Discutii libere/forum

vreau pareri pentru urmatorul scenariu

ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !

Moderator: Automatistul

vreau pareri pentru urmatorul scenariu

Mesajde Cif » 03 Oct 2006, 21:31

personajele: o motocicleta si o dacie in localitate.
dacia sta oprita in afara carosabilului la cca 200 m de un pod(cu spatele spre pod). campul vizual al daciei este pana la pod.
motocicleta nu are permis(suspendat), echipament de protectie si circula cu cca 130 kmh dinspre pod spre dacie.(valorile exacte sunt calculate de un expert). bun. dacia se asigura si intoarce 180 grade spre pod. trece pe jumate de axul drumului si are loc impactul. motocicleta intra in dacie aproape de roata din spate. dupa calculele expertului motocicleta se afla dincolo de pod in momentul in care dacia incepe manevra de intoarcere. viteza motocicletei la impact este putin peste 80 kmh. motocicleta se ridica in picioare si umbla extraordinar de bine, se spala, da telefoane si pleaca spre spital. motocileta ia amenda administrativa si pastreaza dreptul de a conduce. dupa 2 ani de proces (se intampla in august 2004) dacia trebuie sa plateasca 400 de euro despagubiri motocicletei(suma initiala fiind 25000 lei) si ia un an cu suspendare.

nu e vorba de mine.

intrebarea mea este: s-a procedat corect?
Cif

Mesajde Maddogul » 03 Oct 2006, 21:46

Atata timp cat instantza a zis da atunci e da
Ca nu e bine asta altceva
Din moment ce avea permisul suspendat atunci e devina
Cu Stima
Kuga 2.5 Duratec PHEV 225 CP 2022 St-Line X
Kuga 1.5 Ecoboost 182 CP 2018 Titanium X,
Fiesta 1.7I 16v VCT 125 CP Sport '01,
Scorpio BOB 2.9 24V 207Cp '94,
Mondeo MK2 '98 2.0 130Cp '97

Maddog Garage
Maddogul

Maşina: Fiesta Mk5 1.7 VCT
VIN: WF0FXXGAGFRA56025

Mesajde Maximilian » 03 Oct 2006, 22:47

Pei eu zic ca ar trebui sa fi platit totul motocicleta, nu avea echipament de protectie(incalcarea numarul 1), nu avea permis de conducere(numarul 2...chiar si daca era suspendat, se da inchisoare pt conducere fara permis si dosar penal...minim amenda administrativa daca nu face accident in timp ce conduce si daca nu are deja cazier), daca s-a calculat viteza la 120 de pod....de ce ar fi vina Daciei...omul s-a asigurat, a semnalizat, a dat sa intoarca insa(pot spune ca am patit-o si eu o data) cand vine cineva mult mai tare decat te-ai astepta te poate lua prin surprindere.

Eu am iesit intr-o depasire in care aveam vizibilitate destul de buna(la modul 500 de metri pana la curba) si nici nu am apucat sa ies pt ca venea un Mercedes foarte foarte tare(mult peste cat am putut eu estima initial, deci probabil peste 150 la ora) si am fost nevoit sa ma bag pe partea stanga a drumului ca sa il ocolesc....pe acostament. Vina ar fi fost a mea...dar chiar nu puteam sa prevad asa ceva, iar eu am fost si sunt in general foarte prevazator.

In fine..sa zicem ca a fost vina soferului cu Dacia pentru ca dupa cum suna pur si simplu nu s-a asigurat...sau nu s-a asigurat suficient :icon_rolleyes: .

Totusi..se vede ca suntem in Romania...daca soferul de Dacie a platit despagubiri atunci cel de motocicleta trebuia sa faca si el ceva munca in folosul comunitatii sa se invete minte! Nu trebuia sa scape atat de usor soferul de motocicleta.
Maximilian
Petrol Head

Maşina: Ford Granada mk II 2,3 V6 GL 1982

Mesajde Cif » 04 Oct 2006, 00:57

motocicleta a fost judecata separat prima, ia amenda jenant de mica si abia apoi a inceput procesul daciei. nu trebuiau judecati impreuna?
Cif

Mesajde Smiley » 04 Oct 2006, 08:22

eu zic ca ala cu Dacia e vinovat. Un pic de culpa comuna exista(din cauza ca motociclistul avea persim suspendat si circula prea repede), dar cel din dacie nu s-a asigurat bine.
Motive: la o viteza de 120km/h cat avea motociclistul(tu zici ca avea 130, dar da cu virgula la impartire, asa ca ramanem la 120) cei 200m de la pod pana la dacie i-a parcurs in 6 secunde. Plus ca a mai si franat(ca avea 80 in momentul impactului). Pai in 6 secunde intorci orice masina de 2 ori, pe cand ala abia a reusit sa treaca de mijlocul drumului. Sau nu era distanta asa de mare, sau nu s-a asigurat bine.
Focus C-Max Ghia 2.0 TDCI
Imagine
Smiley

Mesajde Mihai L » 04 Oct 2006, 15:17

Smiley, daca socotim faptele in cazul in care cel de pe moto era in regula cu actele, ai dreptate.
Daca permisul lui era suspendat el nu trebuia sa fie pe sosea si automat nu s-ar fi intamplat nimic. Parerea mea este ca in cazuri de acest gen nu ar trebui sa mai ia in considerare legislatia (cum se face si la Casco, de altfel, in cazul in care se constata ca esti baut - de carnet nici nu se mai pomeneste), vinovat este cel care nu avea acte in regula.
Focus. Ford Focus. Sea Grey.
2006 Ford Focus Wagon TDCi, 1.6/109 CP
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Maşina: Ford Focus Wagon Trend CL 2006, 1.6l/109CP, Sea Grey

Mesajde Smiley » 04 Oct 2006, 15:28

Fiecare este pedepsit pentru ce a facut.
Faptul ca ai incalcat legea nu da dreptul nimanui sa dea cu masina in tine. Daca tu nu ai avea extinctor, de exemplu, si ai fi implicat intr-un acident, ai fi de acord sa fi declarat vinovat, chiar daca tu esti victima? Conform rationamentului tau, nu ar fi trebuit sa fii pe sosea(legea romana spune ca ai nevoie de extinctor in masina ca sa poti circula).
Asa cum stau lucrurile, cel cu motocicleta isi ia pedeapsa pt ca circula cu permisul suspendat iar cel cu dacia isi ia pedeapsa pt ca nu s-a asigurat.
Imagine
Smiley

Mesajde Mihai L » 04 Oct 2006, 15:45

OK,
ma dau batut, inclin sa-ti dau dreptate.
Dar nu mi se pare normal ca sa ai permisul suspendat, sa faci accident si sa-ti dea o amenda derizorie. Chiar daca nu ai fost vinovat!
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Mesajde Cif » 04 Oct 2006, 19:14

poate nu ar trebui sa confundam lipsa extinctorului cu lipsa permisului.
@smiley: care este caz penal: lipsa extinctorului sau a permisului?
Probabil ca lipsa extinctorului, din moment ce motocicleta(care era imprumutata) avea permisul suspendat, depaseste viteza legala cu cca 80 kmh, nu are echipament si este implicata intr-un accident ia amenda administrativa de 80 lei si conduce in continuare.
presupunand ca motocicleta se afla in campul vizual al daciei(respectiv la pod) si circula regulamentar cu 50 kmh de cate ori putea intoarce dacia cu fata spre pod?
intrebarea mea ese de ce nu s-a considerat cel putin culpa comuna?
dupa calcule de gradinita am ajuns la concluzia ca motocicleta se afla la cca 223 m de dacie in momentul in care aceasta incepea manevra de intoarcere. deci in afara campului vizual. impactul a avut loc la 1,82 m de marginea soselei (latime sosea cca 8 m)
Cif

Mesajde Smiley » 04 Oct 2006, 19:30

am mai zis, fiecare plateste pt ce a facut
ala cu motocicleta plateste pt ca a mers fara permis si pt ca a avut viteza prea mare. daca legea prevede 80 lei amenda,fara suspendarea permisului, atunci va trebui sa plateasca 80 lei si poate conduce in continuare
cel cu dacia a intors fara sa se asigure, provocand un accident. orice ai zice tu, 200m e o distanta suficienta, motociclistul a parcurs-o in minim 6 secunde. in cele 6 secunde, dacia ar fi trebuit sa se fi intors deja si sa fi eliberat drumul pt motociclist. deci eu trag concluzia ca intorsul ala s-a produs prea lent sau atunci cand cel cu dacia intorcea, motociclistul era mai aproape, a.i. soferul sa nu mai poata reactiona(ma gandesc la ceva gen 50-100 m). in plus, gandeste-te si la franele aluia de pe motocicleta. ala a inceput sa franeze cand a vazut dacia ca-i blocheaza drumul. si oricat de proaste ar fi avut franele, daca ar fi fost la 200m distanta ar fi reusit sa franeze pana la o viteza mult sub cei 80km/h de care zici tu. E greu de crezut ca in 200m ala reusea sa-si reduca viteza doar cu 40km/h.

ce nu-mi dau eu seama e ce-i cu anul ala cu suspendare. e vorba de 1 an de suspendare a permisului sau(doamne-fereste) de 1 an de puscarie cu suspendare?
Imagine
Smiley

Mesajde Cif » 04 Oct 2006, 19:41

de puscarie e vorba. timpul de intoarcere al daciei a fost calculat la 7,8 secunde. de aici sa calculat distanta la care era motocileta cand dacia a inceput manevra de intoarcere.
Cif

Mesajde Mihai L » 04 Oct 2006, 21:17

M-am uitat pe legislatie, mi se pare absurda penalizarea numai cu 80 RON... Mai ales in cazul in care s-a soldat cu accident
Art. 78, punctul 2:
Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei din care face parte vehiculul respectiv ori acesta i-a fost retras sau anulat ori careia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda
Eu as pune amenda doar in cazul in care nu se soldeaza cu accident.
Cred ca cel mai corect ar fi totusi o culpa comuna, desi nu e chiar cinstit sa-i imputi celui cu Dacia ca nu a vazut la 5 km in urma ca asta zbura... :icon_sad:
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Mesajde Cornel001 » 05 Oct 2006, 09:31

Mda, nu sunt avocat dar cred ca ar trebui sa faca recurs, sa ajunga la instante superioare.
Imagine
Mandru cetatean al republicii bananiere romania.
Silvio Berlusconi: Nu am nimic impotriva homosexualilor. Cu cat sunt mai multi in jurul meu, cu atat e concurenta mai mica.
Cornel001
Membru Belit

Maşina: Focus2 sedan 1.6 100 28.12.2005
VIN: dealadecotnarisec

Mesajde Cif » 06 Oct 2006, 00:47

ok. 10x all
era fain daca era si un politist p'aci.
Cif

Înapoi la Discutii libere/forum