Off... urmeaza un post lung pentru ca il scriu in timp ce citesc cele 5 pagini de pana acum, dar o sa incerc sa-l sintetizez cat mai mult (adica "1." in loc de "in primul rand" etc)
1. Scopul topicului este sa ne spovedim, nu sa fim judecati. Citim ce gresesc altii, scriem ce gresit noi, dar nu devenim judecatori (ca fac bine sau fac rau).
2. Daca sunt doua benzi pe sens nu exista depasire pe dreapta (am intrebam o tona de militieni de la circulatie si toti mi-au spus asa).
3. Cand sunt doua benzi pe sens, in afara sau la periferia localitatilor, merg pe banda 1 si folosesc banda 2 numai pentru depasire (chiar si cand trec de 150 pe autostrada, revin pe banda 1 dupa depasire). Asta am invatat-o cand am iesit cu masina din tara. Si tot atunci am mai observat ceva: cand cineva de pe banda 1 semnalizeaza stanga, cel de pe banda 2 il lasa, chair daca vine cu 200 la ora din spate (eu semnalizam, din obisnuinta, sa depasesc un tir. Moment in care Seria 6 ce venea lansat din spate franeaza si se opreste in spatele meu (dar pe banda 2). Nu a trecut de ine pana nu am depasit tirul. Eu incerc sa practic si asta, dar uneori mai am scapari. Cam in 75% din cazuri il las pe cel de pe banda 1 sa intre.
4. Nu conditionez viteza nimanui. Chiar daca e legal maxim 100 si merg eu cu 110, nu inseamna ca am dreptul sa stau pe banda 2 cand 1 e liber. Daca unu vrea sa mearga cu 200, sa mearga, nu ma intereseaza pe mine ca nu respecta el limita legala pentru ca eu nu sunt politist de la circulatie.
5. Imi cer scuze ca ma apuc si eu sa judec, dar am citit prea multe pareri de genul "ce sa fac? sa depases intruna?" si nu ma pot abitne, asa ca raspund: Da! Depaseste intruna! Cat de greu e la 130km/h sa semnalizezi (intai stanga, apoi dreapta) si sa iei usor de volan? Mie nu mi se pare greu si imi este mult mai comod sa "depasesc intruna" decat sa-l vad pe ala din spate ca vine lansat, pune frana, si apoi tre sa accelreze iar. Mai merg si eu cu 180 pe A1 si masina nu ajungea instant acolo, asa ca atunci cand gasesc cate uul care merge cu 140 si nu se da pe banda 1 (pnetru ca merge peste limita legala) nu imi e bine deloc. Stau in spatele lui 1, max 2km, iar apoi incep sa mai dau cate un flash (nu 5 pe secunda, dar uunl la 5-6 secunde, pana vad ca semnalizeaza... poate nu e atent omu' la oglinzi).
Si acum, mitocaniile mele:
- am stopit pietoni, din greseala, o singura data, in Curtea de Arges, intentionat. Se intampla acum ~4 ani si inca nu imi explic ce a fost in capul meu de am luat de volan dreapta sa ma apropii de bordura si sa trec prin cea mai mare balta exact in dreptul unu grup de 4-5 pustani.
- in Bucuresti exagerat de rar las pe cineva sa se bage in fata (fie de pe alta banda, fie de pe stradute). Asta pentru ca nu cunosc orasul, foarte rar ma lasa si pe mine cineva si, in plus, foarte multi cauta sa se bage fara sa semnalizeze (adica "la nesimtire").
- nu ii las sa revina in coloana pe cei care depasesc coloana (fie semafor, fie coloana pe un drum national din cauza unui camion caruta, banda opturata din diverse motive) si chiar ma oftic atunci cand vad ca ii lasa altcineva
- daca stau mult pe o banda blocata si ma decid sa schimb banda, in 90% din cazuri semnalizez inainte, dar in alte cazuri semnalizez cu 0.5 secunde inainte sa ma bag. De ce? Pentru ca am vazut ca atunci cand semnalizezi, cel in fata caruia am loc, accelereaza numai-numai sa nu pot intra. Asa il iau prin surprindere si nu mai apuca sa accelereze, doar sa mearga normal, caz in care nu il jeneaza intrarea mea.
- claxonez exagerat de rar pentru ca mi se pare o forma de frustrare (nu includ aici claxoanele pentru evitarea accidentelor... adica atunci cand banuiesc ca ala nu ma vede).
- nu ii injur decat pe cei care lovesc masina (dar injur involuntar si asta incet in masina fara sa fiu auzit), in rest compun expresii de genul "boule / dobitocule / tampitule + explicatie pentru ce a gresit (nu vezi ca ai cedeaza? ai trecut pe rosu! etc)"
- consider factori sporiti de risc in trafic (si, implicit, caut sa evit) urmatoarele categorii: femei la volan, persoane foarte in varsta la volan, pietonii in maieu, tuciurii si care le ies burtile pe afara)
- cand e drumul lat (2-3 benzi pe sens) si cate un pie-ton-ton traverseaza, dar nu pe trecere, am tendinta sa-l urmaresc cu masina. Si pe masura ce vede ca vin tot spre el, accelereaza
In concluzie, comit foarte multe greseli in trafic fara sa am o scuza pentru ele, dar caut sa ma corectez. Sunt constient ca nu sunt soferul perfect si ca nu am mereu dreptate, dar tot mai imi scapa cate o nesimtire la volan.