Discutii libere/forum

Mai da lumea mita?

ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !

Moderator: Automatistul

Mai da lumea mita?

Mesajde Tiry213 » 03 Oct 2007, 12:05

Cred ca cei mai multi dintre voi, sau chiar toti ati avut onoarea sa dati bani unui functionar pentru a facilita unele lucruri.
Pe unde da lumea cel mai des mita?
Imagine
Tiry213
1nsane Member

Mesajde DanielArdelian2 » 03 Oct 2007, 14:23

Problema de matematica:

La identificarea masinii la RAR, daca nu "cunosti" pe cineva, nu te baga nimeni in seama. Stai la rand, conform cu programarea, dar nu te intreaba nimeni ce si cum si primesti doar raspunsuri foarte evazive la intrebarile tale.

Chiar daca cunosti pe cineva, este normal (?) sa se dea un mic cadou de 50 RON la cel care se ocupa de masina - se plaseaza hartia undeva la bord, in scrumiera de exemplu, si dupa ce inspectorul viziteaza masina, hartia dispare.

Avand in vedere ca programul de lucru incepe la ora 08:30 AM, dar la ora 07:30 AM erau deja vreo 5 masini la coada, intrebarea mea este: cu ce fel de masina vine un inspector de la RAR la serviciu ?
Puteti cauta pe forum direct de pe Google. Exemplu: [ revizie ford fiesta site:clubford.ro ]
DanielArdelian2

Brainiac

Maşina: Ford Mondeo 2004, Sedan, Trend, 1.8i 125 CP, pachet nefumatori.
VIN: WF04XXGBB44E42077

Mesajde DanielArdelian2 » 03 Oct 2007, 14:30

Si mai stiu una: la ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca), fiecare angajator duce in fiecare luna un dosar cu diverse declaratii, hartii, etc. Conform traditiei, in acel dosar se pune si o mica atentie - o ciocolata sau ceva. Numa' asa, by default, ca sa fie inspectorul amabil in caz ca sunt ceva probleme cu actele.

Ma scoate din sarite cand eu trebuie sa-i dau "o atentie" unui functionar public DOAR CA SA-SI FACA MESERIA, jobul pentru care ia salar. Hai ca inteleg sa-i dai mita ca sa faca ceva ce-i depaseste atributiile...

Cum am mai spus, daca as fi eu presedinte pentru o zi, as da o lege prin care cetateanul, platitor de impozite din care se da salarul la functionari publici, sa-i poata taia din salar functionarului care nu-si face treaba de baza pentru care ia salar.

Pe vremea cand eram cadru didactic la o Universitate, am fost abordat de tot soiul de personaje - studenti, rude ale acestora, persoane care pretindeau ca au nush' ce functie pe la Consiliul Local, avocati, etc. si mi s-a oferit mita ca sa modific o nota, sa dau subiectele inainte de examen, sa tai din absente, etc.
Am refuzat de fiecare data si mi-am facut dusmani, unii sus-pusi.
Puteti cauta pe forum direct de pe Google. Exemplu: [ revizie ford fiesta site:clubford.ro ]
DanielArdelian2

Brainiac

Mesajde Fiestel » 03 Oct 2007, 14:48

Eu nu am dat niciodata spaga si nici nu cred ca o sa dau din acelasi principiu: cel la care ma duc sa imi faca un serviciu este platit pentru asta.
Imi aduc aminte de o faza din studentie cand mi-a fost inlocuita chiuveta (sau cum s-o mai scrie ca am uitat - rusine mie) cu una stricata. Asa ca m-am dus la administratora si a zis ca mi-o schimba. Stiti cat a durat? 6 saptamani!! De ce? Pentru ca nu i-am dat spaga. Si cand m-am dus la ea nervos ca nu imi da alta noua a gasit una prafuita (dar buna) intr-un colt uitat de lume si pe aia mi-a dat-o (in conditiile in care altii primeau noi - dar trebuia sa dai spaga).

Sunt impotriva acestui fenomen si i-as baga la inchisoare pt toti cei care primesc.
Fiesta, 1.3, 70CP,Confort, Moondust Silver,din orasul mort - Bacau.
Fiestel
Ford Freak

Mesajde alexandrusavu » 03 Oct 2007, 15:04

Da, dau șpagă. Medici, polițiști, functionari publici, constructori toți iau bani și la toți sunt abonat.

De ce ?
Pentru că mă grăbesc, I need shit to get done. N-am timp de așteptat prin spitale, după permise, avize și altele etc.

De fiecare dată când trec peste o coadă de n oameni care stau la rând și eu avansez cu hărtii pictate cu scriitori morți mi se face scârbă de faptul că ei stau la coadă și că eu dau șpagă pentru a rezolva un lucru pentru care x,y,z deja primește salariu.

România până una alta este șpagă driven.

În ultima vreme poliția parcă s-a mai liniștit cu primitul șpăgilor. Însă mai este mult până departe.
Imagine
<photo-blog actualizat bianual>
Cars :
Ford Focus Trend CL '07 Hatch 1.6 TDCi ~115cp, 275Nm [90cp, 215Nm stock]
alexandrusavu

Maşina: Focus Trend CL '07 Hatch 1.6 TDCi 90CP
VIN: WF05XXWPD57U35570

Mesajde NFS » 03 Oct 2007, 15:58

...
Ultima oară modificat de NFS pe 30 Noi 2007, 01:32, modificat 1 dată în total.
Focus
2.0 TDCi Ghia
NFS
Member

Mesajde DanielArdelian2 » 03 Oct 2007, 16:16

Ohoooo ca am uitat de spitale :D
Am fost internat vreo doua saptamani. Fara o "mica atentie" nu-ti dadea atentie nici asistenta, de medici nici nu mai vorbesc !

$1 scrie:$2Pe unde da lumea cel mai des mita?

1. Spitale / Medici
2. Scoli de studii superioare
3. RAR
4. Politie
DanielArdelian2

Brainiac

Mesajde KomandantuR » 03 Oct 2007, 16:26

Da, cred ca se poate spune ca am dat spaga. Si Doamne fereste, sa fiu in aceeasi situatie inca o data, ca nu as ezita sa o fac din nou.
Acum vreo 2 ani am suferit o operatie. Mana intai - 4 milioane, mana a doua - 2 milioane, anestezist - 1.5 milioane, + asistente, etc, ati mai vazut filmu asta, sau vi l-a mai povestit cineva, sunt sigur. In general doctorilor dau "mita" ca sa zic asa. Asta e sistemul, bun, prost, deocamdata asta e si cel putin cand vine vorba de sanatate, cam las etica deoparte.
"Beware the lollipop of mediocrity; lick it once and you'll suck forever." -Brian Wilson
KomandantuR

Maşina: Ford Focus 2007, 1.6i 100 CP, Trend Collection
VIN: WF05XXGCD57L20779

Mesajde wanna » 03 Oct 2007, 16:37

da dau .. la medici si asistente ( daca nu dai la asistente te trimit sa-ti cumperi singur branula, garou, pensa chirurgicala, lama de bisturiu, sa nu mai vorbesc de fasa sau medicamentele banale aspirina paracetamol).

In rest nu am mai dat spaga nimanui pana acum.

Recunosc ca am in schimb, clienti care imi dau atentii ( gen o cafea ceasca de cafea nu un pachet, o ciocolata) daca fac contractele repede, daca le raspund la toate intrebarile, daca le spun de promotiile pe care le avem, daca stau cu ei sa-si caute un numar de telefon mai usor, sau daca le instalez kitul de conectare de la telefon la laptop. Bani nu am primit, a vrut o data un francez pentru ca am reusit sa-i fac niste discounturi de 150 $, sa-mi dea 40 ron :shock: i-am refuzat elegant, a plecat si s-a intors cu o pizza :)
Imagine
wanna
Supergirl

Maşina: Ford Ka
VIN: 10293847561029384

Mesajde BogdanF » 03 Oct 2007, 17:11

Eu zic ca titlul topicului ar trebui sa fie: "se mai poate trai fara sa se dea mita?"
FORD FOCUS 2007 1.6 TI-VCT FUN X Imagine
DACIA DUSTER 2012 1.5 dCi Imagine
BogdanF

Maşina: Focus al II-lea

Mesajde Mihai L » 03 Oct 2007, 17:24

@gabri_oana: Situatia prezentata de tine este putin diferita...
Si eu sunt de acord sa-i dau ceva omului daca am fost multumit de treaba (e ca la munca, o consideri o prima, chiar sa zicem ca l-ai stimula ca sa faca asa si pe viitor), dar de aici pana la a pretinde bani sau diverse foloase ca sa-ti faci treaba e cale lunga.
Focus. Ford Focus. Sea Grey.
2006 Ford Focus Wagon TDCi, 1.6/109 CP
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Maşina: Ford Focus Wagon Trend CL 2006, 1.6l/109CP, Sea Grey

Mesajde stdanm » 03 Oct 2007, 18:01

si eu am dat spaga, m-am operat acum cam 6 luni... doctori, asistente, anestezist... si vedeam diferente enorme intre cum se comportau cu mine si cu altul care nu le-a dat nimic... la inceput nu vroiam sa le dau, apoi imi era rusine, iar pana cand am iesit din spotal imi intrase in reflex... dar in alta parte gen functionari publici nu dau si ma iau la tranta cu secretarele ciufute
stdanm
Gold Member

Mesajde toxicristi » 03 Oct 2007, 18:49

Pai se vede ca sunt mai multe tipuri de spaga (adica nu stiu daca toate sunt spagi conform definitiei).

Una este "bacsisul" pe care o dai taximetristului/baiatului de la spalatorie/chelnerului/medicului/asistentei/gabri_oanei, cand esti clientul lui ei si esti multumit de serviciile prestate de acestia. Asta nu as considera-o spaga. Nu am probleme in a da personalului medical mici atentii care sa le sporeasca atentia manifestata fata de mine. Cu asta sunt de acord, si eu apreciez un serviciu bine prestat si tin sa remunerez persoana respectiva. Asta se cam da dupa ce serviciul a fost prestat, in semn de recunostinta.

Alta este "mita",care implica ca persoana care primeste sa isi incalce atributiile de serviciu sau sa grabeasca diferite procese. Aici poate fi vorba de functionari publici sau orice persoana cu un anumit grad de influenta ori conducere. SI medicii/asistentele pot intra aici in cazul in care apar diferentieri de comportament intre persoane care au dat/nu au dat sau cand refuza sa faca o interventie fara o anumita suma de bani. De obicei, aceasta suma de bani se da inainte sau chiar este ceruta de catre persoana cu atributii publice. Dupa mine, aceasta este adevarata problema. Si am si dat si o sa mai dau, dar asta e...
Imagine "Aici, pe forum, eşti ceea ce scrii!"
toxicristi

Maşina: Focus 2002 1.8TDDi 90CP Bouvagon

Mesajde Tiry213 » 03 Oct 2007, 19:08

Bacsisul dat medicului il vad mai mult ca pe o mita decat un bacsis din simplu fapt ca ei ar trebui sa faca lucrurile acestea din obligatie nu din motivatii financiare. De exemplu un bacsis la taximetrist nu e acelasi lucru ca si la un doctor. Cand dai un bacsis medicului nu il faci sa iti acorde o anumita atentie, il faci sa se comporte normal fata de un pacient. Iar cei care nu dau bacsisul doctorul isi pierde tot interesul fata de ei si de problemele lor. Deci o mita la un medic il face pe acesta sa isi aduca aminte de obligatiile pe care le are.
Imagine
Tiry213
1nsane Member

Mesajde Mihai L » 03 Oct 2007, 19:10

E o diferenta...
Sunt doctori carora le dai ca vrei tu si doctori la care trebuie sa le dai ca altfel nu vor ei...
Nu e cazul sa-i amestecam.
Focus. Ford Focus. Sea Grey.
2006 Ford Focus Wagon TDCi, 1.6/109 CP
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Maşina: Ford Focus Wagon Trend CL 2006, 1.6l/109CP, Sea Grey

Mesajde Tiry213 » 03 Oct 2007, 19:23

Iar mita mai putin grava este cea pe care o dai politaiului de ex dai 50ron in loc de o amenda de 200. Este ca o reducere :)) de cele mai multe ori este binevenita. Am avut si o intamplare mai neobisnuita. Mergand pe un drum national in localitate am depasit peste linia continua (inainte de noul cod). Pe dreapta la 100-150m masian de politie. M-au oprit agentii. S-au prezentat si mi-au povestit niste legi. Dupa aceea mi-a zis unul din ei sa merg la ei la masina sa semnez procesul verbal. Cand am auzit am inceput sa ma rog de ei (diverse motive). Pana la urma le-am zis ca rezolvam si noi ca oamenii. La inceput au zis ca ce vreau sa insinuez ca ei nu iau mita. Pana la urma le-am zis ca nu se poate sa imi dea amenda ca vede tata si ma omoara (aveam permisul de aproape 1 an). Si al din dreapta(care hotaraste cum se face de obicei, ca nu e la vedere si e mai la umbra), mi-a zis sa merg la un restaurant (cativa zeci de metri 70-80) si sa le platesc o masa. Am mai vorbit putin cu ei, si m-am dus acolo. Am intrat in local, am mers direct la bar, unde era o domnisoara. Si i-am zis ca vreau sa platesc pentru o masa pentru agenti (i-am zis numele mic de mi-l zisesera ei). Ea stia despre ce este vorba (erau vorbiti) si mia zis c ei de obicei mananca 2 fripturi 2 sticle de vin 2 fanta si garnituri. Am zis bine si am platit 360.000 lei. Daca nu faceam asta ma alegeam cu 150 lei amenda sau 75 in 48 ore. Deci reducere. Acum imi vine sa rad dar pe moment ce si-au luat amandoi de mame.
Imagine
Tiry213
1nsane Member

Mesajde Alen » 03 Oct 2007, 23:06

he-he....am facut si eu odata o "juma' de plin" la rezervorul unei masini de politie....acu' vreo 5 ani.... :D
Alen

Maşina: Ford Fiesta 2007 1.4 TDCi

Mesajde leontet » 04 Oct 2007, 04:45

Domnilor, pe mine spaga m-a ajutat ENORM anul asta. Cum? Simplu, si totusi inedit! Am pus bani deoparte pt o operatie la care-ar fi trebuit sa fiu supus cale de un an. In vara, cand trebuia sa ma internez la Fundeni ca sa duc aventura la bun sfarsit, am cam dat in laturi... de frica. Asa ca suma rezervata a fost rapid "deturnata" spre scopuri mult mai placute: concediu in strainatate. Cu banii respectivi am stat 2 zile la Budapesta si 7 zile la Viena, plus cheltuielile aferente transportului, puctelor de interes turistic, etc etc etc., nu numai pt mine, dar si pt partenera!!! :wink:

Asa ca acum am luat-o de la capat... cu stransul banilor de spaga. Sa vedem, poate la anu' ajung sa fac turul Germaniei!!! :lol: :lol: :lol:

De unde morala ca spaga este un lucru minunat!!! :wink:
FORD Fiesta 1.4TDCi Comfort, 2006, Moondust Silver
VIN: WF0HXXWPJH6B31312 _____ Imagine
leontet
Gold Member

Maşina: Ford Fiesta 2006, 1.4TDCi, 68HP, Comfort

Mesajde AndyJ91 » 04 Oct 2007, 21:23

Un prieten.. azi, la RAR, vreo 200 roni k totu sa se faca repede si sa nu existe intrebari (masina e in regula, da doar asa.. sa nu apara probleme). In 2 ore totu era gata, nici macar n-au mai suit masina pe rampa sa o verifice bine.
Imagine
AndyJ91
Ford Freak

Maşina: Fiesta ST, 2007, 2.0l 150CP

Mesajde Tiry213 » 05 Oct 2007, 11:28

Nu ma mira nimic. Pentru ca cei de la RZR fac in asa fel ca sa fie cozi ca sa cotizeze lumea. Ca la o masina noua e imposibil sa nu treaca RAR. Dar ca sa isi faca bani ii tin pe toti la coada.
Imagine
Tiry213
1nsane Member

Mesajde AndyJ91 » 05 Oct 2007, 19:01

Da masinile noi parca nu trebuie sa mearga la RAR.. decat daca sunt motorizari noi si primele 10 masini sau ceva de genu asta trebuie sa mearga, ca sa se faca omologarea de tip.

Oricum..masina lui nu era noua, e adusa din Germania de vreo 2 saptamani. De cozi nu stiu ce sa zic..era destul de liber acolo, sau poate am intrat mai repede ca tipul care i-a adus masina amicului a fost cu noi si cunostea pe-acolo.
Imagine
AndyJ91
Ford Freak

Maşina: Fiesta ST, 2007, 2.0l 150CP

Înapoi la Discutii libere/forum