Discuţii despre legislaţia în vigoare, codul rutier, taxe, asigurări RCA sau Casco, etc
Răspunde

garantie "extinsa" valabila doar in Ro?

30 Noi 2010, 19:25

Am onoarea,

Povestea:

- Mondeo MK 4, cumparat de la Colina, in Noiembrie 2007;
- zice la oferta de cumparare "GARANTIE 4 ANI";
- in Octombrie 2010, alarmele de ABS + ESP + frana au inceput sa ramana ocazional aprinse
dupa punerea contactului; (despre defectul reclamat este un topic cu detalii la sectiunea de MOndeo MK4); chestia asta s-a agravat, in sensul ca alarmele din "ocazionale" au devenit "permanente";
- evenimentul m-a prins in Grecia; asa ca am apelat la service Ford din cartier pentru un diagnostic;
cetateanul diagnostician a zis ca poate fi simplu (contact imperfect, punere la masa, senzor ABS decedat etc) sau complicat (modulul ABS defect); tot el zis ca rularea cu acest defect poate fi
nesigura in conditiile in care defectul vine de la modulul ABS, acesta putand comanda franarea aleatorie
a unei roti, total aiurea si neprovocat; cum franarea asta se poate intampla la o viteza mare... accidentul se va lasa cu victime;
- inainte de a lasa masina in service pentru investigatii detaliate, gasirea si rectificarea defectului, am scris un email la Colina explicand situatia si intreband de functionarea garantiei in alta tara, din aceeasi UE; Colina a zis ca primii 2 ani de viata ai masinii sunt "garantie Ford", acoperita in tot UE, iar urmatorii 2 ani (din cei 4 laudati) sunt "garantie extinsa", data de importator, valabila doar in Ro;
- am lasat masina in service la Atena, s-a dovedit ca modulul ABS e de vina si am acceptat inlocuirea; distractia a costat 1205.19euro, cu tot (piesa + manopera + tva);
- inlocuirea modulului si costul sunt documentate solid (scris pe cartea de intretinere, factura, printout de la IDS) iar diagnosticianul a introdus datele inlocuirii in reteaua service-urilor Ford, asa ca tot poporul european e la curent cu operatiunea;

Acum:
- vreau sa-mi recuperez cheltuiala, de la Colina, cel putin la valoarea pe care ar fi facturat-o Colina pentru inlocuirea piesei (in cazul ca ar fi costat mai putin de 1205.19euro);

Cerere:

- are cineva experienta unor astfel de lucruri?
- vede cineva sanse de reusita in tentativa de recuperarea costului?
- stie cineva cum lucreaza garantia asta "extinsa" si daca poate fi transferata in alta tara UE,
desi importatorul e in Ro?

Va rog niste raspunsuri.

Spor general

p.s. masina inca este in leasing, la VB, pana anul viitor Noiembrie; evident ca voi implica
si VB-ul in povestea asta, ei fiind proprietarii masinii;

Re: garantie "extinsa" valabila doar in Ro?

30 Noi 2010, 19:27

Din cate stiu garantia data de Ford este de 2 ani, perioada in care poti repara masina "pe garantie" la orice dealer Ford din orice tara din UE. Garantia extinsa cu inca 2 ani este data de importator/dealer si cred ca se aplica doar in cazul in care repari masina in Romania.

30 Noi 2010, 19:46

Garantia de la Ford Motors Germany este de 3 ani pentru Germania si tarile cu apa calda...

Astia de la noi zic ca iti dau 2 ani de la ford si 2 ani de la ei... ceea ce mie mi se pare cam bullshit... garantie doar la transmisie si motor

30 Noi 2010, 23:45

Parca sa zic ca am citit pe undeva ca in aceste cazuri te duci aici cu facturi si tot ce trebuie ca sa fie decontate. Mai ai niste diferente la orele de manopera (sunt niste tarife maxim acceptate), nu stiu daca si la piese...

02 Dec 2010, 11:12

Nu cred ca ai sanse reale de a recupera ceva. Iti spun de ce:

Totul se rezuma la un contract. Daca in contractul de garantie extinsa scrie negru pe alb ca este aplicabil doar in Romanicutenland, asa e.

Magaria astora de la Ford este ca ei nu spun tot ci doar partile care le convin. Inteleg ca in spotul publicitar de la televizor spun doar patru ani garantie, nu pot sa spuna toate conditiile, dar vanzatorul trebuie sa instiinteze clientul despre toate conditiile. Acum mai e si un alt aspect: nu stiu daca este sau nu moral ca vanzatorul nu spune tot, dar in contract e scris negru pe alb. E vorba romaneasca: cine nu beleste ochii, beleste ...

PS. Prin constructie daca ABS are un defect, prin soft nu se va initializa nici o comanda de franare. Pur si simplu se dezactiveaza... sistemul de franare devenind unul clasic. Cu gogoasa asta te-au speriat aia ca sa faci reparatia la ei....
Puteai veni pana in tara fara probleme... Dupa minciuna asta, parca ma indoiesc ca totusi a fost modulul .....

02 Dec 2010, 19:09

@bezart

Multam de input.
Stiu contractul. Este acolo o clauza de "situatii exceptionale" care se poate invoca (clauza),
punand la inaintare siguranta masinii si a ocupantilor. Acolo tintesc.

()*(&

Da. Daca defectul era localizat pur in partea de comanda (electrica/ electronica), era cum zici.
Softul ar fi intrerupt functionarea sistemului ABS si asa ramanea.
Daca defectul era in partea hidraulica, de executie, inducand totusi alarmele la punerea contactului si
si in timpul testarii pompei si a valvulelor, atunci este posibil ca o valvula bleaga (de exemplu) sa fi creat felul de nenorocire zis. Asta nu s-ar fi stiut din diagnosticul initial, era doar in lista de posibilitati.
Dupa demontarea pompei si modulului, acestea au fost testate, desigur, la "banc". Modulul fiind gasit defect (nu m-a interesat in care parte a lui).

Service-ul care a facut treaba este cel care asigura intretinerea si reparatia masinilor
(Ford) ale ambasadei Ro in Gr. Relatiile sunt altele, carevasazica. Putin probabil sa
fi indraznit o smechereala, cu riscul de a pierde contractul cu ambasada.
Apoi... service-ul a castigat doar 115euro (fara TVA). Pe care puteau sa-i aiba
muncind altceva la masina (lipind 2 fire intrerupte si rezolvand problema, tot in 2.3ore).
Banii de piesa au intrat in alt buzunar.
Nu se vede scopul unei astfel de minciuni, zic.

Oricum, cu prima oportunitate o sa inmanez modulul, pentru testare, altor profesionisti,
in Ro. Sunt sanse sa traim si sa vedem daca modulul fu intradevar de vina
(si care anume parte a lui- cea de comanda sau cea de executie). Sau nu.

Mult spor

p.s. ma interesau (si ma intereseaza) pareri din punctul de vedere legal al problemei, partea tehnica fiind dezbatuta pe larg sub alt topic, la categoria Mondeo4;

06 Dec 2010, 10:10

La 115 euro in adevar nu cred ca au facut vreo manarie...
Răspunde