$1 scrie:$2ultima treaba misto este ca masina mea arata ca face mai multi km decat normal.am mers simplu cu alta masina dupa mine si mi-am dat seama ca intre 2 borne kilometrice eu fac 1.1km.de unde rezulta ca masina la 110.000 km ea are de fapt 100.000.frumos nu?asta au facut cei de la dacia ca sa-mi dea consumul de calc de bord mai mic evident cu 10%.chestia asta este testata si re-testata de multe ori.
Poate nu aveai cauciucuri standard. Eu acum am pe focus 195/65, standard 195/60 si la 1 km contorizeaza cam 870-900 m, probat cu GPS. In schimb viteza e ata, cat e pe GPS atat e si pe bord.
Poate totusi loganul era varianta pt. taxi si atunci e de inteles

On topic: Cel mai bine e sa vinzi focusul si sa iei logan. Poti sa treci multe cu vederea la o masina dar sa ai consum de 10 litri e de neiertat.
Lasand tentativa de ironie la o parte, consumul mi se pare un criteriu atunci cand cumperi o masina nu cand o vinzi. Cand o iei te gandesti cat mergi pe an, pe unde mergi mai mult oras/afara si in functie de asta cumperi masina.
Ce nu inteleg iar e cat ai vrea sa iti consume ca sa fii fericit ? Sa zicem 8/100. Daca reusesti sa vinzi masina in perioada probabil o sa iei un 6000 de euro (varianta optimista), la care mai pui minim 2000 euro pt. motorul de 1.6 de pe logan cu ceva dotari si dupa ce o iei probabil o sa reusesti sa scoti un 9,5/100 dupa ce iesi din rodaj, pana atunci apoplexie, probabil 12/100.
Recapituland, pt. o economie de 2/100 (de la 10 in prezent pana la 8 care ar fi idealul) mai scoti cel putin 2000 de euro din buzunar si in mod sigur nu o sa scoti 8/100 cu loganul de 1.6.
Consideram pretul unui litru de benzina 1 euro pt. a usura calculele, vei face o economie de 2 euro la suta de km. Deci 2000 de euro se vor amortiza in fix 100.000 km (in realitate mult mai multi, pretul la benzina fiind bine sub 1 euro iar la pretul obtinut pe focus iti trebuie mai mult de 2000 euro pt. a lua un logan nou cu dotari - probabil 3000-3500). Tragand linie se estima o amortizare in cca. 200.000 km numai in cazul in care reusesti sa scoti 8/100 cu loganul, altfel ...
Calculele au fost facute tinand cont numai de consum, daca mai pui revizii cat e in garantie loganul iar nu e bine, asa ca daca numai de consum esti nemultumit de focus eu zic sa te mai gandesti.
Comparatia e aceeasi pt. orice masina pe benzina, nu numai in cazul loganului. Trebuie sa schimbi clasa sau carburantul, consumul pt. aceeasi clasa cu aceeasi motorizare, acelasi combstibil fiind tot pe acolo, nu se obtin economii din asta.