de Mircea L » 18 Oct 2007, 22:24
Venturi-urile sunt ca plimbatul in fundul gol prin fata p**** sculate. Rolul lor: prevenirea pompajului(fenomen de aparitie a unui dop de aer exact la intrarea in priza de aer, ducand la intreruperea coloanei de aer), reglajul vitezei coloanei de aer( sa nu uitam ca la viteza prea mica avem amestec instabil, pur si simplu "norisori" de benzina altenand cu coloane de aer sec, iar la o viteza prea mare a aerului, particulele lichide "raman in urma" (se lasa cu rateuri in admisie si autoaprinderi). Eu am inteles cat de cat ce se intampla intr-un carburator, si cum functioneaza, insa nu stiu sa le reglez...iar documentatia, te va ajuta sa intelegi si tu...din pacate, ajungem la mana meseriasilor - de ce banc - acesta foloseste un lichid cu anumite proprietati, care verifica si ajuta la regularizarea terecerii benzinei si aerului prin circuitele din carb, fara intreruperi si alte turbioane ce se pot forma....apoi, de ce reglaj pe masina - se folosesc AFR, EGT. AFR-ul da alarma in cazul unui amestec prea bogat/prea sarac, iar EGT (senzor temperatura gaze in evacuare) te ajuta, pt ca se stie ca arderea implica temperaturi mai mari sau mai scazute in functie de nivelul de Oxigen(aer) implicat in ardere.(ultima parte se face cel mai corect pe dyno, dupa ce sistemul de aprindere/distributie a fost perfect reglat. De ce pe dyno - carbul(carburile) trebuie sa asigure o alimentare corecta pe toata plaja de turatii.
Consumul pe carburatoarele mentionate de mine mai sus, se datoreaza faptului ca asa sunt ele calculate...un carburator ce echipeaza un motor stok, daca da mai multa benzina nu va face sa traga mai bine, ci va dezavantaja motorul pe o anume plaja de turatii, iar consumul va fi INUTIL!!!! Un motor, trebuie intai sa ceara benzina ca sa modifici un reglaj si sa ii dai benzina...(fara un ax cu came care sa il faca sa se tureze mai rapid, fara un rap de comprimare crescut...n-ai facut nimic), nici in cazul anumitor masini care raman fara benzina in camera de nivel in timpul unei accelerari violente, nu gasim raspuinsul in carb...daca goleste camera de nivel, insemna ca face fata accelerarii, doar ca nu e alimentat suficient, si asta se rezolva cu alta pompa de benzina, cu alt debit.
Ford Mondeo MKII 1.8 16v