la iesire. Daca pe exterior merg doar cei care ies la prima, nu se vor intalni niciodata.

Bun, bun, dar ce se intampla cand ambele doresc sa iasa pe aceeasi strada, dar nu e prima iesire nici pentru alb, nici pentru albastru.

Intradevar, daca sunt mai multe benzi in giratoriu, treaba se complica.
FiÅŸiere ataÅŸate
giratoriu1.jpg
cam aceasta va fi ordinea de trecere
(43.86 KiB) Descărcat de 237 ori
giratoriu2.jpg
si dupa ce a trecut albul, se baga si albastra
(42.67 KiB) Descărcat de 237 ori

04 Oct 2007, 12:07

In legatura cu sensurile giratorii, pot sa va spun ca pana acum in Bucuresti nu prea existau. Am constatat cu stupoare ca cei mai multi nu stiu regulile corespunzatoare.
Mai nou , rondul aparut la razoare aduce si noutati: semafoare in mijlocul sensului giratoriu!!!

Referitor la colegul cu problema, este clar ca trecerea de pe o banda pe alta implica pierderea prioritatii.

De aceea este foarte importanta presemnalizarea intr-o astfel de intersectie, ceea ce la noi lipseste cu desavarsire.
Nu mai vorbim de blonde sau taximetristi!
Răspunde