ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !
Răspunde

Pluralul corect de la janta este "JANTE"

19 Mar 2008, 14:33

JÁNTĂ, jante, s.f. Partea exterioară periferică a unei roţi de autovehicul, de bicicletă etc., construită astfel încât să permită montarea pe roată a unui pneu. ♢ Expr. A rămâne (sau a fi) pe jantă = a) a avea cauciucul dezumflat; b) (fam.) a rămâne fără bani, a fi lefter. [Var.: geántă s.f.] – Din fr. jante.
Sursa: DEX '98

99% dintre toti care folosesc cuvantul JANTA (mai sunt unii care zic GEANTA) cred ca pluralul acestui cuvant este JENTI...

Nu prea am stiut in ce categorie sa postez, rog un moderator sa puna unde trebuie, eventual sa faca acest post "sticky" pentru ca toti Fordistii sa fie mai culti decat ceilalti JENTZARI

MULTUMESC!

Re: Pluralul corect de la janta este "JANTE"

19 Mar 2008, 15:16

Este binevenita campania ta referitoare la folosirea corecta a limbii romane. Cu toti apreciem un mesaj scris corect, dar nu e cazul sa condamnam pe nimeni daca foloseste alt termen, chit ca incorect, dar foarte raspandit.

Sper ca intiativa ta sa fie citita de cat mai multi, dar nu putem face sticky doar pentru atat.

$1 scrie:$2entru toti cei de la tzara: Atentie la pluralul cuvantului "janta"!

Sa stii ca nu da bine sa dai lectii de limba romana cand tu scrii tzara in loc de ţară !
In al doilea rand, te voi ruga sa nu adresezi mesajul doar unui anumit grup de oameni, pentru ca toti suntem la fel de predispusi sa facem greseli si s-ar putea ca acestia sa o ia drept ofensa!

Numai bine!

19 Mar 2008, 15:28

$1 scrie:$2ste binevenita campania ta referitoare la folosirea corecta a limbii romane. Cu toti apreciem un mesaj scris corect, dar nu e cazul sa condamnam pe nimeni daca foloseste alt termen, chit ca incorect, dar foarte raspandit.

Sper ca intiativa ta sa fie citita de cat mai multi, dar nu putem face sticky doar pentru atat.

$1 scrie:$2entru toti cei de la tzara: Atentie la pluralul cuvantului "janta"!

Sa stii ca nu da bine sa dai lectii de limba romana cand tu scrii tzara in loc de ţară !
In al doilea rand, te voi ruga sa nu adresezi mesajul doar unui anumit grup de oameni, pentru ca toti suntem la fel de predispusi sa facem greseli si s-ar putea ca acestia sa o ia drept ofensa!

Numai bine!

toxicristi, nu vad ce e rau in a preda putina gramatica... chiar daca se supara unii, poate data viitoare folosesc pluralul corect

a scrie "tzara" e una (de exemplu eu nu vad diacriticele la ce ai scris tu, dar inteleg lectia pe care ai vrut sa mi-o dai), iar a spune "jenti" sau "genti" e extrem de deranjant... cel putin pentru unii

19 Mar 2008, 15:29

si mi-am schimbat si semnatura ca sa fiu ascultator :)

19 Mar 2008, 15:35

nu cred ca se referea la diacritice, se referea la grupul de litere care ma deranjeaza si pe mine, gen : tz in loc de ţ, sh in loc de ş, ah ă.

cat despre initiativa ta despre janta/jante, recunosc ca imi place si o sustin =D> , si pe mine ma deranjeaza sa vad geanta/genti/jenti!

19 Mar 2008, 15:41

Sa nu se inteleaga ca sunt impotriva acestui demers :)

Dar sunt atat impotriva folosirii pluralului incorect cat si impotriva limbajului de mirc (sh, tz, ah).

Numai bine!

P.S. Am vazut ca unele dictionare dau "geanta" sinonim la "janta", iar unele dictionare definesc geanta ca partea exterioara a unei roti de autovehicul. Deci tehnic vorbind, genti nu este gresit. Jenti, da!

19 Mar 2008, 15:58

si eu mi-s de la "tzara"...de la buzau...dar ce parere aveti de exprimarea: "care a-r fii ora oficiala al acestui eveniment".
mi-am permis sa citez pe cineva...si nu vreau sa fiu rau...dar zgarie rau pe creier...

19 Mar 2008, 16:01

$1 scrie:$2a nu se inteleaga ca sunt impotriva acestui demers :)

Dar sunt atat impotriva folosirii pluralului incorect cat si impotriva limbajului de mirc (sh, tz, ah).

Numai bine!

P.S. Am vazut ca unele dictionare dau "geanta" sinonim la "janta", iar unele dictionare definesc geanta ca partea exterioara a unei roti de autovehicul. Deci tehnic vorbind, genti nu este gresit. Jenti, da!

imi permit sa te contrazic, cu sursa de informare in mana(DOOM 2005)
geanta(servieta) pl genti
janta (parte a rotii) pl jante

nu sunt sinonime, asa apare in DOOM 2005

19 Mar 2008, 16:06

In sfarsit un forum care ia masuri in legatura cu mirc-uismele si cuvintele scrise incorect.
P.S. Lipsa diacriticelor, nu ar trebui sa forteze pe nimeni in a scrie cuvantul "tara" asa si nu "tzara". ;)

19 Mar 2008, 16:07

Despre greşeli în scrierea limbii române se pot scrie topuri ;)
Şi tot se va greşi în continuare. E binevenită oricând o atenţionare pentru folosirea corectă a limbii materne.
Doar că nu cred că va avea urmări vizibile printre cei care folosesc limbajul chat, mirc, etc. Sau fără diacritice :D

Apropo, mai e un topic asemănător, aici
Poate le uneşte cineva sub o titulatură gen: Folosirea corectă a limbii române ;)

;)

19 Mar 2008, 16:17

$1 scrie:$2imi permit sa te contrazic, cu sursa de informare in mana(DOOM 2005)
geanta(servieta) pl genti
janta (parte a rotii) pl jante

nu sunt sinonime, asa apare in DOOM 2005

Tot ce se poate, nu sunt expert, informatia am gasit-o in "Dicţionarul etimologic român, Alexandru Ciorănescu, Universidad de la Laguna, Tenerife, 1958-1966" si "Dicţionar de sinonime, Mircea şi Luiza Seche, Editura Litera Internaţional, 2002". Asa ca nu pot sustine afirmatia :)

19 Mar 2008, 16:27

Ce probleme au unii :|

Papi cum e sa ai sursa de informare in mana? :P

19 Mar 2008, 16:57

$1 scrie:$2e probleme au unii :|

Papi cum e sa ai sursa de informare in mana? :P

cu sursa de informare in mana e ciudat, par mai destept

nu te gandi la prostii!!!!!!!!!!!!!!!!

19 Mar 2008, 19:17

de acord cu unirea celor 2 topicuri, cum a zis si Mariustom....
adevaru-i ca am vazut unele posturi in care ma chinuiam sa citesc si sa inteleg ce-a vrut omul sa spuna, da' n-am mai zis nimic...
sunt altii care ar trebui s-o faca, desi vad ca topicul indicat de Mariustom a cam cazut in uitare... :(
e greu sa inveti pe cineva sa scrie romaneste acum, daca acesta n-a facut-o la timpul lui, atunci cand era cazul...si asta e...probabil ca ne vom chinui in continuare sa citim posturi agramate si sa le acceptam ca atare...

eu unul nu ma mai bag

20 Mar 2008, 08:40

$1 scrie:$2e acord cu unirea celor 2 topicuri, cum a zis si Mariustom....
adevaru-i ca am vazut unele posturi in care ma chinuiam sa citesc si sa inteleg ce-a vrut omul sa spuna, da' n-am mai zis nimic...
sunt altii care ar trebui s-o faca, desi vad ca topicul indicat de Mariustom a cam cazut in uitare... :(
e greu sa inveti pe cineva sa scrie romaneste acum, daca acesta n-a facut-o la timpul lui, atunci cand era cazul...si asta e...probabil ca ne vom chinui in continuare sa citim posturi agramate si sa le acceptam ca atare...

eu unul nu ma mai bag

Nu ma asteptam la atatea reactii atunci cand am scris post-ul. Nu predam lectii de gramatica pentru ca nu suntem "Forumul lui Pruteanu". Macar cuvintele folosite gresit din domeniul auto putem incerca sa le "corectam". Cand ne intalnim cu membrii altor cluburi auto sa-i surclasam prin limbajul folosit in mod corect.

Numai bine!

20 Mar 2008, 09:11

janta ca janta, dar cati stiti ca masina are TAMBURE de frana, si nu TAMBURI? :D

20 Mar 2008, 09:18

Desi campania este una laudabila, va atrag atentia ca aproape ca pun pariu ca nici 5 din voi (toti forumistii) nu vorbiti corect romaneste. Am avut ocazia sa stau de vorba cu 2 profesori de romana care m-au facut sa ma simt ca as fi facut limba romana la CARACAl (no offense).
Intre jenti si a-r sau va-ti si alte tampenii scrise pe aici...jenti e mic copil.

e o opinie personala, inca o data nu sunt impotriva campaniei!

20 Mar 2008, 11:30

$1 scrie:$2anta ca janta, dar cati stiti ca masina are TAMBURE de frana, si nu TAMBURI? :D

Deja mergem prea departe. Ajungem pe zona cu "tractiune spate" versus "propulsie".

20 Mar 2008, 11:38

$1 scrie:$2esi campania este una laudabila, va atrag atentia ca aproape ca pun pariu ca nici 5 din voi (toti forumistii) nu vorbiti corect romaneste. Am avut ocazia sa stau de vorba cu 2 profesori de romana care m-au facut sa ma simt ca as fi facut limba romana la CARACAl (no offense).
Intre jenti si a-r sau va-ti si alte tampenii scrise pe aici...jenti e mic copil.

e o opinie personala, inca o data nu sunt impotriva campaniei!

Este bun un topic de genul acesta, daca imi aduc bine aminte cred ca nu e singurul.
Omul mai greseste, o data de doua ori, dar cand vorbeste in "alta limba" atunci trebuie corectat. Oricum nu stiu cat invata fiecare de pe aici. Multi dau instant un backspace cand vad topicul asta :))

20 Mar 2008, 14:35

$1 scrie:$2
$1 scrie:$2anta ca janta, dar cati stiti ca masina are TAMBURE de frana, si nu TAMBURI? :D

Deja mergem prea departe. Ajungem pe zona cu "tractiune spate" versus "propulsie".

vorbesc de greseli gramaticale ffff frecvente, nu de greseli "logice"

21 Mar 2008, 18:55

tambure f. (în orient) instrument muzical asemãnãtor cu mandolina, dar cu gâtul mai lung, prevãzut cu trei coarde metalice duble, care produc sunete fiind atinse cu un plectru. <ngr. tampúras, turc. tambura (DEX)

tambur i tambur ie n. 1) piesã în formã de cilindru gol, cu diverse întrebuintãri în tehnicã; tobã. 2) bazã cilindricã sau prismaticã a unei cupole. 3) spatiu format din douã usi duble la intrarea într-o clãdire, servind drept mediu izolant pentru interior. 4) platformã la intrarea într-un vagon de cale feratã. <fr. tambour, germ. tambour (DEX)

21 Mar 2008, 19:28

TAMBÚR, (1, 2) tambure, s.n., (3) tamburi, s.m. 1. S.n. Piesă în formă de cilindru gol, fixă sau mobilă în jurul unui ax, făcută din metal, din lemn etc., cu diverse întrebuinţări în tehnică; tobă. 2. S.n. Porţiune de prismă poligonală goală sau de cilindru gol, interpusă între o cupolă şi arcurile sau zidurile care limitează un spaţiu boltit. ♦ Spaţiu amenajat la intrarea într-o clădire, cu o uşă pivotantă, pentru a proteja interiorul de aerul din exterior şi a împiedica formarea curenţilor de aer în timpul deschiderii uşilor. 3. S.m. (Ieşit din uz) Toboşar. ♢ Compus: tambur-major = subofiţer care conducea o fanfară militară; p. ext. plutonier (într-o fanfară militară). – Din fr. tambour. DEX

TAMBÚRĂ, tambure, s.f. Vechi instrument muzical cu coarde de metal, asemănător cu mandolina, dar cu gâtul mai lung decât al acesteia. – Din tc. tambur. DEX

23 Mar 2008, 21:24

Deci pana la urma: Un tambur, doua tambure =))

23 Mar 2008, 21:46

nu

corect e un sambur, doua sambure
Răspunde