Discutii libere/forum

IUBITORI DE ANIMALE

ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !

Moderator: Automatistul

Mesajde scor.pio » 03 Oct 2007, 22:11

Prin reamintirea modului in care au ajuns in strada maidanezii am vrut sa arat ca aceste animale n-au nici o vina pentru situatia in care se afla. Bun, dezvoltarea urbana era inevitabila, dar fostii lor stapani si societatea de la acea vreme nu s-au gandit nici o clipa ce se va intampla cu ei. Problema era mult mai usor de rezolvat atunci, cand erau mult mai putini. Intradevar, identificarea vinovatilor nu rezolva problema, dar dovedeste ca principalii responsabili pentru situatia din prezent suntem tot noi, oamenii. Si ca nu avem nici un drept sa luam viata unor animale, cu atat mai mult cu cat noi le-am adus in situatia in care sunt azi.
Trebuie gasit un mod de rezolvare a problemei, in colaborare cu societatile de protectia animalelor, care in nici un caz n-ar trebui sa fie solutia radicala.
scor.pio
Ford Freak

Maşina: Ford Focus 2007, Sedan, 1,8 TDCI, Trend Collection, Sea Grey

Mesajde mihai2k1 » 03 Oct 2007, 22:24

@scorpio: Nu vreau sa scuz pe nimeni, insa pune-te in situatia fostilor stapani: Ceausescu iti darama casa si te baga cu forta in bloc. Crede-ma ca ultimul lucru la care te-ai fi gandit ar fi fost ca Grivei (cainele care pana ieri ti-a pazit curtea) devine maidanez. Eu cred ca aceasta problema a animalelor vagaboande nu a fost prevazuta atunci cand s-au stabilit directiile de dezvoltare urbana.

La origine, nu este vina animalelor, dar nici a noastra (cei ce traim acum), pentru ca nu acum au aparut maidanezii.

Noi (cei de azi) nu trebuie nici macar sa gasim solutiile, pentru ca acestea au fost gasite de altii inaintea noastra. Noi trebuie doar sa le aplicam.
ex-Ford Fiesta 1.4 2003
Ford Mondeo break 2.0 TDCI 2003
Hyundai i20 Active 2016
Just me.
mihai2k1
Gold Member

Mesajde BV04EDF » 03 Oct 2007, 23:34

Eu unul mi-as fi luat cainele cu mine. Nici nu concep sa renunt la el. Am fost plecat acum 3 ani cateva zile peste granita. Aceste cateva zile cainele meu le-a petrecut in fata usii asteptandu-ma sa ma intorc acasa, fara mancare, doar a baut apa. Trebuia sa stau 3 saptamani si m-am intors dupa 4 zile ca imi era teama sa nu moara cand m-a sunat sotia si mi-a spus ce face. Acum oriunde merg la drum lung prin tara il iau cu mine, desi uraste sa mearga cu masina ... :)

Acum, on-topic. Parerea mea este ca indiferent de mediul in care se afla, aceste animale sunt utile, sub o forma sau alta. Acum cativa ani cand un nebun dintre vecini exasperat de puricii din beci a carat toate pisicile de pe langa bloc la marginea orasului si in cateva zile ne-am umplut de sobolani. Noroc ca s-au intors singure dupa o saptamana :D De cand ma stiu aproape fiecare bloc din cartier are cainele lui ingrijit si hranit de vecini. Si nu stiu ce ne-am face fara el ca din primavara pana toamna tarziu ursul e ca la el acasa pe langa blocuri. Daca n-ar fi cainele sa dea alarma te poti trezi foarte usor nas in nas cu Martinica. Cu toate astea nu sunt de acord cu babele care fac stana de caini sau pisici pe langa bloc. Ne-am mai trezit si noi inevitabil cu pui, dar am spus intr-un post mai sus cum am scapat de ei. Cat despre muscaturi, n-am fost niciodata muscat, desi am fost atacat de multe ori. Solutia e sa nu te pierzi cu firea, sa stai pe loc si sa vorbesti cu ei (oricat de prosteste pare). Problema e cu atat mai mare daca sunt mai mult de 2 caini. Fiecare are tendinta sa arate celuilalt ca el e mai curajos, si astfel se indeamna unul pe celalalt. Daca faci prostia si-o iei la fuga sigur te-ai ales cu cateva muscaturi. Instinctul de vanatoare, mai ales in haita nu si l-au pierdut, indiferent de mediul in care traiesc. Si oricum nu cred ca alearga cineva mai repede ca un caine...
ex Sierra 1,6 hatchback `82
Granada mk II 2.3 V6 '84
Nissan Serena 1.6 2000
Opel zafira 1.8 (shit, dar consuma putin :) )
Toyota Celica 1.8 160 HP
FB : tata fiarelor :))
BV04EDF
1nsane Member

Maşina: Granada 2.3 GL V6 '84

Mesajde mihai2k1 » 03 Oct 2007, 23:50

Nu contest ca exista cazuri particulare unde animalele vagaboande isi gasesc un folos. Insa in Bucuresti nu exista nici ursi, nici turme de oi sau mai stiu eu ce alte specii, care sa fie impresionate de prezenta unei haite de maidanezi.

Pe vremea cand si la mine la bloc erau pisici si caini vagabonzi, existau si sobolani (pentru ca pisicile erau indestulate de catre baba de la parter), iar hotii isi vedeau de treaba prin parcari, fie ca latrau cainii sau nu. In schimb puricii prosperau in subsolul blocului si la parter. Stau de 24 de ani in Bucuresti, iar 22 au fost traiti in compania animalelor vagaboande. In cei 22 de ani acele animale nu au folosit la absolut nimic pe langa blocul meu. In schimb au deranjat: fiecare copil din bloc a fost muscat sau zgaraiat de unul din acele animale, iar cand pisicile intrau in calduri sau era noapte cu luna plina (la care cainii urlau) era clar ca urmeaza o noapte alba (nu se descoperisera termopanele).

Problemele au fost rezolvate simplu: pisicile au fost alungate de cainii care se inmulteau mai rapid, apoi cainii au fost luati de unul sau de altul pe la tara, iar pentru purici si sobolani am adus o echipa de deratizare. Pe urma am curatat ca lumea subsolul (dezafectat boxele amplasate ilegal si schimbat tubulatura defecta).
ex-Ford Fiesta 1.4 2003
Hyundai i20 Active 2016
Just me.
mihai2k1
Gold Member

Mesajde Mihai L » 04 Oct 2007, 01:38

$1 scrie:$2Cat despre muscaturi, n-am fost niciodata muscat, desi am fost atacat de multe ori. Solutia e sa nu te pierzi cu firea, sa stai pe loc si sa vorbesti cu ei (oricat de prosteste pare). Problema e cu atat mai mare daca sunt mai mult de 2 caini. Fiecare are tendinta sa arate celuilalt ca el e mai curajos, si astfel se indeamna unul pe celalalt. Daca faci prostia si-o iei la fuga sigur te-ai ales cu cateva muscaturi. Instinctul de vanatoare, mai ales in haita nu si l-au pierdut, indiferent de mediul in care traiesc. Si oricum nu cred ca alearga cineva mai repede ca un caine...

O singura intrebare (argumentele tale mi s-au parut rezonabile, dar trebuie sa tinem cont si de zona (dupa cum spunea mihai2k1 - in Bucuresti nu avem ursi/mistreti/etc)):
Crezi ca poti invata un copil de 2-5 ani cum sa se apere de un caine care vorba ceea, este cat el de mare??? Ca sa nu mai zic de o haita...
Focus. Ford Focus. Sea Grey.
2006 Ford Focus Wagon TDCi, 1.6/109 CP
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Maşina: Ford Focus Wagon Trend CL 2006, 1.6l/109CP, Sea Grey

Mesajde leontet » 04 Oct 2007, 04:12

Pentru a spulbera definitv mitul urban referitor la agresivitatea naturala a cainilor vagabonzi, va recomand calduros parcurgerea volumului "The Culture Clash" de Jean Donaldson (1996, James & Kenneth Publishers, USA-Canada-UK) - are doar 222pag cu tot cu desene si poze si deschide o perspectiva stiintifica asupra comportamentului cainilor. Actionand in conformitate cu cele scrise acolo am reusit fara probleme nu numai sa-mi educ toti cainii prin metode non-punitive, dar sa si rezolv orice aparent conflict cu animalele de pe strada. Locuiesc intr-un cartier aflat la granita blocuri-case, unde traiesc haite impresionante dpdv numeric de caini vagabonzi. Cu toate acestea, nu am fost muscat niciodata, chiar daca am fost subiectul catorva pseudo-atacuri. Nu mai tragicizati atat situatiile de muscaturi de pe strada, ele se datoreaza lipsei de educatie a OAMENILOR, iar nu a cainilor vagabonzi (care, sarmanii, nu au CUM sa beneficieze de educatie, spre deosebire de oameni). Iar daca proverbul zice "unde nu-i cap, vai de picioare", aici ar putea fi modificat dupa caz in "vai de turul pantalonilor" sau alte tinte efective...

Oricum, discutia a degenerat. Ideea de la care plecasem in precedentul meu mesaj era ca indiferent de eforturile necesare (inclusiv financiare), acestea TREBUIE facute pt rezolvarea situatiilor anormale legate de animale (in egala masura cu stapan sau fara), pt simplul motiv ca aceasta constituie o DATORIE morala pe care oamenii o au fata de vietatile considerate (adesea pe nedrept) inferioare. Personal prefer de departe ca banii pe care oricum ii platesc statului sa ia calea Politiei Animalelor, spitalelor veterinare, cabinetelor ambulante si caminelor pt animale abandonate, decat sa fie folositi pt desfundarea piscinelor "sarmanilor" care au fost loviti de viitura sau pt ajutoare sociale acordate betivanilor care au stiut sa distruga sistemul de irigatii si sa-si petreaca toata ziua in carciuma pt ca mai apoi sa se planga de productia mica la hectar, sau ca sa finanteze case de milioane luate pe nimic de indivizi de talia lui baSECU, sau masini ultra-luxoase si afaceri veroase cu care se pot "lauda" absolut toti politicienii romani, indiferent de asa-zisa culoare ideologica.... Cu alte cuvinte, asa cum se gasesc bani pt satisfacerea pretentiilor nefondate si adesea obraznice ale animalelor cu chip uman, TREBUIE sa se gaseasca si pt adevaratele animale care sufera fara vreo vina. Nu este o decizie optionala, este una obligatorie!

In legatura cu mersul cainilor in parc: DA, domnilor, cainii cu stapan si educati, vaccinati, etc, AU ce cauta in parcuri, asa se intampla pretutindeni in lumea civilizata. Si DA, inevitabil cainii respectivi isi vor face nevoile in parcurile cu pricina. Si NU, stapanii nu poarta cu ei pungi si caldaruse si farase si mai stiu eu ce - parcurile sunt dotate cu recipiente speciale pt depozitarea fecalelor animalelor, recipiente langa care se gasesc si pungile necesare pt efectuarea transferului in conditii igienice. Pungi care - culmea! - nu dispar brusc in prima noapte!

In acelasi sens, NU, copiii mici care nu au putut fi inca educati nu au ce cauta nesupravegheati in preajma animalelor (cu sau fara stapan), asa cum, de exemplu, nu au ce cauta nesupravegheati nici in preajma autovehiculelor in potentiala miscare (cu sofer sau fara! :lol: ) - de ce in primul caz accidentele sunt strigatoare la cer iar vina apartine automat animalului, in timp ce in al doilea situatia este discutabila iar vinovatul trebuie stabilit eventual de instanta??? Vina apartine indiscutabil in primul rand parintelui/tutorelui care are copilul respectiv in grija.

Abandonul cainilor in momentul parasirii (fara voie, e drept) caselor demolate este un aspect de lipsa elementara de civilizatie a celor in cauza. Pt ca tot vorbiram de copii, oare la fel de preocupati cu alte probleme au fost respectivii si atunci cand au rezolvat problema locativa a propriilor lor copii??? Posibil sa fi fost si asa - asta ar explica numarul impresionant de abandonuri de nou-nascuti prin maternitati!

Problemele nu sunt ale animalelor de companie, ci, dupa cum clar se vede, ale oamenilor. Si constau in lipsa de educatie si civilizatie. Domenii in care Romania ocupa un loc de frunte. Infiintarea Politiei Animalelor ar fi in context un prim mic pas pe calea normalitatii. A normalitatii, nicidecum a generozitatii!
FORD Fiesta 1.4TDCi Comfort, 2006, Moondust Silver
VIN: WF0HXXWPJH6B31312 _____ Imagine
leontet
Gold Member

Maşina: Ford Fiesta 2006, 1.4TDCi, 68HP, Comfort

Mesajde BV04EDF » 04 Oct 2007, 09:28

@ Mircea L : de acord cu tine. Orice ai incerca sa inveti un copil mic, va intra in panica si o va lua la fuga cand va vedea unul sau mai multi caini venind in fuga si latrand la el. La situatii de genul nu vad rezolvare. Si eu am copii mici...

@ leontet : partial de acord. In Brasov sunt amplasate placute la intrarea in parcuri care interzic accesul cainilor. Cum e prin alte parti nu stiu, deocamdata aici asta e legea si trebuie respectata. Am un amic care statea intins pe iarba in parc impreuna cu prietena lui si a fost muscat de piept din senin foarte rau de un pitt-bull care umbla creanga prin parc fara botnita si fara lesa. In tot acest timp o cucoana aranjata de nunta striga dezinvolta de la 20 de metri ca..."nu-i voie". Cand a vazut ce s-a intamplat a luat-o la fuga. Amicul meu nu a aflat cine e nici in ziua de azi. Ca sa nu mai vorbesc ca parcul era plin de copii veniti la joaca impreuna cu parintii, dar cine ar fi avut timp sa reactioneze si sa previna o tragedie, pentru ca in cazul unui copil acea muscatura ar fi fost fatala (prietenul meu s-a ales cu muschii pieptului sfasiati pana la coaste si cu aproape 2 luni de spitalizare). Foarte de acord ca singurii responsabili de comportamentul cainilor sunt stapanii, adesea inconstienti si prea increzatori in comportamentul docil al acestuia. Ca tot veni vorba de alte meleaguri, de ce nu sunt interzise si la noi rasele periculoase asa cum sunt in alte parti? Cainele meu a fost atacat pe strada de un pitt-bull fara stapan si cu greu l-am salvat din coltii lui. Printr-o minune n-am fost muscat si eu, dar cainele meu a ajuns la veterinar cu doua muscaturi urate pe gat si o ureche sfasiata complet. Daca acel caine ar fi fost cu stapan sigur nu scapa fara o bataie zdravana la fata locului.
Granada mk II 2.3 V6 '84
Nissan Serena 1.6 2000
Toyota Celica 1.8 160 HP
BV04EDF
1nsane Member

Mesajde Mihai L » 04 Oct 2007, 09:57

@leontet: Nu este o chestie rea cu Politia animalelor, dar nu este cazul sa dramatizam chiar asa.
Raman la parerea ca totusi animalele nu isi pot gasi locul pe strazi intr-un oras. Daca iti plac animalele ar trebui sa iti asumi resposabilitatea complet si asupra ingrijirii si protejarii.
E frumos sa citesti carti despre comportamentul animalelor daca te pasioneaza, dar la noi va trebui sa le introducem in cultura obligatorie???? Parca vad la gradinite ore de "Cum sa ne ferim de Grivei sa nu ne pape".
Iar la partea cu parcurile, mie mi se pare nesimtire sa lasi animalul sa umble fara lesa si chiar fara botnita (in functie de agresivitatea animalului), sa-si faca nevoile peste tot (inclusiv locuri de joaca petru copii!!!). Si repet, nu consider ca este animalul de vina.
Chiar, sunt curios ce ai zice daca ti-ai vedea copilul ca se joaca la nisip si il vezi ca a gasit si "jucarii" de caine pe acolo.
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Mesajde Mihai L » 04 Oct 2007, 09:58

$1 scrie:$2 Mircea L : de acord cu tine. Orice ai incerca sa inveti un copil mic, va intra in panica si o va lua la fuga cand va vedea unul sau mai multi caini venind in fuga si latrand la el. La situatii de genul nu vad rezolvare. Si eu am copii mici...

Sa vina Politia animelelor cu mielul... :lol:
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Mesajde leontet » 04 Oct 2007, 16:46

Inca o data (si pt ultima oara... cine vrea intelege, cine nu... asta e!): NU exista RASE agresive si neagresive de caini! Asta este o clasificare pur si simplu din burta facuta de niste necunoscatori sau mai degraba de cunoscatori rauvoitori (a se citi "interesati"... OG55 a dat peste cap foarte multe afaceri cu caini si a stimulat peste noapte altele total neperformante).

Pt intamplarea cu cel muscat de piept in parc: am specificat CLAR ca beneficiaza de regimul de libertate in public cainii EDUCATI, vaccinati, etc etc etc. Un caine educat incremeneste in locul in care se afla, indiferent de situatie, in momentul lansarii comenzii adecvate. Un caine educat nu ataca niciodata omul din proprie initiativa, cu exceptia situatiei de contraatac lansat impotriva agresorului stapanului. Deci in conditiile specificate, evenimentul nu putea avea loc!

Pt ipotetica situatie a copilului care gaseste fecale in groapa de nisip: situatia este imposibila dpdpv legal - am specificat iarasi CLAR faptul ca parcurile sunt dotate cu cele necesare pt indeplinirea in conditii igienice a OBLIGATIEI legale a stapanului animalului de a indeparta dejectiile acestuia. Eu nu imaginam situatii ipotetice cand am descris aspectul parcurilor publice din Germania, Austria, Marea Britanie (acolo am vazut EU cele descrise, dar banuiesc ca situatia este identica in toata CE) - sunt sisteme care functioneaza fara probleme chiar in momentul de fata.

Totul, dar absolut totul tine de educatie. DA, ar fi cazul, in situatia existenta in RO, ca cei mici sa fie educati in scoala in ceea ce priveste comportamentul fata de animalele potential agresive. Nu inteleg ce este o asemenea mirare afirmarea necesitatii acesteia? Nu invata copiii in scoala/gradinita cum se traverseaza corect strada??? De ce n-ar invata si cum trebuie sa se comporte pt a nu avea probleme cu animalele??? Si NU, nu numai pasionatii de animale trebuie sa se autoeduce (eu am sugerat lectura, dar daca exista alte eventuale posibilitati sunt foarte bune si acelea) in privinta comportamentului fata de acestea, asa cum nu numai soferii trebuie sa stie si sa respecte Legea Circulatiei!

Atitudinea de aici se poate reduce cam asa: constientizati situatia, constientizati si consecintele nedorite ce decurg din ea, dar refuzati aplicarea celei mai simple solutii posibile. Adica ati vrea sa se schimbe totul, dar schimbarea sa nu va implice cu nimic. Regret, dar... vorba romanului: "nu se pote si in car, si in caruta, si in teleguta"... Preferati sa aplecati urechea la tot felul de zvonuri, povestiri de groaza si stiri din categoria celor "de la ora 5" decat sa faceti ceva pt a intelege DE CE se intampla ce se intampla, si CUM sa faceti ca sa nu se mai intample.

Si iata cum am ajuns la un alt motiv care impune necesitatea existentei Politiei Animalelor: cei care gresesc fata de animale (chiar daca sfarsesc drept victime ale agresivitatii acestora) trebuie sa plateasca, fie ca sunt constienti de greseala facuta, fie ca nu. Nimeni nu se poate scuza cu necunosterea legii. Iar aici vorbim de legi ale naturii, net superioare celor instaurate de oameni. Si tot Politia Animalelor ar putea interveni si in cazurile relatate mai sus (muscatura din parc si fecalele in nisipul copiilor) - evident, de data asta actionand impotriva stapanilor indolenti/inconstienti/nesimtiti: va dati seama ca la inceput, pt cativa ani, vor trebui sa legitimeze toti cainii cu stapan din locurile publice si sa stabileasca existenta aptitudinilor necesare respectivelor animale pt a se putea gasi in asemenea locuri.
leontet
Gold Member

Mesajde mihai2k1 » 04 Oct 2007, 16:58

Evident ca oamenii sunt vinovati de situatia actuala. Ca doar n-au venit extraterestrii sa ne umple strazile de caini si pisici.

Dar hai sa nu generalizam. Eu sunt om si nu ma stiu cu nimic vinovat. Nu am lasat nici un animal de capul lui, nici nu am chinuit vreun animal, nici nu am asmutit vreun animal pe alt animal sau pe vreun om.

Principalele vinovate sunt asociatiile pentru protectia animalelor. In cadrul lor se presupune ca exista personal calificat in lucrul cu animalele, care cunoaste necesitatile lor si cum sa le rezolve problemele de acomodare. Prin urmare sunt aceste asociatii sunt singurele care stiu ce si cum sa ceara autoritatilor, si tot ele sunt singurele capabile sa pregateasca programe de educare a societatii in problema animalelor vagaboande.

Leontet spune ca in strainatate exista pungi speciale pentru mizeria lasata de animale in parcuri. Dar intreb: a cerut cineva ca astfel de pungi sa fie instalate si in parcurile din Romania?

Faptul ca nu exista aceste pungute la fiecare colt de alee de parc nu scuza comportamentul stapanilor de animale de companie. Daca cineva ar strange mizeria lasata de propriul caine, in punguta cu care a venit de-acasa, tot nu ar fi nevoit s-o duca inapoi acasa, pentru ca toate parcurile din Romania au cosuri de gunoi. Cosuri de gunoi s-au cerut si s-au instalat. In plus, in unele parcuri exista zone ingradite special amenajate pentru animalele de companie. Sunt folosite aceste spatii? Foarte putin, comparativ cu numarul de animale de companie care se plimba, insotite sau nu, prin parcuri.

Nu este nevoie sa citim carti scrise de altii, ca sa ne educam pe noi si pe proprii copii despre cum sa se poarte in vecinatatea animalelor. In mod sigur, prea putini dintre cei din lumea civilizata (unde exista pungute in parcuri) au citit aceste carti. Probabil ca in Romania, in afara de leontet si alti 1000 de romani, nu mai stie nimeni de acea carte. Pentru educarea noastra exista si alte solutii: programe TV, pliante in cutiile postale, cate un curs la orele de dirigentie din scoli, panouri stradale pe care sa fie scrise cateva reguli minime de comportament etc. Precedentul exista: programele de educatie rutiera.
ex-Ford Fiesta 1.4 2003
Hyundai i20 Active 2016
Just me.
mihai2k1
Gold Member

Mesajde Mihai L » 04 Oct 2007, 17:53

$1 scrie:$2nca o data (si pt ultima oara... cine vrea intelege, cine nu... asta e!): NU exista RASE agresive si neagresive de caini! Asta este o clasificare pur si simplu din burta facuta de niste necunoscatori sau mai degraba de cunoscatori rauvoitori (a se citi "interesati"... OG55 a dat peste cap foarte multe afaceri cu caini si a stimulat peste noapte altele total neperformante).

Sa inteleg de aici ca teoretic un pitbull este pe acelasi plan cu un golden retriever sau un canis din punctul de vedere al agresivitatii??? Eu unul nu am auzit de pilda de lupte de caini intre rase asa zis "docile".
$1 scrie:$2Pt intamplarea cu cel muscat de piept in parc: am specificat CLAR ca beneficiaza de regimul de libertate in public cainii EDUCATI, vaccinati, etc etc etc. Un caine educat incremeneste in locul in care se afla, indiferent de situatie, in momentul lansarii comenzii adecvate. Un caine educat nu ataca niciodata omul din proprie initiativa, cu exceptia situatiei de contraatac lansat impotriva agresorului stapanului. Deci in conditiile specificate, evenimentul nu putea avea loc!

Cati dintre cainii pe care ii vezi pe strada sunt educati la acest nivel??? Vorbim de cei cu stapan aici, de restul nu are sens... 1-2%???

$1 scrie:$2Pt ipotetica situatie a copilului care gaseste fecale in groapa de nisip: situatia este imposibila dpdpv legal - am specificat iarasi CLAR faptul ca parcurile sunt dotate cu cele necesare pt indeplinirea in conditii igienice a OBLIGATIEI legale a stapanului animalului de a indeparta dejectiile acestuia. Eu nu imaginam situatii ipotetice cand am descris aspectul parcurilor publice din Germania, Austria, Marea Britanie (acolo am vazut EU cele descrise, dar banuiesc ca situatia este identica in toata CE) - sunt sisteme care functioneaza fara probleme chiar in momentul de fata.

Cred ca pentru un caine nu are relevanta legea, deci va fi foarte probabil sa gasesti asa ceva. :lol:

$1 scrie:$2Totul, dar absolut totul tine de educatie. DA, ar fi cazul, in situatia existenta in RO, ca cei mici sa fie educati in scoala in ceea ce priveste comportamentul fata de animalele potential agresive. Nu inteleg ce este o asemenea mirare afirmarea necesitatii acesteia? Nu invata copiii in scoala/gradinita cum se traverseaza corect strada??? De ce n-ar invata si cum trebuie sa se comporte pt a nu avea probleme cu animalele??? Si NU, nu numai pasionatii de animale trebuie sa se autoeduce (eu am sugerat lectura, dar daca exista alte eventuale posibilitati sunt foarte bune si acelea) in privinta comportamentului fata de acestea, asa cum nu numai soferii trebuie sa stie si sa respecte Legea Circulatiei!

Asa cum probabil iti poti da seama, pe strada "dialoghezi" tot cu un om (aflat la volan, dar tot om este)... Banuiesc ca nu ai auzit vreodata de copii speriati pur si simplu de ceva (caini, bau-bau, intuneric).
Ai vazut vreun copil mic despre care poti sa zici ca are stapanire de sine??? Banuiesti de ce abia la 17-18 ani poti lua permisul de conducere?
Vad ca ai citit carti despre caini, ce ar fi sa incepi si cu o carte despre cresterea unui copil, poate nu ne dam noi seama de ceva.

$1 scrie:$2Atitudinea de aici se poate reduce cam asa: constientizati situatia, constientizati si consecintele nedorite ce decurg din ea, dar refuzati aplicarea celei mai simple solutii posibile. Adica ati vrea sa se schimbe totul, dar schimbarea sa nu va implice cu nimic. Regret, dar... vorba romanului: "nu se pote si in car, si in caruta, si in teleguta"... Preferati sa aplecati urechea la tot felul de zvonuri, povestiri de groaza si stiri din categoria celor "de la ora 5" decat sa faceti ceva pt a intelege DE CE se intampla ce se intampla, si CUM sa faceti ca sa nu se mai intample.

@bv04edf: Spune-i te rog prietenului tau ca nu este cazul sa stea pe spate in parc pentru a nu provoca vreun caine sa-l muste... :lol:

$1 scrie:$2Si iata cum am ajuns la un alt motiv care impune necesitatea existentei Politiei Animalelor: cei care gresesc fata de animale (chiar daca sfarsesc drept victime ale agresivitatii acestora) trebuie sa plateasca, fie ca sunt constienti de greseala facuta, fie ca nu. Nimeni nu se poate scuza cu necunosterea legii. Iar aici vorbim de legi ale naturii, net superioare celor instaurate de oameni. Si tot Politia Animalelor ar putea interveni si in cazurile relatate mai sus (muscatura din parc si fecalele in nisipul copiilor) - evident, de data asta actionand impotriva stapanilor indolenti/inconstienti/nesimtiti: va dati seama ca la inceput, pt cativa ani, vor trebui sa legitimeze toti cainii cu stapan din locurile publice si sa stabileasca existenta aptitudinilor necesare respectivelor animale pt a se putea gasi in asemenea locuri.

Mi se pare putin (ca sa zic asa) inechitabil punctul tau de vedere... Ce facem cu cei nevinovati care sfarsesc victime ale agresivitatii acestor animale??
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Mesajde mihai2k1 » 04 Oct 2007, 19:16

Foarte putini se autoeduca, asa cum propune leontet. Marea majoritate se scuza ca nu au stiut si trebuie educati. Am propus intr-un post anterior cateva variante de educatie a populatiei.

Nici un primar nu va pune pungi in parc, doar pentru ca asa este in restul UE. Asta trebuie sa ii ceri. Asa este peste tot: "Copilul care nu plange nu primeste tata" (imi pare rau pentru exprimare, dar asa suna zicala din strabuni). Nici in UE primarii nu au visat peste noapte ca e mai bine cu pungi in parcuri. Le-a cerut cineva sa le amplaseze.

La fel cu educatia animalelor: putine animale se autoeduca si putini stapani isi inscriu animalele la centre veterinare si la cursuri de dresaj. Unora nici macar nu le trece prin cap ca e mai bine sa isi dreseze cainele si sa il inscrie la un veterinar. Majoritatea se limiteaza doar la a-si scoate animalele la plimbare si la a le da de mancare (resturi de la propria masa, sau "boabe" de la supermarket). Despre educatia animalelor vagaboande nu mai zic nimic. Pe acestea le educa legea nescrisa a salbaticiei urbane.

Deocamdata traim in Romania zilelor de azi. Nu suntem nici in Germania, nici in alta tara mai civilizata decat a noastra. In prezent avem o lege (buna sau rea, totusi exista) care trebuie respectata asa cum este. Legea nu este batuta in cuie: poate fi modificata. Dar legea nu se va modifica de la sine, tot asa cum nimeni nu o va modifica din proprie initiativa. Trebuie cerut si argumentat sa fie modificata. Cine poate face asta? Populatia (prin referendum sau prin strangere de semnaturi - asa cum se procedeaza acum), si/sau (iar revin asupra lor) asociatiile de protectie a animalelor, prin reprezentantii acestora.

Hai sa nu consideram ca in Romania s-a adunat toata scursoarea societatii mondiale. Diferenta intre noi si aia din vest este ca aia sunt mai educati decat noi. Toti avem un cap pe umeri. Si ei au gunoaie in societate, ca si noi. Dar ei au o cultura a curateniei si a respectului fata de celalalt mult mai accentuata fata de cea pe care o avem noi.

Hai sa luam un exemplu simplu: cati dintre voi isi invata copiii sa nu scuipe pe strada? Copiii din vest de ce nu scuipa pe strada si ai nostri scuipa? Copiii din vest se nasc gata educati? Si daca le ziceti sa nu scuipe pe strada cum motivati? Ca nu este frumos? Poate copilul gaseste o placere nebanuita in a scuipa si nu va da doi bani pe ce e frumos sau nu. Dar poate daca ii zici ca a scuipa este "cah" atunci poate nu va mai scuipa. Nu sunt specialist in educatia copiilor, insa acesta este modul de gandire pe care il aveam la 4-5 ani.

Concluzia mea: Nimeni nu se naste civilizat, ci totul deriva din educatie. Educatia poate fi empirica (ne este incomod sa caram pungute dupa noi si ne este mai comod daca le gasim gata atarnate in parc) sau predata (prin programe de educatie sociala). Treaba asta cu educatie trebuie extinsa la toate nivele sociale (nu numai la posesorii de animale).

PS: Pentru a intari ideea ca oamenii trebuie educati, luati exemplu gradinilor Zoo de la noi si din vest. In gradinile Zoo se presupune ca personalul angajat este dedicat ingrijirii animalelor si pregatit in acest sens. Daca este asa, atunci de ce a murit elefantul din gradina Zoo din Bucuresti? Acesta nu a fost chinuit nici in scara blocului, nici pe strada, nu l-a lovit nici o masina, dar nu a murit nici din cauze naturale. Ci pur si simplu pentru ca personalul gradinii Zoo nu a stiut sa "lucreze" cu el si a considerat necesar sa il lege si sa asmuta cainii pe el. Faptul ca nu au stiut nu le scuza comportamentul. Dar ar fi mult mai bine sa se invete din astfel de greseli, pentru a nu le mai repeta.
ex-Ford Fiesta 1.4 2003
Hyundai i20 Active 2016
Just me.
mihai2k1
Gold Member

Mesajde mihai2k1 » 04 Oct 2007, 20:34

Stiri cum ca animalele au salvat vieti (nu numai omenesti) nu exista? Eu cred ca da. Insa ele nu aduc audienta necesara. Asta ar putea fi o alta componenta a educatiei civice fata de animale.
ex-Ford Fiesta 1.4 2003
Hyundai i20 Active 2016
Just me.
mihai2k1
Gold Member

Mesajde BV04EDF » 05 Oct 2007, 09:13

@ Mihai L : sorry ca te-am botezat :D Avem un "Mircea L" care posteaza frecvent la sectiunea sierra, cu el am facut confuzia.

Stiri cu animale care salveaza vieti sau fac divese chestii care ne uimesc nu se difuzeaza pentru ca nu au aceeasi priza la publicul mult mai interesat sa vada la stirile de la ora 5 pe cineva muscat de o haita sau vreo octogenara violata. Cat despre haitele de caini care umbla creanga prin orase e numai vina noastra, daca ar fi fost sterilizati acum cativa ani numarul lor ar fi fost mult mai mic acum. Si nu numai cainii vagabonzi musca din senin, sunt o gramada de stapani inconstienti care au un asemenea caine si care il plimba totusi fara botnita. Personal, dupa experienta prietenului meu muscat si a cainelui meu care abia a scapat cu viata, am gasit solutia sa ma apar : port tot timpul la mine, mai ales cand sunt cu cainele un spray, nu paralizant sau mai stiu eu ce, unul ordinar din cele mai ieftine. Daca se apropie de mine fara botnita i-am pulverizat un jet in nas si face cale intoarsa instant, indiferent ce avea de gand sau ce rasa era. Efectul e deosebit, unii chiar ma tin minte si pe viitor ma evita cand ma vad pe strada :). Cat despre parcuri, ca sunt sau nu amplasate placute avertizoare, legea e lege : este interzis accesul cu caini in parc indiferent de rasa. Si daca ar fi amplasate pungute de colectare a dejectiilor pe strazi sau prin parcuri nu stiu cati le-ar folosi.
Granada mk II 2.3 V6 '84
Nissan Serena 1.6 2000
Toyota Celica 1.8 160 HP
BV04EDF
1nsane Member

Mesajde mihai2k1 » 05 Oct 2007, 12:53

$1 scrie:$2Si daca ar fi amplasate pungute de colectare a dejectiilor pe strazi sau prin parcuri nu stiu cati le-ar folosi.

Macar sa fie folosite pentru adunatul cojilor de seminte, daca nu pentru colectarea dejectiilor.

Acum cativa ani ma minunam cand vedeam o stire la TV despre un proiect lansat de o primarie din Olanda: angajau studenti cu 100 Euro pe luna, le puneau niste aspiratoare speciale in spinare, iar jobul lor era ca 8 ore pe zi sa se plimbe prin oras si sa aspire si sa duca in spinare "ingrasamintele" lasate de animalele de companie pe strazi.

Este o alternativa la pungute, care creeaza si locuri de munca sezoniere. In loc sa avem tiganusi la semafoare care sa ne umple parbrizele de zoaie sau sa ne vanda trepiede, stergatoare si aparate foto de calitate indoielnica, putem sa ii reprofilam astfel incat sa castige un banut cinstit si sa faca o munca folositoare. Poate nu 100 Euro pe zi, dar un 500.000 pe zi cred ca i-ar atrage.

Alte locuri de munca create indirect ar fi acelea pentru fabricarea acelor aspiratoare. Si iata cum poate aparea un segment de piata tras la propriu de mizeriile lasate in urma de caini.
ex-Ford Fiesta 1.4 2003
Hyundai i20 Active 2016
Just me.
mihai2k1
Gold Member

Mesajde BV04EDF » 05 Oct 2007, 22:50

Interesanta ideea. Sunt sigur totusi ca nu s-ar gasi prea curand fonduri pentru asa ceva.
Granada mk II 2.3 V6 '84
Nissan Serena 1.6 2000
Toyota Celica 1.8 160 HP
BV04EDF
1nsane Member

Mesajde leontet » 06 Oct 2007, 05:14

$1 scrie:$2
$1 scrie:$2nca o data (si pt ultima oara... cine vrea intelege, cine nu... asta e!): NU exista RASE agresive si neagresive de caini! Asta este o clasificare pur si simplu din burta facuta de niste necunoscatori sau mai degraba de cunoscatori rauvoitori (a se citi "interesati"... OG55 a dat peste cap foarte multe afaceri cu caini si a stimulat peste noapte altele total neperformante).

Sa inteleg de aici ca teoretic un pitbull este pe acelasi plan cu un golden retriever sau un canis din punctul de vedere al agresivitatii??? Eu unul nu am auzit de pilda de lupte de caini intre rase asa zis "docile".

Cele doua rase mentionate sunt absolut echivalente dpdv al agresivitatii... hai sa-i zicem "native". In functie de modul cum sunt crescuti si educati, indivizi din oricare din cele doua rase pot deveni extrem de docili sau extrem de agresivi. Nu ai auzit de lupte de GR pt simplul motiv ca respectiva rasa nu are dotarile fizice necesare unei atare activitati, deci pe de o parte nimeni nu pariaza pe un astfel de caine (dpdv al "beneficiarilor" luptelor de caini), iar pe de alta parte nimeni nu va antrena unul pt lupte stiind ca exista posibilitatea majora de a-l pierde la prima reprezentatie (dpdv al "crescatorilor"). Exista linii sanguine mai inclinate catre agresivitate sau dimpotriva mai docile. Utilizarea specifica a fiecareia dintre cele doua rase pt multa vreme a facut sa predomine liniile cu tendinta spre agresivitate in cadrul PB-ilor si cele extrem de blande in tabara GR-ilor. Asta nu inseamna insa nicidecum ca un PB dintr-o familie de "luptatori" nu va deveni la fel de bland ca o pisica in conditiile in care este crescut in acest spirit. Sau invers (am chiar pe strada un GR extrem de agresiv datorita faptului ca a fost complet neglijat de stapani cat a fost mic - sunt singurul strain pe care-l lasa sa-l atinga, in rest musca tot ce prinde). Nu exista absolut nicio relatie intre rasa si gradul de agresivitate.

Situatia este absolut echivalenta raselor umane. Daca se studiaza statisticile americane referitoare la distributia criminalitatii pe rase, se constata de la prima vedere ca pe primul loc se situeaza afro-americanii, pe locul secund latino-americanii samd. A afirmat vreodata cineva ca negrii sunt mai agresivi decat albii? Nu! De ce? Pt ca aici se iau in considerare si conditiile in care sunt crescuti si educati cei mai multi membri ai rasei respective. Crescand in Harlem ai sanse majore sa ajungi infractor la varsta adulta - dar "sansele" sunt aceleasi si pt un negru, si pt un latino, si pt un alb. Faptul ca Harlemul este populat aproape in exclusivitate de negri este motivul pt care productia locala de infractori afro-americani este net superioara celei de criminali caucazieni, iar nu inclinatia specific rasiala catre activitati criminale.
leontet
Gold Member

Anterior

Înapoi la Discutii libere/forum