de Zotrix » 14 Feb 2012, 20:57
Epopeea mea, incepe acum un an (februarie 2011) cand am achizitionat un Ford Focus C-Max, nu avea facut RAR si vanzatorul mi-a zis ca este Euro 4, entuziasmat de perspectiva unui nou automobil am dat banii. La RAR surpriza, a iesit Euro 3, desi potrivit firmei din Franta de la care a fost cumparat norma de poluare era Euro 4. Vanzatorul a facut ochii mari si mi-a zis ca nu mai are cum sa-mi dea banii, deoarece ii investise deja in alta masina. Uite asa am ramas cu proaspata achizitie si cu obligatia de a plati statului o taxa de prima inmatriculare de 2500 Euro (in loc de 700 Euro cat era pentru Euro 4). Neavand banii necesari si dispunand de un alt automobil cu care sa circul, am decis sa imi inmatriculez masina apeland la judecata. Am facut scrisoare Serviciului de Inmatriculari si Permise, cu solicitarea de a-mi inmatricula masina fara plata taxei auto. In termen de 30 zile a venit si raspunsul, evident negativ. In luna aprilie 2011, am inaintat cererea de chemare in judecata. Prima si unica sedinta de judecata a fost planificata abia in luna decembrie 2011. Astfel in luna mai dupa expirarea celor 3 luni de circulatie provizorie am tras masina pe dreapta si am asteptat sa treaca timpul. Solicitarile avocatului de a urgenta examinarea cauzei au ramas fara succes, in opinia instantei cazul de fata nu prezenta nici o urgenta. A venit in cele din urma si luna decembrie, la cateva zile dupa data sedintei, am aflat solutia instantei, una pozitiva. Apoi a mai durat o luna, pana in ianuarie 2012 pana a fost redactata sentinta, apoi inca o luna cat a fost comunicata hotararea partilor si a expirat si termenul de recurs. Intrucat nu am solicitat cheltuieli de judecata, ci doar inmatricularea vehiculului, Serviciu de Inmatriculari si Permise nu au atacat sentinta. Dupa ce am obtinut hotararea legalizata, am facut din nou identificarea masinii, am adunat restul actelor si m-am przentat la ghiseu pentru obtinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor. La ghiseu actele mi-au fost acceptate fara multe discutii si uite ca azi 14.02.2012 am ridicat mult asteptatele numere de inmatriculare, la aproape 1 an de la achizitia masinii. Precizez ca in dovada inlocuitoare a certificatului de inmatriculare la capitolul Observatii este scris urmatorul text "Scutit de la plata taxei pentru emisii poluante conform sentintei nr.", interesant oare si in certificatul de inmatriculare exista o asemenea observatie?
Costuri cu angajarea unui avocat - 500 de Ron.
In concluzie, sfatui pe toti care au achitat taxa de prima inmatriculare, sau taxa de poluare, sa isi caute un avocat si sa actioneze statul in judecata pentru a-si recupera banii si eventual dobanda legala. Nu asteptati si nu va lasati amagiti de statul roman, care devine din ce in ce mai nesimtit.
Pentru orice intrebari ma puteti contacta aici sau in PM.
PS Intentionez sa fac o revizie generala a masinii, inlocuirea distributie, pomba de apa, schimb ulei, filtre, antigel, lichid de frana. Ce ar mai trebui verificat in opinia voastra? Nu de alta da masina a cam stat 9 luni fara activitate.