Daca e sa analizam VAG vs FORD si luam ca exemplu Golf 5 vs Ford Focus 2 consider ca golful ii este superior la doua capitole, dinte care unul clar de nisa.
1) Dotari.
2) Performante.
....
3) mai pot spune ceva si despre arhitectura motorului si a unor repere despre
Dotari.Se stie ca VAG-uri gasesti multe Full pe net, cu trapa, cu xenon, incalzire in scaune, navi, piele, cutie automata, motoare mai potente si lista poate continua. Fordurile sunt rare cu astfel de dotari, eu din ce stiu de pe forum si alte surse, Focusuri FULL au doar TOPCAT, SLIK si MIHAI BRE. Cu adevarat full, marea majoritate a Fordurilor din parcul auto romanesc au maxim climatronic, xenon si trapa.
Nu o sa uit cand au adus la noi in TGV un FOCUS ST 2 ORANGE si l-am intrebat pe gigelul de la vanzari de ce nu are ST-ul pilot automat, s-a uitat la mine mirat si m-a intrebat la ce imi trebuie ?.... chiar asa.
Dupa cum observati, nu am zis nimic te 4motion, un capilol foarte important. Vag-ul si-a dat seama ca omul vrea sa le cam aibe pe toate la pret mic cu taxe mici, tocmai de aceea a coborat de pe clasele mai mari dotari (incepand de la padele pe volan, tractiune integrala, senzori ca mai ca iti conduc singuri masina, de ploaie, de faza lunga, faruri cu leduri, suspensii adaptive, etc).
2
)La performante ma refer la motoarele de fabrica 2.0 - 170 cp pe golf 5 unde la ford erau maxim 136 cp, sa nu mai vorbesc de vreun R36 la Passat sau aspirate de 3200 cmc pentru fanaticii oldschool. Sa admitem ca GTI e cam pe acolo cu ST si nu contiunam subiectul. Mai putem discuta si despre posibilitatile de modificari al motor unde la Ford sunt cam limitate (asta e un capitol care ii intereseaza pe prea putini).
Acum sa ma refer si la arhitectura motorului si cum a fost gandit el. Acum ceva vreme am intampinat o problema, masina pierdea motorile pe la furtunele de la injectoare, retururile. 150 roni costau cele 3 furtunase de 15 cm lungime ceea ce era exagerat atat timp cat luai acelasi furtun cu 10 roni metru liniar. Iau un metru, il tai, il pun la injectoare si cand colo tot pierdea, era defapt oringul de cauciuc care etansa. Ala nu se gaseste decat de nou.... 150 roni. Probabil 140 roni costau cele 4 oringuri

)) si 10 roni furtunele. Ma ambitionez sa nu le iau si imi da tot mihai niste oringuri cu care rezolv treaba. Toate astea cu mult stres, nervi, si timp pierdut. Il intreb pe mecanic daca intampini asa ceva la Golf 5. S-a uitat la mine cu o privire mirata si mi-a zis ca la Golf 5 nu exista asa probleme.
Concluzia o trage fiecare........
Eu nu sunt genul sa fiu dependent de dotari, nu disper ca nu am piele, ca nu am navigatie sau alte optiuni pe care nu le consider neaparat must-have asa ca prefer FOCUS dar am niste mici nemultumiri.