ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !
Răspunde

O lamurire vis a vis de TVA

08 Ian 2007, 11:08

Salutare tuturor! Eu inca am o nelamurire privitoare la taxele ce trebuiesc platite pentru a inmatricula un autoturism second hand adus din strainatate. Daca cu taxa speciala mi in clar cum si cat se plateste (bine, daca nu se schimba iar ceva, in stilul caracteristic romanesc), cu TVA-ul nu- chiar asa de lamurit. Intrebare : pretul afisat pe http://www.mobile.de (am dat un exemplu) contine TVA? Si daca nu, la intrarea in Romanica trebuie sa platesc 19% din pretul cu care am luat masina in Jermania (tot numa un ex)? sau exista niste cataloage dupa care se calculeaza.....Multumesc anticipat opentru lamuriri!
P.S. Poate pentru a fi mai clar ar fi bine sa fie dat un exemplu concret: O masina an fabricatie 2004, motor de 2000 cmc, euro 4, pret de cumparare (cel afisat pe mobile.de) 10000E; Unde ajunge pretul final?

08 Ian 2007, 11:38

Din cate stiu eu, TVA`ul se plateste in germania. Pe mobile.de habar nu am daca sunt afisate cu sau fara TVA. Da un tel si intreaba :). Si TVA platesti numai daca iei masina de la un autohouse......cred.....asa ar fi logic, ca daca iei de la o persoana fizica, nu vad de ce ar trebui sa platesti.
Repet, asa cred....nu e ceva sigur. Am sa vb cand apuc cu cineva care stie mai bine, cineva care are aduse 3 masini din germania pana acum.

08 Ian 2007, 11:46

si inainte si cred ca si acum (asa ar fi normal) platesti TVA-ul in Germania cand cumperi masina, dupa ce ajungi in tara platesi TVA-ul romanesc si apoi trimiti declaratia vamala stampilata, la unguri mi se pare, si ti se va da inapoi TVA-ul din Germania. Deci, la un moment dat, platesti ambele TVA-uri.

08 Ian 2007, 11:48

Asa ceva parca stiam si eu, dar vag de tot. Oricum, e posibil sa se fi schimbat regulile odata cu intrarea in UE!

08 Ian 2007, 12:05

Deci acum platesti TVA-ul in germania si in romania nu mai platesti nimic .
Daca e de la firma din germania dai 16% ..sau cat e la ei TVA-ul . Daca e de la persoana fizica nu mai platesti nimic.

In RO platesti doar taxa de inmatriculare . Nu mai ai treaba cu TVA-ul ..ca e piata comuna (EU) .

08 Ian 2007, 12:18

http://www.sfin.ro/articol_7309/regulil ... asini.html

L.E :
din cate am inteles eu :
* Masina noua : importatorul nu plateste tva, doar tu ca si cumparator.
un calcul ptr masina noua in valoare de 10.000$ :
- inainte de 2007 : pretul dealerului era de 11.000$ dupa adaos si etc, iar cumparatorul platea 11.000+ TVA = 13000$ ; dar i se reducea tva-ul , deci dealerul castiga 3000$ , nu?
- dupa 2007 : teoretic, dealerul ar trebui sa o vanda cu 11.000$, iar tva-ul il va plati cumparatorul la inmatriculare. dar asta inseamna mai putin profit ptr dealer si o va vinde tot cu 13000?! Iar cumparatorul va plati tva pe aceasta valoare , adica 15.470$ ?!
* masina second: vanzatorul plateste tva pe diferenta dintre pretul de achizitie si cel de vanzare. daca este o persoana de pe mobile.de, mai mult ca sigur nu o vinde ptr profit ( a luat-o noua cu un pret mult mai mare decat cel cu care o vinde second). deci nimeni nu plateste tva.
- in cazul unui importator second : a luat-o de acolo cu 10.000$, ti-o vinde tie in tara cu 11.000$, iar el plateste tva doar ptr 1.000$,adica 190$!?!?
Ultima oară modificat de toxicristi pe 08 Ian 2007, 12:55, modificat de 2 ori în total.

08 Ian 2007, 12:38

o ajuns si la nemtia tva-ul la 19% din 1 ian 2007. pe mobile pretul e final, diferenta e ca daca iti cumperi masina de la un autohaus primesti factura si iti recuperezi tva-ul iar daca iei de la o persoana fizica nu il poti recupera. cred ca s-a mai discutat asta in alt topic

si totusi...

08 Ian 2007, 13:15

"Fiind scutiti de TVA, platit doar in momentul inmatricularii de utilizatorul final,......", adica cum? Inteleg ca vanzatorul plateste TVA pe acel profit (diferenta dintre pretul de cumparare si cel de vanzare); dar atunci ce vrea sa zica cu "platit doar in momentul inmatricularii DE CATRE UTILIZATORUL FINAL"; adica io ce mai platesc?

si totusi...

08 Ian 2007, 13:26

"Fiind scutiti de TVA, platit doar in momentul inmatricularii de utilizatorul final,......", adica cum? Inteleg ca vanzatorul plateste TVA pe acel profit (diferenta dintre pretul de cumparare si cel de vanzare); dar atunci ce vrea sa zica cu "platit doar in momentul inmatricularii DE CATRE UTILIZATORUL FINAL"; adica io ce mai platesc?

08 Ian 2007, 13:40

" [importatorii de masini noi] Fiind scutiti de TVA, platit doar in momentul inmatricularii de utilizatorul final, ei nu pot apela la regimul special de taxare [de care beneficiaza importatorii de masini second-hand]"
la masina second hand platesti pretul masinii
da noua platesti pretul masinii + TVA
=> importatorii de masini noi nemultumiti => la masina second platesti pretul masinii + taxa de prima inmatriculare

15 Ian 2007, 13:43

Stimati colegi nu e nici o problema ca nu ati inteles inca ce si cum e cu TVA-ul asta intracomunitar, nici macar cei care au facut normele de aplicare ale codului fiscal nu cred ca au inteles foarte bine cum e treaba asta cu taxarea inversa, caci asa se numeste ea de fapt.
Treaba sta in felul urmator:
- In cazul in care masina este importata de catre o persoana juridica (firma), inregistrata ca platitoare de TVA iar importul se face dintr-o tara membra UE (ex. Germania); atunci facturarea bunului respectiv se face fara TVA iar in tara nu se plateste nici un fel de TVA pana in momentul in care bunul respectiv nu este instrainat.
-In cazul in care bunul este importat dintr-o tara din afara UE, TVA-ul se plateste ca si pana acum.
-In cazul in care bunul este cumparat de catre o persoana fizica dintr-o tara membra UE, cumparatorul plateste TVA-ul in tara din care a cumparat bunul.
- In cazul in care avem de a face cu un bun cumparat de catre o persoana fizica dintr-o tara in afara UE, situatia este ca si pana acum.

Taxarea inversa se aplica pentru orice bunuri sau servicii care se incadreaza in una din situatiile de mai sus, exceptie facand transportul de bunuri care este un pic mai alambicat.
De asemenea taxarea inversa se aplica si intre firmele romanesti pentru anumite sectiuni de bunuri (cladirile si probabil si altele).

In consecinta toata sfaraiala este sa cumperi o masina din zona UE pe firma.

Pentru a putea face toate aceste tranzactii este nevoie sa se parcurga o anumita procedura de schimb de informatii intre persoanele juridice (Schimbarea de certificat de inregistrare fiscala in scopuri de TVA).

SUCCES
Răspunde