de DON GYOVANY » 24 Feb 2012, 17:17
Foarte bine spus.Si eu ma confrunt cu aceste probleme mereu,e mai greu pana convingi clientul cum sa exploateze cazanul,si cum poate face economie la combustibil.Oricum cand ii arde la buzunar,invata singuri imediat fara sa vrea.
Majoritatea sunt invatati cu sobe,si ii vezi ca vin cu o mana de lemne la cazan si vor caldura in casa,si cand vede cum trebuie sa bagi ca sa aiba caldura pe care o vrea,atunci te intreaba daca poate sa functioneze doar cu 2 radiatoare,si cand ii explici ca in celelalte trebuie sa bagi antigel daca le tii inchise ca sa nu inghete sa plesneasca,si mai aude cat mai costa si antigelul...atunci incepe sa regrete ca a renuntat la sobe,sau care nu le-a avut inainte zice ca mai bine facea sobe...dar,dupa ce incepi sa ii explici omului ca nu e chiar asa,si incepi sa ii faci cateva comparatii,sa zicem:
-o soba in camera parintilor,
-o soba in camera copiilor,
-o soba in bucatarie,
-o soba in baie,si daca mai are vreun hol sau veranda alea vor ramane reci.
Asta ar insemna:
-4 focuri facute pe zi,
-4 cenusi de scos pe zi,
-4 camere deranjate pe zi,holul sau veranda reci.
Sa zicem ca:
-folosim soba din camera parintilor,
-folosim soba din camera copiilor,
-la bucatarie se incalzeste de la gatit,nu mai folosim soba,
-la baie se incalzeste de la aburul apei calde,nu mai folosim soba(sau folosim un calorifer electric pe ulei,1500w/ora).
Deci am ramas cu doua sobe,si eventual caloriferul pe ulei,holul sau veranda reci,unde am ramas cu:
-2 focuri facute pe zi,
-2 cenusi de scos pe zi,
-2 camere deranjate pe zi,
-1 calorifer electric ulei(?).
Acum,o soba care costa cam 2500 lei minim cu tot cu montaj,caloriferul pe ulei mai este 350lei.
-5350lei investitia daca facem doar 2 sobe si caloriferul,
-7850lei investitia daca facem doar 3 sobe si caloriferul,
-10000lei investitia daca facem 4 sobe.
La cazanul pe lemne monatam radiatoare:
-1 in camera parintilor,
-1 in camera copiilor,
-1 in bucatarie,
-1 in baie,
-1 in hol sau veranda.
Investitia poate sa fie de 10000,12000,15000 sau mai mult.
La soba:
-trebuie sa bagi odata la 2-3 ore lemne,cat bagi ai caldura iar cand adormi si nu mai bagi dupa 2-3 ore nu mai ai caldura,
-ai caldura doar in camerele unde folosesti soba,in restul rece,
-deranjezi camerele unde faci focul,
-bagi mai multe focuri,
-scoti din mai multe locuri cenusa.
La cazan:
-daca e fara gazeificare,bagi odata la 3-4 sau 5 ore,
-daca e cu gazeificare,bagi odata la 8 sau mai multe ore,
-ai caldura in toata casa,
-deranjezi doar o singura camera,a cazanului,
-bagi doar un singur foc,
-scoti doar dintr-un singur loc cenusa.
Si dupa ce ii spui omului toate astea,se gandeste si vede cum este mai bine pentru el si familia lui.Bine,nu stau sa explic asta la fiecare client in parte,ci doar la cacotasi,la ai de nu sunt inca hotarati.
Cine nu e mai pretentios si e obisnuit sa traisca mai cum o fi,merge pe sobe,iar cine e mai pretentios si prefera si ceva lux,merge pe cazan pe lemne.
Va salut.
Vorba nashului meu: de la fiecare "om" inveti cate ceva.
Instalator sanitar,montez centrale termice,cazane pe lemne si carbune,aparate aer conditionat,panouri solare e.t.c.