Ford Focus 3 1.6 ecoboost vs. Mondeo 1.6 ecoboost
Versiune scurta a intrebarii: Care e mai potrivit din astea doua?
1. Ford Focus Wagon 1.6 ecoboost 150cp Titanium cu 19.300 Euro
2. Ford Mondeo Wagon 1.6 ecoboost 160cp Titanium cu 23.500 Euro
Dotarile ar fi similare (titanium + optiuni gen xenon, scaune cu reglaj electric si incalzite sistem audio mai bun, jante 17, geamuri fumurii, etc).
Versiunea lunga a povestii si detalii diverse:
Dupa multe tentative (pe parcursul ultimilor ani) de a-mi schimba actualul Focus finalizate cu concluzia ca nu merita sa-l vand ca merge inca bine si nu iau pe el cat face de fapt, iata ca am ajuns cu el la venerabila varsta de 7 ani si 140.000 km. Cum valoarea lui actuala a devenit oarecum neglijabila ca bani plus faptul ca a inceput sa genereze costuri de intretinere destul de maricele, si luand in considerare si ca fac aprox. 20.000-25.000 km pe an, am decis sa iau o alta masina. Initial m-am gandit la ceva premium SH, dar am renuntat pt ca oricum nu am banii cash, ar fi trebuit sa iau un leasing ceva si parca nu-s tocmai tentat sa fac leasing/credit pt o masina SH care mi-ar putea produce surprize costisitoare pe termen mediu-lung. In plus costurile de intretinere si reparatii sunt mai mari.
Astfel, am zis sa iau o masina noua, cu garantie de 4-5 ani (fie ea si limitata la anumite componente) dupa primii 2. Dupa o tura rapida pe net dupa cele cateva marci demne de luat in calcul am concluzionat ca tot un Ford mi-as lua. De Focusul actual am fost multumit, chiar daca pe parcurs au mai picat una-alta (deh, 140.000km prin RO isi spun cuvantul).
Cum spuneam mai sus, masina va fi condusa de 2 soferi (eu si sotia, cam 50/50), si tot cam 50/50 va face km in oras si in afara, cam 20.000/an. Masina trebuie sa fie potrivita ca masina de familie cu 2 copii in varsta de 6 si 7 ani. Intentia e sa o tin intre 5-7 ani - deci cam 100.000-150.000 km, pentru ca acolo am observat ca e momentul oportun sa fie schimbata.
Am zis initial sa iau un Focus Wagon Titanium cu motorul 1.6 ecoboost, cu ceva dotari extra cum ar fi:
- Ford Protect - garantia extinsa la 5 ani/100.000km
- pachet jante 17 inch si geamuri fumurii spate
- Pachet Titanium (tapiterie partial piele, scaun sofer reglabil electric 4 directii, scaune fata incalzite) - aici un minus ar fi ca nu are si memorie pt pozitia scaunului
- Pachet vizibilitate (faruri Xenon cu lumini de pozitie si stopuri LED, lumini interior cu LED)
- senzor de lumina, senzor de ploaie, oglinda heliomata
- Active City Stop cu parbriz incalzit
- sistem de alarma
- Pachet ICE 7 (include Radio CD SONY cu MP3, 4.2'' TFT display, display central TFT, 9 difuzoare,comenzi audio pe volan, BlueTooth/Voice control (limba engleza), USB)
- vopsea metalizata Candy Red
Pretul obtinut pentru configuratia de mai sus e de 19.300 Euro (pret de lista 23.500).
Cum la anul o sa apara noul Mondeo, la modelul actual pot obtine un discout si mai bun (ca procent ma refer). cu 23.500 Euro (pret de lista cam 30.000) as putea lua un Mondeo Wagon Titanium cu motorul benzina ecoboost 1.6 de 160cp, cutie manuala cu urmatoarele dotari extra:
- Ford Protect - garantia extinsa la 5 ani/100.000km
- Vopsea metalizata
- Faruri bi-xenon cu sistem de iluminare laterala
- geamuri spate fumurii
- senzori parcare fata-spate
- pachet ICE 61 (include Radio CD Sony cu MP3 , 9 difuzoare,comenzi audio pe volan, BlueTooth/Voice control (limba engleza), USB)
- Pachet scaune (scaune sofer si pasager reglabile electric pe 8 directii cu memorie, oglinzi pliabile electric cu memorie)
- tapiterie partial piele
- HLA sistem de asistenta la urcarea in rampa
Ca dinamica, Mondeo are 9.3 demaraj 0-100, Focus are 8.7. Nu stiu cat de mult afecteaza asta condusul in viata de zi cu zi, mai ales avand in vedere ca acum conduc un Focus 1.6 aspirat de 100CP, care e si pe GPL
Nu stiu care e in ansamblu mai fiabil (m-as astepta ca Mondeo sa fie mai ok, fiind mai spre sfarsitul ciclului de viata).
Nu stiu cat de mari sunt diferentele de consum intre cele doua, cat de greu e cu parcarea la Mondeo Wagon (locuiesc in Brasov) si cat e de nepotrivit pentru oras ca dimensiuni/consum. Ma astept sa consume ceva mai mult decat Focusul, fiind mai mare si mai greu.
Intrebarea pana la urma este: merita cei 4000 Euro in plus un Mondeo echipat cam la fel (cu mici chestii in plus) ?
- adipelcz
- Member
- Maşina: Ford S-Max 2 (2.0 TDCi 210 CP Powershift, Titanium)