Discutii libere/forum

incarcare acumulator cu redresor

ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !

Moderator: Automatistul

incarcare acumulator cu redresor

Mesajde potzocu » 16 Oct 2010, 12:55

buna, am cumparat recent un acumulator de 12v 45ah, acumulatorul il folosesc pentru a ilumina un spatiu si am pus pe el 2 proiectoare cu led cate 1w fiecare si 2 becuri de pozitie cu 9 smduri cam 1w fiecare. cu incarcatura din fabrica, am avut un randament de ~100 ore. as vrea sa stiu cum e cel mai sanatos sa il incarc, redresorul meu e bosch, are 2 trepte, high si low. l-am incarcat cam 8-9 ore pe low si s-a descarcat in 6 ore... ceva sfaturi utile? sa il pun tot timpul pe o masina sa fie incarcat la alternator? (am posibilitatea sa il montez pe un vectra din `96)
orice sfat e binevenit, multumesc anticipat!
FORD MONDEO GHIA TDCI 2000cmc 96kw
Life is a temporar thing, don`t waste it!
DRIVE SAFE!!! In Romania 2009-2010 =>2568 DECESE cauzate de accidente rutiere. 9406 RANITI GRAV in accidente rutiere. Numaratoarea continua!
Cine urmeaza????
Conduceti prudent! sigur cineva drag asteapta sa va intoarceti acasa....
potzocu
Member

Maşina: Mondeo 2.0TDCI 96kw
VIN: WF05XXGBB52J20500

Re: incarcare acumulator cu redresor

Mesajde temir » 16 Oct 2010, 14:46

Variantele serioase ar fi:

- incarcare controlata (un incarcator "inteligent", face toata treaba in locul tau)
- incarcare "manuala" verifici la voltmetru sa nu treaca de 14-14,2 volti, sau, mai sfant decat orice, cu densimetrul, a.i. sa ai 1,28 pe fiecare element; dar probabil ca n-ai acces la electrolit
- incarcare "calculata" - cu acumulatorul descarcat complet, reglezi un curent constant de 4,5 A si lasi 14-16 ore

Dupa oricare dintre aceste incarcari serioase poti sa lasi bateria, permanent, la un curent de 50-150 mA (tampon).

(nu am idee ce poate sa insemne "low" si high" pe incarcatorul tau "bosch"); daca n-ai (acces la) nicio varianta convingatoare, atunci pune-l pe masina si bazeaza-te pe releul de incarcare (asta macar are niste parametri bine definiti; mult mai bine decat "high" si "low")
temir
Member

Maşina: mondeo ghia '95 1.8 16v
VIN: careestesinusebea

Mesajde potzocu » 16 Oct 2010, 18:56

multumesc frumos pentru raspuns!
am un multimetru la indemana si o sa verific incarcarea. cineva spunea ca tensiunea pe baterie sa nu scada sub 10v cand se foloseste...eu am ajuns pe la 6.5 (nu mai luminau smd`urile :D )
specificatiile la redresorul meu: bosch battmax8 citez: aritmetic efectiv: 6A, 8A; intrerupator 12V high, 12V low, capacitate baterie 28...112 ah 10...40 ah. am pus acum cateva ore bateria pe redresor, pe high...si momentan am 12.4V ... o sa am grija sa nu ajunga peste 14v.

"Dupa oricare dintre aceste incarcari serioase poti sa lasi bateria, permanent, la un curent de 50-150 mA (tampon)." aici nu am inteles ce ai spus :) eu ma pricep la electricitate .... prea putin :) schimb prize, leg boxe, playere dar la valori si la minuni ... aici ar trebui sa pun mana sa citesc...

sper ca nu am facut ceva cu acumulatorul pentru ca l-am descarcat prea tare.... problema e ca stau la etajul 3 si nu l-as urca si cobora in fiecare zi.
DRIVE SAFE!!! In Romania 2009-2010 =>2568 DECESE cauzate de accidente rutiere. 9406 RANITI GRAV in accidente rutiere. Numaratoarea continua!
Cine urmeaza????
potzocu
Member

Mesajde temir » 16 Oct 2010, 19:18

Trebuie neaparat sa eviti descarcarea in acest hal (intr-adevar, daca scade sub 10 V chiar este problema serioasa; daca mai si silesti bateria sa stea multa vreme cu tensiunea scazuta, o ucizi cu mana ta).

Daca ai reusit sa o incarci bine (sa nu ramai cu impresia ca e chiar o catastrofa daca trece de 14 volti; poate sa ajunga si la 14,4 si chiar si la 14,8-15 intr-un regim de incarcare rapida; problemele serioase apar atunci cand trece cu mult peste 14 si cand mai si sta multa vreme in aceste regim - "fierbe", adica incarcarea devine violenta, se degaja o mara cantitate de hidrogen, scade nivelul electrolitului si placile raman uscate si se sulfateaza - asta este o deteriorare nereversibila), reglezi sursa (adica una reglabila, nu redresorul acela) sa incarce cu un curent mic (si am dat pilda 50-150 mA pentru bateria ta), de mentinere a starii de incarcare (asta inseamna "tampon").

Redresorul obisnuit nu este o sursa de curent constant, ci curentul descreste pe masura ce creste tensiunea la bornele bateriei; daca incarcarea pleaca cu un curent de 6A nu este o problema (ca alternatorul ar impinge chiar mai mult intr-o baterie vlaguita), problema ar fi sa uiti bateria acolo si sa pleci la cules capsuni; daca ai un multimetru, nu strica sa verifici, cand si cand, tensiunea (dar sa masori direct pe borna de plumb, ca aia este tensiunea adevarata; daca masori pe crocodilii redresorului s-ar putea sa citesti o valoare mai mare, din cauza contactelor slabe) si s-o ierti de pacate pe la 14,4-14,6 (ma gandesc la starea avansadte de descarcare pe care ai pomenit-o).
temir
Member

Mesajde octa » 16 Oct 2010, 19:53

am si eu redresor d'ala...
butonul hi/low se selecteaza asa:
daca bateria are intre:
- 28 si 112 Ah se selecteaza hi
- 10 si 40 Ah se selecteaza low
- 28 si 40 Ah se selecteaza oricare

redresorul are si ampermetru. cand pui bateria la incarcat, urmaresti acul ampermetrului. la incarcare completa el se situeaza aproape de gradatia 2 si ramane stabil. ideal ar fi sa ajunga la 0 dar asta e imposibil. poate pe niste baterii din viitor...
daca acul vibreaza in timpul incarcarii e bai: ori bornele sunt puse invers, ori bateria e pe duca (placi neizolate, scurturi interne) si n-ar trebui insistat...
redresorul este dotat cu sistem de siguranta anti firebere. se decupleaza automat la nevoie dar se recupleaza dupa ce "pericolul" trece.

eu folosesc redresorul pt. mentinerea bateriei motocicletei in buna stare peste iarna. la 12 Ah selectez numai low. pt. bateria de masina care are peste 28 Ah as folosi hi.

bafta!
ford focus turnier ghia 1,6 16v duratec ti-vct 2005 GPL
ford focus turnier ghia exclusive 1,8 16v zetec 2002 GPL
awo simson 425s super custom - 'lucille' - 1961
yamaha virago xv535 custom low rider - 1993

Imagine >>> REGULAMENT FORUM
octa
1nsane Member

Maşina: Ford Focus Turnier 1,6l ti-vct 115 cp, Ghia 2005; 1,8l zetec 115 cp, Ghia Exclusive 2002

Mesajde potzocu » 16 Oct 2010, 20:11

momentan am 12,87 in momentul in care am deconectat redresorul. problema e ca scade din secunda in secunda cate 0.01v ... o mai las sa vedem cum se comporta.
de obicei direct pe borne verific dar cum sa procedez cand o incarc? inlatur clestii redresorului pana fac masuratorile sau nu e problema daca redresorul incarca bateria in timp ce eu masor?
sincer, va multumesc pentru sfaturi!

mai am un acumulator pentru motocicleta de 17 ah daca nu ma insel :"> il am de un an dar il descarcam aproape zilnic :D noaptea il incarcam si ziua se descarca, in ultima vreme, ducea doar 1 smd timp de 12 ore.
in schimb de acumulatorul auto as vrea sa am grija cat de cat...

daca ma descurc cu incarcarea la redresor, are rost sa il pun din cand in cand pe masina sa fie incarcat din releu?
Cine urmeaza????
potzocu
Member

Mesajde Paulp » 19 Oct 2010, 09:14

N-as vrea sa fiu rau, dar din ce inteleg eu tu tii ansamblul ala in casa (baterie+redresor+smd-uri).
Nu ar fi mai simplu sa iei un traf de 220-12V si sa alimentezi smd-urile direct de la priza?
Focus 2002, break, Ghia, 1.8 TDDI, 90CP...
Fost focusar, allways focusar!
Paulp
Petrol Head

Maşina: Fiat Linea, 2011, 1.4, Active

Mesajde verga_Cip » 19 Oct 2010, 09:44

Bateria se incarca 10-12 ore si se lasa minim 1 ora inainte de a o masura!!

12.85V inseamna cam 100%.

PS: descarcarea bateriei nu face altceva decat s-o strice! cand bateria coboara sub 12 V cam toti producatorii recomanda incarcarea ei.
verga_Cip
1nsane Member

Maşina: Ford Focus Mk2 2.0 TDCi 100 kw 2005

Mesajde potzocu » 19 Oct 2010, 19:08

nu, nu folosesc bateria in casa, ci in aer liber si nu am acces la priza din pacate...
de aceea e nevoie de baterie.
momentan am folosit-o cam asa: duminica~ 8 ore, luni ~13 ore, marti ~13 ore(cam atat muncesc eu pe zi :D )
am ajuns la tensiunea de 12.18V. consumatori 2x1led/1w + 1 smd 1,5V si ocazional inca un smd.
sa vedem cat se descarca in cursul zilei de maine si daca va fi cazul o aduc din nou la incarcat.
nu stiam ca trebuie sa o las o ora inainte de masurare. multumesc ca mi-ai spus!
Cine urmeaza????
potzocu
Member

Mesajde ndc1962 » 23 Oct 2010, 23:47

Salutari.La incarcarea unui acumulator nu se are in vedere tensiunea curentului, ci intensitatea.Bateria se incarca intre 14-24 de ore in functie de gradul de descarcare, cu un curent egal cu 10% din nr. de amperi scris pe baterie (ex. 45Ah-4,5 Ah) si asta in primele 4-5 ore, dupa care scade la 5%, adica 2,25 Ah. Anumite redresoare aveau montat un ampermetru si se vedea ce curent absoarbe bateria,daca la redresorul tau nu are ampermetru lasa reglajul pe "low" sigur are protectie de suprasarcina.Eu folosesc un redresor profesional (statie ) are 4 trepte la reglajul brut si 8 trepte la reglajul fin ,pe fiecare din cele 4 reglaje de la brut.Daca bateria este doar descarcata si nu are alte defecte (sulfatare,element in scurt circuit,stc.)poate aparea in timpul incarcarii si fenomenul de fierbere dar fara sa se degaje un miros intepator de acid si fara sa se incalzeasca excesiv bateria.cel mai la indemina mod de a masura gradul de incarcare al unei baterii este sa masori densitatea electrolitului inainte si dupa incarcare.Dupa incarcare densitatea OPTIMA ESTE DE 1,27-1,29g/cm3. Cu stima.
ndc1962
Ford Freak

Maşina: Mondeo 1997, Mondeo 2001, ambele benzina /gpl

Mesajde temir » 24 Oct 2010, 00:03

ndc1962, m-ai inveselit! (nu zic de ce si cu ce si de cate ori, ca poate esti suparacios)
temir
Member

Înapoi la Discutii libere/forum