Din jungla comertului romanesc avem asa:
- Joia trecuta fac comanda pentru niste talpici ortopedici de pe romarta.net, sediul in Odorheiu Secuiesc, firma inregistrata in Romania, cu numar de telefon romanesc (specific astea pentru ca o sa fie importante mai incolo);
- aleg livrare cu plata online cu cardul, platesc, banii imi sunt blocati pe card;
- dau adresa: strada, judet si localitate in bucuresti, ofer si codul postal pentru a nu fi nici o nelamurire despre unde e locatia;
- ieri nevasta-mea (la ea trebuia sa ajunga pachetul) primeste un telefon ca al meu colet e prin Ploiesti, au facut o incurcatura (adresa era Sos. Bucuresti-Ploiesti), dar ca ajunge azi (hai bine, fie!);
- azi ajunge coletul, nevasta-mea nu e in locatie, fetele de acolo o suna si ii spun ca are de platit coletul+livrare!!
- ea ma contacteaza pe mine, eu ii zic sa-l puna pe curier sa astepte ca sun la firma;
- sun la firma (nu sunt in tara, sun de pe mobilul personal); acolo imi raspunde o voce suava... in maghiara:
"Hallo"; io: "Alo!?"... nimic.. incercam in engleza: "Hello!"... la capatul celalalt tot "Hallo!"; "english or romanian", zic. Zdrang, imi inchide telefonul. Raman putin blocat, imi revin, redial: "Alo!"... "Hallo!"... "english or romanian AND don't hang up!!" ... "erte445sgdherweteyr" (ceva pe acolo, lasa receptorul si se duce sa aduca pe cineva, probabil); dupa 20 de secunde vine inapoi, imi zice ceva (cum ca probabil nu e nimeni sa vorbeasca cu mine si trebuie sa zic in maghiara), zic "bye" si inchid.
Cum dracu se face ca o firma cu nume romanesc, cu sediul in Romania, cu numar de telefon romanesc si cu cod de identificare al firmei romanesc, cu site in romana si maghiara, cu pagina de contact in romana... nu are pe cineva care sa vorbeasca MACAR engleza daca romana e prea josnic?!
I-am contactat pe aia prin care s-a facut plata, mi-au zis ca au dat un mail si ca nu pot anula tranzactia fara acordul comerciantului (corect, din pct meu de vedere). Sunt curios in ce limba au trimis mailul (le-am trimis si eu unul, in romana; ma gandesc sa bag un Google translate sa-l fac in maghiara

).