Discutii libere/forum

Exista Extraterestrii? Misterele Istoriei!

ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !

Moderator: Automatistul

Credeti in existenta extraterestrilor?

1. Da
69
87%
2. Nu
10
13%

Voturi totale : 79

Re: Exista Extraterestrii? Misterele Istoriei!

Mesajde catser » 19 Iul 2008, 09:26

Ei sunt deja aici !
Xtraterrestrial.jpg
Extraterestrii pe Club Ford....
Fiecare popor are conducatorii pe care-i merita.
catser
Gold Member

Maşina: Ford Fiesta Comfort 2007 1.25i 75CP Tango

Mesajde octa » 19 Iul 2008, 20:54

am votat da... asta nu pentru ca as crede in vreuna din teoriile privitoare la extraterestrii enuntate de omenire pana acum... poate ca unele sunt corecte, poate unele nu sunt. oricum, tind sa nu dau crezare teoriilor cu iz religios, cu iz de superstitie sau cu vreo urma de fanatism.
am votat da fiindca, daca nu ar exista, ar fi o mare... foarte mare risipa de spatiu!!!

traiasca SETI!
ford focus turnier ghia 1,6 16v duratec ti-vct 2005 GPL
ford focus turnier ghia exclusive 1,8 16v zetec 2002 GPL
awo simson 425s super custom - 'lucille' - 1961
yamaha virago xv535 custom low rider - 1993

Imagine >>> REGULAMENT FORUM
octa
1nsane Member

Maşina: Ford Focus Turnier 1,6l ti-vct 115 cp, Ghia 2005; 1,8l zetec 115 cp, Ghia Exclusive 2002

Mesajde Cornel001 » 20 Iul 2008, 03:55

am un filmulet de pe dc++
Secrets of the Ancient World - Ancient Aliens
o subtitrare (rom sau eng) gasesc pe undeva ?
Imagine
Mandru cetatean al republicii bananiere romania.
Silvio Berlusconi: Nu am nimic impotriva homosexualilor. Cu cat sunt mai multi in jurul meu, cu atat e concurenta mai mica.
Cornel001
Membru Belit

Maşina: Focus2 sedan 1.6 100 28.12.2005
VIN: dealadecotnarisec

Mesajde wanna » 22 Iul 2008, 21:17

mama, frate cat s-a scris aici.
eu n-a timp nici sa beau apa la serviciu, si voi gugaliti si yahooliti, nici acum n-am timp sa citesc toate cele 5 pagini, desi mi se pare f interesant subiectul.

scuze de offtopic!

ontopic: reveniti la subiect:D
Imagine
wanna
Supergirl

Maşina: Ford Ka
VIN: 10293847561029384

Mesajde Alma » 23 Iul 2008, 09:42

$1 scrie:$2ama, frate cat s-a scris aici.
eu n-a timp nici sa beau apa la serviciu, si voi gugaliti si yahooliti, nici acum n-am timp sa citesc toate cele 5 pagini, desi mi se pare f interesant subiectul.
scuze de offtopic! ontopic: reveniti la subiect:D

Ce sa facem si noi!? unii muncesc cateodata stand :-"
Carputer/CarPC - 8" TFT Touchscreen, Celeron 1,2Ghz, 1024MB DDR II, 2,5" HDD 40GB SATA, M2-ATX 6-24V DC/DC 160 W
1nsane Member

Maşina: FocuS II, 2005 - 1,6 TDCi 80Kw

Mesajde Alma » 25 Iul 2008, 08:08

Carputer/CarPC - 8" TFT Touchscreen, Celeron 1,2Ghz, 1024MB DDR II, 2,5" HDD 40GB SATA, M2-ATX 6-24V DC/DC 160 W
1nsane Member

Mesajde catser » 25 Iul 2008, 12:55

$1 scrie:$2ttp://www.antena1.ro/index.php?page=news&subcat=1&id=26831&currentPage=1

http://www.ziua.net/display.php?data=20 ... &id=240665

aceeasi stire
Fiecare popor are conducatorii pe care-i merita.
catser
Gold Member

Maşina: Ford Fiesta Comfort 2007 1.25i 75CP Tango

Mesajde Cornel001 » 25 Iul 2008, 15:24

Exista extraterestrii si pe forum ?
Imagine
Silvio Berlusconi: Nu am nimic impotriva homosexualilor. Cu cat sunt mai multi in jurul meu, cu atat e concurenta mai mica.
Cornel001
Membru Belit

Mesajde Alma » 25 Iul 2008, 17:24

$1 scrie:$2xista extraterestrii si pe forum ?

s-a mai discutat asta... viewtopic.php?p=266547#p266547 fii te rog mai atent :))
1nsane Member

Mesajde Cornel001 » 25 Iul 2008, 17:58

am vazut-o, aia e o pista dezinformatoare...
Imagine
Cornel001
Membru Belit

Mesajde Alma » 25 Iul 2008, 18:01

Si ca sa-ti raspund la intrebare... Nu cred ca exista extraterestii pe forum. Dar... pe blog-uri DA! :))
1nsane Member

Mesajde andoruls » 25 Iul 2008, 18:08

http://www.youtube.com/watch?v=azjP1Aw6NBw destul de interesant some real proofs
Ford Focus Titanium Ecoboost 150
andoruls
1nsane Member

Maşina: Ford Focus 1.6 EcoBoost 150
VIN: WF0KXXGCBKBD10918

Mesajde DGAlexandru » 25 Iul 2008, 23:10

Sa mai destindem un pic atmosfera:

La NASA soseste un OZN acoperit complet cu aur. Din el coboara un extraterestru mic, verde, cu o calota din aur pe cap. Este luat la intrebari, cercetat:
- De unde vii tu?
- De pe Marte.
- Si toti aveti acolo farfurii zburatoare din aur?
- Da, aurul e un material foarte rezistent, nu rugineste, e usor, etc.
- Si toti sunteti mici si negrii si cu ochii mari?
- Nu, majoritatea sunt verzi.
- Aha, dar toti aveti chestiile alea de aur pe cap ?
- Aaa.. nu, numai noi, tiganii.
---------------Tel: 0722.120.128 / 0741.741.608 - Alexandru - Bucuresti---------------
--- !!! --- MP / PM dezactivat --- !!! ---

Imagine
DGAlexandru

Maşina: Mondeo 4 HatchBack, TITANIUM X, 2.0 TDCi 143cp, AT6, Thunder Metallic, 05.2008

Mesajde Nic_Bv » 26 Iul 2008, 09:14

@DGAlexandru, fain bancul dar trebuie sa te decizi asupra culorii extraterestrului. In prima fraza e mic si verde, pe la mijlocul bancului e negru si cu ochii mari. :D
Ford C-Max Ghia 2008, 1.6 TDCi 110 CP.
Blog personal: Îmblânzitorul de fantasme

"Cred cu fermitate că există o singură formă de educație, autoeducația" - Isaac Asimov
Nic_Bv
1nsane Member

VIN: WF0EXXGCDE8Y55186

Mesajde DGAlexandru » 26 Iul 2008, 09:58

$1 scrie:$2DGAlexandru, fain bancul dar trebuie sa te decizi asupra culorii extraterestrului. In prima fraza e mic si verde, pe la mijlocul bancului e negru si cu ochii mari. :D
Hmm... cred ca am fost sabotat .... => chiar exista extraterestrii pe acest forum :-S
---------------Tel: 0722.120.128 / 0741.741.608 - Alexandru - Bucuresti---------------
--- !!! --- MP / PM dezactivat --- !!! ---

Imagine
DGAlexandru

Maşina: Mondeo 4 HatchBack, TITANIUM X, 2.0 TDCi 143cp, AT6, Thunder Metallic, 05.2008

Mesajde Cosmin. » 06 Aug 2008, 16:30

$1 scrie:$2u nu cred. Nu e nicio dovada fara echivoc in acest sens. In plus de asta sunt si un bun crestin :)

Daca exista extraterestri inseamna ca existenta noastra, a acestei lumi e doar o intamplare... un rezultat al hazardului. Nu concep asa ceva :)

Ecuația Drake.

$1 scrie:$2he Drake equation states that:

N = R* X fp X ne X fℓ X fi X fc X L

where:

N is the number of civilizations in our galaxy with which communication might be possible;

and

R* is the average rate of star formation in our galaxy
fp is the fraction of those stars that have planets
ne is the average number of planets that can potentially support life per star that has planets
fℓ is the fraction of the above that actually go on to develop life at some point
fi is the fraction of the above that actually go on to develop intelligent life
fc is the fraction of civilizations that develop a technology that releases detectable signs of their existence into space
L is the length of time such civilizations release detectable signals into space.

$1 scrie:$2onsiderable disagreement on the values of most of these parameters exists, but the values used by Drake and his colleagues in 1961 were:

* R* = 10/year (10 stars formed per year, on the average over the life of the galaxy)
* fp = 0.5 (half of all stars formed will have planets)
* ne = 2 (stars with planets will have 2 planets capable of supporting life)
* fl = 1 (100% of these planets will develop life)
* fi = 0.01 (1% of which will be intelligent life)
* fc = 0.01 (1% of which will be able to communicate)
* L = 10,000 years (which will last 10,000 years)

Drake's values give N = 10 × 0.5 × 2 × 1 × 0.01 × 0.01 × 10,000 = 10.

Acum ideea este că 10 sunt prea multe, dacă e să luăm în considerație cam ce înseamnă N...

Să credem că suntem singurii intelighenți în univers mi se pare o dovadă de egoism mai pronunțată decât anumite religii. Acu ăia n-or avea doctori și avocați, dar cine știe... =)) =))

Pe un ton ceva mai serios, degeaba dezbatem noi, dacă se uită sau nu vreunul cu microscopul la Terra sau nu, prea puțin ne afectează. :)

LE: băgați în poll și "Nu știu", unii nu-s așa fanatici :P

LLE:
$1 scrie:$2eja ne trebuie un fizician cu intoarcerea asta in timp... nici in chestia asta nu prea cred :)

Sa spunem ca ma intorc in timp si ii spun lu' tata sa nu se mai insoare cu mama... eu nu m-as mai fi nascut...ce se intampla? Dispar intr-o ceata albastruie? Cu masina mea ce se intampla? dispare si aia? Nu se mai fabrica? Ce se intampla cu toate lucrurile si oamenii cu care am interactionat? Exista mai multe dimensiuni? Daca in viitor intoarcerea in trecut ar fi pozibila cred ca cineva s-ar fi intors sa il execute pe Hitler macar :)

Ceea ce descrii tu este un paradox foarte interesant. Am gasit într-o carte, fără îndoială SF (:P) o explicație foarte simpatică pentru așa ceva.

Tu poți să stai și-n limbă să-i spui lu` tac`tu să n-o ia pe maică-ta, el de ce te-ar asculta? Ești un străin care abia a picat (literalmente) în ciorbă. Nu te cunoaște deloc, n-are idee cine ai putea fi. A, și mult noroc în a-i spune că ejti fi-su care face un experiment :))

Partea a doua, conform teoriei lui Einstein (nu mai știu care din ele :D), nu ar exista o singură lume reală, ci o multitudine de lumi paralele, care interacționează la un anume nivel, dar care nu e perceptibil. Practic călătoria în timp nu ar fi posibilă, ci doar transferul într-o lume paralelă. O să-mi contactez o fostă colegă de liceu mare fizician at the moment să-mi explice că și eu sunt bulversat. Chestia principală este că execuția lui Hitler nu ține, la fel cum nu prea ține nici denial-ul :P
Ultima oară modificat de Cosmin. pe 06 Aug 2008, 16:44, modificat 1 dată în total.
Guns make the news. Science doesn't.
2015 Mondeo mk5, Christine mk2
Cosmin.
Gold Member

Maşina: 2015 Ford Mondeo mkV Titanium X 2.0D 210PS [240BHP@Superchips Bluefin]

Mesajde Alma » 06 Aug 2008, 16:42

$1 scrie:$2E: băgați în poll și "Nu știu", unii nu-s așa fanatici :P

pai sunt niste date prezentate... in baza acestora fie cred fie nu :D
nu exista NU STIU, NU VREAU :))
1nsane Member

Mesajde Cosmin. » 06 Aug 2008, 16:47

Even later edit (n-am mai putut edita postul precedent că s-a băgat Almanahe cu replică mono-rândică):
$1 scrie:$2hestia cu extraterestrii e OK. La cat de vast este universul, ar fi absurd sa presupunem ca suntem singuri.
Dat fiind numarul mare de marturii a prezentei lor pe Pamant, putem presupune ca o parte din materialele prezentate se refera la ei.

Dar chestia cu calatoria in timp nu e in regula. Eu nu cred in asa ceva. Nici teleportarea nu mi se pare plauzibila, dar mai ca as crede in ea. Dar calatoriile in timp sunt pure fantezii ale unor oameni de stiinta sariti de pe fix.

Meh, teleportarea s-a și realizat. Și încă de ani buni. Dar îmi place latura mereu practică a omului, dacă nu s-a teleportat piramida lui Kheops în locul turnului din Pisa și turnul din Pisa în locul Statuii Libertății + madam cu torța în Egipt, nu s-a teleportat nimic =))
Cosmin.
Gold Member

Mesajde Tiry213 » 06 Aug 2008, 17:32

LLE:
$1 scrie:$2eja ne trebuie un fizician cu intoarcerea asta in timp... nici in chestia asta nu prea cred :)

Sa spunem ca ma intorc in timp si ii spun lu' tata sa nu se mai insoare cu mama... eu nu m-as mai fi nascut...ce se intampla? Dispar intr-o ceata albastruie? Cu masina mea ce se intampla? dispare si aia? Nu se mai fabrica? Ce se intampla cu toate lucrurile si oamenii cu care am interactionat? Exista mai multe dimensiuni? Daca in viitor intoarcerea in trecut ar fi pozibila cred ca cineva s-ar fi intors sa il execute pe Hitler macar :)

$1 scrie:$2Ceea ce descrii tu este un paradox foarte interesant. Am gasit într-o carte, fără îndoială SF (:P) o explicație foarte simpatică pentru așa ceva.

Tu poți să stai și-n limbă să-i spui lu` tac`tu să n-o ia pe maică-ta, el de ce te-ar asculta? Ești un străin care abia a picat (literalmente) în ciorbă. Nu te cunoaște deloc, n-are idee cine ai putea fi. A, și mult noroc în a-i spune că ejti fi-su care face un experiment :))

Partea a doua, conform teoriei lui Einstein (nu mai știu care din ele :D), nu ar exista o singură lume reală, ci o multitudine de lumi paralele, care interacționează la un anume nivel, dar care nu e perceptibil. Practic călătoria în timp nu ar fi posibilă, ci doar transferul într-o lume paralelă. O să-mi contactez o fostă colegă de liceu mare fizician at the moment să-mi explice că și eu sunt bulversat. Chestia principală este că execuția lui Hitler nu ține, la fel cum nu prea ține nici denial-ul :P

1.Partea cu intoarcerea in timp face parte mai mult din imaginatie (asa o vad eu ). Si acum sa va spun si de ce zic asta.
Ma gandesc ca ar fii posibil de vazut un anumit moment din istoria noastra dar fara a putea interactiona cu el. Si ma gandesc ca o sa fie posibil de vizionat live (cu un telescop), un moment din istorie, cand o sa avem tehnologia necesara sa depasim viteza luminii. Dupa cum stiti si voi noi vedem soarele in reluare cu cateva mimute (aprox 8 minute), si asta fiindca atat face lumina pana la noi. Cum soarele isi reflecta imaginea asa si pamantul o reflecta (nu stiu cu ce putere si cat de departe ar putea fii observata). Daca omenirea ar reusii sa descopere in primul rand ceva mai rapid ca lumina cred ca ar putea fii posibil ca omul sa construiasca un telescop undeva departe, sau pur si simplu sa prinda reflexia pamantului din urma. Atunci s-ar putea spune ca poti privii in trecut.
Iar ce spune Einstein cu lumile paralele (eu as traduce soarta), e asemanator cu teoria relativitatii. Nu cred ca fiecare e cu lumea lui, si cand se intalnesc doi se contopesc doua lumi, si se mai schimba cate ceva in lumile lor, si in lumile celor de dupa ei.
2. La partea cu teleportarea as avea niste tendinte sa cred ca ar fii posibila, dar nu in adevaratul sens al cuvantului. O sa fie posibil sa mute ceva dintr-un loc in alt loc, foarte repede , partea fizica fiind existenta in tot procesul mutarii. Eu nu imi pot imagina cum poti face un lucru fizic sa dispara si sa sa apara in alt loc sau in acelasi loc dupa un anumit interval de timp. Teleportarea duce foarte mult spre intoarcerea in timp, iar despre intoarcerea in timp am scris mai sus.
Greselile de gramaticale, nu mai stau sa corectez.

Gata cu offtopic.
Extraterestrii exista, dar stau cuminti la ei casa (pana acum). Sansa ca ei sa existe, sa mai semene si cu noi(forma umanoida) , si sa ne viziteze, e extrem de mica. Parerea mea este ca OZN-urile de pana acum, nu prea au legatura cu extraterestrii "aia mici si verzi" pe care ii stie toata lumea. Sunt trucaje, avioane secrete, sau altceva decat navetele alora mici si verzi. In categoria extraterestriilor o sa intre si viata de pe marte (daca exista), si alte forme de viata din orice parte a universului. Dar de la niste forme primitive pana la niste forme de inteligenta superioare, mai sunt multi ani.
Imagine
Tiry213
1nsane Member

Mesajde Cosmin. » 07 Aug 2008, 00:53

Un ultim off-topic, pliz send grammar mistakes pe PM. Nu scriu ca prostu` cu diacritice fără să fiu atent la gramatică, sunt forever improver :P
Cosmin.
Gold Member

Mesajde Nic_Bv » 07 Aug 2008, 15:49

$1 scrie:$2ven later edit (n-am mai putut edita postul precedent că s-a băgat Almanahe cu replică mono-rândică):
$1 scrie:$2hestia cu extraterestrii e OK. La cat de vast este universul, ar fi absurd sa presupunem ca suntem singuri.
Dat fiind numarul mare de marturii a prezentei lor pe Pamant, putem presupune ca o parte din materialele prezentate se refera la ei.

Dar chestia cu calatoria in timp nu e in regula. Eu nu cred in asa ceva. Nici teleportarea nu mi se pare plauzibila, dar mai ca as crede in ea. Dar calatoriile in timp sunt pure fantezii ale unor oameni de stiinta sariti de pe fix.

Meh, teleportarea s-a și realizat. Și încă de ani buni. Dar îmi place latura mereu practică a omului, dacă nu s-a teleportat piramida lui Kheops în locul turnului din Pisa și turnul din Pisa în locul Statuii Libertății + madam cu torța în Egipt, nu s-a teleportat nimic =))

In loc sa comentezi sarcastic, ai putea sa-ti argumentezi afirmatia printr-un link catre un articol credibil.
E mai constructiv. ;)
Ford C-Max Ghia 2008, 1.6 TDCi 110 CP.
Blog personal: Îmblânzitorul de fantasme

"Cred cu fermitate că există o singură formă de educație, autoeducația" - Isaac Asimov
Nic_Bv
1nsane Member

VIN: WF0EXXGCDE8Y55186

Mesajde Tiry213 » 07 Aug 2008, 16:11

Intra pe celalt topic. A argumentat acolo. :http://clubford.ro/viewtopic.php?f=17&t=19134
Imagine
Tiry213
1nsane Member

Mesajde Alma » 12 Aug 2008, 17:04

"Scenariile si ipotezele in care extraterestri cu ganduri malefice vor invada sau nu Terra, nu mai tin doar de domeniul nuvelelor si filmelor S.F. O echipa de exobiologi, analisti militari si psihologi au inceput sa studieze posibilitatea ca fiintele extraterestre sa aiba emotii si sentimente, si in consecinta sa fie sensibili la apelurile la pace in cazul unui conflict cu acestia.

In prezent specilistii din cadrul N.A.S.A. si U.S. Air Force, lucreaza la demararea unei strategii de contracarare emotionala a eventualelor tendinte agresive ale extraterestrilor in cazul in care acestia vor fi descoperiti, sau vor alege sa intre in contact cu omenirea in viitorul apropiat. In cadrul strategilor si analistilor americani, ideea ca o civilizatie extraterestra ar putea avea reactii agresive la adresa locuitorilor Terrei nu este una noua, Pentagonul luand in calcul o astfel de ipoteza inca din anul 1948.
Lucrarile noii comisii americane merg pe principiul ca daca o civilizatie extraterestra este inteligenta, membrii acesteia vor prezenta, de asemenea, sentimente si emotii direct proportionale cu gradul lor de inteligenta.
In aceste conditii cercetatorii americani considera ca o abordare a sentimentelor si emotiilor extraterestrilor, va trebui sa fie prima optiune a oamenilor in cazul unui eventual contact cu o civilizatie extraterestra mai avansata de cat noi din punct de vedere tehnico-stiintific."

Sursa: Live Science
1nsane Member

Mesajde Alma » 12 Aug 2008, 17:14

"Un grup de turisti americani, aflat in excursie in statul Florida, a reusit sa filmeze o creatura bizara, de mici dimensiuni, creatura pe care oamenii aflati la fata locului au catalogat-o drept un extraterestru, sustin la unison agentiile de presa din Marea Britanie si Statele Unite ale Americii.

Vietatea nu parea sa fie mai inalte de 90 de centimetri si a fost surprinsa din greseala de camera de filmat a lui Lloyd Deneau, unul dintre turistii aflati la fata locului. Deneau jura ca imaginile nu sunt trucate, si chiar daca nu sunt suficient de clare, pot fi confirmate de zecile de persoane aflate in acel moment in apropierea sa.

„In momentul in care am inceput sa filmez padurea, sunt sigur ca nu se afla nimeni in fata obiectivului. Creatura a aparut brusc si a disparut in cea mai mare viteza printre copaci. Am aratat filmul prietenilor mei si nimeni nu a putut explica ceea ce am filmat. Copiii il numesc extraterestrul spiridus”, sustine acelasi Lloyd Deneau.

„Personal, nu cred in extraterestri. Am un trecut in armata americana si, pur si simplu, nu cred in existenta lor. Nu pot insa sa explic acea aparitie surprinsa de camera”, continua acesta.

Filmul este testat in acest moment de mai multi experti care incearca sa ii dovedeasca autenticitatea. Dupa primele analize, acestia apreciaza ca vietatea nu este neaparat un extraterestru ci un pui de BigFoot. Deocamdata, o singura imagine a fost data publicitatii, urmand ca filmul sa fie facut public dupa ce se va confirma ca nu a fost prelucrat."

Sursa:FoxNews
Fişiere ataşate
baby-bigfoot-280-547084a.jpg
1nsane Member

Mesajde Tiry213 » 13 Aug 2008, 09:56

Citat din revista Stiinta si Tehnica

"Viata extraterestra

Este posibil ca omul de stiinta modern sa fi ramas în continuare geocentric? Când spunem asta nu ne referim la sensul astronomic al cuvântului, ci la cel biologic. Pentru a aparea, oriunde în Univers, impunem vietii conditii similare celor ce exista pe Terra. Sa fie asta o abordare corecta? Unii oameni de stiinta sustin ca nu.

În Stiinta si tehnica s-a spus adesea ca, deocamdata cel putin, este greu de imaginat un alt mecanism al vietii, care sa fie deosebit de cel ce îl studiem aici pe planeta noastra (subiectul a fost detaliat în stiinta si tehnica din octombrie 2004). Dar asta nu obliga Universul sa asculte de parerile noastre. Este adevarat, la o prima vedere este greu sa ne imaginam alte mecanisme, decât cele pe care le cunoastem acum, care sa stea la baza vietii. Este relativ usor de explicat ca anumite componente de baza: carbonul, hidrogenul, oxigenul, apa si multe molecule complexe, cum ar fi proteinele si ADN-ul, sunt cele mai bune alegeri ale Naturii pentru a sustine viata. Asa cum am aratat în numarul din octombrie 2004, carbonul are marele avantaj de a se lega cu alti atomi, pentru a construi structuri moleculare complexe care stau la baza functiilor specifice vietii, cel putin asa cum o cunoastem noi. De asemenea, este nevoie de apa lichida pentru ca viata sa apara pe o planeta de oriunde în Univers. si pentru aceasta afirmatie exista numeroase argumente, asupra carora nu insistam acum, pentru ca le-am explicat în Dosarul din numarul amintit mai devreme. Sa fie aceste argumente de necombatut?

Este posibil ca rolul apei sa fie jucat pe unele planete mai fierbinti de catre acidul sulfuric, iar pe cele mai reci, acelasi rol l-ar putea juca amoniacul, metanul... Aceasta ipoteza nu ne apartine. Ea a fost formulata de catre oamenii de stiinta plecând de la observatii facute aici, pe Terra. Astfel, unii ingineri chimisti, cei care se ocupa cu producerea si utilizarea diferitelor enzime, au descoperit de multa vreme ca acesti catalizatori îsi pot îndeplini rolul si în prezenta altor lichide, cum ar fi hexanul. Asta nu poate sa nu ne îndemne catre extrapolari.

Douglas Clark, de la Universitatea Berkeley, California arata în numarul din 6 iunie al revistei New Scientist ca „Dogma de acum câteva decenii spunea ca enzimele nu pot functiona în medii neapoase. Dar, în anumite conditii, enzimele ramân foarte active si în alte lichide decât apa, iar aceasta descoperire a reprezentat o mare surpriza.”. Enzimele pe care se bazeaza viata pe Terra sunt rezultatul evolutiei într-un mediu în care apa este o resursa abundenta, înca de la începuturile ei aici. Dar asta nu obliga chimia sa nu gaseasca solutii pentru conditii total diferite. Douglas Clark se ocupa de mai multa vreme de studiul enzimelor care ar putea fi utilizate în industria chimica si farmaceutica. Desi sunt catalizatori foarte eficienti, ele se degradeaza rapid în afara celulei. De aceea Clark a încercat, si a reusit, sa creeze enzime noi care sa poata fi utilizate în aplicatii industriale. Astfel el a realizat enzime capabile sa îsi îndeplineasca rolul de catalizatori chiar în conditii de temperatura si presiune ridicata si/sau în solventi organici. Unul dintre rezultatele cele mai spectaculoase l-a reprezentat o anumita enzima în care s-au indus mutatii aleatoare, astfel încât ea a ajuns sa fie de 500 de ori mai activa într-o solutie concentrata de dimetilformamida ((CH3)2NC(O)H) decât în apa. De remarcat este faptul ca în structura initiala a enzimei au fost modificati numai 5% dintre aminoacizii din care era alcatuita si au fost necesari numai 5 pasi de evolutie.

Desigur, faptul ca anumite enzime pot fi modificate astfel încât sa poata „functiona” în medii de neimaginat cu nu multi ani în urma reprezinta doar un aspect al problemei. Mai exista unul foarte important. Prin definitie formele de viata vii ar trebui sa îsi transmita informatia biologica urmasilor. În cazul formelor de viata cunoscute de noi rolul de stocare si de transmitere a informatiei este jucat de catre ADN. Dar sa vedeti ce a spus Peter Ward, paleontolog si profesor de biologie terestra si stiinte spatiale la Universitatea din Washington, în cadrul unei dezbateri organizate de catre Astrobiolgy Magazine, în cadrul unei conferinte pe teme de astrobiologie, care a avut loc în luna martie a anului 2006.

„Cum am putea defini viata asa cum o cunoastem noi? Viata pe Terra se bazeaza pe ADN, un cod genetic specific. [...] Cum ar putea arata alte tipuri de viata? Ar putea fi o viata non-ADN? Daca o asemenea viata ar exista, atunci ce fel de chimie ar sta la baza ei? O anumita chimie permite anumite tipuri de viata, excluzându-le pe altele. Dar, pe masura ce ne deplasam în Sistemul Solar, în special în regatele lumilor reci, asistam în permanenta la o schimbare de chimie. Acolo ar putea exista sisteme de informatii diferite [echivalente ale ADN-ului fiintelor terestre, n.r.], solventi diferiti, membrane [celulare, n.r.] diferite. Iar atunci când calatorim de la zonele fierbinti catre cele reci, atunci când plecam de la Venus, trecem prin Marte si ajungem pe Europa sau Titan, ne putem astepta la chimii radical diferite. Cum ar putea arata niste fiinte extraterestre? Ele ar putea avea un sistem de informatii complet diferit, un echivalent al ADN-ului. Joshua Lederberg [om de stiinta american care a obtinut Premiul Nobel în 1958 pentru cercetarile sale asupra structurii genetice si functionarea microorganismelor, n.r.] spunea ca ele ar putea fi forme de viata non-ADN sau sa fie complet diferite de formele de viata pe care le întâlnim acum pe Terra. si s-ar putea sa nu le putem descoperi niciodata.”

Oprim pentru moment citatul din Peter Ward. El ridica o problema foarte delicata. Formele de viata extraterestre ar putea sa treaca neobservate pentru noi. Am putea undeva aiurea, în Sistemul Solar sau în Galaxie, sa trimitem sonde care sa nu poata detecta viata, în schimb sa o distruga, asta pentru ca nu am reusit înca sa clarificam modul în care definim viata. Un semnal de alarma a fost tras deja. Se poate ca sondele Viking, primele care au încercat sa descopere viata pe Marte, în loc sa poata identifica urmele metabolismului martian nu au facut nimic altceva decât sa distruga viata de acolo. Despre acest subiect am discutat mai pe larg în numarul din ianuarie-februarie al revistei stiinta si tehnica, asa ca nu mai insistam acum asupra lui. Dar problema ramâne: putem trece pe lânga viata fara sa ne dam seama, dintr-un motiv simplu: înca nu întelegem bine ce este viata. si ar mai fi ceva, un lucru la fel de tulburator pe care doar îl vom enunta. Este posibil ca însusi Pamântul sa adaposteasca forme de viata de neînteles pentru noi. Este vorba despre asa-numitele nanobacterii, niste forme de viata cu dimensiuni de ordinul a 200 nanometri, lipsite de ADN. Subiectul este înca obiectul unor controverse în lumea stiintifica (despre el vom vorbi în numarul viitor), dar el ne demonstreaza ca este posibil sa existe alte mecanisme, decât cele pe care le stim acum, pentru formele vii. Sa îi dam din nou cuvântul lui Peter Ward.

„Eu cred ca ADN-ul este foarte important pentru aparitia vietii pe Terra. Structura ADN-ului este incredibil de complexa, cum de a fost sintetizat prima oara? Exista mai multe cai pentru aparitia ADN-ului? Cum a aratat prima forma de ADN? Au existat mai multe tipuri de ADN, care au luptat unul cu altul? ADN-ul de acum este cel mai simplu de sintetizat sau este doar o consecinta a celei mai simple cai de sintetizare în conditiile de acum 3,5 miliarde de ani, când probabil a aparut viata pe Terra?”

Ward nu ne ofera raspunsuri, ci doar o lunga lista de întrebari. Ward provoaca imaginatia. El spune, printre rânduri sau direct, ca nu este obligatorie existenta ADN-ului pentru fiintele vii. Nu stim cu ce l-am putea înlocui, dar ne putem imagina un scenariu straniu. Pe planeta noastra este posibil ca viata sa fi aparut într-o varietate de forme, într-o varietate de mecanisme biochimice. Pe parcursul trecerii timpului, masura ce conditiile de pe Terra s-au stabilizat, au fost favorizate numai formele de viata pe care le cunoastem noi. A fost favorizata numai biochimia pe care o studiem acum. Desigur, ne aflam în fata unei ipoteze care, dincolo de argumente, are nevoie de dovezi. Iar dovezile nu au mai ramas aici, pe Terra. A trecut prea mult timp. Poate ca au mai ramas doar urme, urme despre care vom vorbi în numerele viitoare ale revistei noastre. Deocamdata, în încheierea acestui prim episod din serialul dedicat formelor stranii de viata, va prezentam rece, fara comentarii, o stire datata 30 mai 2006.

Printr-o cercetare întreprinsa de catre cercetatori de la Universitatea din Georgia s-a aratat ca crenarchaeota, unele dintre cele mai comune bacterii din grupul archaea, folosesc amoniacul ca sursa de energie. Chuanlun Zhang, conducatorul echipei de la Universitatea din Georgia, a aratat ca „pâna acum nu se credea ca oxidarea amoniacului ar fi un proces dominant pentru crenarchaeota. Abia acum întelegem importanta acestui proces.” Grupul de bacterii archaea a fost descoperit catre sfârsitul anilor 1970 si este considerat a reprezenta ramura principala din care s-au desprins o parte din formele de viata pe care le cunoastem, dar abia acum încep sa fie întelese mecanismele prin care bacteriile din grupul archaea reusesc sa supravietuiasca. Zhang si echipa sa a efectuat studii extensive asupra formelor de viata care reusesc sa se dezvolte în izvoarele fierbinti din SUA, China si Rusia. Astfel s-a putut identifica existenta unui grup de gene, numite amoniaA, care fac ca crenarchaeota sa poata combina amoniacul cu oxigenul, producând energia necesara acestor microorganisme. Deoarece crenarchaeota traieste în izvoare fierbinti, cu temperaturi de pâna la 74 grade C, se crede ca ele ar putea reprezenta prototipul primelor forme de viata terestre.

Ar putea sa va para banala aceasta stire: bacterii care metabolizeaza amoniacul. Dar ele, bacteriile crenarchaeota, supravietuiesc atât în izvoare fierbinti, cât si în medii obisnuite. Ele ne pot arata calea prin care primele forme de viata au reusit sa treaca înspre cele pe care le stim acum. si ne-ar mai putea învata ceva. Ne-ar putea ajuta sa ne perfectionam instrumentele cu care cautam viata extraterestra. Dar acesta este subiectul de care ne vom ocupa în numarul viitor al revistei noastre."
Imagine
Tiry213
1nsane Member

Anterior

Înapoi la Discutii libere/forum