Discutii libere/forum

Avem nevoie sa dezvoltam constiinta protectionismului?

ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !

Moderator: Automatistul

Avem nevoie sa dezvoltam constiinta protectionismului?

Mesajde Darth-Claudiu » 05 Dec 2009, 17:13

Acest referat nu-mi apartine (este luat de pe net si are rol de introducere in subiect), insa ideile lui Friedrich List m-au atras de cand mi-au fost predate prima oara in facultate, la ASE.
Cred ca avem nevoie sa dezvoltam constiinta protectionismului. Cred ca oamenii trebuie sa fie mai bine informati asupra efectelor negative ale globalizarii.
Personal, as baga protectionismul la orele de dirigentie sau in manualul de economie din liceu. Avem nevoie sa gandim mai mult atunci cand luam un produs de pe raft si sa distribuim banutii din buzunar in asa fel incat si producatorii din Romania sa beneficieze de ei.
Desigur, nu spun sa ne luam toti Logan in loc de Ford pentru ca nu sunt absurd dar vreau sa discutam aici despre aceasta tema, oamenii sa ia la cunostinta despre aceste lucruri pentru ca eu cred ca este un lucru necesar. Nu sunt profesor ca sa am parghia predicarii anumitor concepte catre multi oameni (elevi) dar pot sa le aduc la lumina alaturi de alti colegi, astfel incat cu totii sa constientizam mai bine efectele deciziilor pe care le luam "la raft". Poate ca nici nu exista interesul ca oamenii sa invete aceste lucruri, cine stie?


PROTECTIONISMUL ECONOMIC

Parintele protectionismului modern a fost Friedrich List (1789 1846), un intelectual autodidact, fara studii superioare, fara functii sau ranguri deosebite in ierarhia puterii, un om pe cat de controversat si oprimat in timpul vietii, pe atat de apreciat si valorificat postum.

Viata si activitatea.

S-a nascut in 1789, in Germania. Puternicele traditii ale orinduirii feudale din tara sa, groaza provocata de revolutia franceza si razboaiele napoleoniene, alaturi de existenta unei burghezii germane dornice de afirmare si confruntata atat cu feudalismul national, cat si cu necrutatoarea concurenta britanica, au constituit mediu de observare imediata a lui List si imprejurarile in care s-a format puternica sa personalitate protestatara. Daca in tara sa natala neinteles a fost condamnat si expulzat pentru opiniile exprimate, in S. U. A. ideile sale au fundamentat politica economica a guvernului american (List impreuna cu Carey sunt considerati initiatorii politicii protectioniste a Statelor Unite ale Americii). Intors in Germania, List a continuat sa militeze pentru modernizarea economiei si societatii germane. Asfel, datorita lui, a luat fiinta la 1 ianuarie 1834 Zollverein-ul, ca uniune vamala a statelor germane.

Gandirea economica.

Pentru List, filozofia ordinii naturale a liberalismului clasic (care cerea ca viata economica sa se desfasoare de la sine, fara interventia statului) era inacceptabila. Filozofia intregii gandiri a lui List facea din interventia statului, elementul cel mai important al accelerarii dezvoltarii economice si modernizarii societatii. List considera ca liberalismul economic este avantajos tarilor avansate industrial si dezavantajos celor ramase in urma, iar practicarea lor la scara universala ar conduce la suprematia industriala a Angliei.

Economia liberala are, dupa parerea sa, 3 caracteristici: cosmopolitismul, individualismul si materialismul.

In consecinta, el face distinctie intre economia cosmopolita, pretins universala si economia nationala care are sarcina sa analizeze conditiile concret-istorice in care isi desfasoara activitatea economica fiecare natiune, pentru a gasi masurile adecvate care sa stimuleze dezvoltarea ei. Sistemul economicliberal este considerat de List cosmopolit, pentru ca studiaza exclusiv valorile de schimb, se fondeaza pe interesele prezente si egoiste ale lui homo oeconomicus, ignorand pe cele viitoare, aspectele sociale ale dezvoltarii, fortele productive si natiunea. "Menirea economiei politice aprecia List consta in educarea economica a natiunii si in pregatirea ei ca sa intre in societatea universala a viitorului. "

Asadar List intelege prin "economia cosmopolita", intreaga stiinta economica liberala, iar prin "economia politica nationala" desemneaza stiinta economica a natiunii.

In ce consta bogatia? Convingerea si crezul economistului german: bogatia este puterea de a crea bogatie. Puterea economica a unei natiuni nu este bogatia pe care o are la un moment dat ca masura de bunuri, ori valori de schimb pentru ca acestea pot disparea prin consum si natiunea decade. "Un individ apreciaza el poate fi bogat, adica sa detina puteri de schimb; el saraceste insa, daca nu are forte de a produce o cantitate mai mare de obiecte de valoare decat consuma. Un individ poate fi sarac, dar, daca poseda forta de a crea o cantitate de obiecte de valoare mai mare decat cea pe care o consuma, atunci el se imbogateste. " Deci, pentru List, adevarata putere economica a unei natiuni consta in forta sa productiva, capabila sa perpetueze crearea de bogatie, in proportii tot mai mari. "Forta de a crea bogatii este deci infinit mai importanta decat bogatia insasi. "

1. munca oamenilor;
2. "spiritul care insufleteste pe oameni";
3. "ordinea sociala care face ca activitatealor sa dea rezultate";
4. "fortele naturii care ii stau la dispozitie".

Prin urmare, fortele productive cuprind toate elementele din societate care pot contribui la dezvoltare si progres. List, consecvent conceptiei sale despre fortele productive, apreciaza ca munca intelectuala este infinit mai importanta decat cea fizica. "Cei care cresc porci, care fac cimpoaie sau pilule de farmacie sunt intr-adevar productivi, dar dascalii care fac educatia tineretului si a celor mai varstnici, marii muzicieni, medicii, judecatorii si administratorii sunt cu mult mai productivi. Primii produc valoare de schimb, cei din urma forte productive". Cu alte cuvinte, producerea forteleor productive, capabile sa creeze necontenit si in masura crescanda bunuri si servicii utile societatii, este mai importanta decat bogatia insasi!

Iar dezvoltarea fortelor productive presupune dezvoltarea industriei nationale, ce s-ar fi realizat in conditiile protectionismului. Dar, nu toate tarile pot practica cu succes protectionismul. "Numai tarile care intrunesc toate conditiile, toate mijloacele spirituale si materiale necesare ca sa creeze o industrie proprie ...
FF1, 1.8 Zetec Ghia, Mazda 2 TE.
Regret nothing. Fear less.
Socialismul e carja capitalismului.
Buy Romanian! Save your job!
Avatar utilizator
Darth-Claudiu
1nsane Member
 
Mesaje: 1019
Membru din: 23 Iun 2007, 06:31
Localitate: Bucuresti
Maşina: FF1, 2002, berlina, ghia, argintie, Zetec 1.8l, 115CP

Re: Avem nevoie sa dezvoltam constiinta protectionismului?

Mesajde zaboss » 05 Dec 2009, 18:53

Miroase a scântei :) yummy :P

Ca să deschidem discuţia:
1) Logan, că tot l-ai amintit mai sus, e românesc sau franţuzesc?
2) Ca liberal, nu pot fi de acord cu introducerea de elemente distorsionante ale pieţei. Măsurile "protecţioniste" nu ar trebui să vizeze împiedicarea produselor străine să intre pe piaţă, ci măsuri pentru dezvoltarea businessului autohton, în special a producţiei.
Light travel faster than sound, that's why some people seem brighter until you hear them speak.
Avatar utilizator
zaboss
Gold Member
 
Mesaje: 964
Membru din: 14 Apr 2006, 00:21
Localitate: http eror 404: zaboss not found
Maşina: Waiting
VIN: rosusecrecesimult

Re: Avem nevoie sa dezvoltam constiinta protectionismului?

Mesajde adispan » 05 Dec 2009, 19:06

oooo .... daaaaaaa, sa iasa scantei :D

io vad protectionismu ca o forma de aparare a ineficientei, sau de protejare a unei pozitii dominante

in cazul ineficientei, taxele protectioniste contribuie la cresterea pretului unor bunuri de alta origine care sunt produse intr-un mod economic mai eficient, astfel incat in fata consumatorului final cele doua sa ajunga la preturi relativ egale, ba poate chiar produsul "mai eficient" sa fie mai scump

in cazul pozitiei dominante, protectionismul adanceste si mai mult falia dintre dominant si posibilii concurenti (vezi cazul Dacia, care era vanzatorul dominant pe piata auto romaneasca VS toate taxele inventate in ultimii 20 ani)

liberal cum sunt si io, nu cred in masurile administrative de reglare a pietelor

iar daca cititi cu atentie ce s-a scris despre List, veti vedea ca unul din argumentele lui era "frica de dominatia economica a Angliei..."
adispan
 
Mesaje: 10598
Membru din: 06 Iul 2006, 20:35
Localitate: Bucuresti
Maşina: FF2 2006 hatch 1.4i 80 CP
VIN: WF03XXGCD36M19528

Re: Avem nevoie sa dezvoltam constiinta protectionismului?

Mesajde Mihai L » 05 Dec 2009, 19:10

E discutabil...
De multe ori am inpresia ca asist la o invazie de anumite produse la pret de "dumping" prin care se urmareste eliminarea concurentei locale. Am pus intre ghilimele dumping pentru ca sunt de acord ca cei din afara produc mai mult la aceiasi bani, dar sunt sprijiniti de guvernele locale si de aceea pot vinde la preturi substantial mai mici.
Un exemplu ar fi productia de carne, altul productia de legume/fructe...
Focus. Ford Focus. Sea Grey.
2006 Ford Focus Wagon TDCi, 1.6/109 CP
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Avatar utilizator
Mihai L
 
Mesaje: 10794
Membru din: 25 Apr 2006, 17:53
Localitate: Bucuresti
Maşina: Ford Focus Wagon Trend CL 2006, 1.6l/109CP, Sea Grey

Re: Avem nevoie sa dezvoltam constiinta protectionismului?

Mesajde adispan » 05 Dec 2009, 19:15

ok, pai daca ei sunt sprijinit de guvernele locale, solutia e ca si guvernul nostru sa ii sprijine pe ai nostri

daca insa guvernul nu are o strategie (si vorbesc indiferent de domeniu) care sa fie impartasita si sprijinita de mediul de afaceri ... nu ne mai ramane decat sa fim "incalecati" de catre cei care au un scop clar
adispan
 
Mesaje: 10598
Membru din: 06 Iul 2006, 20:35
Localitate: Bucuresti
Maşina: FF2 2006 hatch 1.4i 80 CP
VIN: WF03XXGCD36M19528

Re: Avem nevoie sa dezvoltam constiinta protectionismului?

Mesajde Mihai L » 05 Dec 2009, 19:37

Pe de alta parte, la noi nu exista o constiinta a producatorului...
Daca el ar produce cartofi cu 2 lei (ajutat de stat) iar din import vin cu 10, fii sigur ca tot la 10 lei se arunca si el.
Focus. Ford Focus. Sea Grey.
2006 Ford Focus Wagon TDCi, 1.6/109 CP
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Avatar utilizator
Mihai L
 
Mesaje: 10794
Membru din: 25 Apr 2006, 17:53
Localitate: Bucuresti
Maşina: Ford Focus Wagon Trend CL 2006, 1.6l/109CP, Sea Grey

Re: Avem nevoie sa dezvoltam constiinta protectionismului?

Mesajde Darth-Claudiu » 05 Dec 2009, 21:00

Imi place deja ce vad aici :D .
Zaboss e liberal (ca si gandire economica), stiu asta, si eu sunt la fel dar hai sa diversificam putin.
Primul post a fost unul introductiv. Daca nu invatam din istoria altora (care au progresat in timp, devenind natiuni dominante), nu avem nicio sansa. E usor sa propovaduiesti liberalismul sau sa-l impui (prin hotarari ale Parlamentului European si tratate internationale) cand esti puternic. Dar nu cumva acest liberalism inseamna sclavie pentru noi? Nu cumva acele tari au ajuns puternice taman prin protectionism si acum isi apara pozitia prin liberalism? Da, Friedrich List spunea: cumparati fier de calcat Siemens chiar daca e mai scump si mai prost decat altul englezesc, pentru ca Siemens sa aiba cui sa-si vanda produsele, sa dea de lucru muncitorilor germani, sa plateasca taxe catre guvernul german si sa aiba capital cu care sa se dezvolte si sa recupereze decalajul tehnologic fata de alti concurenti...Si asa au facut nemtii, au inteles ideea si azi Siemens e o mega-companie. Un soi de exemplu.

@Zaboss
Indiferent ca Logan este o licenta apartinand francezilor, cu totii avem de castigat ca Renault produce in Romania un model de succes, ca se exporta, ca-si dezvolta la noi centrul tehnologic (si probabil vor transfera tot mai multe activitati de cercetare-dezvoltare catre inginerii romani), ca a adus destui parteneri din industria orizontala, ca participa la dezvoltarea industriei auto in Romania.
Din fericire, a ajuns de curand si Ford in Romania. Cand economia o va lua din nou in sus, ne va ajuta faptul ca avem 2 producatori importanti cu capacitati de productie in Romania. Sunt tari (chiar in jurul nostru) care nu au niciun producator auto.
Stii si tu bine ca economia nationala depinde de acele 1000 de companii din top. Daca alea au probleme, toti au probleme. Daca alea merg bine, multe firme mici (din varii domenii) au si ele de lucru.
Dacia este o companie foarte importanta si fiecare plus acolo sa multiplica si catre altii. Deci, da, le doresc celor de la Renault sa vanda cat mai multe Loganuri.

@Adispan
Nu cred ca e un topic capabil sa genereze prea multe scantei. Poate doar cei care in prezent isi castiga paine din operatiuni de import sa se opuna (din motive imediate, pur personale).
Nu m-am referit in special la actiunile statului care trebuie sa fie protectioniste (ca tot a venit vorba), toti au fost cat se poate de agresivi intr-ale protectionismului (mai ales acum pe timp de criza), e o tampenie sa nu ne aparam interesele si sa plecam urechile la sfaturile celor de-afara care si-ar dori, bineinteles sa faca pasi spre iesirea din criza si pe spinarea tarilor slabe (care se vor indatora tot la ele). Obama a castigat alegerile si cu vechiul slogan "Buy American! Save your job!". China striga din toti rabojii "diminuati protectionistmul, avem milioane de containere de marfa pe care trebuie sa le debarcam contra dolari in tarile voastre". Angela Merkel da cu toti de pamant daca vreun muncitor de la Opel nu poate sa munceasca (pentru ca Opel in sine e un produs bun) pentru ca aia de la GM au dus grupul in faliment si exemplele pot continua, statul suedez era oricand dispus sa preia Saab (si probabil sa cumpere numai Saab-uri pentru toate institutiile sale ani buni de acum inainte) numai sa nu se inchida fabrica, politia belgiana si guvernul belgian cumpara Forduri Mondeo (destule :D ) pentru ca sunt produse acolo si exemplele pot continua...

@MihaiL
E, tu te-ai apropiat cel mai mult de adevaratul spirit al topicului (asa cum l-am propus eu). Constiinta!
Oare germanul va recunoaste vreodata ca masinile japoneze au un raport calitate-pret mai bun, ca masinile japoneze sunt percepute ca fiind mai fiabile? Niciodata. El e nationalist, ambitios si pentru el niciodata japonezii (sau altii) nu vor face masini mai bune decat Mercedes, BMW sau Audi.
FF1, 1.8 Zetec Ghia, Mazda 2 TE.
Regret nothing. Fear less.
Socialismul e carja capitalismului.
Buy Romanian! Save your job!
Avatar utilizator
Darth-Claudiu
1nsane Member
 
Mesaje: 1019
Membru din: 23 Iun 2007, 06:31
Localitate: Bucuresti
Maşina: FF1, 2002, berlina, ghia, argintie, Zetec 1.8l, 115CP

Re: Avem nevoie sa dezvoltam constiinta protectionismului?

Mesajde zaboss » 05 Dec 2009, 21:29

1) Nu cred că cineva este suficient de masochist să cumpere un produs scump şi prost doar pentru că e naţional. E ciudat. Un exemplu: nemţii cumpără Logan, nu Golf.
2) Sesizez o uşoară confuzie între protecţionism, naţionalism/patriotism.

PS Şi Poliţia Română cumpără Logan. Probabil că va cumpăra şi Ford.
Light travel faster than sound, that's why some people seem brighter until you hear them speak.
Avatar utilizator
zaboss
Gold Member
 
Mesaje: 964
Membru din: 14 Apr 2006, 00:21
Localitate: http eror 404: zaboss not found
Maşina: Waiting
VIN: rosusecrecesimult

Re: Avem nevoie sa dezvoltam constiinta protectionismului?

Mesajde adispan » 05 Dec 2009, 21:45

e naspa ca o economie sa depinda de 1000 sau 2000 de firme mari; daca alea se duc de rapa, tavalugu ii ia pe multi dupa ei; plus ca daca cei 1000 sau 2000 reprezinta masa critica a cererii dintr-un bun/serviciu, majoritatea ofertantilor se vor "bate" pe ei ... iar aceasta ne-diversificare le poate crea probleme daca cei 1000/2000 se duc de rapa

cat despre "buy Romanian" ... as fi de acord cu o conditie: de exemplul guvernul sa ceara ceva la schimb - gen investitii in cercetare-dezvoltare in val de X% din cifra de afaceri, sau "cheltuiesti y% din profit/CA in zona economica nush' care, in invatamint/sanatate/canalizare/drumuri/etc"

buy Romanian doar pt a asigura locuri de munca pt niste romani nu mi se pare o politica ok ... si nici pt a hrani spiritul national(ist) romanesc
adispan
 
Mesaje: 10598
Membru din: 06 Iul 2006, 20:35
Localitate: Bucuresti
Maşina: FF2 2006 hatch 1.4i 80 CP
VIN: WF03XXGCD36M19528

Re: Avem nevoie sa dezvoltam constiinta protectionismului?

Mesajde Darth-Claudiu » 05 Dec 2009, 22:42

@Zaboss
Pai da, asa au facut. Totusi ei s-au identificat cu imnul "Deutschland über alles" si si-au asumat si acest fel de masochism :D .
Loganul nu e neaparat masina nemtilor, poate fi masina saracilor care au plecat pentru un trai mai bun in Germania. Poate fi a treia masina in familie, aia pentru copil, ca sa mearga la facultate. Pot fi multe alte aspecte care conduc la "succesul" de cateva zeci de mii de bucati Logan vandute pe cea mai mare piata din Europa, o tara cu vreo 82 mil. locuitori.
Vom ajunge sa facem si diferenta dintre protectionism si nationalism. Au legatura dar nu sunt acelasi lucru.
Foarte bine ca se cumpara Logan. Foarte bine sa se cumpere si Ford.

@Adispan
Ma tem ca in realitate, numarul firmelor care duc greul economiei e sub 1000. Sunt cateva sute, de forma. Produc pierderi financiare dar produc un minuscul profit social in anumite zone.
Hai sa dau un exemplu mai aproape de esenta topicului.
Cand cumperi mobila de IKEA, castiga unii mult (suedezii si importatorul) si putin, foarte putini (angajatii). Cand cumperi mobila de la Elvila, Mobexpert, Silvarom, etc exista "sansa" sa dai peste multe repere fabricate in fabrici romanesti, cu mii de muncitori romani, cu destule materiale realizate in alte fabrici romanesti si tot asa.
Poate ca la IKEA gasesc o canapea mai ieftina (nu neaparat buna) dar trebuie sa ma uit si la producatorul meu ca poate gasesc ceva echivalent si daca-l platesc pe al meu, mananca mai multi o paine de pe urma mea.
FF1, 1.8 Zetec Ghia, Mazda 2 TE.
Regret nothing. Fear less.
Socialismul e carja capitalismului.
Buy Romanian! Save your job!
Avatar utilizator
Darth-Claudiu
1nsane Member
 
Mesaje: 1019
Membru din: 23 Iun 2007, 06:31
Localitate: Bucuresti
Maşina: FF1, 2002, berlina, ghia, argintie, Zetec 1.8l, 115CP

Re: Avem nevoie sa dezvoltam constiinta protectionismului?

Mesajde Darth-Claudiu » 05 Dec 2009, 23:25

Nea Friedrich List a zis:
„Liberul schimb ne este scopul, protecţionismul ne este calea”. Asta se aplica perfect unei economii slabe ca a noastra...Pe vremea aia Germania era in urma Angliei, industrializata si dominanta in comertul international.

Un lider cu viziune protectionista am avut si noi, Mihai Manoilescu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mihail_Manoilescu
Probabil ca afinitatile sale pentru Garda de Fier si antisemitism tot de la invataturile de sorgine germanica i s-au tras dar asta e alta discutie. Importanta ramane viziunea lui. Una sanatoasa pentru Romania vremurilor de atunci.
FF1, 1.8 Zetec Ghia, Mazda 2 TE.
Regret nothing. Fear less.
Socialismul e carja capitalismului.
Buy Romanian! Save your job!
Avatar utilizator
Darth-Claudiu
1nsane Member
 
Mesaje: 1019
Membru din: 23 Iun 2007, 06:31
Localitate: Bucuresti
Maşina: FF1, 2002, berlina, ghia, argintie, Zetec 1.8l, 115CP

Re: Avem nevoie sa dezvoltam constiinta protectionismului?

Mesajde zaboss » 06 Dec 2009, 00:06

Cred că lui Manoilescu i s-a tras de la semnarea Dictatului de la Viena şi a cedării Cadrilaterului...
Revenind.
În momentul de faţă, liberalismul este în derivă, deoarece criza economică mondială au demonstrat falimentul ideii că "piaţa reglează totul" care stă la baza doctrinei economice liberale şi acum toţi liberalii (asta, desigur, nu include PNL sau PDminusL care au alte dileme) încearcă să găsească noi orientări. Cum şi eu sunt liberal, în momentul de faţă sunt un pic confuz. Realizez că un stat puternic este salvarea, iar asta nu se poate face decât prin taxe şi impozite mai mari ("modelul suedez" - pentru ăi mai bătrâni - şi mamă ce mai râdeam de Ilici la vremea aia).

Mergând mai departe, un stat puternic are datoria de a-şi proteja sectoare considerate strategice, deoarece nu poţi apăra totul. Ar fi un consum prea mare şi inutil de resurse. Dar, această protecţie nu trebuie făcută prin bariere în calea intrării pe piaţă a competitorilor străini - atenţie, suntem membri ai Uniunii Europene şi trebuie să respectăm nişte reguli - ci prin acordarea unor facilităţi (conform normelor UE) sectoarelor strategice (cum era scutirea de impozit pe salarii în IT (nu ştiu dacă mai există) care se poate aplica şi în automotive, de exemplu).

Ce ar trebui să facă statul:

- sporirea încrederii cetăţenilor în stat (apropo, ştiţi că seria "Jandarmul" a lui Luis De Funes este de propagandă pentru schimbarea imagini jandarmilor francezi? Ideea a fost preluată şi de regimul comunist cu seria BD + cărţile din colecţia Enigma cu securiştii care apărau ţara de spioni...)
- educaţia patriotică - nu stil cântarea româniei - dar se poate profita de impactul televiziunilor pentru creşterea participării la 1 decembrie (observ că an de an creşte numărul steguleţelor la ferestre şi balcoane) şi, în general, se pot face campanii think positive. În acest sens, se poate impune posturilor TV o emisiune săptămânală de promovare a istoriei României, a culturii româneşti (aici e mişto campania Jurnalul, care dovedeşe că poţi face bani şi cu lucruri de calitate).
- îmbunătăţirea mediului general de afaceri şi promovarea sectoarelor cheie (definite în baza unei strategii naţionale). De exemplu, dezvoltarea celor 2 producători auto trebuie însoţită de creşterea numărului de şcoli tehnice de profil, inclusiv la nivel universitar.
Light travel faster than sound, that's why some people seem brighter until you hear them speak.
Avatar utilizator
zaboss
Gold Member
 
Mesaje: 964
Membru din: 14 Apr 2006, 00:21
Localitate: http eror 404: zaboss not found
Maşina: Waiting
VIN: rosusecrecesimult

Re: Avem nevoie sa dezvoltam constiinta protectionismului?

Mesajde Darth-Claudiu » 06 Dec 2009, 09:45

@Zaboss
Eu nu m-am gandit initial sa dezbatem problema la nivel macro pentru ca oamenii obisnuiti nu dau doi bani pe asta. Repet, liberalismul e bun cand esti puternic, cand esti slab trebuie sa te protejezi ca sa prinzi si tu cheag. Italienii (de ex) tin enorm la capitalul lor si vor face tot ce le sta in putinta ca sa impiedice preluarea bancilor italiene de catre banci straine. Daca o banca italiana are probleme, atunci ea va fi vanduta numai catre alta banca italiana. Alitalia (companie falimentara cu un an in urma) a fost preluata de catre un grup de oameni de afaceri italieni care ulterior s-au asociat cu Air France-KLM care a cumparat 25% din actiunile companiei (http://www.zf.ro/companii/air-france-kl ... a-3752464/).
Aveam in minte discutarea protectionismului dintr-o perspectiva micro, usor de inteles pentru toata lumea si voi da exemple in acest sens:
- la hypermarket aleg sa cumpar ciupercile champignon produse in Romania si daca gasesc numai d-alea din Polonia, imi sun consoarta sa-mi propuna alte ingrediente; schimbam meniul.
- evit toate dulciurile Kraft Foods (Milka, Poiana, Chokotoff, Smash si Toblerone) pentru ca au inchis fabrica din Brasov si isi muta utilajele in Bulgaria(am inteles ca o parte din productie va fi preluata de catre o companie din Brasov). Prefer sa iau dulciuri de la Cadbury (Kandia-Excelent) ca astia mai produc si aici (imi plac batoanele ROM si Fagaras :)) ) iar pe segmentul premium iau de la Ferrero (o mare afacere de familie, italiana).
- aceiasi poveste si cu produsele Colgate-Palmolive. Au inchis fabrica din Brasov, duca-se pe pustii, prefer sa platesc orice alt importator (P&G, Glaxo, Henkel, etc).
- intotdeauna Napolact e prima optiune in familia noastra. Apoi lactatele Dorna. Niciodata nu cumpar lactate din afara Romaniei (nici daca respectiva companie produce si in Romania).
- Jolidon, Mondex de asemenea sunt de baza la capitolul "consumabile intime".
- de camasile Braiconf s-a saturat deja doamna mea.
- costumele provin de la Satu Mare sau Sibiu.
- gecile de piele provin de la Geronimo Orastie (o data pe an se intampla, garantat, sa am drum pe acolo si o iau si pe doamna mea cu mine).
- parte din mobila provine de la Elvila sau a fost facuta pe comanda.
- DVD-ul e Eboda.
- prefer sa pun doua pliculete de ceai Fares in ibric, in loc sa pun unul de Lipton pentru a obtine o anumita concentratie. Chiar daca pun 2 pliculete, financiar tot ies cel putin la jumatate fata de Lipton, la aceiasi cantitate de ceai :D . Urasc Celmar, Belin si alte d-astea :D .
Si exemplele pot continua.

Desigur, schiuri "made in Romania" nu stiu daca-mi voi putea lua vreodata dar multi clapari Atomic, Salomon, Nordica sunt produsi in Romania :).
La fel cum unele produse nu cunosc sa aiba substituent in zona "made in Romania" (uleiul de masline).
Iar in alte zone, produsele romanesti sunt foarte slab competitive sau si-au pierdut locul pe rafturile magazinelor (mor de ciuda cand vad piata invadata de prize&intrerupatoare "made in Turkey").

Dar ideea e sa avem mai multa incredere in brandurile romanesti ori in produsele realizate in Romania. Sa citim pe eticheta aceste aspecte si sa includem in setul de criterii pe baza caruia alegem ce punem in cosul de cumparaturi si criteriul "provenienta produsului".

Sunt multe lucruri pe care intr-adevar piata le reglementeaza si pentru care producatorii romani trebuie sa lupte, sa se asocieze, sa-si apere drepturile, sa puna presiune pe retaileri, sa-si promoveze valorile, sa sensibilizeze publicul sau sa-si puna in evidenta realizarile. Dar ar fi si mai bine daca si noi am constientiza sprijinul marunt pe care-l putem acorda productiei autohtone prin micile alegeri pe care le facem zilnic.

A fost candva un proiect frumos intitulat "FIR - Fabricat in Romania". Cred ca a murit...Pacat.
LE: E posibil ca delimitarea dintre nationalism si protectionism sa nu fie clara (si nici nu e) dar List asta le spunea oamenilor obisnuiti "cumparati produse germane ca sa stimulati productia interna si dezvoltarea companiilor germane". Eu ma refer la acea componenta a protectionismului, care pe un fond nationalist daca vrei, sa schimbe putin atitudinea de consum a oamenilor, pentru ca ei (milioane) fac diferenta prin alegerile lor.
FF1, 1.8 Zetec Ghia, Mazda 2 TE.
Regret nothing. Fear less.
Socialismul e carja capitalismului.
Buy Romanian! Save your job!
Avatar utilizator
Darth-Claudiu
1nsane Member
 
Mesaje: 1019
Membru din: 23 Iun 2007, 06:31
Localitate: Bucuresti
Maşina: FF1, 2002, berlina, ghia, argintie, Zetec 1.8l, 115CP

Re: Avem nevoie sa dezvoltam constiinta protectionismului?

Mesajde zaboss » 06 Dec 2009, 10:08

2 pe scurt, că abia m-am trezit :D
1) Ca să cumperi produse româneşti, trebuie să ai încredere. Când crezi că "ce ţară de căcat" şi că "tot ce e românesc e de căcat" nu ai cum să cumperi produse româneşti. Deci, trebuie acţionat mai întâi la clădirea încrederii.
2) Nu poţi produce în România orice - asta e utopia lui Ceauşescu. De aceea spuneam că este nevoie de identificarea unor sectoare strategice şi focusarea pe ele.
Light travel faster than sound, that's why some people seem brighter until you hear them speak.
Avatar utilizator
zaboss
Gold Member
 
Mesaje: 964
Membru din: 14 Apr 2006, 00:21
Localitate: http eror 404: zaboss not found
Maşina: Waiting
VIN: rosusecrecesimult

Re: Avem nevoie sa dezvoltam constiinta protectionismului?

Mesajde Darth-Claudiu » 06 Dec 2009, 10:40

Tot pe scurt ca trebuie sa infulec si eu ceva in dimineata asta.
1) Corect. De altfel e in felul nostru sa nu avem incredere in noi, sa apreciem ca ceea ce vine de afara e mai bun, etc. Oricine e de vina, noi niciodata NU. Suntem campioni mondiali la a-i critica pe altii (niciodata pe noi insine) si a muta mortul pe Academiei.
2) Corect si asta. Nu le putem avea pe toate. Prea putine tari intrunesc conditiile pentru asa ceva (marimea pietei, disponibilitatea resurselor naturale si a infrastructurii, putere de cumparare, nivelul educatiei, influenta internationala, etc) dar vreau sa instig la mai multa atentie fata de ceea ce avem deja. Sa-i ajutam pe astia din prezent sa nu moara si daca se poate sa se dezvolte si ei usor-usor.
Ceausescu ne-a lasat intr-o pozitie foarte buna dar nu am putut/stiut sa ne-o mentinem. Ne-am pus imediat pe jefuit. Acum nu mai e mare lucru de jefuit. Vrem nu vrem trebuie sa facem ca aia care au ceva in prezent sa creasca si sa aiba si mai mult.
FF1, 1.8 Zetec Ghia, Mazda 2 TE.
Regret nothing. Fear less.
Socialismul e carja capitalismului.
Buy Romanian! Save your job!
Avatar utilizator
Darth-Claudiu
1nsane Member
 
Mesaje: 1019
Membru din: 23 Iun 2007, 06:31
Localitate: Bucuresti
Maşina: FF1, 2002, berlina, ghia, argintie, Zetec 1.8l, 115CP

Re: Avem nevoie sa dezvoltam constiinta protectionismului?

Mesajde Mihai L » 06 Dec 2009, 11:22

Pe de alta parte, sa nu uitam ca Dumnezeu iti da, dar nu iti baga in traista.
Am un feeling ca romanul producator nu va incerca sa imbunatateasca un produs in momentul in care ca vedea ca se vinde, chiar daca aceasta vanzare se datoreaza unui simt civic.
Focus. Ford Focus. Sea Grey.
2006 Ford Focus Wagon TDCi, 1.6/109 CP
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Avatar utilizator
Mihai L
 
Mesaje: 10794
Membru din: 25 Apr 2006, 17:53
Localitate: Bucuresti
Maşina: Ford Focus Wagon Trend CL 2006, 1.6l/109CP, Sea Grey

Re: Avem nevoie sa dezvoltam constiinta protectionismului?

Mesajde isotech_ro » 06 Dec 2009, 11:42

ma bad si eu in seama putin

sunt de acord cu conceptul liberei piete, ca unic regulator, INSA in conditiile unei concurente loiale, din toate punctele de vedere .... in momentul in care in piata apar concurenti care beneficiaza de tot felul de inlesniri ori avantaje economice care ii favorizeaza pretul, atunci in mod clar si obligatoriu trebuiesc introduse masuri protectioniste

LE prin inlesniri ori avantaje economice inteleg orice distorsiune care greveaza pretul unui produs ori serviciu ( costuri salariale discrepante, inlesniri ori subventii puternice, dumping, ect )
Avatar utilizator
isotech_ro
1nsane Member
 
Mesaje: 2296
Membru din: 04 Mai 2008, 08:59
Localitate: Galati
Maşina: Ford S-max Titanium 2.0TDCI Powershift
VIN: WF0JXXWPCJGE25511

Re: Avem nevoie sa dezvoltam constiinta protectionismului?

Mesajde toxicristi » 06 Dec 2009, 12:25

Ca sa ma bag si eu in seama : Cum ramane cu diferenta dintre un produs fabricat in Romania de catre o firma romaneasca si produs fabricat in Romania de catre o firma straina? Are vreo relevanta? De exemplu : Dacia, Ford sau Nokia. http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... al-strain/

Dupa mine, piata trebuie usor regulata, pentru ca firmele mari sa nu isi asume politici riscante, stiind ca statul le va scapa de la faliment pe considerente sociale.
Imagine "Aici, pe forum, eşti ceea ce scrii!"
Avatar utilizator
toxicristi
 
Mesaje: 7689
Membru din: 02 Ian 2007, 23:53
Localitate: Bucuresti / Brasov
Maşina: Focus 2002 1.8TDDi 90CP Bouvagon

Re: Avem nevoie sa dezvoltam constiinta protectionismului?

Mesajde Nic_Bv » 06 Dec 2009, 12:40

sunt de acord cu toxicristi, piata trebuie usor regulata. Ma ofer sa o regulez primul, promit sa fiu tandru... :D

Imi place topicul asta, miroase bine.

- protectionismul brandurilor nationale? Niciodata! La doua produse identice ca performante, aleg produsul romanesc (ex. BitDefender). Insa la doua produse dezechilibrate? Turismul romanesc si cel bulgaresc? Merg pe mana vecinilor... :D
De ce? Pentru ca protectionismul exacerbat poate duce la ineficienta; intotdeauna oferta trebuie sa se adapteze cererii, niciodata invers.

- adevarata bogatie este capacitatea de a produce plusvaloare? Ei da, in momentul in care 20% din romani vor intelege si vor sustine aceasta teorie, ne vom intalni cu Luminita. Cum care Luminita?!? Aia care sta ca proasta si ne asteapta la capatul tunelului de vreo douazeci de ani... :)) :))

O teorie similara aveam si eu, in discutiile cu prietenii: "Orice prost stie sa faca bani, nu oricine stie sa construiasca un business". Cei care atunci faceau bani, radeau de mine. Acum, in plina criza, rad eu de ei...
Ford C-Max Ghia 2008, 1.6 TDCi 110 CP.
Blog personal: Îmblânzitorul de fantasme

"Cred cu fermitate că există o singură formă de educație, autoeducația" - Isaac Asimov
Avatar utilizator
Nic_Bv
1nsane Member
 
Mesaje: 1675
Membru din: 11 Sep 2007, 22:53
Localitate: Braşov
VIN: WF0EXXGCDE8Y55186

Re: Avem nevoie sa dezvoltam constiinta protectionismului?

Mesajde Darth-Claudiu » 06 Dec 2009, 14:49

@MihaiL
Sa stii ca si eu sunt frustrat cand il vad pe cate unu' care a dat putin de succes ca s-a si aruncat la X6, Q7 si alte asemenea iar salariatii tot prost castiga, primele sunt exprimate in 2 digits iar el nu are niciun plan cincinal, sa zicem.
E o parere foarte pertinenta si este un pericol real in Romania (pe cine imbogatim si ce va face el cu bogatia respectiva?)...Dar totusi cred ca acel individ va cadea rapid gratie propriei prostii. Exista destule exemple in acest sens.

@Toxicristi
Aici trebuie definit rolul de partener al statului cu mediul de afaceri. Afacerile trebuiesc stimulate, ele produc locuri de munca, taxe si impozite, valuta, aduc bani de acasa uneori, etc. Statul trebuie sa le protejeze pentru ca are de castigat dar nu trebuie sa devina sclavul acestora. Undeva trebuie delimitat un cadru de parteneriat echitabil. Cred ca tine de politica fiecarui stat, de obiectivele sale strategice, de posibilitati si oportunitati. Concurenta e mare, companiile liciteaza iar globalizarea e perversa.

@Isotech
Crezi tu ca ce propovaduiesc strainii in facultatile lor inalte chiar se pune in aplicare de catre statele lor? Eu nu cred. E un soi de spalare de creiere. In realitate, e normal ca fiecare sa lupte la baioneta pentru interesele nationale. E pur si simplu un altfel de razboi rece. Intr-o democratie functionala, esti imediat pedepsit de alegatori daca nu transmiti populatiei ca esti cat se poate de activ in masuri care sa dea oamenilor joburi, un trai mai bun, imbunatatirea conditiilor de lucru, repartitia echitabila a venitului national, etc.

@Nicu_Bv
Exemplul cu turismul mi se pare foarte bun. Dar chiar si asa putem actiona in sensul reglarii pietei prin alegerea unor destinatii turistice diferite, chiar la noi in tara. Poate altii inteleg mai bine sa gestioneze succesul comercial decat cei de pe litoral, etc.
Intre un mustar fabricat in Romania si adus din Polonia ce alegi? Dar intre un detergent fabricat la Ploiesti si unul adus tot din Polonia? Dar intre un costum de schi (GoTech) fabricat in China de catre o companie din Romania cu materiale si tehnologii de top sau un costum Etirel de la Intersport?
FF1, 1.8 Zetec Ghia, Mazda 2 TE.
Regret nothing. Fear less.
Socialismul e carja capitalismului.
Buy Romanian! Save your job!
Avatar utilizator
Darth-Claudiu
1nsane Member
 
Mesaje: 1019
Membru din: 23 Iun 2007, 06:31
Localitate: Bucuresti
Maşina: FF1, 2002, berlina, ghia, argintie, Zetec 1.8l, 115CP

Re: Avem nevoie sa dezvoltam constiinta protectionismului?

Mesajde toxicristi » 06 Dec 2009, 16:12

Legand cele doua topicuri deschise recent, eu cred ca constructorii romani ar fi trebuit sa aibe o participare mai puternica in lucrarile de autostrazi din Romania, iar statul ar fi trebuit sa modeleze cerintele pentru participare la licitatii incat sa le dea si acestora sanse sa se faca remarcati. Din ce stiu, doar tronsonul Moara Vlasiei - Ploiesti este facut de firme romanesti, dar pe toate santierele din tara asta, 99% dintre muncitori sunt romani, sa zicem cam 80%-90% dintre ingineri. Noroc ca inca mai sunt autostrazi de facut :D Companiile care vin acum sa ne faca autostrazi in veci pururi nu ar fi ajuns unde sunt daca nu erau sustinute de tarile lor. Aceleasi discutii le vad si pe plan local, judetean.
Imagine "Aici, pe forum, eşti ceea ce scrii!"
Avatar utilizator
toxicristi
 
Mesaje: 7689
Membru din: 02 Ian 2007, 23:53
Localitate: Bucuresti / Brasov
Maşina: Focus 2002 1.8TDDi 90CP Bouvagon

Re: Avem nevoie sa dezvoltam constiinta protectionismului?

Mesajde Mihai L » 06 Dec 2009, 17:17

Oricum, economia mi se pare o treaba cu extrem de multe variabile si pe care trebuie sa o cunosti al naibii de bine ca sa intervii corect.
Ce fac astia cu impunerea unui impozit fara sa aiba habar cat va aduce in final la buget e bataie de joc...
Focus. Ford Focus. Sea Grey.
2006 Ford Focus Wagon TDCi, 1.6/109 CP
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Avatar utilizator
Mihai L
 
Mesaje: 10794
Membru din: 25 Apr 2006, 17:53
Localitate: Bucuresti
Maşina: Ford Focus Wagon Trend CL 2006, 1.6l/109CP, Sea Grey

Re: Avem nevoie sa dezvoltam constiinta protectionismului?

Mesajde Darth-Claudiu » 06 Dec 2009, 18:17

@MihaiL
Ai sa ramai surprins dar nu este chiar asa. Macroeconomia are destul de putine variabile pentru cat de importanta e ea...Medicina utilizeaza infinit mai multi parametri.
La nivel macroeconomic sunt vitale principiile. Daca-ti stabilesti niste obiective nationale, o strategie (primele doua pe o anumita perioada de timp) si niste principii (care sa defineasca statul roman) de la care sa nu te abati, lucrurile se simplifica destul de mult. Spun par, pentru ca principiile nu sunt punctul nostru forte si toata brambureala a pornit de la lipsa de principii. In momentul in care am trait din compromis in compromis, evident ca si obiectivele si strategia au fost alterate. Respectarea cu stoicism a principiilor e cea mai mare provocare in management, inseamna sa alegi calea cea grea :D .

@Toxicristi
Mi se pare firesc ca profitul din constructii sa ramana in Romania. Numai asa se vor dezvolta antreprize mari, capitalizate, dotate cu utilaje si cu un nucleu de resurse umane de valoare.
Eu as merge pe strategia japonezilor (acolo statul e in toate) care in toate domeniile importante (banci, IT, electronice, constructii, etc) au 3-4 mega-corporatii (de fapt afaceri de familie care au devenit mega-corporatii prin munca, inovatie, sacrificiu; aia au fost candva asii societatii si statul i-a sprijinit si le-a acordat increderea) care se afla intr-o permanenta concurenta intre ele.
FF1, 1.8 Zetec Ghia, Mazda 2 TE.
Regret nothing. Fear less.
Socialismul e carja capitalismului.
Buy Romanian! Save your job!
Avatar utilizator
Darth-Claudiu
1nsane Member
 
Mesaje: 1019
Membru din: 23 Iun 2007, 06:31
Localitate: Bucuresti
Maşina: FF1, 2002, berlina, ghia, argintie, Zetec 1.8l, 115CP

Re: Avem nevoie sa dezvoltam constiinta protectionismului?

Mesajde Mihai L » 06 Dec 2009, 19:02

Nu ma refeream la variabilele efective...
Hai sa-ti dau un exemplu: a aparut acum o taxa noua, din 10.000 de firme 9.000 se sustrag prin diverse mijloace. Si efectele se duc si in alte parti.
Prin urmare trebuie facuta o analiza calitativa asupra efectelor aduse de orice schimbare, fie ca este ea este taxa sau scutire.
Este adevarat ca medicina este mai complexa, dar nu afecteaza tari intregi/continente. Uita-te numai cate au "realizat" cu criza de anul trecut! :D
Focus. Ford Focus. Sea Grey.
2006 Ford Focus Wagon TDCi, 1.6/109 CP
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Avatar utilizator
Mihai L
 
Mesaje: 10794
Membru din: 25 Apr 2006, 17:53
Localitate: Bucuresti
Maşina: Ford Focus Wagon Trend CL 2006, 1.6l/109CP, Sea Grey

Re: Avem nevoie sa dezvoltam constiinta protectionismului?

Mesajde Nic_Bv » 06 Dec 2009, 23:14

Darth-Claudiu,600477 scrie:[...] putem actiona in sensul reglarii pietei prin alegerea unor destinatii turistice diferite, chiar la noi in tara. [...]

Asta NU. Exact cum am spus, oferta vine spre cerere, nu invers. Daca toti am condamna turismul romanesc pe litoral, in 10 ani am putea avea servicii de calitate acolo. Daca ascundem gunoiul sub pres, plecam la munte in loc sa mergem la mare, nu facem altceva decat sa crestem cererea pe acel segment, implicit cresterea tarifelor (pentru reglarea raportului cerere / oferta). Deci pe termen lung, distrugem ambele categorii de turism.

Darth-Claudiu,600477 scrie:Intre un mustar fabricat in Romania si adus din Polonia ce alegi?

Evident, cel fabricat in Brasov. :D
Ford C-Max Ghia 2008, 1.6 TDCi 110 CP.
Blog personal: Îmblânzitorul de fantasme

"Cred cu fermitate că există o singură formă de educație, autoeducația" - Isaac Asimov
Avatar utilizator
Nic_Bv
1nsane Member
 
Mesaje: 1675
Membru din: 11 Sep 2007, 22:53
Localitate: Braşov
VIN: WF0EXXGCDE8Y55186

Re: Avem nevoie sa dezvoltam constiinta protectionismului?

Mesajde Mihai L » 06 Dec 2009, 23:49

Nic_Bv,600786 scrie:
Darth-Claudiu,600477 scrie:Intre un mustar fabricat in Romania si adus din Polonia ce alegi?

Evident, cel fabricat in Brasov. :D

De Dijon... =))
Focus. Ford Focus. Sea Grey.
2006 Ford Focus Wagon TDCi, 1.6/109 CP
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Avatar utilizator
Mihai L
 
Mesaje: 10794
Membru din: 25 Apr 2006, 17:53
Localitate: Bucuresti
Maşina: Ford Focus Wagon Trend CL 2006, 1.6l/109CP, Sea Grey

Re: Avem nevoie sa dezvoltam constiinta protectionismului?

Mesajde Darth-Claudiu » 07 Dec 2009, 06:40

@MihaiL
Pai ideea exemplului tau indica slabiciunile statului nostru. Din cauza slabiciunilor lui avem atat de multe taxe si impozite care chiar insumate nu plaseaza Romania in topul tarilor celor mai impozitate (stam in pluton din acest punct de vedere) dar cu siguranta stam prost la capitolul "colectare" si colateral genereaza sarcini administrative mari pentru agentii economici cu efect mic pentru stat.
Pai asta e pura ineficienta. Zicea Zaboss undeva despre numarul celor care lucreaza la negru...Multi ai naibii. Aia e o mare problema. De unde provine treaba asta? Tot de la principii (statul nu-si face mai intai ordine la el in curte).
Criza mondiala s-a datorat intr-adevar complexitatii instrumentelor dezoltate in finante dar aici e vorba despre niste instrumente din zona privata. Din pacate efectul lor a fost extraordinar de mare si a fortat guvernele sa intervina...Daca s-ar fi mers pe principiul "piata regleaza totul" atunci maine stabileam intalnire sa facem troc: "tu-mi dai cartofi eu iti dau o oita, eventual, imi mai dai niste cartofi pana raspoimaine cand primesc niste haine de iarna de la Nicu_Bv ca i-am trimis si lui oita dar are probleme cu transportul ca nu gaseste motorina"...
http://ro.wikipedia.org/wiki/Criza_econ ... %80%932009
Asta e alta discutie.

@Nicu
Principiul tau e corect. Dar eu prefer sa-l aplic discretionar pentru ca daca ma duc in Moldova in comuna Voronet si stau la pensiunea familiei care tocmai s-a intors din Italia unde a muncit din greu ca sa-si faca banuti pentru un han, am mai mare incredere in ei ca vor gestiona altfel succesul decat aia de la mare care au praduit hotelurile si de 20 de ani stau cu burta la soare si banu' curge ca la carte pe spinarea romanilor.
FF1, 1.8 Zetec Ghia, Mazda 2 TE.
Regret nothing. Fear less.
Socialismul e carja capitalismului.
Buy Romanian! Save your job!
Avatar utilizator
Darth-Claudiu
1nsane Member
 
Mesaje: 1019
Membru din: 23 Iun 2007, 06:31
Localitate: Bucuresti
Maşina: FF1, 2002, berlina, ghia, argintie, Zetec 1.8l, 115CP

Re: Avem nevoie sa dezvoltam constiinta protectionismului?

Mesajde Darth-Claudiu » 09 Dec 2009, 21:13

Cica azi a iesit pe piata Codul de Bune Practici...Cu siguranta e tot un rahat care nu-i sprijina pe micii producatori.
Intrebare: de ce oare nu-si infiinteaza astia propriul lant supermarketuri de cartier, sa-si vanda singuri produsele dupa principiul:
3-4 vin cu salamul, 3-4 vin cu lactatele, 5-6 vin cu sucurile, berea, vinul, apa, altii cu dulciurile, painea, cereale, etc. Mai bagi niste detergenti si alte rahaturi de te agati de ele fara sa-ti dai seama si asta-i treaba :D .

Faci un S.A. pune fiecare banuti dupa niste reguli si o apuci de undeva...Tin minte ca in urma cu 3 ani am vazut o coada imensa, ca pe vremea lu' Ceausescu, in Cluj; am ramas socat. Stateau pensionarii la coada sa ia lactate mai ieftine direct de la magazinul Napolact (magazinul fabricii).
FF1, 1.8 Zetec Ghia, Mazda 2 TE.
Regret nothing. Fear less.
Socialismul e carja capitalismului.
Buy Romanian! Save your job!
Avatar utilizator
Darth-Claudiu
1nsane Member
 
Mesaje: 1019
Membru din: 23 Iun 2007, 06:31
Localitate: Bucuresti
Maşina: FF1, 2002, berlina, ghia, argintie, Zetec 1.8l, 115CP

Re: Avem nevoie sa dezvoltam constiinta protectionismului?

Mesajde zaboss » 09 Dec 2009, 21:26

Au încercat unii şi le-au cam închis - Angst, Cristim - acelaşi concept. Ei cu mezelurile + alte produse. Nu merge modelul de business. Sunt business-uri diferite care mănâncă resurse şi distrag atenţia de la businessul principal. E mai simplu pentru ei să vândă angro.
Ultima oară modificat de KomandantuR pe 09 Dec 2009, 22:10, modificat 1 dată în total.
Motiv: Va rog nu mai citati mesajul imediat anterior. Multumesc pt intelegere.
Light travel faster than sound, that's why some people seem brighter until you hear them speak.
Avatar utilizator
zaboss
Gold Member
 
Mesaje: 964
Membru din: 14 Apr 2006, 00:21
Localitate: http eror 404: zaboss not found
Maşina: Waiting
VIN: rosusecrecesimult

Re: Avem nevoie sa dezvoltam constiinta protectionismului?

Mesajde Darth-Claudiu » 09 Dec 2009, 21:37

Hmm...Angst opereaza in continuare o retea (in special in Bucuresti). Si culmea e ca alea pur de cartier se tin cel mai bine. Au avut si in niste centre comerciale din categoria "nascute moarte". Poate au facut curatenie acolo unde nu s-au inteles la chirii mai mici sau unde spatiul comercial nu era optim pentru conceptul lor (ori prea mic, ori prea mare) ori unde vadul nu era bun ori a suferit scaderi semnificative datorita unor factori obiectivi.
Cristim nu cred ca are mai mult de 10 buc. si nu e core business-ul lor.
Nu uita un lucru, astia au incercat pe cont propriu. Daca s-ar asocia poate ar fi mai usor ;) .
Tara asta si business-ul nu inseamna doar Bucuresti. Sunt convins ca exista in tara inca destul loc pentru dezvoltare. Incepi cu locurile foarte bune ca sa inceapa treaba cu dreptu'. Pe urma poti sa ataci si Mega Image-ul in Bucuresti. Nu as vrea sa ajungem ca belgienii unde nu prea am vazut diversitate in bradurile de supermarketuri (acolo nu prea ai de ales, ori Delhaize ori Carrefour Express).
Au mai facut si Luca in Brasov si Oncos in Cluj (astora cred ca le merge bine).
Se poate doar ca niciunul dintre astia nu are banii necesari sa sustina singur dezvoltarea unei retele puternice ;) . Prin asociere, e altceva.
FF1, 1.8 Zetec Ghia, Mazda 2 TE.
Regret nothing. Fear less.
Socialismul e carja capitalismului.
Buy Romanian! Save your job!
Avatar utilizator
Darth-Claudiu
1nsane Member
 
Mesaje: 1019
Membru din: 23 Iun 2007, 06:31
Localitate: Bucuresti
Maşina: FF1, 2002, berlina, ghia, argintie, Zetec 1.8l, 115CP

Următorul

Înapoi la Discutii libere/forum

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori

Cine este conectat

În total sunt 4 utilizatori conectaţi :: 0 înregistraţi, 0 invizibili şi 4 vizitatori (date care se bazează pe utilizatorii activi în ultimele 5 minute)
Cei mai mulţi utilizatori conectaţi au fost 1197 pe 04 Aug 2014, 15:23

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori

Zile de naştere

Nicio zi de naştere astăzi

Site Login