Help/Troubleshooting

pericole janta stramba

Eventualele probleme/nelamuriri tehnice generale.

Moderator: Huffy

Reguli forum
Dacă aveţi defecţiuni sau nelămuriri cu privire la maşina dumneavoastră, vă rog să căutaţi răspunsuri sau să deschideţi un subiect nou în Secţiunea dedicată modelului dumneavoastră. Această secţiune este doar pentru generalităţi.

pericole janta stramba

Mesajde stdanm » 28 Dec 2007, 13:33

ce se poate intampla la o janta stramba?
nu e stramba foarte rau, am fost la vulcanizare, mi-a echilibrat-o, dar a bagat mult plumb, si am mutat-o pe spate. pot sa merg cu ea asa, sau exista ceva pericole reale? ah, si in aceeasi "manevra" s-a stricat si cauciucul... adica i-a aparut o galma in partea unde s-a lovit janta. la garantie evident ca nu o schimba ca e din lovitura. ala mi-a zis sa mai trag asa de ea, ca mai merge inca, si sa o folosesc asa cat pot ca nu am ce sa ii fac. si asta a ajuns tot pe spate. ce riscuri exista la chestiile astea 2? ar trebui sa imi cumpar alta anvelopa? mentionez ca e noua, are 2-300 de km facuti :(
stdanm
Gold Member

Mesajde Paulp » 28 Dec 2007, 14:16

Din pacate cauciucul ala e periculos, indiferent unde il ai (doar la rezerva sa-l pui, daca nu cumva ai rezerva de aia mica). Janta se poate indrepta bine daca e de tabla si nu e periculoasa.
Focus 2002, break, Ghia, 1.8 TDDI, 90CP...
Fost focusar, allways focusar!
Paulp
Petrol Head

Maşina: Fiat Linea, 2011, 1.4, Active

Mesajde stdanm » 28 Dec 2007, 14:20

e din aliaj janta... ala de la vucanizare in afara de faptul ca "trepideaza daca e in fata" nu a reusti sa imi dea un raspuns ce se poate intampla daca e pe spate...
stdanm
Gold Member

Mesajde Paulp » 28 Dec 2007, 14:26

Sint locuri care reusesc sa roluiasca destul de bine si jantele de aliaj. Cauta pe net si indreapt-o. Oricum las-o pe spate. Riscurile daca trepidatia e mare (dar asta o simti in volan indiferent unde e janta) sint sa buleasca rulmentul in cel mai fericit caz sau sa sara pur si simplu (se sparge din mijloc de unde e prinsa in prezoane), dar asta e mai greu si ar trebui sa fie strimba rau.
Dar cauciucu ala e compromis.
Focus 2002, break, Ghia, 1.8 TDDI, 90CP...
Fost focusar, allways focusar!
Paulp
Petrol Head

Maşina: Fiat Linea, 2011, 1.4, Active

Mesajde Officer » 28 Dec 2007, 15:03

Mergi cu janta la roluit pe fundeni acolo... ti-o fac aia ca noua... apoi montezi cauicucul si o echilibrezi... daca se echilibreaza bine nu ar trebui sa ai probleme cu conditia ca galma din cauciuc sa nu fie prea mare, sa fie subtiat in asa masura incat sa fie pericol de pana/explozie la viteze mari.
Obsedat de ordine si disciplina.
Officer
Elodia

Maşina: Nu mai am ford :(

Mesajde danmatyas » 28 Dec 2007, 15:43

eu am o janta indoita, dar nu foarte tare.. daca e bine echilibrata nu se simte-n mers. Cat despre cauciuc, daca e mare galma aia, se subtiaza cauciucul acolo in zona aia, ar putea fi un risc de explozie. Daca nu e mare lovitura poti umbla mult si bine cu el. Eu am avut cauciucuri cu galme si nu am avut probleme dar cand l-am dat jos si m-am uitat pe interior cat era de subtire cauciucul in zona galmei, m-am speriat.
VW Passat Sportline 2.0 tdi
danmatyas
1nsane Member

Maşina: VW Passat 2.0 TDI-140 CP Sportline Variant

Mesajde stropa1975 » 28 Dec 2007, 16:47

Si eu am patit asa, jantele le-am indreptat la autosoft, galma de la o roata tine si acum, de vreo 12.000 km, la cealalta roata galma s-a unit la un moment dat cu alta galma :lol: si au facut impreuna poc. Noroc ca era pe spate si aveam doar vreo 30km/h. Deci, parerea mea, e si chestie de noroc si cat de mare e galma.
Mondeo TDCI, 130 CP, Octombrie 2003
stropa1975
Ford Freak

Re: pericole janta stramba

Mesajde fasconal » 28 Dec 2007, 16:53

$1 scrie:$2e se poate intampla la o janta stramba?
nu e stramba foarte rau, am fost la vulcanizare, mi-a echilibrat-o, dar a bagat mult plumb, si am mutat-o pe spate. pot sa merg cu ea asa, sau exista ceva pericole reale? ah, si in aceeasi "manevra" s-a stricat si cauciucul... adica i-a aparut o galma in partea unde s-a lovit janta. la garantie evident ca nu o schimba ca e din lovitura. ala mi-a zis sa mai trag asa de ea, ca mai merge inca, si sa o folosesc asa cat pot ca nu am ce sa ii fac. si asta a ajuns tot pe spate. ce riscuri exista la chestiile astea 2? ar trebui sa imi cumpar alta anvelopa? mentionez ca e noua, are 2-300 de km facuti :(

pe garantie nu o schimba dar n-ai casco?
fasconal
1nsane Member

Mesajde stdanm » 28 Dec 2007, 17:03

am casco dar nu m-am gandit pana cum la varianta asta. o sa o duc la indreptat la fundeni acolo, am mai auzit de ei, si vad ce zic aia ca rezolva. daca nu ma incanta si ajung la casco si imi schimb si cauciucul. ms
stdanm
Gold Member

Mesajde fasconal » 28 Dec 2007, 17:05

$1 scrie:$2m casco dar nu m-am gandit pana cum la varianta asta. o sa o duc la indreptat la fundeni acolo, am mai auzit de ei, si vad ce zic aia ca rezolva. daca nu ma incanta si ajung la casco si imi schimb si cauciucul. ms

Inainte de a face ceva, fa poze "relevante". Daca ai si anvelopa "bulita" merita sa mergi pe Casco.
Bafta!
fasconal
1nsane Member

Mesajde alexsar » 28 Dec 2007, 17:38

Mai bine o rezolvi pe casco mai ales ca e si cauciucul atins, ti le schimba pe amandoua.
Imagine
alexsar
Member

Maşina: Focus 2013/Fiesta 2017 - 1.0 EcoBoost 125/100

Mesajde raszvan » 28 Dec 2007, 17:49

Janta reparata nu mai este ca noua, devine sensibila. Si eu iti propun sa o faci pe casco.
focus 2005, 1,6tdci - 90cp
raszvan
Gold Member

Mesajde stdanm » 28 Dec 2007, 18:02

am inteles... deci pentru asta s-ar merita sa imi stric casco... o sa fac niste poze azi, si dupa sarbatori ma duc la ei. imi schimba un singur cauciuc, cel cu galma, sau mi le schimba pe amandoua? si trebuie sa ma duc la politie pentru vreo dovada de reparatii? sau asta nu se considera accident? aveti idee? multumesc
stdanm
Gold Member

Mesajde alexsar » 28 Dec 2007, 18:31

da, mergi la politie ptr constatare, iti schimba doar janta si cauciucul afectat, sper ca nu l-ai dat jos de pe janta.
Imagine
alexsar
Member

Maşina: Focus 2013/Fiesta 2017 - 1.0 EcoBoost 125/100

Mesajde fasconal » 28 Dec 2007, 19:08

$1 scrie:$2m inteles... deci pentru asta s-ar merita sa imi stric casco... o sa fac niste poze azi, si dupa sarbatori ma duc la ei. imi schimba un singur cauciuc, cel cu galma, sau mi le schimba pe amandoua? si trebuie sa ma duc la politie pentru vreo dovada de reparatii? sau asta nu se considera accident? aveti idee? multumesc

Chestia cu "stricatul" este cam asa:
daca Doamne fereste o sa ai parte de dauna totala, atunci Casco va scadea din valoarea asigurata suma daunelor platite pana in acel moment.
In cazul tau = fix pix.... :D
fasconal
1nsane Member

Mesajde b85xix » 28 Dec 2007, 21:07

Janta stramba iti deterioreaza articulatia in timp daca e foarte stramba.Se poate rolui cei mai buni sunt Autosoft ori pe fundeni ori pe Dudesti vis a vis de depou.Recomand ultima locatie pt ca este mai putin aglomerata.Costa aprox 500 de mii pt o janta de 16inch.Faptul ca janta "devine mai sensibila" apare in urma a 30 de roluiri probabil si asta in functie de cat de stramba era.Ca daca o faci patrata si ti-o indreapta normal ca nu va mai avea in veci aceeasi dinamica si rigiditate ca o janta noua.
Cat despre casco iti recomand sa mergi intai la ei sa-ti faca poze inainte sa indrepti janta.Eu am avut probleme la Focus-ul meu acum 1 an am indoit o janta si fiind seara am schimbat roata am fost la vulcanizare si am indreptat janta iar cand am fost la casco sa imi recuperez banii doar pe cauciuc mi-au zis ca "pai si janta stramba unde e?" ( evident au si ei logica lor ) de aceea ar fi indicat sa mergi direct la ei dupa ce iei dovada de la politie.Succes!
Cand am incetat de a mai fi copii, am si murit!
b85xix
Gold Member

Maşina: Mondeo mk 4 2.0 tdci titanium+extras 140si 3 cai frumosi

Mesajde stdanm » 29 Dec 2007, 23:00

am inteles. ma duc la politie cred ca luni... dimineata.
dupa politie ma duc la asigurari, si mai departe ce fac? cumpar eu janta si imi deconteaza ei, sau platesc ei direct?
ah, si pot cere inlocuirea ambelor cauciucuri, invocand ca nu mai sunt sigure daca nu sunt la fel, ca nu sunt tocite la fel, etc?
multumesc mult de tot pt raspunsuri si ajutor
stdanm
Gold Member

Mesajde SorinN » 02 Ian 2008, 17:31

Salut, nu cumpara janta noua pentru ca sigur cei de la asigurari nu-ti vor da banii. Iti vor plati in cel mai bun caz indreptatul si un cauciuc.Mi-am indreptat de curand jantele fata la Autosoft Fundedni, m-a costat 150 ron cu echilibrat si azot dar au meritat toti banii... inainte imi tremura volanul la viteze mici, pana in 60 la ora, acum e teapan. Riscul daca mergi cu janta stramba l-a spus cineva deja, iti faci articulatia praf iar la galma, in functie de marime, riscul e de explozie.
Ford Focus TDCI 115 CP Magnum Grey 2003
SorinN
Ford Freak

Mesajde x_zoli » 02 Ian 2008, 22:34

Cu anvelopa, depinde de asigurator (Eu am casco la unita). Si eu am dat-o de bordura la 400km, si pe fata mi-au schimbat janta, anvelopa, fuzeta, amortizor, etc pe casco si pe spate nu au vrut sa imi schimbe anvelpa cu galma de la aceeasi bordura, oferind explicatia ca "poate fi defect de fabricatie" si au nevoie sa dea jos anvelopa si sa constate asa daca e defect sau a aparut in urma accidentului. De atunci am mai bagat 1400km cu anvelopa cu pricina, dar imi batzaie fundul de fiecare data cand iau cate o groapa sau ma duc pe cate un drum din placi de beton (iesirea din Brasov catre Targu Secuiesc).

Bafta!
x_zoli
Incepator

Maşina: FF2/Oct 2007/1.6L/100CP/Trend Collection/Moondust Silver

Mesajde Tazmanian Devil » 14 Ian 2008, 21:56

Apropo de riscuri...risti sa ajungi sa schimbi rulmentul la roata respectiva, din cauza unei jante indoite cam tare...eu am patit-o...cel putin, asa mi-au zis mecanicii de la service-ul unde am facut revizia la masinutza mea... :roll:
Eu-Focus 1 face-lift, 1.6i 16V Sedan, Ghia/ 2003 - aka "Mad Dog"
Ea-Ford Ka/ 2001 - aka "Bubu Racer"
Tazmanian Devil
Member

Mesajde tomcatmouse » 15 Ian 2008, 12:11

incearca totusi sa o schimbi prin casco ,,daca poti schimba si anvelopa,este super ,intradevar vei uza mai repede capete de bara ,pivoti etc....,gandeste-te ca oscilatia se transmite la articulatii.
tomcatmouse
1nsane Member

Maşina: Mondeo Titanium ,power shift ,pachet S 2011, 2.0 TDCI 163cp,03.2011

Înapoi la Help/Troubleshooting