de octa » 10 Aug 2013, 07:50
Da, ai dreptate. nu am studiat pozele inainte de a posta. mobra mea (viroaga) are, ca majoritatea, magnetou cu rotor exterior cu magneti permanenti fixat de ambielaj si stator interior cu bobine, fixat de un capac al carterului. face a/c trifazic si, pe langa rolul de incarcare, are si rol in aprindere, alimentand bobinele de inductie si scanteia, determinand, impreuna cu un circuit electronic ce schimba avansul in functie de turatie, momentul acesteia . e fara perii sau alte elemente in contact fizic. cealalta mobra (simsonachele) are adaptat in locul dinamului original ce producea 6v, tot un magnetou dar e invers - rotorul interior e plin de magneti si statorul exterior contine bobinele. si acesta poate avea rol de aprindere (pe langa cel de incarcare) dar am mentinut in functiune megnetoul vechi (cu rol doar in aprindere, cu platina), pt. avansul centrifugal pe care il are.
mi se pare foarte faina inventia asta, magnetoul - e compact, mai simplu decat alte generatoare, fiabil, fara piese in contact si frecare fizica si e un generator foarte puternic.
pt. ciprian e important ca primul pas de facut e sa se verifice starea instalatiei electrice (ghidurile sunt bune pt. asta, sunt generale pt. mobre). dupa cum am spus, in cazul meu, supraincarcarea bateriei era datorata unor contacte proaste de prin mufe. imi aduc aminte ca unii (tot din zona virago), in afara posibilitatii de a anula mufele si de a face lipituri, au folosit papuci electrici de argint (sau argintati) pt. o mai buna conductivitate. eu doar am facut o curatenie temeinica si incarcarea e in parametri.
sa nu uitam ca, asemenea multor alte repere din constructia unei motociclete, instalatia electrica e supusa factorilor externi mult mai accentuat decat in cazul unui automobil. problemele electrice apar nu numai la un tip-doua de moto, la katane sau viroage, e o "boala" generala.
ford focus turnier ghia 1,6 16v duratec ti-vct 2005 GPLford focus turnier ghia exclusive 1,8 16v zetec 2002 GPLawo simson 425s super custom - 'lucille' - 1961
yamaha virago xv535 custom low rider - 1993
>>>
REGULAMENT FORUM