$1 scrie:$2E bine sa nu ascultati de gurile "specializate" care recomanda o siguranta mai mare. Eu o sa trag 2 fire sanatoase dire din baterie pana in masina unde o sa stea inverterul.
da, dar sa nu uiti sa pui o siguranta pe plus, chiar langa borna bateriei
eu m-am legat cu niste fire sanatoase si am dus plusul pana in portbagaj (pentru lada frigorifica, convertoare si alte asemenea), dar am trecut printr-o siguranta de 100 A, pentru orice eventualitate (nu stii niciodata cum se ciupeste izolatia si se puna la masa, si atunci firul ia foc, sau explodeaza bateria)
cu convertoarele e asa: uneori e bine sa
mai multe (sau unul mare si unul mic) convertoare de putere mica (pentru laptop, sa zicem, desi eu am gasit o solutie cu mult mai avantajoasa, si anume am facut o stabilizare de 7.2v, cat are bateria laptopului si nu mai folosesc convertor pt laptop), ca sa nu mai ai pierdere nejustificata (un convertor, chiar si fara consumator, are consum propriu - cativa amperi; cu cat mai mare convertorul, cu atat mai mare curentul consumat inutil), alte ori e mai bine sa ai unul singur, de putere mare - totul se socoteste in functi de ce vrei sa alimentezi
cel mai bine si mai bine e sa ai toti consumatorii direct pe 12 volti (elimini pierderile de ridicare a tensiunii, de la 12 la 220, si le elimini si pe cele de coborare, ca orice aproape orice consumator are sursa interna care coboara, tot cu pierderi semnificative, de la 220 la tensiuni intre 5 si 15v; foarte rar se ajunge la 24 - 48); de exemplu un banal incarcator de mobil - prin convertor ajunge la un consum absurd de 40-50W (iar daca e convertor de putere mare, trece si de 80-100), in conditiile in care prin stabilizare (de la 12 la 5, cat e uzual) nu consuma decat 8-10w