ai urmarit un pic ziarele cu privire la ce exista efectiv, nu ce vor unii sa scrie? stii ca preturile in USA sunt fixe? in care economie de piata statul controleaza preturile si le mentine la nivele fixe? in care economie de piata statul se imprumuta de la rezerva federala, care rezerva federala este a unei multimi formata din cativa oameni, PRIVATI. Adica...rezerva federala imprumuta USA, are o dobanda (care apropos, si asta e controlata, nu e ca-ntr-o economie de piata) si are interes DIRECT sa faca bani. Care este deficitul USA si cum este el alimentat/finantat? Care alt stat mai finanteaza deficite cu ajutorul razboaielor? Care este originea crizei actuale si care sunt efectele imprumuturilor pe baza de ipoteci, stiindu-se demult ca aceste supraevaluari si finanatari succesive fara acoperire vor duce aici? Care este nivelul de masa monetara in circulatie in economia USA? Care stat cu economie de piata (reala) a mai pus oprelisti la importurile din afara granitelor pentru a tine sub control preturile? (si nu numai)
economia de piata reala are un principiu simplu: cererea si oferta libere. ele formeaza preturi, ele formeaza echilibre sau dezechilibre cu repercursioni majore in alti indicatori. orice interventie asupra uneia din cele 2 reprezinta o incalcare grava a principiilor! atat timp cat 1 parametru este controlat nu mai putem vorbi de o economie libera.
interventiile statului trebuie sa se rezume doar la favorizarea sau defavorizarea unui sector de activitate sau a unei zone/areal geografic. astfel, daca vrei sa incurajezi turismul, pui 5 % TVA la serviciile de turism (spre exemplu, mai pot fi si altele). atunci TOATE firmele din turism vor avea aceasta facilitate. Nu dai ajutor de stat catre 1 firma condusa de .. ca ajutor. Ala e ajutor social, sunt bani dati din banii nostri si finanteaza gauri, asa cum se petrece de 22 de ani in Romania!
SUA are interes major sa tina sub control somajul care oricum e la cote mari. Or pe astea se bazeaza ajutoarele de stat. GMC a primit nu stiu cate miliarde de dolari sa iasa din impas. Cine a bagat in impas GMC? statul? nu ... economia, concurenta (masini importate, etc), consumatorii finali. Cand au vazut cum merge treaba, hai sa finantam noi GMC, sa mai interzicem nu stiu ce importuri ca sa ne mentinem noi pe piata, da-i in suflet de chinezi/japonezi/etc!
Este ca si cum statul roman ar acorda acum reducerea TVA la toate fordurile vandute! Ce crezi ca va spune Dacia? Hai, ghicim??
Romania are o economie de piata inca gaunoasa, dar are indicatori care, cel putin la nivel de moral, ne duc cu gandul la lucruri bune: balanta de plati externa, curs de schimb, nivelul preturilor generale la produse/servicii strategice (gaz, energie, etc) si astea inca nu sunt controlabile LIBER. Tine minte privatizarea telecomunicatiilor si cum se batea Romtelecom cu pumnii in piept, ca erau singurii. Si acum te roaga sa iei servicii de la ei, iar tu alegi sa te duci unde vrei! Ce spui daca statul roman spunea ca nu, ia sa mai dam niste bani la Romtelecom si fraierii de romani sa plateasca in continuare abonamentele alea imense?
SUA este din punctul meu de vedere un monument de prostie in ceea ce priveste economia. Atunci cand mana de lucru este prea mare iar cererea prea mica, umbla la legislatia privind azilul sau cetatenia si dreptul de munca. Si nu oricum, cu DIRECTIE!! Intr-o economie unde numarul de locuri de munca stagneaza sau este in scadere este clar ca nu trebuie sa umbli la forta de munca de pe piata, ci sa creezi premisele crearii locurilor de munca. Nu, la ei se acorda ajutoare si nu mai stiu care sef de consiliu de administratie isi da prima de milioane din ajutor de stat ... asta e pentru tine un MODEL? ti-ai ales modelul gresit, parerea mea...
evident exemplele despre economia SUA pot continua muuuulllt....si bine!
PS: de cand studiile sunt criteriu de a emite o opinie?
PS1: nu-mi spune ca esti si fan FMI!!!