Buna d-nu Gabi,
Multumesc de raspunsuri.Lucrez la un mic magazin de calculatoare, partea de service.Chiar scriam undeva ca m-am mirat sa vad ca aveti nevoie de un laptop defect, bineinteles ca se mai pot recupera anumite componente, din pacate nu va puteam ajuta pt ca stau destul de departe de Deva.
Ca sa revin la fiare..

. Problema cu amortizoarele/rulmentii..in principiu e rezolvata de mult timp, daca o sa mai am motiv sa umblu pe acolo o sa incerc sa vad cum pot pune in practica metoda ce mi-ati sugerat-o.Ziceam ca mi s-a parut o idee neinspirata cu pozitionarea lor acolo, atit logic toata mizeria/apa sta acolo, daca se sparge burduful balteste apa pe rulment..cit si din considerentul ca s-a renuntat la ideea asta, si cam toate masinile la care m-am mai uitat , toate au rulmentii sus...asa ca ma gindeam or fi ceva avantaje din pozitionarea lor acolo.Plus ca pare a fi mai simplu tehnologic sa-i pui sus, sunt rulmenti perfect cilindrici, pe cind in cazul meu era rulment excentric cu acel nas , plus ca acolo este un plan inclinat, deci e mai complicat per ansamblu cu totul.La mine caile de rulare erau mincate de rugina, plus ca plasticul era uzat de nu mai stiam cit a fost de fapt la origine..urit de tot..
Cit priveste curatarea, mi-ati dat o idee, in micul nostru oras am avut o megauzina..masini de cusut/spalat..etc..

din care a mai ramas cite ceva, chiar am auzit de o firma ce face zincare si am de gind sa-mi duc acolo toate piesele ce le pot demonta , si presupun ca e vb de o solutie de degresare cum se face inaintea cromarii de ex..totusi la aluminiu ma tem sa nu curete mai mult decit trebuie..voi face niste "cercetari".

Intre timp am vazut si eu in documentatie (Sowirdsgemacht) ca cuplul de stringere la axul cu came este de 20nm, deci foarte slab, totusi cred ca era mai putin de atit...ramine intrebarea daca de acolo putea proveni zgomotul de diesel.
Supapele si pistoanele mele sunt mult mai curate decit cele din pozele ce le-ati postat, deocamdata nu am demontat chiulasa pt ca trebuie sa o duc undeva sa-mi desfaca suruburile 3-4 de la galeria de admisie, sunt inbus si s-a stricat hexagonul, si un surub care s-a rupt.Apoi voi vedea in ce stare sunt supapele, n-am luat decit simeringuri de schimb, sper sa nu am alte surprize.
Acum vb despre bloc, presupunind ca sunt ovalizate camasile, cam care ar fi limita acceptabila, sau se accepta o limita ? Pt ca daca trebuiesc rectificate, va trebui sa schimb si pistoanele, presupun ca si bolturile..si lucrarea urca mult mai mult decit am prevazut.Si nu ar fi doar asta, dar sincer vazind zi de zi atitea..chiar nu mai am nici o incredere in lucrul facut de altul.Cu alte cuvinte mi-e teama sa-l duc la rectificat cine stie unde..si sa mi-l faca la "ochi" de cineva care la o adica nici nu-l voi putea trage la raspundere daca iese prost.Aceeasi treaba si cu piesele noi, stiu ca se recomanda de exemplu schimbatul suruburilor la chiulasa, dar mi-e teama sa iau ceva, chiar de firma..ca sigur sunt facute cine stie pe unde, si sa le arunc pe ale mele care sunt sigur pe ele.
Segmentii, am retinut Kolbenschmit, dar pe unde auzeam se vb tot de Goetze, si Mahle original.Avind in vedere ca e extrem de dificil de umblat acolo, chiar ca nu vreau sa ma joc cu ei si sa pun orice...vezi si remarca de mai sus referitoare la piesele noi...
In privinta arborelui cotit exista tot asa o metoda simpla de verificare a ovalitatii si cuzinetilor? Ma refer la montajul celor noi, daca exista ceva metoda sa fii sigur ca nici nu string nici nu-s prea largi..si ar fi musai sa schimb suruburile de biela? pt ca le-am mai destrns/strins odata cind am schimbat doar cuzinetii de biela si pompa de ulei in ideea ca de acolo nu am presiune la ulei...Bineinteles ca au fost strinse la mina fara cheie dinamometrica, si operatia n-a avut nici un rezultat..as zice ca mai mult a contat ca am pus duralube in motor..Cred ca am intrebat si asta, daca ati desfacu vre-un motor ce a avut duralube si daca e adevarat ce se zice ca face depuneri, si mai mult incurca decit sa ajute..
Si mai voiam sa stiu daca uzura lagarelor in care se invirte arborele cu came, sau presupusa destringere, ar fi putut cauza lipsa de presiune la ulei si eventual tacanitul de diesel..
Ok, atit deocamdata, sigur am mai uitat cite ceva..

, salutari si numai bine !
P.S. Daca credeti ca va pot ajuta cu ceva in domeniul IT, va ajut cu cea mai mare placere.