Discutii libere/forum

Deplasarea in siguranta

ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !

Moderator: Automatistul

Deplasarea in siguranta

Mesajde SliceofLife » 26 Feb 2008, 15:34

Initiez acest subiect in urma intamplarilor petrecute pe data de 6 feb. 2008.
La acea data un coleg de serviciu al prietenei mele si-a pierdut viata intr-un accident pe DN1.
Cauza mortii, stabilita la necropsie a fost strangulare cu centura de siguranta. Airbag-ul a sarit cam ciudat dupa parerea mea si a provocat ceva zgarieturi urate pe fata, a mai avut 3 coaste rupte si un picior rupt - niciuna fatala.
Am citit urmatoarele din capitolul "Deplasarea in siguranta" al Seat-ului.
La subcapitolul "Centurile de siguranta", intr-un chenar cu sunt scrise urmatoarele:

*O centura de siguranta dispusa incorect, poate provoca accidentari grave in cazul producerii unui accident.
*Partea de umar a centurii trebuie sa treaca peste mijlocul umarului si niciodata peste gat. Centura de siguranta trebuie sa aiba contact ferm cu corpul.
*Partea inferioara a centurii trebuie sa treaca peste bazin, nu peste abdomen.

Centura a fost reglata prea sus.
Pana atunci si eu reglam centura cat mai sus ca sa nu o simt pe umar. Acum am inteles ideea.

Atentie deasemenea si la reglarea tetierelor. Partea lor superioara trebuie sa se afle la inaltimea partii superioare a capului.

Reglati scaunul conducatorului astfel incat sa se pastreze o distanta de cel putin 25cm intre pieptul acestuia si centrul volanului.
Nu inclinati spatarul scaunului foarte mult in spate! Sistemul airbag si centura de siguranta asigura o protectie optima cand spatarul scaunului de gaseste in pozitie verticala, iar conducatorul este asigurat in mod corect cu centura de siguranta. Cu cat spatarul scaunului este mai inclinat in spate cu atat mai mare este riscul unei accidentari.
The only way out is in!
SliceofLife
Gold Member

Maşina: Fiat Grande Punto, 2007, 1248cc, 75cp - M-Jet

Re: Deplasarea in siguranta

Mesajde Cosmin. » 26 Feb 2008, 18:14

R.I.P. pentru omul ala, saracul a murit nevinovat :(

Excelenta ideea topicului, apropos. Cunosc un caz in care un om a murit pe scaunul din dreapta pentru ca lasase spatarul prea mult pe spate si purta centura de siguranta. La o frana - deci nu coliziune, toracele a fost aruncat in fata si si-a rupt gatul. R.I.P. :(
Guns make the news. Science doesn't.
2015 Mondeo mk5, Christine mk2
Cosmin.
Gold Member

Maşina: 2015 Ford Mondeo mkV Titanium X 2.0D 210PS [240BHP@Superchips Bluefin]

Mesajde alexandrusavu » 26 Feb 2008, 20:42

Din păcate ignoranța ucide.
Imagine
<photo-blog actualizat bianual>
Cars :
Ford Focus Trend CL '07 Hatch 1.6 TDCi ~115cp, 275Nm [90cp, 215Nm stock]
alexandrusavu

Maşina: Focus Trend CL '07 Hatch 1.6 TDCi 90CP
VIN: WF05XXWPD57U35570

Mesajde SliceofLife » 27 Feb 2008, 12:24

Mai multe detalii gasiti aici: http://www.protv.ro/stiri/eveniment/un- ... e-dn1.html
Sa cititi si comentariile la reportaj mai ales cel de pe 14 feb.
The only way out is in!
SliceofLife
Gold Member

Imagini cu masina dupa accident.

Mesajde SliceofLife » 28 Feb 2008, 12:17

Mentionez faptul ca locul soferului era foarte putin deformat.
Fişiere ataşate
Image155x.jpg
Image154x.jpg
Image151x.jpg
The only way out is in!
SliceofLife
Gold Member

Mesajde adicristea » 28 Feb 2008, 13:34

Cu ce viteza mergea? Mi se pare deformata rau.
\\\ Cumpara "romaneste"! Salveaza-ti slujba! ///
Nu fi zmeu, s-ar putea sa zbori!
Nemulţumirile oamenilor nu vin din ceea ce li se întâmplă, ci din diferenţa dintre ceea ce li se întâmplă şi aşteptările lor. ™Ciugu®
Imagine
adicristea

Maşina: Citroen C4 Picasso 1.6 eHDI
VIN: 00000000000000000

Mesajde SliceofLife » 28 Feb 2008, 13:36

Seat-ul 115km/h si Dacia 70km/h total 185km/h. Acolo erau vitezometrele oprite.
The only way out is in!
SliceofLife
Gold Member

Mesajde adicristea » 28 Feb 2008, 13:46

Fara sa vreau sa fiu rautacios, cred ca o vina o are si conducatorul SEAT-ului. Deci nu e chiar nevinovat cum se spune in reportaj.
Nemulţumirile oamenilor nu vin din ceea ce li se întâmplă, ci din diferenţa dintre ceea ce li se întâmplă şi aşteptările lor. ™Ciugu®
Imagine
adicristea

Mesajde mirceamc » 28 Feb 2008, 13:47

Testele de Euro NCAP se fac la 65km/h. Pana la 185km/h e cale lunga... Nimeni nu iti garanteaza ca mai scapi la asemenea viteza, chiar daca toate sistemele de siguranta functioneaza perfect.
Mircea M - Ford Fusion Comfort 1.4 TDCI 68CP (2007), Bucureşti
Prezentare maşină: http://forum.clubford.ro/viewtopic.php?t=9010
Imagine
mirceamc

Maşina: Fusion 1.4 TDCI Comfort, 2007

Mesajde SliceofLife » 28 Feb 2008, 13:49

$1 scrie:$2ara sa vreau sa fiu rautacios, cred ca o vina o are si conducatorul SEAT-ului. Deci nu e chiar nevinovat cum se spune in reportaj.

Da! A depasit viteza legala cu 15km/h. Sa ridice mana sus cel care nu a depasit niciodata viteza legala cu 15km/h.

Cat despre supravietuire... Este o data raportul medicului, a 2a oara locul aproape intact, a 3a oara agentul constatator Allianz a zis ca a mai vazut masini lovite asa rau si soferul sa fi scapat, a 4a oara instructiunile din manualul Seat ce nu au fost respectate. Avea sanse sa supravietuiasca daca centura nu era prea sus.
The only way out is in!
SliceofLife
Gold Member

Mesajde catalin1972 » 28 Feb 2008, 13:57

$1 scrie:$2
$1 scrie:$2ara sa vreau sa fiu rautacios, cred ca o vina o are si conducatorul SEAT-ului. Deci nu e chiar nevinovat cum se spune in reportaj.

Da! A depasit viteza legala cu 15km/h. Sa ridice mana sus cel care nu a depasit niciodata viteza legala cu 15km/h.

.

Ai dreptate , hai sa fim seriosi ,nu cred ca aia 15 km in plus i-au agravat situatia ....
focus 2 tournier 2005 1.6 tdci 90 cp TL 02 YHY
"'jaba culegi , daca nu sortezi " (Piri neni )
catalin1972
1nsane Member

Mesajde adicristea » 28 Feb 2008, 13:58

15km aia ii puteau salva viata. Nu ma refer la impact neparat, ci la evitarea coliziunii.

Sa nu fiu inteles gresit, imi pare rau ca unul dintre cunoscuti isi pierde viata.

In alta ordine de idei, cum avanseaza ancheta, martorul respectiv a dat declaratie si la Politie ca cel cu Cielo e chiar Constantin Iancu?

PS. Sa explic partea cu "15km": Daca mergea cu 100km/h nu ajungea acolo in momentul intrarii papucului pe contrasens. Sau avea timp sa vireze.
Imagine
adicristea

Mesajde SliceofLife » 28 Feb 2008, 14:05

Nu cunosc inca mai multe detalii. Pot sa va mai spun ca Laurentiu colabora si cu firma la care lucra Constantin Iancu si se cunosteau personal. Totul a fost o "ironie a sortii" cum se spune. Din auzite, Constantin Iancu nu a mai iesit din casa cateva zile dupa accident. S-a inteles foarte bine cu alcoolul si statul in casa.

$1 scrie:$2S. Sa explic partea cu "15km": Daca mergea cu 100km/h nu ajungea acolo in momentul intrarii papucului pe contrasens. Sau avea timp sa vireze.

"Daca si cu parca se plimba-ntr-o barca". A fost 115, a fost fix momentul ala, a fost Cielo, mai erau doar 3 zile de naveta, daca nu se nastea nu mai murea. Puii mei!
The only way out is in!
SliceofLife
Gold Member

Mesajde Tiry213 » 28 Feb 2008, 16:47

$1 scrie:$2u cunosc inca mai multe detalii. Pot sa va mai spun ca Laurentiu colabora si cu firma la care lucra Constantin Iancu si se cunosteau personal. Totul a fost o "ironie a sortii" cum se spune. Din auzite, Constantin Iancu nu a mai iesit din casa cateva zile dupa accident. S-a inteles foarte bine cu alcoolul si statul in casa.

Nu prea e ironie a sortii. Vezi cum e masina? Ironie a sortii era atunci cand murea la 40 la ora. Mai era ironie a sortii daca scapa din acest accident. Ca sa scapi din asa impact trebuie sa ai mare noroc.
Imagine
Tiry213
1nsane Member

Mesajde toxicristi » 28 Feb 2008, 19:20

Cu toti ne asumam un risc in momentul in care ne urcam la volan. Ne asumam riscul ca asa ceva ni se poate intampla. Si se intampla catorva, alesi de soarta. Ramane la atitudinea fiecaruia sa decida daca, prin asumarea riscului, iti asumi o parte din vina.

Ce mi se pare foarte ciudat este ca cei din Dacia Papuc au supravietuit. Si aici vorbim de o masina care, consider eu, nu ar fi obtinut nici macar un punct EuroNCAP, dapai stea. Sa se comporte in coliziune frontala mai bine decat una de 4 stele?! In aceste conditii, cred ca avea sanse mari sa supravietuiasca daca nu ar fi fost problema cu centura.
Imagine "Aici, pe forum, eşti ceea ce scrii!"
toxicristi

Maşina: Focus 2002 1.8TDDi 90CP Bouvagon

Mesajde adicristea » 29 Feb 2008, 00:36

$1 scrie:$2Cu toti ne asumam un risc in momentul in care ne urcam la volan. Ne asumam riscul ca asa ceva ni se poate intampla. Si se intampla catorva, alesi de soarta. Ramane la atitudinea fiecaruia sa decida daca, prin asumarea riscului, iti asumi o parte din vina.

Corect, Cristi. Gandeste-te insa daca s-ar fi intamplat invers (cum, de altfel, mi s-ar fi parut mai firesc, avand in vedere marcile masinilor si dotarile din punct de vedere al sigurantei in caz de accident), adica cei din Dacia mureau si colegul prietenei lui Fiesta1.25i traia. Pentru numai 15km aia in plus putea face puscarie. Nemaivorbind de gandul de a omori o persoana. Ar fi fost mai bine? Serios imi pare rau ca s-a intamplat asa, dar daca noi nu incercam sa prevenim, prin respectarea pe cat posibil a regulamentului, atunci cine sa ne protejeze?

Mai am o intrebare, unde s-a petrecut accidentul? E cumva inainte de Otopeni (sau dupa, depinde de sensul de mers)?

$1 scrie:$2e mi se pare foarte ciudat este ca cei din Dacia Papuc au supravietuit. Si aici vorbim de o masina care, consider eu, nu ar fi obtinut nici macar un punct EuroNCAP, dapai stea. Sa se comporte in coliziune frontala mai bine decat una de 4 stele?! In aceste conditii, cred ca avea sanse mari sa supravietuiasca daca nu ar fi fost problema cu centura.

Pentru asta TREBUIE sa ii multumesc lui Fiesta1.25i. De cand am citit acest topic sunt foarte atent cum sta centura in timpul mersului cu masina. ^:)^
Imagine
adicristea

Mesajde catalin1972 » 29 Feb 2008, 07:25

$1 scrie:$2
$1 scrie:$2Ce mi se pare foarte ciudat este ca cei din Dacia Papuc au supravietuit. Si aici vorbim de o masina care, consider eu, nu ar fi obtinut nici macar un punct EuroNCAP, dapai stea. Sa se comporte in coliziune frontala mai bine decat una de 4 stele?! In aceste conditii, cred ca avea sanse mari sa supravietuiasca daca nu ar fi fost problema cu centura.

e intradevar curios ca cei din dacie au scapat iar cel din seat a murit . la fel de ciudate mi se par explicatiile celor din dacie : "ne-a taiat calea ...si-am iesit pe contrasens ...aveam 70 la ora ..." , pai cred ca la 70 frinezi nu treci pe contrasens . desigur , eu am o prejudecata referitoare la soferii de papuc : ii consider la fel de periculosi ca cei de TIR !
catalin1972
1nsane Member

Mesajde catalin1972 » 29 Feb 2008, 07:27

[quote="adicristea
Corect, Cristi. Gandeste-te insa daca s-ar fi intamplat invers (cum, de altfel, mi s-ar fi parut mai firesc, avand in vedere marcile masinilor si dotarile din punct de vedere al sigurantei in caz de accident), adica cei din Dacia mureau si colegul prietenei lui Fiesta1.25i traia. Pentru numai 15km aia in plus putea face puscarie. Nemaivorbind de gandul de a omori o persoana. Ar fi fost mai bine? Serios imi pare rau ca s-a intamplat asa, dar daca noi nu incercam sa prevenim, prin respectarea pe cat posibil a regulamentului, atunci cine sa ne protejeze?

nu stiu daca facea puscarie , acul ramas la o anumita viteza e considerat proba ?
catalin1972
1nsane Member

Mesajde toxicristi » 29 Feb 2008, 10:01

Eu as zice ca e cam hazardat sa spui ca ar fi facut puscarie, atata timp cat s-a trezit pur si simplu cu o masina in fata. Pe sectorul respectiv de drum, limita pare sa fie 100 km/h, prin urmare, daca se intampla ceva asemantor, nu e o prezumptie absurda sa spui ca vor fi victime.

Iar despre Papuc, conducand la randul meu o astfel de masina, pot spune ca este foarte periculoasa dpdv al sigurantei active, neavand deloc stabilitate, iar la franare, traiectoria acesteia este aleatoare (cum zicea si cel intervievat, "am franat si m-a furat si m-a aruncat in sant").
toxicristi

Mesajde catalin1972 » 29 Feb 2008, 10:59

$1 scrie:$2u as zice ca e cam hazardat sa spui ca ar fi facut puscarie, atata timp cat s-a trezit pur si simplu cu o masina in fata. Pe sectorul respectiv de drum, limita pare sa fie 100 km/h, prin urmare, daca se intampla ceva asemantor, nu e o prezumptie absurda sa spui ca vor fi victime.

Iar despre Papuc, conducand la randul meu o astfel de masina, pot spune ca este foarte periculoasa dpdv al sigurantei active, neavand deloc stabilitate, iar la franare, traiectoria acesteia este aleatoare (cum zicea si cel intervievat, "am franat si m-a furat si m-a aruncat in sant").

pai si e mai sigura o manevra de evitare ?
catalin1972
1nsane Member

Mesajde adicristea » 29 Feb 2008, 12:35

$1 scrie:$2u as zice ca e cam hazardat sa spui ca ar fi facut puscarie, atata timp cat s-a trezit pur si simplu cu o masina in fata. Pe sectorul respectiv de drum, limita pare sa fie 100 km/h, prin urmare, daca se intampla ceva asemantor, nu e o prezumptie absurda sa spui ca vor fi victime.

Pai tocmai, limita fiind 100, el avea 115, asta inseamna ca nu a respectat legea. Nu sunt sigur, poate cineva care cunoaste mai bine regulamentele ne poate lamuri: pe un sector cu viteza maxima admisa X, un conducator auto ruleaza cu X+15, pe sensul lui de mers intra o masina, se produce coliziune, iar din impact soferul intrat pe contrasens moare. E caz penal sau nu?

PS. Eu asa stiu, ca esti absolvit de orice vina atat timp cat respecti legea.
Imagine
adicristea

Mesajde DanielArdelian2 » 29 Feb 2008, 13:45

Da' tu de unde stii cu ce viteza rula ?

PS: Intrebarea este retorica, eu stiu ca indicatia la care s-a oprit acul vitezometrului nu este admisa ca proba.
Puteti cauta pe forum direct de pe Google. Exemplu: [ revizie ford fiesta site:clubford.ro ]
DanielArdelian2

Brainiac

Maşina: Ford Mondeo 2004, Sedan, Trend, 1.8i 125 CP, pachet nefumatori.
VIN: WF04XXGBB44E42077

Mesajde adicristea » 29 Feb 2008, 13:49

Si Politia nu poate stabili cu ce viteza (aproximativ) circula? Ma gandesc ca daca s-a oprit la 115, e posibil sa fi fost si mai mult, in urma franarii sa fi ajuns la 115.
Imagine
adicristea

Mesajde Mihai L » 29 Feb 2008, 15:40

$1 scrie:$2i Politia nu poate stabili cu ce viteza (aproximativ) circula? Ma gandesc ca daca s-a oprit la 115, e posibil sa fi fost si mai mult, in urma franarii sa fi ajuns la 115.

Se poate aproxima oarecum, dar nu poti departaja vitezele...
Accidentul arata la fel la o ciocnire frontala unde amandoi aveau 60 km/h sau unul 20 km/h si celalalt 100 km/h
Focus. Ford Focus. Sea Grey.
2006 Ford Focus Wagon TDCi, 1.6/109 CP
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Maşina: Ford Focus Wagon Trend CL 2006, 1.6l/109CP, Sea Grey

Mesajde adicristea » 29 Feb 2008, 15:49

Pana la urma sa nu se reduca totul la "mortul e de vina", cum se mai intampla in Ro.
Imagine
adicristea

Mesajde toxicristi » 29 Feb 2008, 16:30

In cazul de fata, dupa parerea mea, regretatul n-are nicio vina.
toxicristi

Re: Imagini cu masina dupa accident.

Mesajde Officer » 29 Feb 2008, 17:29

$1 scrie:$2entionez faptul ca locul soferului era foarte putin deformat.

In cazul accidentelor de circulatie majoritatea vatamarilor se petrec la nivelul organelor interne din cauza deccelerarii buste. Locul pasagerilor poate fi intact si pasagerii sa nu aiba semne de violenta pe corp insa la autopsie se vad clar creierul izbit de cutia craniana, plamanii de cea toracica, ficatul si splina bucati etc. Am avut ocazia sa asist la mai multe autopsii intre care una cu o victima a unui accident de circulatie (pasagera dreapta fata) si cealalta a victimei unei precipitari (cadere de la inaltime). Pe corp nu aveau cine stie ce urme, cu exceptia unor contuzii, insa inauntru cu greu se mai putea intelege ceva.

La fel mai stiu un caz de acum 4-5 ani cand un pusti de 19 ani cu un BMW seria 5 la iesirea din pasajul Marasesti a pierdut controlul volanului, s-a rasucit si a dat cu spatele masinii in stalpul ce sustine liniile de inalta tensiune ale tramvaiului. Accidentul s-a soldat cu decesul soferului din cauza faptului ca si-a rupt gatul desi masina era avariata doar in partea din spate, pana in pasajul rotilor spate.
Obsedat de ordine si disciplina.
Officer
Elodia

Maşina: Nu mai am ford :(

Mesajde toxicristi » 29 Feb 2008, 23:26

Dar nu e absurd sa presupunem ca Seat-ul a avut o deccelerare relativ mai lina decat Papucul, datorita caroseriei mai bine gandite si mai rigide. Daca pe langa asta, mai pui si airbagul la socoteala (centura pretensionata nu stiu daca are), atunci probabil ca impactul dintre organele interne si cavitatile osoase menite sa le protejeze a fost mult mai lin decat in cazul soferului decedat decat in cazul celor din Papuc.

Mentionez ca parerea mea este o presupunere teoretica, pana la o realitate practica fiind un drum mai lung de strabatut.
toxicristi

Re: Imagini cu masina dupa accident.

Mesajde SliceofLife » 01 Mar 2008, 01:08

$1 scrie:$2n cazul accidentelor de circulatie majoritatea vatamarilor se petrec la nivelul organelor interne din cauza deccelerarii buste....
... Accidentul s-a soldat cu decesul soferului din cauza faptului ca si-a rupt gatul desi masina era avariata doar in partea din spate, pana in pasajul rotilor spate.

Ceea ce am spus eu este ceea ce a scris medicul in raport. NU au fost gasite leziuni interne.
1 picior rupt, 2 sau 3 coaste(nu mai stiu sigur) si gatul din cauza centurii care a fost fatal. Moarte survenita prin STRANGULARE.

Cat despre tipul cu BMW avariat in spate vedeti partea cu reglajul tetierelor. Cu o tetierea bine reglata, privind din spate capul celui care sta in scaun ar trebnui sa se vada foarte putin pe deasupra tetierei sau deloc. Sa fiti atenti in trafic sa vedeti capete muuuuuult peste tetiere.

$1 scrie:$2ai am o intrebare, unde s-a petrecut accidentul? E cumva inainte de Otopeni (sau dupa, depinde de sensul de mers)?

Pe DN1 inainte de intrarea in Potigrafu.
The only way out is in!
SliceofLife
Gold Member

Mesajde Maximilian » 02 Mar 2008, 18:35

Da, cel care avea 115 km/h in mod legal nu cred ca poate fi invinuit, pt ca nu viteza a provocat impactul pana la urma. Daca putea sa fie evitat este stupid sa presupunem, pana la urma nici 100 km/h nu inseamna viteza mica. Si realitatea este ca foarte putini dintre noi avem fix 100 km/h pe DN1 intre comunele alea, si la fel foarte putini avem fix 70 km/h in comune(eu cel putin am cam 80 acolo pentru ca se spune ca la 10 km/h nu te ia radarul, se considera eroare de vitezometru).

Asadar sa nu ii reprosam nimic celui din Seat in legatura cu viteza. RIP.
Maximilian
Petrol Head

Maşina: Ford Granada mk II 2,3 V6 GL 1982

Înapoi la Discutii libere/forum