Discutii libere/forum

Wireless Access Point / Wireless Router

ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !

Moderator: Automatistul

Wireless Access Point / Wireless Router

Mesajde Dan » 21 Feb 2008, 13:36

Salutare!

Am o rugaminte catre forumistii mai apropiati de IT (si nu numai):

care este diferenta dintre Wireless Access Point si Router Wireless.

Mai exact: Daca am net de la RDS si imi cumpar un Access Point pot sa folosesc laptop-ul sa ma conectez la internet wireless?

Merci!
2003 Fiesta 1.4 TDCi 68CP Imagine
Dan
Ford Freak

Re: Wireless Access Point / Wireless Router

Mesajde DanielArdelian2 » 21 Feb 2008, 13:54

Wireless Access Point indeplineste functia echivalenta unui switch din retelele cablate

Wireless Router = Wireless Acess Point + Router.

Partea de Wireless Access Point permite comunicarea intre mai multe calculatoare.
Partea de Router permite partajarea aceleiasi conexiuni la net intre mai multe calculatoare prin NAT (Network Address Translation) si iti ofera si o oarecare protectie gen firewall.

Eu as recomanda un Router Wireless, dar vezi ca daca iti da netul prin conexiune PPPoE, atunci iti trebuie un router care sa suporte PPPoE.

Eu folosesc un D-Link DI-604 (care nu are parte de wireless) si am net de la RDS cu PPPoE si sunt compatibile. Tie iti recomand un D-Link DI-624 = DI-604 + WLAN
Puteti cauta pe forum direct de pe Google. Exemplu: [ revizie ford fiesta site:clubford.ro ]
DanielArdelian2

Brainiac

Maşina: Ford Mondeo 2004, Sedan, Trend, 1.8i 125 CP, pachet nefumatori.
VIN: WF04XXGBB44E42077

Mesajde Dan » 21 Feb 2008, 13:59

$1 scrie:$2ireless Access Point indeplineste functia echivalenta unui switch din retelele cablate

Wireless Router = Wireless Acess Point + Router.

Partea de Wireless Access Point permite comunicarea intre mai multe calculatoare.
Partea de Router permite partajarea aceleiasi conexiuni la net intre mai multe calculatoare prin NAT (Network Address Translation) si iti ofera si o oarecare protectie gen firewall.

Eu as recomanda un Router Wireless, dar vezi ca daca iti da netul prin conexiune PPPoE, atunci iti trebuie un router care sa suporte PPPoE.

Eu folosesc un D-Link DI-604 (care nu are parte de wireless) si am net de la RDS cu PPPoE si sunt compatibile. Tie iti recomand un D-Link DI-624 = DI-604 + WLAN

ok... m-am luminat acum..
merci pt info.
2003 Fiesta 1.4 TDCi 68CP Imagine
Dan
Ford Freak

Mesajde Mihai L » 21 Feb 2008, 15:05

Completare:
Acces Point-ul este necesar ca sa extinzi o retea wireless existenta (Daniel a explicat foarte bine prin analogia cu switch-ul).
E preferabil sa ai router care stie de PPPoE (daca providerul iti furnizeaza legatura asa) ca sa nu fie necesar sa configurezi legatura (user/parola de la provider) pe orice device bagat in retea.
Eu sunt multumit de Linksys WRT54GL, mi s-a parut mult mai stabil decat D-Link 524 pe care l-am avut anterior. In plus:
- exista mai multe variante de BIOS (este facut pe Linux), permite implementarea mai multor functii pe butonul initial de Easy setup (activare/dezactivare Wireless, rulare de scripturi);
- log-urile si firewall-ul sunt mult mai bune; Ca o paranteza, firewall-ul clasic pentru blocare porturi nu mai este suficient, este necesar un firewal care face inspectia pachetelor - stateful packet inspection (SPI)
- managementul este mult mai strict (pe langa activare/dezactivare management din exterior, care este relativ clasic), poti bloca accesul la management prin wireless (ca sa nu ti-l "configureze" vecinii =)) )

LE: Mare atentie la firma si la capabilitati!
Am configurat acum vreo doua luni un Trendnet de 130-150 RON si la orice modificare (inclusiv ora!!!) trebuia sa faca restart. Jalnic! In plus, mergea foarte greu cu criptarea (conectarea la el cu un laptop se facea foarte greu din aceasta cauza, pana am scazut nivelul de criptare)...
Focus. Ford Focus. Sea Grey.
2006 Ford Focus Wagon TDCi, 1.6/109 CP
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Maşina: Ford Focus Wagon Trend CL 2006, 1.6l/109CP, Sea Grey

Mesajde djxme200 » 21 Feb 2008, 19:29

Ca tot veni vorba :)

Am vazut in oferta romtelecom si un modem cu wireless, daca imi pun un modem normal, nu pot dupa aceea sa imi iau un router wireless si sa folosesc mai multe pc-uri?

Exista o limita a porturilor la routerele wireless?

Exista si routere care sa aibe si porturi normale si sa aibe si wireless?

thx
Ex-Mondeo Mk3 2.2TDCi Ghia X +
Imagine
Fiesta Mk7 1.25i Titanium
Imagine
djxme200
1nsane Member

Maşina: Fiesta Mk7 1.4i Titanium
VIN: WF0JXXGAJJ9J30749

Mesajde bogda1313 » 21 Feb 2008, 19:31

Majoritatea routerelor uzuale au si 4 porturi LAN normale pe langa wireless. Si da, poti sa iti iei modem normal si un router separat.
Ford Focus MK4 Wagon 2019 Titanium, 1.0 EcoBoost 125 M6
Ford Focus MK2 2007, 1.6 Duratec, Trend Collection + multe chestii montate din pasiune
My site: Auto TestDrive
bogda1313

Maşina: Focus MK2, 2007

Mesajde djxme200 » 22 Feb 2008, 10:23

thx, ii astept de vreo 3 saptamani sa rezolve cu niste facturi neplatite la firma ca sa vina sa imi instaleze internetul :(
Ex-Mondeo Mk3 2.2TDCi Ghia X +
Imagine
Fiesta Mk7 1.25i Titanium
Imagine
djxme200
1nsane Member

Maşina: Fiesta Mk7 1.4i Titanium
VIN: WF0JXXGAJJ9J30749

Mesajde forbidden27 » 22 Feb 2008, 11:41

Incearca asta, e unul foarte bun si destul de ieftin.

http://www.emag.ro/routere_wireless/rou ... --pWRT54GS
-Ford Kuga 2.0Tdci 180 CP; Titanium, Ruby Red, 2016
-Ford Mondeo MK4 1.8Tdci 125cp Trend, 2008
-Ford Focus MK2 1.6 Tdci 90cp, 2007
-(Ex) Ford Sierra 2.0 1985 aka Logan Killer
-Thunder Tiger MTA-4
-Losi XXL2
forbidden27
1nsane Member

Maşina: Mondeo MK4, 1.8TDCI, 125 Cp, Trend
VIN: WF0DXXGBBD8G04304

Mesajde Atupi » 25 Feb 2008, 12:53

Deci: pentru o conexiune de tip RDS cu autentificare PPPoe puteti folosi un router de tip DLINK-524 -verificat si testat - (http://www.price.ro/cauta_d+link+524.htm) este si ieftin si merge f bine. Pt abonatii Romtelecom va trebui sa folositi un Router care are posibilitatea de autentificare pe o linie DSL de genul: http://www.brahms.ro/produse/detalii.ph ... rodus=1319 sau alt model cu aceleasi capabilitati. Personal am instalat si configurat unor prieteni un router ADSL wireless de la Thompson (router ce se vinde chiar de catre Romtelecom) insa mi s-a parut destul de scump ~ 4,5 milioane.

Drumuri bune !
Ford Fiesta TDCI 2005
Atupi
Gold Member

Mesajde Mihai L » 25 Feb 2008, 12:57

$1 scrie:$2eci: pentru o conexiune de tip RDS cu autentificare PPPoe puteti folosi un router de tip DLINK-524 -verificat si testat - (http://www.price.ro/cauta_d+link+524.htm) este si ieftin si merge f bine. Pt abonatii Romtelecom va trebui sa folositi un Router care are posibilitatea de autentificare pe o linie DSL de genul: http://www.brahms.ro/produse/detalii.ph ... rodus=1319 sau alt model cu aceleasi capabilitati. Personal am instalat si configurat unor prieteni un router ADSL wireless de la Thompson (router ce se vinde chiar de catre Romtelecom) insa mi s-a parut destul de scump ~ 4,5 milioane.

Drumuri bune !

Avand in vedere ca providerul iti aduce cablu de retea in casa (indiiferent ca aduce fibra + convertor, modem ADSL sau orice alt device), iti alegi un router care sa stie ce te intereseaza (cu USB pentru imprimanta/fara, cu wireless/fara, cu PPPoE/fara etc...).
Focus. Ford Focus. Sea Grey.
2006 Ford Focus Wagon TDCi, 1.6/109 CP
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Maşina: Ford Focus Wagon Trend CL 2006, 1.6l/109CP, Sea Grey

Înapoi la Discutii libere/forum