ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !
Răspunde

Re: Simte cineva criza?

09 Ian 2009, 17:08

sugerezi ca, gasca de a cum nu ar fi? =)) =)) =))

09 Ian 2009, 17:13

criza ma afecteaza din ce in ce mai mult, salariu 0 de doua luni, serviciu greu de gasit...ufff...ma vait si eu ca n-am la cine :(

09 Ian 2009, 17:17

$1 scrie:$2riza ma afecteaza din ce in ce mai mult, salariu 0 de doua luni, serviciu greu de gasit...ufff...ma vait si eu ca n-am la cine :(

e ok, e un loc bun pentru asta aici :). Eu tocmai am aflat ca nu vor mai fi bonusuri si bonuri de masa...altele sper sa nu se mai taie :((

09 Ian 2009, 17:52

Sunt economist de profesie si lucrez in domeniul bancar de vreo 5 ani sincer nu stiu ce sa va spun pentru ca momentan totul e destul de nasol problema care o vad eu si sincer pana acuma nu am dat gres si aici nu ma consider deloc modest e simpla:
-statele isi revin incet sau sigur am un prieten acolo zicea ca se revine la normal
Acum la noi in tara:
- s-a format guvernul au plecat o gramada de oameni de pe functii puternice care aveau date contracte destul de mari la investitori straini acum toti stau vreau sa va zic ca din noiembrie pana acuma am pierdut afaceri de cel putin 27 milioane de euro si crede-ti-ma imi venea sa ma spanzur,investitorii toti stau nimeni nu mai face nimic sunt studii facute sunt contracte si precontracte semnate cand guvernul isi va stii oamenii lucrurile se vor dezmortii - nu vreau sa intru mai in detalii nu imi place politica dar momentan asta ne afecteaza.
- rezervele de valuta la banca centrala au scazut semnificativ din moment ce investitorii nu mai au curajul sa faca nimic si stau in pending.
- cursul sa nu va mai mire pentru ca dobanzile sunt mari valuta putina e normal sa fie asa.
- cand banca centrala va da drumul la tot desi momentan nu face nimic va fi ok desi tari precum ungaria au scazut dobanda de referinta de la 9 la 7% iar bulgarii de la 12 la 9 % noi stam si asteptam ce va spun schimbarea asezarea guvernului cat mai bine pe toate planurile la noi e inca 10,25%
- bancile nu mai fac nimic stau si ele nu se mai dau bani ar fi si culmea ca sa mai dea pentru ca ele se imprumuta cu 14,5 de la banca centrala iar la populatie o dau cu 18 sau chiar mai mult aici vorbesc doar de lei si nu de euro.
Momentan ma simt si eu destul de nasol dar trebuie sa supravietuim.
Singura amaraciune este ca traim intr-o tara unde pe fiecare il intereseaza doar interesul lui propiu si nu sa fie bine.
O sa mai revin cu cateva detalii mai tarziu.

10 Ian 2009, 08:53

@Nic_bv
Ca sa nu ne apucam sa scriem km de fraze, ma intreb (fara sa solicit raspuns) referitor la privatizari: de ce nu s-au administrat bine anumite companii, companii din top 50 din tara asta si care puse impreuna au o contributie > 10% la PIB? Intamplator vreo 2 industrii in care actioneaza astfel de companii, chiar le cunosc si daca dau filmul inapoi, e horror ceea ce vad...La privatizari lucrurile sunt destul de simple, general vorbind: s-a gresit complet strategia de privatizare :D . Despre cauze, putem vorbi mult si bine ca mortul de la groapa nu se mai intoarce.
@ Zaboss
Cand m-am referit la PIB, in niciun caz nu m-am uitat pe INSSE...am vorbit "liber", nu tehnic (stii diferenta)...dar tehnic vorbind, cred ca daca e sa comparam PIB-urile din cele doua momente mentionate, la PPP din Romania (nu la foreign exchange rate), cred ca ajungem la 2007-2008; asa simt eu :D . Daca le ai la indemana...nu m-ar supara sa mi le dai pe PM.

10 Ian 2009, 14:02

Efectele crizei vor fi mai mari sau mai mici in functie de situatia din tarile care detin capitalul in lumea asta si cu care noi avem relatii comerciale (U.S. Germania, Franta, Italia, Austria, etc) pentru ca o reducere de 50% (sa zicem) a investitiilor straine diecte in Romania pe 2009, ne-ar aduce deranj mare. Uite pe mine ma framanta doua chestii (retorice) legata de criza: cat de multi si de puternici sunt in acest moment acei oameni/companii care au de castigat de pe urma crizei (in multe companii, 1$ cash-criza face cat 5$ din contabilitatea ante-criza sau post-criza...asta ramane de vazut) si respectiv cum vor actiona acei oameni/companii care inainte de criza au facut bani si mai au si cash, mai precis, acel cash va fi folosit pentru "a merge inainte" sau pentru speculatii, ramanand astfel blocati in aceste momente?

10 Ian 2009, 21:58

Zaboss mi-a trimis pe PM un raport foarte interesant (total economy database; si ii si multumesc pentru asta) unde la PPP $ 1990 rezulta ca PIB-ul din 89 a fost depasit in 2006, cu 6233 mil.$ si in 2007 cu 11.993 mil $...ceea ce inseamna ca flerul m-a inselat, chiar si intr-o discutie libera...Apoi, mi-am adus aminte ca PIB-ul din '89 a fost realizat in conditiile unor iesiri de capital semnificative (plata datoriei externe) iar cel din ultimii ani (din 2001 incoace) a fost realizat pe baza unor intrari de capital semnificative (imprumuturi guvernamentale, fonduri UE, FDI-uri)...Mea culpa...

11 Ian 2009, 14:45

Eu ieri (adica sambata) am avut o sedinta de urgenta la serviciu... departamentul ne-a fost decapitat... adica de maine nu mai am sef... o sa raportez direct la directorul general care ma va supraveghea pe mine si pe ceilalti colegi prin intermediul unor sedinte saptamanale in care o sa dovedim ca nu ne plateste degeaba.... oricum sunt recunoscator ca nu am ajuns sa imi caut alt job.

13 Ian 2009, 17:32

off topic (sau nu):
va vine sa credeti ca ne-au banat accesul la mai multe site-uri printre care si mircea-badea.ro
ce treaba avea asta cu traficul nu stiu, cat se putea sta pe situl asta pentru a nu se mai putea muncii optim :-O
la cat e blogul lui Badea, chiar erea o amenintare pe criza asta, daia nu mai munceam noi ... offff, erea poate ultima relaxare pt multi, dar mai mult de 2-3 F5-uri nu cred ca se faceau incat sa ne distraga de la munca. :(( :(( :(( care munca!??

13 Ian 2009, 21:58

off topic : chipu pune un proxy in browser si o sa ai acces peste tot :P

on topic: si la noi adica consultanta it au aparut probleme.... au fost si ceva concedieri si recalculari salariale :-s

14 Ian 2009, 09:52

$1 scrie:$2va vine sa credeti ca ne-au banat accesul la mai multe site-uri printre care si mircea-badea.ro?

eu cred ca e vorba de altceva....aseara in emisiune, Mircea Badea a anuntat ca site-ul a fost atacat de hackeri...eu n-am nici un fel de restricti la site-uri, dar tot nu pot accesa mircea-badea.ro...

14 Ian 2009, 10:13

Da, i l-au dat jos baietii ca prea se lauda ca era pe primul loc (ceea ce se intampla, verificati pe traffic.ro :D).

14 Ian 2009, 10:36

$1 scrie:$2
$1 scrie:$2va vine sa credeti ca ne-au banat accesul la mai multe site-uri printre care si mircea-badea.ro?

eu cred ca e vorba de altceva....aseara in emisiune, Mircea Badea a anuntat ca site-ul a fost atacat de hackeri...eu n-am nici un fel de restricti la site-uri, dar tot nu pot accesa mircea-badea.ro...

nop...e chiar blocat, pt ca nu da nici o eroare ci ne redirectioneaza direct catre situl companiei, ca la toate celelalte bocate. deci nu e de la "altii" :-S

si ceva legat de criza:
$1 scrie:$2“ Owners of capital will stimulate working class to buy more and more of expensive goods, houses and technology, pushing them to take more and more expensive credits, until their their debt becomes unbearable. The unpaid debt will lead to bankruptcy of banks which will have to be nationalized and State will have to take the road which will eventually lead to communism. [Karl Marx, 1867]”

mai sa-ti vina sa crezi in teoria conspiratiei...

14 Ian 2009, 16:50

de la noi din firma au zburat vreo 5 oameni in 4 zile.... e o atmosfera bestiala.... miroase a morcovi :)

14 Ian 2009, 22:26

$1 scrie:$2e la noi din firma au zburat vreo 5 oameni in 4 zile.... e o atmosfera bestiala.... miroase a morcovi :)

Firma unde lucrezi a avut / are profit semnificativ sau sunteti pe zero sau in pierdere? Eu banuiesc raspunsul din pacate...

15 Ian 2009, 09:32

A avut profit semnificativ si e pe un mare plus in continuare...

15 Ian 2009, 09:42

dupa cum vad eu, si la noi si cam in toate tarile, situatia este mult mai rea decit se spune ... iar criza va mai dura ... ma asteptam ca dupa inchiderea bilanturilor, la 31dec2008, sistemul bancar sa reinceapa creditarea economiei reale, insa acesta este in continuare cvasi-inexistenta ... iar cam toate bugetele trec pe minus (recesiune) ... iar pe zi ce trece tind sa dau dreptate prognozelor care dau termen de rezolvare a acestei crize o durata de 5-6 ani ... doamne fereste si Dumnezeu sa ne ajute

15 Ian 2009, 10:47

si atunci de ce fac cursuri de zbor ? se profita de "bau-bau criza" ca sa se faca profitul si mai mare ?

15 Ian 2009, 10:56

Eu cred ca exact asta se intampla. Multi o sa treaca de criza asta cu profituri mai mari, in timp ce sunt anuntate pierderi istorice ;)

15 Ian 2009, 11:09

asa sa fie cum spuneti voi !!! .... dar fiind, in contact cu economia reala, eu vad cum firmele au de la zi la zi probleme tot mai mari ... este tot la fel de adevarat ceea ce spuneti cu acei "aerieni" din sistemul bancar, care se cred protejati ai soartei ... insa sa fie foarte clar pentru toata lumea ca profitul unei banci vine din creditele acordate, de acolo se platesc dodinzi la depozite si se satisfac tot felul de "nebunii" inaccesibile muritorilor de rind ... iar in acest moment marea majoritate a bancilor este pe minus .... si stati asa ca nici bugetele statelor nu sunt sac fara fund, nemaifiind alimentate de economia reala, ca sa acopere pierderile din sistemul bancar

15 Ian 2009, 11:53

Pai si-atunci daca bancile sunt pe minus dar castig le-ar iesi din credite, de ce au inasprit conditiile de creditare?

Eu consider ca am avut de castigat de pe urma crizei economice.

1) Am pus ochii pe un Mondeo, mi-a placut, dar cand am intrebat la vanzator mi-a spus ca deja e vanduta, ca a lasat cineva avans si urmeaza sa vina cu restul de bani, ca trebuie sa ia un credit.

Apoi peste o saptamana am intrebat mai mult intamplator de ea, si am aflat ca cel care daduse avansul nu a obtinut creditul asa ca masina era din nou disponibila. Acum e la mine si instinctul imi spune ca am luat o masina buna :)

2) Firma la care lucrez preia contracte de outsourcing din SUA. Americanii restrang operatiunile la ei si ne dau noua tot mai mult de lucru (evident si plata corespunzatoare), la noi la firma chiar se cauta sa se angajeze oameni (programatori), suntem in crestere.

15 Ian 2009, 12:04

La mine la firmă se efectuează o mutare dintr-un sediu de firme într-o ... vilă... în spatele vilei :) .
Pe această cale am inventat următorul cuvânt buticariat pentru a descrie locația unde-și desfășoară activitatea o mână de programatori amărâți :))

15 Ian 2009, 12:15

$1 scrie:$2ai si-atunci daca bancile sunt pe minus dar castig le-ar iesi din credite, de ce au inasprit conditiile de creditare?

Ca masura de protectie.
Intr-o piata cu deficit de lichiditati si aflata in criza toata lumea si-ar dori credite de la banci dar datorita crizei nu le-ar putea achita si s-ar ajunge la un blocaj.
Ca masura de siguranta au crescut dovezile de solvabilitate cat si cele de garantare a acoperirii debitului in caz de incapacitate de plata.

15 Ian 2009, 15:09

@almanahe ai dreptate, dar asta-i cazul particular al creditului de consum, inclusiv a derivatelor sale. in momentul de fata profitul bancar este acoperit doar de creditele in derulare (cele cu linie de credit deja deschisa). la modul simplist, pentru a intelege toata lumea mecanismul, o banca comerciala, de la noi sau de "aiurea", anagajeaza credite intre 10 - 50 x "capitalul social al bancii", urmind ca din dobinzile incasate de la liniile de credit angajate sa plateasca dobinzile la depozite, sa-si constituie depozite proprii si sa-si mentina toata infrastructura ( inclusiv cursurile de pilotaj, excursiile de socializare in Bali, ori cu'stiu ce p...a mea gargauni mai are staff-ul banci ori trepadusii din ea) ... cam asta este

15 Ian 2009, 17:06

În esenţă, această criză este efectul prăbuşirii unui Caritas mondial şi a înlocuirii modelului capitalismului bazat pe capital în favoarea celui bazat pe ... capital virtual. Practic, acum se descoperă că "activele" nu aveau acoperire în cash. Un exemplu uşor de înţeles care îmi vine în minte este chiar bursa (nu cea românească). În capitalismul clasic, valoarea la bursă a unei companii era dată de capacitatea ei de a oferi dividende acţionarilor. Astăzi, cred că 95% din companiile listate (dacă nu mai mult), oferă dividende ceva de genul a 1-2 cenţi/dolar, dacă le oferă şi pe alea. În schimb, valoarea acţiunilor creşte pentru că în joc intră noi şi noi jucători care vor să cumpere. Ca orice caritas, funcţionează atâta timp cât apar jucători noi şi cât timp jucătorii existenţi nu-şi marchează profiturile, ci ţin banii în joc.
La noi, lucrurile sunt mai simple: umflarea balonului imobiliar a creat multe averi "pe hârtie", începând cu măreţul Gigi Becali până la cel mai amărât epigon, nea Vasile care a vândut şi el un hectar şi şi-a luat un Aro nemţesc iar restul, restul, l-a băut.
Au crescut artificial acele industrii care se bazau pe produse/servicii oferite noilor îmbogăţiţi şi cele care s-au bazat pe o creştere nerealistă (mai degrabă pe o creştere la infinit). Sunt de acord că multe firme au probleme, fiindcă abia acum se vede managementul şi presiunea reală. Orice cimpanzeu/maimuţă venea la interviu şi cerea 3000 de euro salariu şi chiuşapte de serviciu în vreme ce pentru el trimiterea unui simplu mail reprezenta o problemă pentru care era necesară intervenţia Managerului IT (la valoarea lui nu se încurca cu suportul tehnic, trebuie o discuţie ca între manageri).
Şansa României este că nivelul de dezvoltare era foarte mic, astfel încât efectele crizei se limitează mai degrabă la acele firme care ar fi intrat oricum în necazuri mai devreme sau mai târziu: agenţiile imobiliare, băncile, mass-media, industria auto - unde însăşi modelul de business era eronat - în alte domenii limitându-se mai degrabă la acele firme cu probleme de management. Nici măcar balonul imobiliar nu a apucat să crească atât de mult încât să fie un pericol pentru economie.
În momentul în care faci credit pe 10 ani să cumperi o maşină (că tot suntem pe un forum auto) este evident că undeva este o problemă: a celui care îl face, al băncii care îl dă şi al celui care vinde acea maşină, deşi aparent ultimii doi câştigă...

15 Ian 2009, 17:43

Sau cand te arunci sa dai averi pe aparatmente, pardon cotete, proaspat construite, cu credit pe zeci de ani, cotete la care mai marchezi bonus o avere pe un petic de parcare, si de unde sa poti petrece minim 2 h in trafic zilnic pana/de la servici. da ce conteaza, tre sa aibe lumea timp sa vada ca ai si tu masina de servici, bengosule. (este o adresare generalista catre o anumita categoria, ca sa nu se interpreteze)

15 Ian 2009, 18:02

zaboss,
Foarte "insightful" postul tau. Am inteles din el mai multe decat din postul lui Almanahe cu cuvinte "tehnice".
Fiind pe un forum de profil, poti sa intri in mai multe detalii despre problema modelului de business al industriei auto?

15 Ian 2009, 18:24

=D> zaboss, frumos de tot expus!

15 Ian 2009, 18:38

$1 scrie:$2aboss,
Fiind pe un forum de profil, poti sa intri in mai multe detalii despre problema modelului de business al industriei auto?

Este simplu: prea multe mărci, prea multe modele, greu de susţinut pe termen lung. De asemenea, avem maşini identice sub branduri diferite. La mine pe blog dădeam exemplu Volkswagen, care prin Polo şi-a canibalizat vânzările Golfului (practic, avem maşini cu dimensiuni similare, dar cu 8000 de euro diferenţă între ele), Jetta mănâncă din vânzările Passatului, Tiguan din ale Tuaregului... La Ford, Fusion papă şi din piaţa Focus, şi din cea a Fiesta ş.a.m.d. Chiar dacă în unele cazuri vorbim de maşini bune, dpdv economic nu e viabil pe termen lung.
Pentru fiecare model sunt cheltuieli de producţie, cheltuieli de marketing, cheltuieli de vânzare. Sunt modele care nu ajung niciodată la break-even, dar afectează profiturile modelelor performante. Industria auto a mers mai degrabă pe o creştere pe orizontală, extinzându-şi liniile de produse în loc să se concentreze pe ceea ce fac mai bine. Sigur, tentaţia "hai să fac şi aia, trebuie să avem şi model din ăla" este mare, însă efectele asupra profitului sunt negative. Chiar avea nevoie Renault să aibă şi 4x4? E un model care nu are nici o şansă să-şi acopere vreodată costurile.
Modelul realist de business este Dacia - un singur model, 2-3 variante de caroserie, 2-3 variante de motorizare, era să zic şi Skoda, dar au scos Roomster, un model inutil, altfel, erau OK cu Fabia/Octavia/Superb, iar Opel e ok, cu Corsa/Astra/Vectra, dar din păcate este sabotat de celălalt brand GM, Chevrolet.

15 Ian 2009, 18:44

$1 scrie:$2n esenţă, această criză este efectul prăbuşirii unui Caritas mondial şi a înlocuirii modelului capitalismului bazat pe capital în favoarea celui bazat pe ... capital virtual. Practic, acum se descoperă că "activele" nu aveau acoperire în cash. Un exemplu uşor de înţeles care îmi vine în minte este chiar bursa (nu cea românească). În capitalismul clasic, valoarea la bursă a unei companii era dată de capacitatea ei de a oferi dividende acţionarilor. Astăzi, cred că 95% din companiile listate (dacă nu mai mult), oferă dividende ceva de genul a 1-2 cenţi/dolar, dacă le oferă şi pe alea. În schimb, valoarea acţiunilor creşte pentru că în joc intră noi şi noi jucători care vor să cumpere. Ca orice caritas, funcţionează atâta timp cât apar jucători noi şi cât timp jucătorii existenţi nu-şi marchează profiturile, ci ţin banii în joc. ........

@zaboss Excelenta descrierea ta asupra crizei economico-financiare actuale. =D>
Vin si eu cu niste completari pentru o mai buna intelegere.
Acesta este o criza, asa numita de sistem, similara cu criza '29 - '33, si nu o criza economica obisnuita, cu o ciclicitate de cca 10ani si cu efecte zonale. Iar fluctuatiile actuale de pe burse arata ca nici pe departe lucrurile nu se calmeaza. Ceea ce analisti numesc "fluiditate in piata" se traduce in trecerea capitalurilor dintr-o "mina in alta", adica se pierd "averi imaginare". A se vedea in acest sens cine sunt marii miliardari Forbes perdanti in acest moment, iar la noi ... "Jiji BKL", "mister" Tiriac, etc.
Apropos de burse, ar fi foarte bine de inteles, ca ele, alaturi de banci" au fost exponenentele acestui "Caritas mondial" prin aparitia asa numitelor "produse derivate", moment in care balonul a inceput sa se umfle aiurea ... asa a ajuns sa sa tranzactioneze pe bursa spre exemplu riscul, adica blana ursului din padure ... si asa s-a ajuns, spre exemplu, ca la momentul declansarii crizei, in forma sa acuta adica in august 2008, un titlu de valoare ipotecar (riscul ipotecii) in valoare nominala de 1USD sa se tranzactioneze pe burse cu 5 centi ... :-t
Răspunde