Piata auto din Romania este intr-o criza profunda de identitate. A ajuns intr-un moment delicat pentru vanzatori din cauza alternativelor foarte multe echivalente la pretul cerut. Concret. La o masina de 10.000 E, un hatckback, spre exemplu, alternativele sunt nenumarate din segmentele mai mari. Au ajuns Mondeo, Passatul, sa nu mai zicem de segmentul premium A6, seria 5, E-classe in jurul acestei sume psihologice, sa ii spunem, masini mult mai dezirabile pentru romanul care isi doreste, prestanta, lux, la bani putini. Un Focus ST, in Romania, pentru publicul larg este extrem de prost vazut, stampila o pune consumul, impozitul mare si nu in ultimul rand, faptul ca nu este o masina germana, prin definitie. Acum, din ce am vazut in postarile tale, draga Poseidon, masina este foarte bine intretinuta, kilometrii putini DAR aceste calitati nu o face din pacate mai vandabila. Desigur, fiecare masina isi are cumparatorul, OK, trebuie doar sa il gasesti, corect, dar ce facem atunci cand acest cumparator reprezinta un segment foarte mic din plaja cumparatorilor ? Problem.... Cultura unui ST, placerea de a conduce cel mai mare motor din categoria ei (exceptand 130i daca e sa il punem la socoteala) si excluzand voit TT-RS si RS3, zgomotul inconfundabil, senzatiile oferite palesc in detrimentul unui 2.0 T, indiferent de producator, fie el Vw, Opel sau Renault. Raportat la banii bagati, din experienta proprie iti spun, cumparatorul o sa iti spuna faptul ca investitia a fost facuta ca masina sa fie adusa la linie, sa fie in mintiile ei, chiar daca, probabil masina este cea mai bine intretinuta din piata. Exemplu concret. "Matusa mea si-a cumparat in 2007 un Golf 4 Variant din 2004, 1.9 Tdi 131 cp, in care a bagat multi bani sa o aduca la o stare impecabila, in plus a cumparat niste xenoane Hella, originale precum si un Clarion si niste boxe pentru o sonorizare incredibila. Cand a fost momentul sa o vanda, doar pe cash, pentru ca nu o interesau schimburile, avand deja un seria 5, dintre toti clientii care au vazut masina, un taranoi, ca altfel nu pot sa ii spun care probabil o lua pentru carat cartofi si stomfleci, a spus ca el nu da pretul cerut (cei drept putin peste medie datorita dotarilor extra) si ca ii ofera pretul pe care il stia el, "cu cat se dau ele" astfel incat compromisul a fost sa isi dea jos farurile si sa le puna pe cele stock si sa lase boxele dar fara Clarion si sa ii puna "playerul" standard". Asta a fost un caz clasic de om pe care nu il interesa dotari, conditia ireprosabila ci doar masina ca si tot unitar, GOLF 4 Variant, VAN, dubita, sa care el ce vrea.
Am exemplu clar de posesor de ST care a stat cu masina (care avea eleron de RS original 800E), update motor undeva la 280 cp, suspensie koni reglabila pe inaltime si duritate, jante pe 19 (alt producator nu cele de RS), culoare custom la Tiriac ~2000 E si alte minuni care nu imi mai vin in minte, masina fiind FF2 prefacelift, portocalie, 3 usi. Masina a fost pusa la 10K initial dupa care in 6 luni de stat pe "bara" a ajuns la 7000 E ultimul pret, dupa care 6500 E ultimul pret dupa care 5500 E ultimul ultimul pret dupa care a gasit o combinatie pe un Golf 6 GTI edition 35 la care a dat o diferenta dar si-a pastrat jantele si eleronul. Masina a trecut de la samsar la samsar pana mi-a fost oferita pe ~4500 E doar doar sa se scape de ea, dar masina a ajuns din ce in ce mai rau, acum fiind cumparata de alt samsar care, evident a pus masina la 9500 E ceva de genul pe net, iarasi doar doar se nimereste o gasca.
Acum, pe pagina de FB a mea, am dat share la un alt ST, amic cu vanzatorul mai sus mentionat, care isi vinde tot ST 3 usi, trapa, sub 100.000 km, jante RS originale negre, tot orange, acelasi eleron de RS original ajuns la el, masina imaculata, cu ceva imbunatatiri mai importante la motor, aprox 320 cp la REVO, masina pleaca pe 9900 E. Oare se da pe banii astia ? Omul este optimist, si ii doresc tot binele din lume sa o dea, dar se gaseste cumparator pentru un "esteu" la 10K ?
Astazi am aflat de o combinatie daca pot sa ii zic asa cu niste masini din Danemarca, ML, Range si Vw Touareg care sund din 2006-2007 dar pe brieful lor din DK figureaza ca autoutilitare cu 4 locuri, plasa intre scaune si bancheta la aprox 10.000 E sau ceva de genul, 11.000 E (sunt pe autovit). Nu sunt ele cine stie ce dar totusi, pentru romanas, 10K pentru un "Rengi cum dracu ii zice Rover" cum ii zicea nea Giovani, CU UN IMPOZIT DE 400 RONI SI TIMBRU DE MEDIU DE 1400 RONI, se merita banii pe o astfel de masina, fie ea si de nisa tinand cont ca e autoutilitara.
In concluzie, Poseidon, exceptand o combinatie cu o alta masina, ceea ce vei si face pana la urma daca iti doresti sa dai masina la un pret corect, este foarte greu sa iti dai jucaria fie ea si intretinuta impecabil si cu putini km, unui cumparator direct interesat de ceea ce vinzi. Si DA, o sa vina multi "sa se dea cu un esteu" dupa care te vor asigura ca isi fac niste calcule si te vor suna

. Stii foarte bine povestea.
Incearca sa o pui pe mobile.de, usor sub pretul lor, ai mai multe sanse extern.
Succes la vanzare.