$1 scrie:$2i bine mihai, asta era postul in care voiam sa revin cu explicatii si timpul limitat nu m-a lasat...
la prima 'intrebare rosie' nu stiu sa explic stiintific, nu sunt fizician, dar iata cum stau lucrurile spuse la modul profan: daca o masina are n kg si anvelopa are presiunea de x atm, oricare ar fi latimea ei distributia greutatii se face la fel, uniform, deci daca ai o anvelopa ingusta, urma lasata e mai ingusta transversal (perpendicular pe axa directiei de mers) dar mai lunga (in axa directiei de mers), daca ai o anvelopa mai lata urma e mai lata transversal dar mai scurta longitudinal. oricum le-ai intoarce, suprafata de contact (urma de care ziceam mai sus) e EGALA.
a doua 'intrebare rosie': exemplu - eu am doua seturi de roti, ambele de aluminiu: de 15" (pe care le folosesc iarna) si pe 17" (pt. vara). iti vine sa crazi sau nu, diferenta intre o roata si alta, echipata fiecare cu anvelopa, e de 4,3 kg! (am avut curiozitatea asta...). ca explicatia sa fie mai simpla privind deficienta de randament pentru roata mai grea fac o comparatie exagerata ca sa iti dai seama mai bine: ia doi cilindrii de aceleasi dimensiuni dar unul de plastic gol si unul de lemn plin. impinge-i si vezi care e mai greu de urnit. tu esti 'motorul'. si intr-un caz si in celalalt ai aceeasi putere. trebuie sa spun care pleaca mai repede? asa e si la masini.
in ce priveste ultima problema pe care ai pus-o: in sectiune, perna de aer pe care o formeaza anvelopa e un dreptunghi (+/-). pune o cutie inalta pe masa (fara capace) si deformeaz-o in asa fel incat sa devina un paralelogram cu unghi de 45 grade (exemplu). masoara in planul proiectiei (pe masa) cat s-a deplasat in lateral muchia pe care ai impins-o. notam cu x. acum pune o cutie mai scunda si repeta experimentul. ce-ti iese notam cu y. in mod sigur x e mai mare decat y! ei bine, la masini, cand iei o curba si guma se deformeaza (in sectiune face exact ca si cutiile noastre), cu cat diferenta intre x si y e mai mare, cu atat masina tinde sa o ia razna, fiindca punctul maxim exterior de sprijin 'intra' sub masina deci stabilitatea e mai mica cu atat mai mult cu cat masina, in curba, vrea sa treaca peste acest punct de sprijin, spre exterior. e ca si cum atunci cand te dezechilibrezi si tinzi sa cazi conteaza unde pui piciorul sa nu cazi - si in acest caz chiar ca nu conteaza numarul de la pantof!
rezistenta la inaintare (din cauza fortei de frecare) exista la orice anvelopa (oricum, fara acesta forta n-ar exista masini, ba mai mult, nici macar n-am reusi sa pasim!), dar in functie de desenul striatiilor si de tipul cauciucului aceasta rezistenta poate fi mai mica sau mai mare. dupa cum am zis, cu cat mai mute striatii transversale sunt, cu atat rezistenta creste, fiindca toate acele striatii sunt de fapt piedici in inaintare. cu cat mai mute striatii pe circumferinta sunt (si cu cat mai late) cu atat rezistenta scade, fiindca suprafata de contact cu asfaltul este mai mica si astfel rezistenta e mai mica. pe de alta parte, cu cat cauciucul e mai moale el se muleaza pe orice denivelare - suprafata de contact mai mare - rezistenta mai mare. cu cat cauciucul e mai tare, la denivelari nu copiaza perfect suprafata - mai putina atingere - mai putina frecare - mai putina rezistenta. de aici si vesnica problema a producatorilor de anvelope: cauciuc prea moale - uzura mare, zgomot, rezistenta prea mare la inaintare; cauciuc prea tare - uzura mai mica, putin zgomot, rezistenta mica la inaintare dar (!), tocmai fiindca fara aceasta frecare misca si opreste masina, demaraj slab si frane lungi...
sper ca m-am facut inteles. scuze pt. modul profan de a explica... la orele de fizica desenam masini, balauri si gagici...
noroc!
Super explicatia.
Amprenta egala sau nu :
Amprenta este aprox. egala dar totusi ceva mai mare la R17/205 vs R16/195 pentru ca la deplasare cu viteza, anvelopa cu talonul mai inalt ( deci un cauciuc mai deformabil ) se "subtiaza". Amprenta mai mare = rezistenta mai mare la inaintare = consum mai mare.
Diametru mai mare:
Ati incercat sa rotiti o roata de bicicleta tinand axul acesteia intre maini? Ati observat ce dificil este sa miscati stanga - dreapta ? Daca da, atunci tocmai ati descoperit rezistenta intampinata de roata la deplasare dpdv a frecarii cu aerul. Din nou o roata cu diametrul mai mare intampina o rezistenta mai mare.
Profilatura si "moliciunea" anvelopei.
Va place sportul pe doua roti ? Cand rulati cu o bicilcleta de teren, cu anvelope cu profilatuta inalta ati observat ca pedalati mai din greu ? Ciclistii "de asfalt" au anvelope subtiri cu striatii mici spre deloc...
Ati gasit din nou un raspuns...cauciuc "moale", cu multe striatii =frecare mai mare = consum mai mare.
Concluzie:
Este foarte plauzibil ca la schimbarea rotilor consumul sa creasca, dar priveste altfel problema.
Acum ai o stabilitate ridicata, o aderenta mai buna.
Inainte aveai doar consum mai mic.........
Bafta!