Ma uitam aseara la Sinteza Zilei pe Antena 3 unde au fost prezenti: Mircea Badea (ca tot era la munca si aveau un scaun gol de ocupat), Lucian Mandruta (care cica a fost mare Redactor Sef la ziarul Financiar desi aseara nu s-a vazut deloc), Victor Ciutacu (no comment) si Ilie Serbanescu (marele analist care atunci cand a trebuit sa dovedeasca ca ministru a dat chix).
Am ascultat aberatiile tuturor dar la un moment dat Serbanescu a zis ceva foarte interesant si anume:
"In situatie de criza/recesiune in mod normal trebuie scazut consumul cat mai mult."
Dar la noi este un paradox, ca de obicei, caci neavad o industrie dezvoltata si scazand consumul omoram astfel bruma de industrie pe care o avem cat si IMM-urile care traiesc mai mult din importuri deci practic ne aflam la circ mergand pe sarma.
S-a facut astfel o comparatie cu Turcia care e si ea afectata de criza dar avand industrie in auto, electrocasnice, turism etc le va fi mai usor sa treaca criza caci au la o adica de unde sa regleze acest deficit pe cand noi... cucu.
O alta chestie abordata de Serbanescu, pe care eu n-am inteles-o, a fost datoria externa a Romaniei despre care spunea ca a crescut in mandatul Tariceanu cu 50 miliarde de Euro ajungand la 70 de miliarde in prezent.
Din acei 50 de miliarde cica 20 sunt imprumuturi pe tremen scurt facuti de firme straine aflate in Romania. Si se spunea ca acele firme sunt puse in situatia fie sa falimenteze ele fie sa falimenteze statul roman. Aici n-am inteles ce legatura are statul roman cu datoria acelor firme!
Si totusi imi vine in minte un exemplu al firmei Fadesa, dezvoltatoare imobiliara spaniola, care vroia sa dezvolte un proiect de amploare dorind sa construiasca un ORAS si sa investeasca cca un miliard de euro iar acum se afla in colaps.
Carputer/CarPC - 8" TFT Touchscreen, Celeron 1,2Ghz, 1024MB DDR II, 2,5" HDD 40GB SATA, M2-ATX 6-24V DC/DC 160 W