Sa nu-mi zici ca mergi la congresul lui Ancar!!!
In problema cu mancarea nu te pot ajuta cine stie cat, data fiind mentiunea "pt 3 ani"... Oricum, am "descoperit" o pizzerie foarte linistita si in care fumatul este interzis acum pe Str. Verii. Ca reper iti pot da sediul sucursalei BV a BRD - str. Verii este prima la dreapta dupa ce ai trecut prin fata cladirii BRD (indiciu ajutator: cum o iei la dreapta, se vede o statie de pompieri). Pizza excelenta, atmosfera extrem de placuta, preturi la care nu poti comenta. Din pacate, eu nu mai pot manca acolo de cand nu se mai poate fuma...
De vazut in deplasari per pedes ai o multime in BV. Presupun ca veti fi cazati pe undeva prin centru (Aro, Capitol), situatie in care esti deja "in miezul problemei". Daca nu, te poti deplasa cu masina pana in centrul vechi (vezi ca parcarea este mai peste tot cu plata la minut, dar in vara am gasit abonament de o zi la un pret modic), si de acolo pe jos. Ar fi de vazut cam asa:
- Str. Republicii (nu stiu cum ii spune acum - e cea declarata zona pietonala, nu se merge decat pe jos), cu arhitectura veche pastrata (nu foarte restaurata) si cu o multime de magazine mici si medii (inteleg ca mergi cu sotia, deci atentie la potentialul pericol pt finante!

).
- Piata Sfatului, la extremitatea de sus a precedentei, este spatiul care gazduieste (ma rog, a gazduit...) Cerbul de Aur. Evident, acolo gasesti Casa Sfatului, monument istoric transformat in muzeu (deci se viziteaza). Tot acolo, de jur imprejur, sunt o multime de restaurante dintre care ai putea selecta unul care sa satisfaca cerintele de la punctul 1 (preturile sunt insa pe masura - esti in centrul turistic al orasului!). Oricum, il vei putea incanta pe cel mic dand de mancare porumbeilor prezenti in numar mare si extrem de prietenosi!
- Biserica Neagra, cativa pasi mai sus de Piata Sfatului - se viziteaza si crede-ma ca ai ce vedea. Daca poti gasi pe cineva care sa stea cu cel mic cale de 1h30' iti recomand concertele de orga - uneori vine acolo Karl Eckhart Schlandt. Nu mai stiu ce program au, am impresia ca in extrasezon sunt miercuri seara. Trecand din Piata Sfatului spre intrarea Bisericii Negre prin curtea din spatele acesteia, vei vedea (pe dinafara, nu se viziteaza) liceul german din BV, Johannes Honterus - nu e o splendoare dar are o semnificatie culturala imensa.
- SMOG-ul

(Spitalul Municipal de Obstetrica-Ginecologie) este 50m mai sus de Biserica Neagra - daca intr-adevar mergi la congresul lui Ancar te-ar putea interesa, daca nu, sari peste punctul asta.
Stand cu spatele la intrarea SMOG-ului ai 5 directii in care o poti lua:
1. la stanga, in lungul muntelui, pe langa un canal (cam imputit uneori), treci in stanga Arhivelor Nationale BV si intri pe vestita strada "Dupa Ziduri" - loc minunat pt plimbare si pt facut poze de impresionat amicii acasa!

De aici poti urca la turnurile vechi (si renovate de Aristotelul brasovean - o sa afli tu cine-i tipul

) de langa drumul nou spre Poiana BV - si astea se viziteaza si-ti ofera pozitii supercalifragilistice pt colectia personala foto
2. tot la stanga, dar urmand drumul pt masini (pe trotuar, evident

) treci prin dreapta Arhivelor si-ti cotinui drumul in jos pe Str. 7 Noiembrie (habar n-am cum ii spune acum). Vei vedea din nou, pe dreapta, Piata Sfatului, apoi intri pe strada propriu-zisa. Magazine, magazine, magazine...
In ambele circumstante de mai sus (1 si 2), la capatul de jos al strazilor mentionate ajungi intr-un bulevard care te conduce la dreapta spre hotel (daca stai la Aro sau Capitol) sau spre locul unde ai lasat masina. Vis-a-vis de hoteluri este parcul central din BV, exemplu de urmat in intretinerea unui oras care desi este inconjurat de paduri ofera locuitorilor si o oaza centrala de verdeata - si aici poti face poze la greu. Daca o iei insa la stanga, dai de inceputul drumului auto spre Poiana BV.
3. inainte, treci printre Liceul Saguna (in dreapta) si Turnul Ecaterinei (la stanga - se viziteaza) si ajungi in 100m la Poarte Schei.
3a - Daca iti continui drumul inainte, incepi sa urci pe Dealul Tampa si ajungi pe o esplanada care-ti ofera o perspectiva splendida asupra orasului si de unde poti lua telecabina pana pe varful Tampei.
3b - Daca totusi vrei sa treci pe sub Poarta Schei, incepi sa cobori o strada care finalmente te duce tot in centrul comercial, mai precis exact in dreptul mall-ului Star (fostul magazin universal de pe vremea lui Ceasca, modernizat). La doar 4-500m de Poarta Schei, pe strada asta, vei trece pe langa Sinagoga din BV (te lasa inauntru daca ceri voie frumos) si apoi daca privesti spre dreapta cu atentie vei da de vestita strada a Sforii - cea mai ingusta strada din Europa! Iti dai seama ca e musai sa faci poze!!!
4. la dreapta, intri in cartierele vechi din BV, cu stradute intortocheate si case ingramadite una in alta, cu aspect tipic ardelenesc. Daca insisti multisor (cred ca sunt 3-4km) in plimbarea in directia asta, ajungi finalmente la Pietrele lui Solomon si la inceputul drumului vechi spre Poiana BV (daca te tin picioarele, ti-l recomand si pe asta!).
Cam asta ar fi centrul istoric, civic, comercial si turistic al Brasovului - destule de vazut/pozat in 2-3 zile. Evident, mai sunt multe ale puncte de atractie, dar cam greu accesibile strict per pedes. Unul ar fi Cetatea Brasov, transformata in complex de agrement (restaurant, braserie, cofetarie, bar) si situata destul de aproape de zona descrisa mai sus.
Daca-l consideri util, tipareste post-ul asta si ia-l cu tine - n-o sa regreti!
Distractie (stiintifica, evident!

) faina!!!
PS: Pt cel mic, ar fi grozava o vizita la gradina zoologica, dar asta-i destul de departe, in cartierul Noua - nu te-as putea sfatui sa te prinda seara pe-acolo... Cu masina insa e floare la ureche, si merita (nu e asa mare ca cea din Buc, dar are maimute, broaste testoase, tot soiul de pasari, adica surse de interes si distractie la 3 ani).