ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !
13 Dec 2007, 15:16
Salut,
Ati auzit pana acum de "mosmon"? Face fructe numite mosmoane. Aveti vreunul dintre voi. Eu am la tara unul in gradina, si nu stiu de cand este acolo si cine l-a adus. Nici bunica nici parintii mei nu stiu nimic despre el. Chestia e ca in fiecare an cand da bruma fructele sunt bune de consum, si atunci le manca.
Stiti ceva despre acest arbore. Are in jur de 7-9 metri inaltime, seamana cu un gutui. Fructele seamana cu niste pere mici si maro, iar inauntru au un fel de miez moale. La gust sunt acrisoare.
Stiti cumva cum se inmulteste, sau pe unde as putea gasii acest pom. Asta de la mine din gradina e destul de vechi (asa pare) si as vrea sa mai pun unul in gradina. Ca am o multime de amintiri cu el. Si daca se usuca o sa arate ciudat locul acela.
13 Dec 2007, 15:49
nu e nevoie sa iei altul.poti sa iei o crenguta din asta pe care il ai si sa o pui in apa pana face "mustati" dupa care o muti intr-un ghiveci si tot asa pana e destul de mare sa o pui in pamant.nu stiu exact procesul tehnologic dar parca asa era.bafta.poate altcineva se pricepe mai bine si iti spune exact cum se face.au samburi fructele?daca da poti sa incerci sa le sadesti.tot asa in ceva mai mic la inceput.
13 Dec 2007, 16:13
Am incercat in ambele feluri si le-a luat draq. Cred ca trbuie facut prin altoire. Nu stiu exact. Din cate stiu asta e un pom mediteranean daca stiu bine. Si s-ar putea sa nu se adapteze asa bine din cauza climei. Mai tai din el la primavara sa iau crengute. Ca din seminte nu a iesit nimic. Se intampla exact ca la lamaie. Iesea un fir subtire,si asa ramanea.
13 Dec 2007, 16:21
uau!!! imi aduce aminte de copilarie. Bunicii mei aveau un mosmon. Dupa ce dadea bruma luau fructele si le intindea pe coli in pod...imi lasa gura apa...n-am mai mancat asa ceva de foarte mult timp. Daca reusesti sa-l inmultesti, vreau si io un lastar.
13 Dec 2007, 17:57
Mespilus germanica (mosmon)
Arbust cu frunze eliptic-lanceolate. Florile sunt mari, albe, solitare, iar fructele mici, astringente. La noi este cultivat şi subspontan.
13 Dec 2007, 18:24
Pe la noi, pomul se cheama Scoruş. Evident, fructele se cheama scoruşe.
Am mancat si eu asa ceva la tara la bunici, a long, long time ago.
14 Dec 2007, 02:14
Pune intr-un borcan de 800 gr. nisip pe fund cam de 2 degete. Nu spala nisipul, pune-l exact asa cum il iei de la o balta, parau, izvor, etc. Ingroapa in nisip imediat sub suprafata 1-2 seminte, si umezeste nisipul. Apoi acoperi borcanul cu capacul inchis bine si ii faci 2-3 gauri foarte mici, cat un varf de ac. Asezi borcanul intr-un loc luminos dar ferit de razele directe de soare. La fiecare cateva zile deschizi capacul 1-2 minute si-l inchizi la loc. Vei observa ocazional condens pe peretii interiori ai borcanului, este ok. Aproximativ dupa 30 zile trebuie sa rasara planta si sa inceapa sa creasca. Cand ajunge la nivelul capacului muti planta in ghiveci, apoi in gradina. Verifica din timp in timp ca nisipul sa ramana umed, daca se usuca completeaza cu apa doar cat sa umezesti nisipul. La fel poti proceda si cu o crenguta mica plantata in acelasi borcan dar recoltata primavara, poti taia chiar varful de 2-3 cm al unei crengi verzi. Planta astfel rezultata se va dezvolta normal dar nu va rodi pana cand nu o vei altoi la momentul in care are 2-3 crengi de 1-2 cm grosime. Altoiul se aplica de preferat primavara.
14 Dec 2007, 12:52
scorush=moshmon=nuspui...poate asa il vor identifica mai multi
11 Apr 2009, 16:33
Am eu mosmon acasa. Am avut unul batran care s-a uscat anul trecut. Si anul acesta a pus tata altul. Dintre cate stiu de la el mosmonul e un altoi al gutuiului deci trebuie neapart sa ai un gutui ca sa ai mosmon. Sunt foarte bune la gust sper sa iasa fructele anul asta abea astept.
13 Apr 2009, 04:49

Fumoase sectiunile astea gen "Amintiri din copilarie". Am realizat acum ca uitasem ca o persoana a existat - cea care-mi aducea mosmoane - sora bunicii mele.

Sunt sanse (minime) sa gasim si in comert pomul/fructul ?
13 Apr 2009, 05:48
Scuze pentru posturi succesive, dar am gasit asta:
Nr. anunt: 311121
Categorie: Agricole
Tip: Vanzari
Subcategorie: Seminte
Judet: Arges
Adaugat de: Societate comerciala
Adaugat la: 20-03-2009 ora 17:31
Valabil: 18-06-2009
Text anunt:
Pomi fructiferi din Bulgaria-mar, par, prun, piersic, cires, visin, cais, migdale, mosmon, gutuie-cu acte!
Telefon: 0728826621
Pret: 8 RON