de Florin Suciu » 07 Feb 2011, 15:09
Aici exista doua aspecte clare:
1. Din punct de vedere legal esti vinovat pentru neacordare de prioritate, deci pasibil de amenda, carnet, alea alea.
2. In realitate nu esti vinovat (din punctul tau de vedere), fiindca respectivul ti-a facut semn, fie sa intri in intersectie de pe drum lateral fara prioritate, sau sa iesi in trafic de pe dreapta, sau sa te inscrii pe una din celelalte benzi etc., variatiuni pe aceeasi tema.
In absenta unui martor al tau care sa declare exact cum s-a intamplat, adica cel care a intrat in tine a facut-o intentionat printr-un act premeditat, nu prea ai ce sa faci pe moment. Chiar si asa in fata unei presupuse instante nu cred ca tine partea cu "mi-a facut semn sa intru", deci pasul urmator, plangere catre politie privitor la fapta acelei persoane sperand ca cei de la politie se vor sesiza si poate vor realiza si un flagrant. Pana una alta tu sigur vei ramane fara permis si cu masina avariata. Pe el poate il vor prinde, poate nu, insa e o problema paralela cu a ta. Sigur ca, mai ales la ore de varf, te bucuri cand cineva iti face semn sa intri in fata lui, insa trebuie judecat daca gestul respectivului e justificat, adica: presupunem ca sunt singur pe laterala si din stanga (de obicei e situatia cea mai intalnita) vin doua sau trei masini cu 45-50 km/ora. Daca primul incetineste sa ma lase sa intru, o face cam fara rost fiindca se pune problema a catorva secunde castigate de mine, ceea ce e neesential, insa se poate creea si o situatie periculoasa in ce-l priveste pe cel din spatele respectivului. Oare e atent, va frana si el? Poate nu se asteapta la o manevra de genul acesta si de aici apar complicatii. Eu sunt de parere ca aceste acte de politete trebuie facute cu foarte mult discernamant, mai ales sub aspectul necesitatii si al riscurilor ce apar, chiar si acela legat de o posibila frauda. Sigur ca la viteze mici de deplasare a unei coloane pe prioritara, acest risc apare mai greu. Cat despre sarlatani, ei fac parte din peisaj si ar putea fi eliminati doar prin unitatea celorlalti participanti la trafic prezenti la locul faptei prin luare de pozitie respectiv denuntarea faptuitorului, ori la noi asa ceva nu cred ca se va intampla prtea curand.