Masina noua sau second-hand ?
Eu personal, anul trecut pe vremea asta eram convins ca masina second e o gresala. Intre timp insa, nu mai sunt asa sigur.
Sa va spun de ce mi-am schimbat parerea:
- am invatat multe lucruri despre masini, cred ca as fi capabil sa-mi fac singur intretinerea si mici reparatii la un benzinar normal aspirat
- am aflat ca treaba cu garantia nu este chiar asa de roz cum pare, ca trebuie sa alergi pe la Service-uri si sa te certi cu ei ca sa-ti faca o reparatie pe garantie, iar unii cu nave amiral (New Mondeo

- ca sa-ti pastrezi garantia, trebuie sa faci reparatiile si reviziile numai in service autorizat, unde se practica niste preturi la manopera si piese de te indoaie
- cred ca banii pe care ii dau in 4 ani pe revizii la reprezentanta mi-ar fi fost de ajuns sa-mi fac eu schimbul de ulei si filtre o data pe an si mi-ar fi si ramas suficienti bani sa-mi acopar reparatiile neprevazute, care sigur apar la o masina folosita (mai pica o bobina de inductie, mai o sonda lambda, etc.)
- daca ai masina in leasing, am auzit ca se practica niste preturi piperate la asigurari Casco si RCA
- parerea mea proprie si personala este ca masinile noi care se vand in Europa de Est sunt inferioare calitativ fata de cele care se vand in tarile civilizate
Incep sa cred ca optim ar fi un benzinar sh, pana in 4 ani / 100 000 Km vechime, de preferinta cumparat direct de la proprietar, mai ales ca poti sa vezi daca proprietarul este sau nu om de incredere.
Singura retinere care o am fata de o masina SH este sa nu fi suferit vreo avarie majora, sa aiba spuma poliuretanica in loc de airbaguri si sasiul deformat si sudat / carpit astfel incat in caz de impact frontal sa ma faca piftie, cum a fost in filmul acela de la TopGear in care au cumparat un Focus ieftin second-hand.
Daca masina are vreo aripa infundata si chituita, sau bara din spate de culoare mai inchisa, sau mai zdrangane bordul la denivelari, astea-s nimicuri si nu m-ar deranja. Stim cu totii ca exista doar masini care au fost lovite si masini care urmeaza sa fie lovite.
Si acum, dupa ce mi-am tras si eu nadragii de azbest, let the flaming begin !

-
DanielArdelian2 - Membru al Asociaţiei ClubFord
Brainiac - Mesaje: 10723
- Maşina: Ford Mondeo 2004, Sedan, Trend, 1.8i 125 CP, pachet nefumatori.
- VIN: WF04XXGBB44E42077