aannyy,484710 scrie:Ma interesa si pe mine o astfel de eoliana pt. o cabana la munte. Nu-mi este necesar decat pt. lumina, tv, si eventual un frigider. Cam la ce pret ajunge o astfel de investitie? Merita doar pt. asa ceva si eventual unde pot obtine mai multe informatii?
ce vrei tu (independenta energetica) nu poate sa fie ieftin, si asta din urmatoarele motive:
- sursa trebuie sa asigure o cantitate de energie sensibil mai mare decat necesarul consumatorului ca sa eviti fenomenele tranzitorii de la conectari/deconectari (explicatia este mai laborioasa, asa ca mai bine ma crezi pe cuvant; daca totusi o sa fie necesar, o sa detaliez), asa ca ti-ar trebui un grup de eoliene, nu una singura (asezate la distante mari, ca sa nu ramana niciuna fara vant - solutie extrem de costisitoare)
- energia pe care o produci nu poate fi stocata in vederea unui consum ulterior ("cand nu bate vantul"), decat daca o transformi in curent continuu su care incarci un acumulator, dar pentru asta ti-ar trebui si un convertor serios, care sa ridice de ca nivelul de 12 Vcc (sau 24, sau 48, sau chiar 220) si sa transforme in 220 v / 50 Hz, ca sa mearga echipamentele obisnuite (lumina, tv, frigider, calculator, electrocasnice etc)
asa ca solutia de asigurat energia electrica pt o locuinta este (in viziunea mea) urmatoarea:
- sursa principala de energie - ceva generator eolian (in opinia mea ar trebui sa fie macar 2 sau trei, ca sa nu fii silit - in cazul in care se pune problema de reparatii sau intretinere - sa ramai fara sursa de energie); cred ca ar putea sa fie construit si din alternatoare de dacie, ca fac serviciu bunisor si alea (si sunt si ieftine, se gasesc si carbuni si rulmenti de schimb - tot ieftine) care sa poate incarca grupul de acumulatori de 12V
-achizitia a minimum 4 acumulatori auto seriosi (ceva gen baterii de camion, care sa insumeze macar vreo 500 Ah) - asta ar fi ceva parale, cred ca se duce spre 1500-2000 RON
-alegerea unor consumatori compatibili cu o retea de 12 Vcc (televizor care merge la masina, iluminatul realizat cu leduri, frigider optimizat pentru 12 v (am mai scris pe un tread despre asa ceva) - asta nu ar implica cheltuieli suplimentare semnificative (pentru ca nici cele standard, la 220, nu ar fi moca)
- realizarea (din constructia casei) unei retele de 12 volti in toate incaperile (instalatie electrica in toata regula, cu conductor mai gros decat la instalatiile de 220, cu sigurante etc), nu implica cheltuiala foarte mare, ci doar pretul materialelor - cateva sute de RON)
-achizitia catorva UPS (chiar si SH, folosite si rasfolosite; firmele obisnuiesc sa le arunce dupa ce li se duce acumulatorul propriu, asa ca nu e chiar imposibil sa-ti procuri, pe bani putini, niste surse bune) cu care sa alimentezi eventualii consumatori care nu poti fi adaptati la 12V
- achizitia unor panouri solare care sa incarce acumulatorii (oricat de putin, tot conteaza) cand nu bate vantul (asta dupa buget si dupa nevoi, dar cu o suma intre 500 si 1500 RON faci o gramada de treaba)
- constructia unei moriscute hidro (eu ma gandesc tot la ceva mic, de genul alternatorului), tot ca solutie alternativa (noptile in care nu bate vantul), in cazul in care ai vreun firicel de apa prin imprejurimi
ca suma totala (pentru o casuta mica, cu consum modest) cred ca sari de 5000 ron (mai pui si aparataj de conectari si comutatie, ca trebuie si ala), dar mie mi se pare destul de putin (si realizabil, si fara nevoia de autorizatie de pe la ANRE si altii; de altfel, chiar si simplele taxe de bransament si proiecte si celelalte hartii care se fac la o casa noua costa o gramada; ce sa mai vorbim de eventualii stalpi pe care ar trebui sa-i platesti tot tu, daca respectiva cosntructie e mai departe de zona deja electrificata)