Help/Troubleshooting

Stabilire Noxe CO2

Eventualele probleme/nelamuriri tehnice generale.

Moderator: Huffy

Reguli forum
Dacă aveţi defecţiuni sau nelămuriri cu privire la maşina dumneavoastră, vă rog să căutaţi răspunsuri sau să deschideţi un subiect nou în Secţiunea dedicată modelului dumneavoastră. Această secţiune este doar pentru generalităţi.

Stabilire Noxe CO2

Mesajde mariusp1109 » 23 Mai 2008, 09:43

Salutare...

Am si eu o nedumerire.
In momentul calcularii noi taxe de prima inmatriculare (incepand cu 1 iulie 2008), de unde vor lua cei care calcueaza aceasta taxa, valoarea emisiilor de CO2 pentru autoturismele Euro 3 si 4?

Eu mi-am luat o masina din Italia. In Targa (cartea italiana) este trecuta aceasta valoare (147), insa acum o saptamana si ceva am facut RAR-ul iar in cartea masinii data de RAR-ul nostru nu apare nicaieri valoarea acestor emisii.

Daca eu inmatriculez acum masina platind valoarea actuala a taxei lu' Taraiceanu (aprox. 50 mil.), cand o sa cer inapoi diferenta fata de noua taxa care intra in vigoare de la 1 iulie, cum isi vor putea da ei seama care sunt emisiile de CO2???

Mie toate lucrurile mi se par incoerente... de ce nu se trec toate valorile necesare in CIV???

Ma poate lamuri si pe mine cineva cu problemele ridicate?

Mersi...
O zi faina!
MONDEO MK3 2.0 TDCi - 85 KW - Platinum Metallic
mariusp1109
Incepator

Maşina: Past: Focus, Mondeo, 5er. Current: masina sotiei - 206 HDI

Re: Stabilire Noxe CO2

Mesajde rolf.viktor » 23 Mai 2008, 19:14

pentru ca sunt niste tolomaci cei de la RAR.Niste parveniti care se uita doar dupa spaga(vorbesc despre cei din IS).Insa ce sa -ti spun nici mie nu mi-au trecut nivelul de co2 emanat insa eu am facut o copie la cartea din Germania.Acum nu stiu daca ma va lua cineva in seama cu copia daca nu este legalizata dar sper...in continuare.Eu am facut o copie si la factura de la taxa auto(nu stiu daca ma va ajuta cu ceva)....
Four wheels move your body. Two wheels move my soul.
rolf.viktor
Ford Freak

Maşina: ford mondeo 2.0 TDDI an:2002

Mesajde mariusp1109 » 23 Mai 2008, 21:57

...ma gandesc ca singura varianta care-mi ramane e sa fac si eu copii dupa cartea din Italia. E mai sigur daca fac copie legalizata, presupun..

as putea astepta cu inmatricularea definitiva pana la inceputul lui iulie fiindca atunci imi expira certificatul de autenticitate, chiar in 2-3 iulie...dar e cam riscant asa, fiindca s-ar putea sa nu reusesc sa depun actele in termenul respectiv, de 60 de zile de la autentificare.

chiar nu pot sa inteleg de ce nu exista si in CIV-ul romanesc o sectiune cu emisiile de CO2, din moment ce sunt impuse in UE de ani buni(iteam asta intrun articol azi). Si oricum, avand in vedere ca urmeaza a se lua in considerare emisia de CO2 la inmatriculare, trebuiau sa se gandeasca si incompetentii nostrii la ce presupune toata faza asta cu taxa...
vorba aceea: "n-ai cu cine ma...n-ai cu cine"
mariusp1109
Incepator

Mesajde octa » 24 Mai 2008, 10:16

daca automobilul intruneste norele de poluare euro3 sau euro4, nivelul de emisii luat in calcul este cel din cartea tehnica - se plateste taxa de poluare in functie de aceasta valoare.
daca automobilul are una din normele de poluare non-euro, euro1 sau euro2, nivelul emisiilor se obtine la RAR prin testare/masurare - procedura ce va costa intre 500 si 700 euro (cifre vehiculate de catre revistele de profil, neexistand inca un pret oficial). prin aceasta taxa de masurare se vrea descurajarea importului de masini ce nu indeplinesc normele euro3 si euro4... in functie de rezultate se socoteste nivelul taxei de mediu ce trebuie platita la inmaticulare...

bineinteles ca treaba asta cu masurarea emisiilor e o marsavie - procedura nu costa nici pe departe atat... la orice inspectie tehnica se pot obtine valorile respective...

noroc!
ford focus turnier ghia 1,6 16v duratec ti-vct 2005 GPL
ford focus turnier ghia exclusive 1,8 16v zetec 2002 GPL
awo simson 425s super custom - 'lucille' - 1961
yamaha virago xv535 custom low rider - 1993

Imagine >>> REGULAMENT FORUM
octa
1nsane Member

Maşina: Ford Focus Turnier 1,6l ti-vct 115 cp, Ghia 2005; 1,8l zetec 115 cp, Ghia Exclusive 2002

Mesajde mariusp1109 » 24 Mai 2008, 11:12

$1 scrie:$2aca automobilul intruneste norele de poluare euro3 sau euro4, nivelul de emisii luat in calcul este cel din cartea tehnica - se plateste taxa de poluare in functie de aceasta valoare.

noroc!

...de asta nu se indoieste nimeni.
Problema este ca in cartile tehnice de la RAR-ul nostru nu este nici o sectiune in care sa apara nivelul de emisii CO2, desi in cartea tehnica italiana apare foarte clar. Iar daca eu inmatriculez masina inainte de 1 iulie, politia imi va lua cartea italiana si o sa raman doar cu cartea tehnica romaneasca, unde nu apare nicelul de emisii CO2. Si in momentul in care o sa vreau sa-mi recuperez diferenta fata de noua taxa, dupa 1 iulie, cum pot sa demonstrez ca masina mea are emisii de CO2 147, avand in vedere ca nu mai am cartea italiana (care e singurul loc unde apare emisia de CO2) ??

mi se pare ca e lipsa de coerenta si comunicare intre toate organele statului..
mariusp1109
Incepator

Mesajde octa » 24 Mai 2008, 18:10

cartea tehnica nu este cartea de identitate a vehiculului... sau civ... sau brief... sau targa...
chiar si in manualul de utilizare scrie ce si cum cu noxele astea, la capitolul consum combustibil/anvelope... aceste valori sunt date de catre constructor, in manual la capitolul date tehnice - care e acelasi lucru cu cartea tehnica. asta din urma o au cei de la rar, data direct lor de catre constructor sau reprezentantul lor in romania. poti sa-ti faci socotelile in functie de ce scrie acolo.

noroc!
ford focus turnier ghia 1,6 16v duratec ti-vct 2005 GPL
ford focus turnier ghia exclusive 1,8 16v zetec 2002 GPL
awo simson 425s super custom - 'lucille' - 1961
yamaha virago xv535 custom low rider - 1993

Imagine >>> REGULAMENT FORUM
octa
1nsane Member

Maşina: Ford Focus Turnier 1,6l ti-vct 115 cp, Ghia 2005; 1,8l zetec 115 cp, Ghia Exclusive 2002

Mesajde mariusp1109 » 24 Mai 2008, 20:57

Ei bine, asta nu stiam...
Iti raman dator ca m-ai lamurit si nu ma mai gandesc si la asta acum.
Calculele mi le-am facut de ceva vreme..chiar cu datele din manualul de utilizare de la sectiunea "date tehnice". Eu confundam lucrurile si aveam impresia ca ei ar trebui sa ia datele respective din CIV.

Mersi, inca o data.

Noroc si numai bine!
mariusp1109
Incepator

Mesajde cocobeny » 29 Iun 2008, 21:13

cocobeny
Ford Freak

Maşina: Ford Focus GHIA, 2001 1.8,TDDI, 90CP
VIN: WF0AXXGCDA1B04828

Mesajde vctoras » 30 Iun 2008, 12:27

Nu am vazut nicaieri specificat ca la euro 2 sau la masinile care au alte norme decat 3 si mai mari se tine cont de emisiile de CO2.Poate cineva sa-mi confirme acest fapt.Mi se pare incorect sa nu se tina cont la aceste masini de emisii.La multe ar iesi taxa mai mica.
Ford Focus 1.8TDDI 90Cp,2000
vctoras
Gold Member

VIN: WF0NXXGCDNYL74053

Mesajde mariusp1109 » 30 Iun 2008, 12:51

$1 scrie:$2u am vazut nicaieri specificat ca la euro 2 sau la masinile care au alte norme decat 3 si mai mari se tine cont de emisiile de CO2.Poate cineva sa-mi confirme acest fapt.Mi se pare incorect sa nu se tina cont la aceste masini de emisii.La multe ar iesi taxa mai mica.

Dupa cum cred ca ai citit si la adresa postata de cocobeny, la masinile non-euro, euro 1 si euro 2 nu se ia in calcul emisia de CO2.
Nu am gasit nici o explicatie oficiala a aceste decizii, asa ca ramane la interpretarea fiecaruia.

Numa' bine!
mariusp1109
Incepator

Mesajde badescuflorin » 03 Iul 2008, 23:48

Nu cred ca este corecta varianta in care nivelul de emisii de co2 pentru stabilirea taxei de poluare este preluat din cartea tehnicaa autoturismelor.

In ordonanta de urgenta se aduce urmatoarea "clarificare" referitoare la emisiile de co2, luate in calcul pentru stabilirea taxei de poluare/stabilirea diferentei de restituit celor care au platit taxa de inmatriculare:

A = emisia de CO2, exprimată în grame/km este cea înscrisă de constructor în documentele de identificare, cu ocazia omologării de tip

Deasemeni in documentul HOTĂRÂRE pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului, nr.50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule se specifica urmatoarele:

"(2) Valoarea combinată a emisiei de CO2, exprimată în g/km, utilizată la calculul taxei este cea înscrisă în cartea de identitate a vehiculului la rubrica „Modificări ce nu afectează performanţele şi caracteristicile de folosinţă ale vehiculului”, pentru categoria “Autoturism M1” sau „Autoturism M1G” încadrat în norma de poluare Euro 3, Euro 4, Euro 5 sau Euro 6, cu excepţia celor prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. c) din ordonanţă."

Daca stie cineva sa aduca mai multe lamuriri referitoare la modalitatea in care se identifica valoarea co2 in rubrica mai sus mentionata in cartea de identitate, i-as fi recunoascator :))

La voi ce scrie in aceasta rubrica???
badescuflorin
Incepator

Maşina: Fiesta 1.4 TDci 2002

Mesajde mariusp1109 » 04 Iul 2008, 08:03

$1 scrie:$2u cred ca este corecta varianta in care nivelul de emisii de co2 pentru stabilirea taxei de poluare este preluat din cartea tehnicaa autoturismelor.

In ordonanta de urgenta se aduce urmatoarea "clarificare" referitoare la emisiile de co2, luate in calcul pentru stabilirea taxei de poluare/stabilirea diferentei de restituit celor care au platit taxa de inmatriculare:

A = emisia de CO2, exprimată în grame/km este cea înscrisă de constructor în documentele de identificare, cu ocazia omologării de tip

Deasemeni in documentul HOTĂRÂRE pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului, nr.50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule se specifica urmatoarele:

"(2) Valoarea combinată a emisiei de CO2, exprimată în g/km, utilizată la calculul taxei este cea înscrisă în cartea de identitate a vehiculului la rubrica „Modificări ce nu afectează performanţele şi caracteristicile de folosinţă ale vehiculului”, pentru categoria “Autoturism M1” sau „Autoturism M1G” încadrat în norma de poluare Euro 3, Euro 4, Euro 5 sau Euro 6, cu excepţia celor prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. c) din ordonanţă."

Daca stie cineva sa aduca mai multe lamuriri referitoare la modalitatea in care se identifica valoarea co2 in rubrica mai sus mentionata in cartea de identitate, i-as fi recunoascator :))

La voi ce scrie in aceasta rubrica???

Zilele trecute am trecut prin toate starile de nervozitate din cauza incompetentilor care nu stiu sa organizeze din timp lucrurile si sa prevada anumite situatii.

Emisiile de CO2 trebuie sa fie trecute in CIV-ul eliberat de RAR. Daca nu este trecut (ceea ce nu se trecea in urma cu o luna-doua) trebuie sa mergi la RAR si sa-ti ceri modificarea CIV cu trecerea emisiilor de CO2 pe CIV (cartea de Identitate a Vehiculului). Te costa in jur de 25 RON plus statul la coada, daca nimeresti o zi asemanatoare cu cea de marti de la RAR cluj, cand am stat de la 13:30 pana la 21:30...adica tot timpul am stat la coada.

Si culmea culmilor...marti se cerea o serie de documente pentru a-ti calcula taxa de poluare, iar miercuri dimineata lista era modificata si mai trebuia si ceva traducere....astia modifica ziua ce viseaza noaptea...nici ei nu stu ce trebuie facut.

Bafta!
mariusp1109
Incepator

Mesajde ledro » 16 Iul 2008, 00:28

ca sa nu mai deschid alt topic postez aici, tinand cont ca e tot despre emisiile CO2
eu am inmatriculat masina anul trecut si normal ca am platit taxa de prima inmatriculare
acum vreau sa fac demersurile necesare pentru recuperarea diferentei, doar ca am o nelamurire - in comunicatul RAR spune "In cazul in care autovehiculul este dotat cu filtru de particule, este necesara prezentarea autovehiculului si a documentelor de omologare". Care sunt documentele de omologare?
FORD FOCUS 2 TOURNIER 2005 1.6 TDCI 109CP EURO 4 DPF
ledro
Incepator

Mesajde gabicosta » 16 Iul 2008, 02:38

pai prin prahova unii au adus la rar ,pentru a stabili norma de poluare o schema de la ford cu localizarea filtrului de particule ca sa-l caute indivizii....
gabicosta
Member

Maşina: ka 2001

Mesajde URZIMAN » 04 Mar 2013, 17:54

salutare.
un grafic pe undeva cu emisiile de CO2 pt fordurile noastre?
MONDEO 2002 BREAK BENZINA/GPL 1999cm3 AUTOMATA
URZIMAN
Ford Freak

Maşina: MONDEO

Mesajde kronosro » 04 Mar 2013, 18:37

http://www.nextgreencar.com/view-car/62 ... ic-4-speed

daca nu e ce trebuie, mai cauta tu in functie de ce motor ai.

pentru alte modele ford: http://www.nextgreencar.com/cars/FORD/
kronosro
1nsane Member

Maşina: Kuga MK3.5 facelift Active X 2.5L FHEV AWD

Înapoi la Help/Troubleshooting