RIP - Brittany Murphy

..imi placuse mult de ea in Sin City
vazut aseara Avatar la IMAX 3D

.
Nu aveam prea mari asteptari de la tehnologia 3D, credeam ca o sa fie asa doar o impresie in unele faze....dar chiar e 3D!! ...daca mi s-a intamplat sa imi vina ameteala la niste picaje printre stanci sau sa ma sperii cand veneau niste grenade spre ecran...sau sa inchid ochii cand trecea personajul printre niste frunze care dupa aia se loveau de ecran...si muuulte altele. Experienta traita merita cu varf si indesat banii dati pe bilet.
Ce-i drept a avut si ceva cusururi proiectia IMAX:
- n-ar fi stricat ceva mai multa claritate peliculei. Ochelarii intunecau putin imaginea iar claritatea la distante mari in peisaj cam lipsea
- sunetul desi era bine pozitionat parca trebuia sa fie dat putin mai tare
- pentru cine nu se descurca cu engleza subtitrarea este un adevarat chin, ea nefiind 3D necesita un efort al ochiului pentru a focaliza pe ea, plus ca era foarte mica si pozitionata foarte jos (pentru mine a fost bine ca nu m-a incurcat la vizionare

)
- filmul nu a fost intins pe toata suprafata ecranului IMAX (poate ca asa e normal)...dar chiar si asa de multe ori trebuia sa ma ajut si de gat pentru a cuprinde actiunea de pe ecran. Formatul filmului a fost 4:3 sau 5:4
- vizionarea mai jos de randul 4 mi se pare obositoare din cauza marimii ecranului, asa ca nu recomand. Am stat in randul 7 aproape central si mi s-a parut o distanta optima.
Ca scenariu, povestea e putin previzibila si neoriginala dar a compensat prin dialoguri si stari foarte bine create, nimic nu a fosta lasat la voia intamplarii (a contat imens atentia si obsesia pentru perfectiune a lui JAmes Cameron

). Chiar daca pana la urma stiai la ce sa te astepti povestea te-a tinut in priza pana la final si nici nu am observat cum au trecut cele 3 ore

Ca experienta viziuala, Avatar e cel mai bun film care l-am vazut vreodata. Astept oscaruri pentru montaj imagine, efecte speciale si montaj sunet...si poate cel mai bun regizor
Nota mea e 9,5