Discutii libere/forum

Vânzare maşină fără înmatriculare

ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !

Moderator: Automatistul

Vânzare maşină fără înmatriculare

Mesajde zaboss » 02 Oct 2010, 18:56

Un client al meu intenţionează să-şi vândă flota de maşini. Maşinile vândute direct către angajaţi vor fi mult mai ieftine (la valoarea contabilă) decât cele vândute "la liber" (cele pe care nu vor să le cumpere angajaţii - din motive lesne de înţeles :) ). Am găsit un angajat dispus să colaboreze pentru a lua o maşină la un preţ convenabil, dar cu condiţia să nu o înmatriculeze pe numele lui. Este posibil? Adică el face contractul de vânzare-cumpărare cu firma şi apoi eu fac contractul de vânzare-cumpărare cu el şi merg mai departe cu înmatricularea. Ca să fie şi mai complicate lucrurile, firma este într-un judeţ, angajatul are domiciliul într-un alt judeţ. Ţinând cont că, pentru a înmatricula o maşină e nevoie de viză de la fisc a proprietarului, în principiu pare să nu se poată. Are idee cineva care ar fi procedurile în acest caz?
Mersi.
Light travel faster than sound, that's why some people seem brighter until you hear them speak.
zaboss
Gold Member

Maşina: Waiting
VIN: rosusecrecesimult

Re: Vânzare maşină fără înmatriculare

Mesajde Mihai L » 02 Oct 2010, 19:03

Am impresia ca este aceeasi procedura ca la incheierea leasingului, cand masina este cumparat de un tert prin intermediul utilizatorului...
Focus. Ford Focus. Sea Grey.
2006 Ford Focus Wagon TDCi, 1.6/109 CP
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Maşina: Ford Focus Wagon Trend CL 2006, 1.6l/109CP, Sea Grey

Mesajde Smiley » 02 Oct 2010, 19:35

sunt 2 tipuri de inmatriculari: fiscala si in circulatie
poti evita inmatricularea in circulatie pe numele intermediarului, dar nu poti evita inmatricularea fiscala (vizita pe la administratia financiara)

discuta cu clientul, poate e de acord sa-ti vanda direct masina, nu prin intermediar.
Focus C-Max Ghia 2.0 TDCI
Imagine
Smiley

Mesajde Mihai L » 02 Oct 2010, 20:18

In principiu ar putea merge (nu de alta, dar s-ar putea sa fie o discrepanta intre valoarea de vanzare si suma platita de zaboss).
Ce s-ar intampla daca se duce zaboss in termenul de 30 zile (parca) cu contractul de VC intre el si angajat si hartia de la firma de scoatere din evidenta.

Repet, la leasing stiu ca era varianta asta (dar trebuia sa mergi la RAR daca nu erai utilizatorul si mai erau cateva chestii diferite), nu vad de ce nu ar fi posibila si in acest caz.
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Mesajde zaboss » 02 Oct 2010, 22:42

Din păcate nu merge "pe direct", fiindcă se aplică procedura de vânzare prin licitaţie şi asta înseamnă un preţ aproape de ce găsesc pe Autovit, diferenţa fiind că aici cunosc maşina şi istoricul ei. Ideea este că merită la preţul de chilipir, altfel, preţul de piaţă e aproape dublu.
Dacă mă gândesc bine, mai e o mică problemă, fiindcă maşinile au numere preferenţiale, pe care firma le va păstra. Aici nu ştiu dacă e valabilă partea cu 30 de zile.
Dacă e vorba doar de înregistrare fiscală, nu ar fi o problemă, că impozitul pe un an nu e prea mare (motor 1,9 diesel) şi poate nici nu trebuie plătit integral, ţinând cont că în aceeaşi zi face şi înscrierea, şi radierea.
O altă chestie, proprietarul scrie pe certificatul de înmatriculare "înstrăinat către angajat". Acesta mai poate scrie "înstrăinat către zaboss" pe acelaşi certificat?
Light travel faster than sound, that's why some people seem brighter until you hear them speak.
zaboss
Gold Member

Maşina: Waiting
VIN: rosusecrecesimult

Mesajde Mihai L » 02 Oct 2010, 23:12

Partea de 30 zile este valabila de la radierea din circa financiara a masinii firmei si declararea de catre tine.
Nu cred ca mai este cazul sa scrie ca ti-a fost instrainat tie; doar ai contractul de VC dintre tine si cel inscris pe certificat.
Pana la urma, cred ca nici samsarii nu-si trec toate masinile pe numele lor; mare parte le vand din zbor.

P.S. Intreaba si la o firma care se ocupa de asta... macar afli daca se poate. :D
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Mesajde Smiley » 03 Oct 2010, 07:20

daca inmatricularea fiscala nu e o problema, atunci totul e ok :). impozitul n-ar trebui sa se plateasca deloc, daca se duce si face ambele acte (inmatricularea si radierea fiscala) in acelasi timp.

proprietarul (firma) poate decide pastrarea numerelor. acum cativa ani se platea o taxa pt asta (30 lei).
important e daca firma si cu tine sunteti in acelasi judet, caz in care transcrierea dreptului de circulatie o sa mearga mai usor.

legat de talon, rubrica "instrainat catre..." e menita sa ajute politia in a depista masinile care au fost vandute dar pt care nu s-au facut toate procedurile legale(sunt destui care cumpara masini si nu le mai trec pe numele lor, merg asa cu ele). deci e irelevant pt politist cine e trecut in rubrica aia, cat timp vanzarea s-a facut cu mai putin de 30 de zile in urma.
Focus C-Max Ghia 2.0 TDCI
Imagine
Smiley

Mesajde shine » 07 Oct 2010, 16:51

Acest lucru l-am patit eu cand mi-am cumparat masina.
Masina era in leasing si era luata de Orange. Angajatul Orange a luat masina, dar nu a trecut-o pe numele lui. tin minte doar ca in talon era pe ultima pagina mentiunea: instrainata catre XXX XXX.
Masina era proprietatea firmei de leasing, nu stiu localitatea, dar cred ca Bucuresti, Orange cu sediul in Bucuresti, angajatul avea domiciliul in Ilfov sau Giurgiu (o localitate pe langa Bucuresti). Daca nu ma insel, angajatul a trecut-o pe la fisc pentru aprox. o luna, ca stiu ca la un moment dat am avut nevoie de fisa fiscala.
Ca si punct culminant, pe cartea de identitate a masinii apar doar 2 proprietari, Leasingul si eu.
shine
Membru reincarnat

Maşina: Ford Fusion 2004, 1.6 / 100 CP + Ford Focus 2012 1.0 / 125 CP
VIN: EuPreferDemisecul

Înapoi la Discutii libere/forum