Discutii libere/forum

acte necesare cumparare casa

ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !

Moderator: Automatistul

acte necesare cumparare casa

Mesajde badd0gg » 20 Noi 2007, 01:13

Pentru ca ma hotarai din oltean sa ma fac bucurestean cu acte-n regula, ma gandii ca tot la comunitatea posesoare de Ford sa apelez pentru niscaiva informatii utile. Problema se pune in felul urmator: ar fi ceva sanse ca sa gasesc de cumparat un apartament de la o cunostinta, mai este nevoie sa apelez la o agentie imobiliara ca sa intermedieze toata afacerea? Nu stiu mai nimic din ce e de facut pentru cumpararea unei case dar ma gandesc ca daca o fi sa n-am nevoie de ei pentru a gasi ceea ce caut, de ce sa le dau cateva mii de euro atata timp cat efortul lor este mult mai mic?! E greu sa alergi de unul singur pentru toate actele?
Multumesc,
Juvete badd0gg :)
De ce sa bei si sa conduci cand poti sa fumezi si sa zbori?
badd0gg
Member

Maşina: Ford Focus 2003 1.8 TDDi 90CP

Mesajde Atupi » 20 Noi 2007, 02:05

Salut oltene! te saluta un oltean cu pasaport de bucuresti de 10 ani. Daca zici ca ai o ruda sau prieten care it vinde chiar nu e cazul sa apelezi la o agentie. Azi terminai a 2-a ipoteca din viata mea asa ca stiu cu ce se mananca. Daca ai banii cache e chiar f simplu iar daca apelezi la un credit ipotecar vei mai obtine informatii si de la ofiterul de credit. Nu ezita sa intrebi atunci cand te hotarasti sa faci pasul. Bafta!
Ford Fiesta TDCI 2005
Atupi
Gold Member

Mesajde Smiley » 20 Noi 2007, 02:43

eu zic sa nu scoti din calcul agentiile imobiliare, deoarece in bucuresti cam ele fac legea.

am cautat si eu o garsoniera acum 1 an si pot sa-ti spun cam astea:
-"particularii" ce-i vezi prin ziar cer, de obicei, sume mai mari decat ce gasesti prin agentii. majoritatea lor tocmai d'asta inca dau anunt in ziar ca si particulari, pentru ca cer sume foarte mari si nu reusesc sa vanda, nici prin agentii si nici direct. am intalnit o baba d'asta, "particulara", care avea de vreo 4 luni apartamentul la vanzare, nu gasise clienti, dar marise pretul de vreo 7-8 ori in rastimpul asta(ca "asa e piata"). 2-3 luni mai tarziu inca-i mai vedeam anuntul pe internet
-multe agentii au acces(pe baza de abonament lunar) la un program care centralizeaza anunturile imobiliare din majoritatea ziarelor; din cauza asta, cand apare un anunt nou, agentiile suna primele
-acelasi apartament e vandut de catre mai multe agentii, deseori la preturi diferite :)
-ce vezi in anunturi nu se potriveste cu ce gasesti la fata locului. pe bune, e mai rau ca la masini. te duci sa vezi o garsoniera confort 1 mobilata recent +imbunatatiri si gasesti o cosmelie de 18 mp, cu mobila de pe vremea bunicii, iar imbunatatirea e varul dat prin baie anul trecut

daca ai totusi noroc si gasesti, umblatul dupa acte nu-i chiar atat de complicat. cea mai mare parte trebuie facuta de vanzator sau de notar, dupa vanzare(intabulare si alte nebunii)

agentii astia imobiliari te pun sa semnezi, inainte de vizita, un contract cum ca te obligi sa le platesti despagubiri daca iei contact cu vanzatorul si inchei vanzarea fara stirea agentiei(mi se pare ca e valabil si pentru rude). ar fi bine sa se duca altcineva la vizionare, urmand ca tu sa te duci ulterior singur pe acolo, daca oferta e atractiva.
Focus C-Max Ghia 2.0 TDCI
Imagine
Smiley

Mesajde badd0gg » 20 Noi 2007, 02:50

Pai si eu sunt de vreo 7-8 ani prin zona.. si ma mananca de-un ipotecar.. ideea e ca am vreo 2 rude care ar cam vrea sa-si vanda apartamentele si inca.. niste promisiuni si ma gandeam ca daca bat palma cu cineva fara sa ma ajute agentia sa nu mai apelez deloc la ei ca sa scutesc 2-3 legaturi de praz :mrgreen:
badd0gg
Member

Mesajde Mihai L » 20 Noi 2007, 02:55

Cu agentia merita cand nu te pricepi sau nu ii cunosti pe vanzatori...
Focus. Ford Focus. Sea Grey.
2006 Ford Focus Wagon TDCi, 1.6/109 CP
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Maşina: Ford Focus Wagon Trend CL 2006, 1.6l/109CP, Sea Grey

Mesajde badd0gg » 20 Noi 2007, 02:59

Pai si cu ce ma ajuta agentia daca nu-i cunosc pe vanzatori daca de ex pot sa-i gasesc singur? Sa zicem ca imi gaseste agentia un vanzator si semnez un antecontract si dup-aia vanzatorul dispare cu banii. Ma despagubeste agentia?
badd0gg
Member

Mesajde Smiley » 20 Noi 2007, 10:50

problema cea mai mare e gasitul vanzatorului. dupa aia, actele se rezolva. mai ales daca iei credit de al banca, aia fac o gramada de verificari. daca ai rude sau prieteni ce-si vand apartamentele, esti un om norocos, poti evita linistit agentiile
Imagine
Smiley

Mesajde danny27 » 20 Noi 2007, 11:22

Paprerea mea de om trecut printr-un credit ipotecar si unul de nevoi personale cu ipoteca pentru un teren si casa aferenta...este ca mai bine sa te feresti de agentii ca iti iau banii degeaba.

treaba sta in felul urmator...dupa experienta mea:

Daca ai gasit vanzatorul...pune-l sa-si faca cadastru si intabulare la apartament...dureaza aproximativ 2 luni la cum merg lucrurile in tara noastra (asta daca nu ai pil esi ies mai repede). Dupa acest pas...mergi la o banca unde gasesti creditul ok pentru tine...acolo iti vor pune la dispozitie din bunavointa inimii lor evaluator si notar pentru restul de acte. Pentru a te asigura ca nu pierzi ocazia de a cumpara apartamentul faci un precontract cu vanzatorul in care ii dai un avans de aprox 30% din valoarea stabilita de banca in care sa treci OBLIGATORIU urmatoarea clauza: DACA VANZATORUL SE RAZGANDESTE SI NU MAI VREA SA VANDA VA FI OBLIGAT SA RETURNEZE CUMPARATORULUI DUBLUL AVANSULUI PRIMIT. IAR TU DACA TE RAZGANDESTI PIERZI AVANSUL DAT.

dupa acest moment astepti ca banca sa iti dea creditul...notarul se va ocupa de actele pentru ipoteca si restul...si apoi se face semnarea vanzarii.

Ideea principala este ca daca ai vanzatorul si te duci la banca iti vor spune de acolo tot ce trebuie sa faci si ce acte sa produci.

Sa te pregatesti cu bani cash ca te va costa in draci toata aceasta procedura: evaluarea, taxa de ipoteca, comisioane la banca, onorariul notarului pentru actul de vanzare cumparare...mai multe, iar vanzatorul va fi nevoit sa achite impozitul de 2% din valoarea evaluata.

CEI DE LA BANCA ITI VOR SPUNE TOT CE TREBUIE SA FACI, NU APELA LA AGENTII CA ITI IAU BANII DEGEABA.

Va fi nevoie si de timp sa alergi...dar asta e.

Stima
FOCUS TURNIER 1,8 TDDI GHIA - IUBIREA TINERETII MELE - DELICIUL MATURITATII.
danny27
Ford Freak

Maşina: FF1 Turnier Ghia, 2002, 1,8 TDDI, 90CP

Mesajde mauru007 » 20 Noi 2007, 11:40

Acum 2 luni am cumparat si eu un apratament. Agentia nu te ajuta cu nimic (in contractul cu ei se specifica doar asistenta la negociere cu vanzatorul, vizionare apartamente si cam atit). Daca ai gasit un apartament fa un antecontract de vanzare cumparare da un avans minim nu 30% ca poate nu primesti creditul si pierzi multi bani. Eu am dat avans de 2000 euro si primeam dublu daca vanzatorul se razgandea. Dupa ce vanzatorul are cadastrul si intabularea (la urgenta cu o taxa de 300 ron perioada de obtinere scade la 15 zile) mergi la notarul agreat de banca si discuti ultimele detalii si costuri. In prealabil alege banca de la care vei lua creditul ei iti pun la dispozitie un evaluator pe care il platesti tu (100 euro) si notar (e bine sa lucrezi cu notarul lor stie cum merge treaba cu banca respectiva.) La mine dupa ce am avut cadastrul si intabularea in 5 zile am semnat si actele am primit si banii (de fapt vanzatorul). Depinde de la banca la banca cat de repede iti aproba creditul. Tu ca si cumparator nu ai de umblat prea mult.
- Apartament pentru vizionare
- banca pentru conditii de credit
- antecontract daca vanzatorul nu are deja cadastrul si intabularea
- evaluator (vb. la telefon cu el si se deplaseaza pentru vizionare nu ai nici o grija, banii ii platesti in momentul in care iei creditul)
- notarul pentru ultimele detalii (raman la el cadastru sl intabularea, antecontractul, copii dupa actele de indentitate etc.)
-banca unde te intalnesti cu notarul si vanzatorul, semnezi hartiile de credit platesti notarul, comision de ridicare credit, asigurare apartament, asigurare viata pentru persoana care primeste creditul etc. daca e cazul dai diferenta (creditul maxim acordat de banca este 85% din valoarea imobilului, la mine mi-au dat 100 % din valoare pentru ca evaluatorul a evaluat proprietatea la o suma mai mare decat cea din ante-contractul de vanzare cumparare). Si cam atit.
Dupa ce esti proprietar trebuie sa mergi la primarie sa treci apartamentul la impozit pe numele tau si cam atit ai de umblat. Bafta. Ai grija la credit mie in doua luni mi-au majorat deja dobanda si rezulta o diferenta de 30.000 in plus de platit la scadenta creditului. E vora de un credit cu dobanda varilabila si fara rate fixe. Mai am un credit cu rate fixe si acolo nu s-a schimbat nimic inca.
P.S. Vezi ca simularea nu se potriveste cu realitatea. Cand am fost la simulare nu mi-au comunicat toate actele pe care le cer ulterior si am avut probleme. Unde vrei sa faci creditul? Cei mai neseriosi au fost cei de la ING cu mine.
Ultima oară modificat de mauru007 pe 20 Noi 2007, 13:04, modificat 1 dată în total.
Mazda Miata
Axa Valcea- Bucuresti - Severin
mauru007
Member

Maşina: Mazda Miata

Mesajde badd0gg » 20 Noi 2007, 12:15

Multumesc foarte mult pentru sfaturi, am sa tin cont de ele! Sper sa mearga treaba bine, deocamdata sunt in stadiul de asteptare adeverinte si copii cm de la serviciu pt a merge la banca sa le depun (am fost deja sa fac o simulare).
badd0gg
Member

Mesajde Smiley » 20 Noi 2007, 13:54

ai grija la banca, sa-ti lasi o marja de eroare. n-ai fi primul caruia i se spune ca totul e in regula, poate sa ia 3-4 milioane de euroi credit, iar cand ceri efectiv banii sa inceapa cu "trebuie si adeverinta aia....mai trebuie si actele alea...mai mult de xxxxx nu va putem da...."
Imagine
Smiley

Mesajde Mihai L » 21 Noi 2007, 03:52

$1 scrie:$2ai si cu ce ma ajuta agentia daca nu-i cunosc pe vanzatori daca de ex pot sa-i gasesc singur? Sa zicem ca imi gaseste agentia un vanzator si semnez un antecontract si dup-aia vanzatorul dispare cu banii. Ma despagubeste agentia?

Cei de la agentie traiesc din comisioanele de pe urma vanzarii, asa ca este interesul lor ca vanzarea sa fie finalizata.
Daca nu te pricepi pierzi o gramada de timp/bani pentru ca iti mai trebuie ba un act, ba o semnatura, ba ca este nu-s ce lege la mijloc si iar nu iti da banca credit pentru asa ceva.
Pe de alta parte, in general conditiile de precontract sunt simetrice (daca ii dai 1000 EUR avans vanzatorul de ce ar fi obligat sa-ti dea 2000 daca se razgandeste??? ... ca nici tu nu ii dai inca 1000 in plus daca te razgandesti... :lol: )
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Mesajde badd0gg » 21 Noi 2007, 12:18

Din cauza actelor m-au sfatuit mai multe persoane sa apelez la o agentie, pt ca ei ar avea "cunostinte" peste tot si in cateva zile te rezolva cu toate. La faza cu banii tind sa fiu de acord cu tine Mihai L, insa eu iau in calcul si faptul ca mia de euro eu o dau din momentul in care semnez insa vanzatorul poate fi un escroc si sa raman cu banii dati (am auzit cazuri)...
badd0gg
Member

Mesajde gigi » 21 Noi 2007, 14:33

Dar chiar daca apelezi la agentie, si vanzatorul nu mai vrea sa-ti dea acei bani pe care i-ai dat avans, agentia nu poate fi trasa la raspundere, adica nu iti garanteaza ca iti vei recupera banii, si nici legal nu are nici o abligatie. In mare, agentiile imobiliare isi iau comisioanele numai ca pun vanzatorul si cumparatorul in legatura, si eventual te indruma cu actele. Si eu caut sa-mi cumpar un apartament si sunt satul de acesti agenti imobiliari analfabeti si incompetenti.
2002 Ford FOCUS 1.6 101 CP, HatchBack, Black
gigi
Member

Maşina: Ford

Mesajde Smiley » 21 Noi 2007, 14:38

$1 scrie:$2in cauza actelor m-au sfatuit mai multe persoane sa apelez la o agentie, pt ca ei ar avea "cunostinte" peste tot si in cateva zile te rezolva cu toate. La faza cu banii tind sa fiu de acord cu tine Mihai L, insa eu iau in calcul si faptul ca mia de euro eu o dau din momentul in care semnez insa vanzatorul poate fi un escroc si sa raman cu banii dati (am auzit cazuri)...

e adevarat ca ei pot grabi putin lucrurile(unii dintre ei), dar oricum este vorba de cateva zile, nu de o perioada mare de timp. si pentru 2-3 zile castigate, esti dispus sa platesti cateva mii de euro?
Imagine
Smiley

Mesajde mauru007 » 21 Noi 2007, 14:43

$1 scrie:$2
$1 scrie:$2
Pe de alta parte, in general conditiile de precontract sunt simetrice (daca ii dai 1000 EUR avans vanzatorul de ce ar fi obligat sa-ti dea 2000 daca se razgandeste??? ... ca nici tu nu ii dai inca 1000 in plus daca te razgandesti... :lol: )

Se da inapoi dublul sumei primite pentru ca de fapt jumatate din ea reprezinta exact banii pe care i-ai dat avans (si pe care e normal sa ii recuperezi daca nu e vina ta ca tranzactia nu s-a efectuat) si cum tu ai garantat cu un avans pe care il pierzi daca nu realizezi din vina ta cumprarea la fel si el e normal sa te despagubeasca cu aceeasi suma daca din vina lui nu se efectueaza vanzarea.
P.S. Pierzi timpul cu agentiile si nu te pot ajuta cu mai nimic la acte. Multi doar se lauda dar relatii zero.
Mazda Miata
Axa Valcea- Bucuresti - Severin
mauru007
Member

Maşina: Mazda Miata

Mesajde Mihai L » 21 Noi 2007, 14:55

$1 scrie:$2in cauza actelor m-au sfatuit mai multe persoane sa apelez la o agentie, pt ca ei ar avea "cunostinte" peste tot si in cateva zile te rezolva cu toate. La faza cu banii tind sa fiu de acord cu tine Mihai L, insa eu iau in calcul si faptul ca mia de euro eu o dau din momentul in care semnez insa vanzatorul poate fi un escroc si sa raman cu banii dati (am auzit cazuri)...

Probabilitatea este mult mai mare ca sa iei teapa de la un particular decat printr-o agentie (se raspandeste vestea altfel si nu te mai ia agentia in calcul); un excroc poate sa pacaleasca cu acelasi apartament zeci de particulari... nu?
E adevarat ca un agent imobiliar ar trebui sa faca mult mai multe si sa stie altele decat face acum. Practic multi doar aduna anunturi si te duc la vizionare asteptand cateva mii bune de EUR pentru asta.
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Înapoi la Discutii libere/forum