Deci , la dus am ales traseul mai scurt , prin Stara Zagora-Haskovo -Kardzhali -
vama Zlatograd - Xanthi - Keramoti , aprox 600 km (din Bucuresti ) , un drum cam
dificil datorita traseului muntos unde nu poti merge cu mai mult de 40-50km/h fara
sa devina f. obositor iar la intors am ales traseul lung Alexandruopoli- Orestiada -
vama Svilengrad-Nova Zagora , aprox 730 km, dar mult mai relaxant , fara munti , unde puteai sa mergi lejer cu 100-110/h cam tot traseul. Ca timp am facut cam 11-12 ore cu tot cu ferryboat in ambele sensuri , cu pauza de masa , si un consum mediu de 7,1l/100km , mers lejer , de vara. La Ruse , am avut noroc: la plecare duminica dimineata la ora 4 am stat 10 min , iar la intors sambata seara la 20 am stat vreo 5 min. Cineva cazat in aceeasi vila ( Skala Potamia ) a ajuns la Ruse sambata dimineata la ora 7 si a stat in vama 1,5 ore.
Oricum , deja turnase betonul de fundatie , asa ca la 1 sept. cred ca va
fi asfaltat podul.
Vigneta am luat imediat de langa vama , pe dreapta e un chiosc , costa 10 leva sau 5 ( sau 6 nu mai tin minte ) euro pe o saptamana , deci se practica pretul oficial.
Benzina in bulgaria este cam 2,4 leva/litru , cam ca la noi iar in grecia 1,65 -1,67 euro/litru.
Am prins o vreme superba , cu temperaturi de 28-30 grade iar apa numai buna.
Noptile , din cauza ca am stat la o vila de pe drumul principal de acces in statiune ,
am cam dormit in reprize , treceau cam pana la 2 noaptea tot felul de motociclete, scutere , ATV-uri , care mai de care cu tobele mai sparte sau chiar motoarele dadeau rateuri , de trezeau si mortii din somn
Taxele de trecere cu ferry din Keramoti sunt 20 euro/masina + 3 euro/persoana.
Legat de bulgari , cand vroiam sa-i laud ca sunt prietenosi si binevoitori cand mai deviam de la traseu ( o doamna chiar ne-a dat un pepene gratis ), a trebuit sa apara , zic eu , un incident la o benzinarie PETROL de la intrarea in Gurkovo ( aprox 60 km de Veliko Tarnovo ): Deci , noi eram cu 2 masini , am oprit sa facem
plinul , cand un tip ne-a zis din start: "no lei", "no euro" , "numa leva" . OK am zis
noi , avem leva. Atunci el azis ca vrea sa-i vada. I-am aratat ca avem cateva bancnote de 50 leva ( deci aveam cu ce face plinul la amblele masini ), a vazut , dar insista sa i le dam fara sa ne puna in prealabil benzina. Senzatia noastra , dupa insistentele lui , era ca a vrut sa ne suteasca banii fara sa puna carburant.
Asa ca , am taiat-o romaneste , iar dupa 1 km am gasit alta benzinarie unde nu
a fost nici o problema.
Pt. alte detalii , va stau la dispozitie.