Discutii libere/forum

Simte cineva criza?

ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !

Moderator: Automatistul

Re: Simte cineva criza?

Mesajde isotech_ro » 16 Ian 2009, 21:52

ceea ce intuiesc eu, in acest moment, si ceea ce arata gravitatea actualei crize "de sistem", este ca v-a trebuii "umblat" prin actiuni corective asupra relatiei simbiotice sistem bancar - bussiness, care a fost puternic alienata (afectata) de de aceste produse derivate. pina acum nu au fost luate decit decizii de stabilizare a "pacientului" bancar, aflat in coma. de a fi lasat sa moara, in mod cert, este EXCLUS, pentru ca odata cu acest pacient "canceros", va cadea si "bussiness", sau in cazul fericit vom trece cu totii in comuna primitiva revenind la troc ... acele tratamente (actiuni corective) nu au mai fost testate pina acum ... de aici las pe fiecare sa intelega cum stau lucrurile si cam ce urmeaza
isotech_ro
1nsane Member

Maşina: Ford S-max Titanium 2.0TDCI Powershift
VIN: WF0JXXWPCJGE25511

Mesajde DanielArdelian2 » 17 Ian 2009, 10:10

In padurea cu alune,
Aveau casa trei pitici,
Vine pupaza si spune:
$1 scrie:$2“Simptomatic, idiosincrazia dilematica isi reverbereaza atenuant ecourile absconse protoarmonice din spatele semitranscendent si disonant al obscurantismului incandescent de sorginte medievala, capsuland filonul crepuscular sincretic si aluziv metempsihotic al transmigratiei alchimice inspre circumvolutiunile interioare ale epocii istorice care tind sa formeze adevarate supape paleontologice inspre propensiunea paradigmelor de orientare paseista. Parerea mea …”

Pupaza a fost ucisa cu bestialitate de cei trei pitici.

Ma scuzati pentru off-topic, dar nici eu n-am inteles mai mult decat piticii din ultimele discursuri, asa ca aveti grija sa nu patiti ca pupaza... 8-}

Hai sa revenim un pic pe pamant, cu cateva intrebari concrete:
- economii in EUR - bune sau rele? La banca sau la saltea?
- economii in RON - bune sau rele? La banca sau la saltea?
- imobiliare - sa cumparam sau nu? sa vindem sau nu?
- masini - sa cumparam sau nu? sa vindem sau nu?
- credite mici, de consum, pana in 10000 EUR - sa luam sau sa nu luam?
- credite mari, de cumparat terenuri si apartamente, 10000 - 100000 EUR - sa luam sau sa nu luam?
Puteti cauta pe forum direct de pe Google. Exemplu: [ revizie ford fiesta site:clubford.ro ]
DanielArdelian2

Brainiac

Maşina: Ford Mondeo 2004, Sedan, Trend, 1.8i 125 CP, pachet nefumatori.
VIN: WF04XXGBB44E42077

Mesajde zaboss » 17 Ian 2009, 10:41

$1 scrie:$2Hai sa revenim un pic pe pamant, cu cateva intrebari concrete:
- economii in EUR - bune sau rele? La banca sau la saltea?
- economii in RON - bune sau rele? La banca sau la saltea?
- imobiliare - sa cumparam sau nu? sa vindem sau nu?
- masini - sa cumparam sau nu? sa vindem sau nu?
- credite mici, de consum, pana in 10000 EUR - sa luam sau sa nu luam?
- credite mari, de cumparat terenuri si apartamente, 10000 - 100000 EUR - sa luam sau sa nu luam?

Economiile: În lei, deoarece dobânzile sunt mai mari şi, ca evoluţie, leul se va aprecia, începând din a doua jumătate a anului, poate chiar mai devreme. Actuala depreciere este forţată şi nu este justificată de datele macroeconomice (inflaţia scade, deficitul scade, intrările de valută au continuat la nivel înalt, producţia industrială, deşi în scădere, are încă 2% faţă de 2007, dobânzile la lei sunt mai atractive). Ceea ce înseamnă că cine depune azi la bancă 4300 lei, va avea la sfârşitul anului 4900. La un curs de 3,8 în decembrie, ar avea 1290 de euro. Dacă i-ar depune în euro, ar avea doar un câştig de 70 de euro. Cum euro se va deprecia, în lei câştigul va fi şi mai mic. Până la aderarea la euro - 5-6 ani, diferenţialul de dobândă va avantaja leul.
Imobiliare: se apropie de minim, deci cumpărare. De scăzut, nu vor scădea foarte mult faţă de valorile de acum. Terenurile, în schimb, sunt în continuare supraevaluate. Cine are timp de aşteptat, terenul agricol va aduce profit important. În zone rurale, hectarul se vinde cu 4-500 lei, sau chiar mai ieftin. Cum preţurile la alimente sunt în creştere, va creşte şi interesul pentru agricultură, mai ales că sunt bani europeni.
Maşini: de vândut maşini scumpe şi de cumpărat maşini mai ieftine. Cine şi-a făcut calculul că ia maşină, o ţine 3-4 ani, după care o vinde şi ia alta, a luat ţeapă.
Credite: dacă te bazezi pe venituri, da, fără probleme.
Light travel faster than sound, that's why some people seem brighter until you hear them speak.
zaboss
Gold Member

Maşina: Waiting
VIN: rosusecrecesimult

Mesajde isotech_ro » 17 Ian 2009, 14:22

@DanielArdelian2 : eu RECOMAND cam asa:

- economii in bani - in EUR / USD / RON proportie 33/33/33%, depusi la mai multe banci (ATENTIE FOARTE MARE LA BANCILE CARE OFERA DOBINZI FOARTE MARI LA DEPOZITE pentru ca in spatele acestor dobinzi atractive se pot ascunde mari probleme financiare ale bancii) sau titluri de stat (RON), si ceva numerar in cele 3 monede, dar nu mai mult decit cheltuiala bugetata a familiei pe 2 max 3luni
- imobiliare - in acest moment stand-by, preturile vor scadea, chiar bine, estimarea mea este cu circa 50% sa sfirsitul crizei
- masini - stand-by, preturile vor scadea, pina la sfirsitul lui 2009, la toate gamele, dar in special la segmentul premium/familiare mari, nu vor scadea preturile la hibride
- credite mici, de consum, pana in 10000 EUR - numai si numai in caz de forta majora si cu un studiu foarte atent al pietei creditelor
- credite mari - numai la aparitia unor oportunitati ce vor aduce profit clar pe termen lung

LE: in anul 2000 pretul mediu, la nivel UE, pe metru patrat construit, cu finisaje medii, era de 300 - 350USD, fara TVA, in acest moment mp construit este de 650 -750 EUR, fara TVA ... trage-ti voi singuri concluziile
isotech_ro
1nsane Member

Mesajde zaboss » 17 Ian 2009, 15:04

$1 scrie:$2- imobiliare - in acest moment stand-by, preturile vor scadea, chiar bine, estimarea mea este cu circa 50% sa sfirsitul crizei

Un apartament cu 2 camere în cartiere costă 70,000-80,000 acum. Tu vrei să-mi spui că-l vom cumpăra cu 35,000-40,000 la sfârşitul crizei? Let's get real. În afară de câţiva disperaţi, nu va vinde nimeni la preţul acesta. Un apartament nu este ceva perisabil, să fii presat să-l vinzi. Deja la preţurile actuale nu se mai fac tranzacţii aşa că preţurile sunt mai degrabă virtuale.

În general, se consideră că un apartament ar trebui să fie valoarea a 100 de salarii medii. În Bucureşti, salariul mediu (deşi la câtă evaziune se face la noi cu salariile, mai corect ar fi termenul de venit) este undeva spre 800 de euro (cf. studiului Mercer), deci, un punct de echilibru ar fi 80,000 (asta înseamnă un credit ipotecar cu rata de 500 de euro/lună, deci un grad de îndatorare pe familie de cca 30%, ceea ce este mai mult decât rezonabil). Faţă de acest punct, pot scădea cu 20-25%, temporar, în funcţie de locaţie şi poziţionare, dar fără a rămâne multă vreme acolo, fiindcă se va relua creşterea spre punctul de echilibru odată ce se va dezgheţa piaţa.

Apoi, construcţiile de locuinţe noi sunt blocate şi blocajul va mai dura 3-4 ani. Deja pe piaţă este un stoc mare, plus acele apartamente cumpărate pentru speculă. Şi cine a cumpărat cu 1200-1300 mp nu va fi dispus să vândă cu 600, nici măcar cu 1000, mai repede va merge pe închiriere, aşteptând 3-4 ani ca piaţa să ajungă din urmă preţurile.

Spre deosebire de alte ţări, în România ponderea proprietarilor este de peste 90% (95% chiar, dacă nu mă înşel). Ceea ce înseamnă că marile oraşe nu dispun de un stoc-tampon de închiriere. Cine a stat în chirie în Bucureşti (bănuiesc că şi în alte oraşe e aceeaşi situaţie) ştie ce greu se găseşte un apartament decent. De aceea, cred că mai degrabă criza va fi folosită pentru apariţia acestui stoc, decât că vom asista la o prăbuşire a pieţei.
Light travel faster than sound, that's why some people seem brighter until you hear them speak.
zaboss
Gold Member

Mesajde isotech_ro » 17 Ian 2009, 15:11

vom vedea !!! in momentul de fata, numai constructorul are profit de minin minimorum de 50% ... si stii cum jongleaza? din DEVIZ .... o sa vedem cine are dreptate, fara polemici inutile

eu am spus "pretul mediu pe mp construit" intre 2000 si 2008, si sincer nu am auzit sa fie o inflatie de 100%, exprimat intr-o valuta de referinta, ca eur sau usd
isotech_ro
1nsane Member

Mesajde Alma » 17 Ian 2009, 15:45

$1 scrie:$2- imobiliare - in acest moment stand-by, preturile vor scadea, chiar bine, estimarea mea este cu circa 50% sa sfirsitul crizei

Sa te auda Dumnezeu :D
Eu sunt in stand by sa se intample acest lucru :-??
Carputer/CarPC - 8" TFT Touchscreen, Celeron 1,2Ghz, 1024MB DDR II, 2,5" HDD 40GB SATA, M2-ATX 6-24V DC/DC 160 W
1nsane Member

Maşina: FocuS II, 2005 - 1,6 TDCi 80Kw

Mesajde zaboss » 17 Ian 2009, 17:05

$1 scrie:$2u am spus "pretul mediu pe mp construit" intre 2000 si 2008, si sincer nu am auzit sa fie o inflatie de 100%, exprimat intr-o valuta de referinta, ca eur sau usd

Rândul ăla nu era când am dat eu replica.
Nu e vorba de inflaţie, e vorba de creşteri cu forţa de muncă, preţul materialelor ş.a.m.d. Anumite creşteri sunt mai elastice (preţul materialelor de construcţii a scăzut cu 50% în ultimele 6 luni), altele mai puţin elastice (preţul terenurilor, forţa de muncă). De asemenea, pe măsură ce se reduce activitatea în construcţii, o parte din efectele economiei de scală se reduc, astfel încât presiunea asupra costurilor se măreşte în fapt. La astea se adaugă şi costul în creştere al capitalului, scăderea concurenţei (mulţi vor da faliment), creşterea timpului de valorificare astfel încât presiunea pe dezvoltatorii rămaşi va fi mult mai mare ca să mai reducă preţurile.
zaboss
Gold Member

Mesajde isotech_ro » 17 Ian 2009, 18:07

o sa caut sa explic, pe intelesul tuturor ( ca de nu, vine :)) DanielArdelian2 si ne trage un "omor" :-SS ... =)) =)) =)) ), deci:

sa presupunem ca avem un teren si vrem sa ridicam o locuita personala, de bun simt pentru o familie compusa din 4 persoane, compusa din parter, de 80mp si etaj de 60mp cu un subsol tehnic ( garaj + beci + spatiu centrala termica ), asta inseamna o suprafata construita de SU 160mp suprafata construita, in calcul se exclud racordarile la reteaua urbana de canalizare, apa curenta, electricitate, amenajari spatii verzi etc, care cresc valaorea investitiei cu inca cca 25-30% din valoarea investitiei.

pretul mediu unui metru patrat suprafata construita, in cazul nostru 160mp, se "invirte", in acest moment, intre 650 si 750 EURO/mp, deci pretul locuintei va fi de cca 112.000 EURO ( inclusiv proiect si avize, finisaje medii, reprezentind tencuieli, zugraveli, holuri si grupuri sociele cu gresie, instalatii electrice, sanitate, acoperis, ferestre, usi, parchet ), lucrarea realizata cu firma de constructii pe baza de deviz,

Asadar valoarea investitiei va fi de cca 150.000 - 170.000 EUR, fara TVA, deci nu prea seamana cu preturile pietei imobiliare romaniesti care ajusensera si la 2500 euro mp construit ... restul sunt discutii ....
isotech_ro
1nsane Member

Mesajde zaboss » 17 Ian 2009, 18:26

Păi dacă o casă costă 200,000 de euro, cum să ajungă un apartament de bloc 40,000? =))
Are şi criza asta limitele ei, nu le poate face chiar pe toate :))

A, şi citatul acela din Marx, care tot circulă şi pe la noi (cred că e cineva pe-aici care îl are ca semnătură) e fals. http://www.belgraded.com/blog/food-dict ... marx-quote. Citatul e din Pat Caufield - Department of Education.

http://www.newsmutiny.com/pages/Communi ... ation.html
zaboss
Gold Member

Mesajde isotech_ro » 17 Ian 2009, 20:35

ai dreptate, daca nu se tine cont si de majoararea internationala de pret la mp construit care a avut loc intre 2000 - 2008, de altfel total nejustificata, cit si de faptul ca "imobiliarele" au si ele un anumit grad de depreciere.

si inca un lucru, pe care mai multi ar trebui sa-l inteleaga, si anume VALOAREA DE PIATA a unui bun, care poate fi diferita de COSTUL lui de realizare, iar ca definitie VALOAREA DE PIATA este suma estimată pentru care o proprietate va fi schimbată între un cumpărător decis şi un vânzător hotărât, printr-o tranzacţie cu preţ determinat obiectiv, după o activitate de marketing corespunzătoare, în care părţile implicate au acţionat în cunoştinţă de cauză, prudent şi fără constrângere (conform standardelor internationale de evaluare IVS 01-2007). Cert este ca in ultimii anii cererea a fost mai mare decit oferta, datorita excesului de finantare in piata (credite usor acordate), fapt care a condus la o denaturare puternica a valorii de piata ...
isotech_ro
1nsane Member

Mesajde Smiley » 18 Ian 2009, 08:09

$1 scrie:$2.......În general, se consideră că un apartament ar trebui să fie valoarea a 100 de salarii medii. .....

eu stiam ca pretul unui apartament ar trebui sa fie amortizat, prin inchiriere, in ~10 ani.
la 80.000 un apartament de 2 camere rezulta o chirie de ~650 euro/luna, mult prea mare.
Focus C-Max Ghia 2.0 TDCI
Imagine
Smiley

Mesajde zaboss » 18 Ian 2009, 09:51

Smiley, sincer, nu am auzit de varianta asta. Eu ştiam că în Vest, timpul de recuperare a investiţiei în imobiliare este lung, cca 15 ani, corespunzător unei rate de profit de 5-6% (superioară dobânzilor bancare). La noi oricum a fost mai mare, ştiu că la un moment dat profitul era de 15% pe an, dar de atunci scade continuu, în momentul de faţă fiind spre 2% în cazul în care nu a devenit negativă de-a dreptul. Aşa, chiria ar deveni 450 de euro, cam cât era anul trecut.
zaboss
Gold Member

Mesajde Dannec52 » 18 Ian 2009, 22:33

asa cum au zis si colegi mei de forum...Noi, TOTI ...suferim, sau deabea am inceput...
Dar interesant este ca dupa ce i-am ostracizat pe Russi, crezind TOT ce ne-a fost zis de propaganda Americana, acum nu sufla nimeni o vorba despre cauza careia ii datoram titiitul Kurului nostru...sint de vina fundamentalistii islamici ca este criza mondiala, sint de vina Russii..ca la noi se inchid fabrici, sint de vina ...Afganii ca ne asteapta (pe NOI,.. ROMANII) zile asa de rele cum nu credeam ca o sa prindem... sa fie de vina Irakienii care au ascuns asa de bine armele biologice incit nu au fost gasite nici azi...ca noi Romanii ,ne alegem momentele cele mai proastede a face aliante, si TOTDEAUNA cu ..PERDANTII ?
Este drept ca numai oamenii si Natiunile puternice isi recunosc public greselile si fac orice este posibil sa indrepte ceva...sa ne amintim de Japonia, cind a capitulat, si unde au ajuns ,...sa ne amintim de ..Germania cind a capitulat...si unde au ajuns.
imi este greu sa inteleg cum ne v-om descurca cu intretinerea unor masini de la Euro2 in ..sus, asa cum ni se impune, cind un test cu computerul pentru a vedea starea sistemului masinii te costa in jur de 100 de Euro, cit ne vor costa piesele?, cit ne va costa ora tehnologica, manopera?...este greu de spus cum si cind vom afla raspunsurile.
:-"
Be nice whit America..or Thei Bring "Democracy "in you Country
Dannec52
Incepator

Maşina: Barhan Kamaz

Mesajde Nic_Bv » 18 Ian 2009, 23:22

criza? Care criza frate ?!? Suntem imuni la chestii din-astea capitaliste. In weekendul asta am fost in Carrefour, aceleasi cozi la casele de marcat, parcarile din fata magazinului pline...
Il astept pe un nene care face mobila de doua saptamani, si-a cerut scuze ca nu face fata comenzilor...

asa ca revin: criza? Care criza frate ?!?
Ford C-Max Ghia 2008, 1.6 TDCi 110 CP.
Blog personal: Îmblânzitorul de fantasme

"Cred cu fermitate că există o singură formă de educație, autoeducația" - Isaac Asimov
Nic_Bv
1nsane Member

VIN: WF0EXXGCDE8Y55186

Mesajde edit » 18 Ian 2009, 23:25

$1 scrie:$2

Un apartament cu 2 camere în cartiere costă 70,000-80,000 acum. Tu vrei să-mi spui că-l vom cumpăra cu 35,000-40,000 la sfârşitul crizei? Let's get real. În afară de câţiva disperaţi, nu va vinde nimeni la preţul acesta. Un apartament nu este ceva perisabil, să fii presat să-l vinzi. Deja la preţurile actuale nu se mai fac tranzacţii aşa că preţurile sunt mai degrabă virtuale.

in perioada de maxima explozie imobiliara adica toamna 2007, apartamentul meu(de cartier, doua camere) valora 100.000 de euro. acum as fi norocos sa-l pot vinde cu 75.000 euro insa asa cum spunea si "zaboss", tranzactii imobiliare se fac putine pt simplu motiv ca nimeni nu-si va vinde apartamentul ce odata a costat 100.000 cu 60.000 euro.
cred ca indiferent cat va continua criza, un apartament de cartier cu doua camere, decomandat, maxim 60 metri patrati nu va cobora mai jos de 60.000 euro pt simplu motiv ca nimeni nu este dispus sa vanda la pretul asta. de fapt inclin sa cred ca doar oamenii super disperati, ce au nevoie de bani urgent vor fi dispusi sa vanda sub 70.000 euro un asemenea aparatament. acum, pe piata, se tranzactioneaza doar apartamente a caror proprietari au nevoie mare de bani si probabil asa va ramane inca minim un an doar daca vom ajunge ca in SUA si jumate din oamenii care au luat credite vor ramane fara joburi si atunci banca le va vinde casele la preturi derizorii din dorinta bancii de a-si recupera banii.
de ex eu am imprumutat 45.000 euro in 6 iulie 2007 cand euro era 3,13RON cu o rata de 555 euro pe luna. prima rata a fost aprox 1740 RON . din acel moment mi-a mai marit banca dobanda de 3 ori si acum platesc lunar 586 euro ultimul curs fiind de 1 euro= 4.34RON adica 2540 RON !!! asta inseamna o crestere a ratei cu 800 ron adica 46%. deocamdata sunt somer

cat despre depozitele in bani eu as face asa:
daca as avea euro, as astepta un moment pe care specialistii sa-l considere un maxim de devalorizare al leului si atunci as cumpara moneda nationala pe care as pune-o in banca. si cred ca acesta este un moment prielnic sa vinzi euro si sa cumperi lei(pe care sa ii tii in banca) iar tranzactia inversa o caracterizez prostie curata.
este evident ca cine a avut lei asta vara si i-a tinut in banca astfel, a pierdut mult pana acum pt ca daca asta vara 70.000 ron valorau 20.000 euro acum 70.000ron +dobanda aferenta (aprox 4000 ron) valoreaza nu mai mult de 17.200 euro.

masinile se vor ieftini sigur si vor fi niste reduceri astronomice la toate marcile inclusiv bmw, audi si mercedes insa asa cum am mai spus la imobiliare in viitor nu vom gasi un pret mai mic fata de acum decat cu 10-15% mai jos insa raportat la toamna lui 2007 asta inseamna aprox 40% in minus ceea ce este f bine.
AM AVUT Ford Focus 2 trend collection
edit
1nsane Member

Maşina: BMW 520xD G30

Mesajde zaboss » 18 Ian 2009, 23:59

Hai că am găsit şi un articol cu dovada că sunt 100 salarii medii, cum am spus. Acolo sunt şi sursele. Mă rog, mergând pe mâna INS, el ajunge la concluzia că un imobil costă 34,000 euro, preţ care n-acoperă nici cheltuielile.
zaboss
Gold Member

Mesajde Darth-Claudiu » 19 Ian 2009, 11:59

$1 scrie:$2ai că am găsit şi un articol cu dovada că sunt 100 salarii medii, cum am spus. Acolo sunt şi sursele. Mă rog, mergând pe mâna INS, el ajunge la concluzia că un imobil costă 34,000 euro, preţ care n-acoperă nici cheltuielile.

In alte tari se aplica regula. La noi se aplica specula.
Eu credeam ca pretul se stabileste intre cerere si oferta.Cerere exista (se cumparau din faza de proiect), oferta de asemenea. S-a stricat jucaria din cauza banilor...
@Zaboss
Cat castiga un "muncash" (cum le spun ardelenii) din constructii pe zi in 2008?
FF1, 1.8 Zetec Ghia, Mazda 2 TE.
Regret nothing. Fear less.
Socialismul e carja capitalismului.
Buy Romanian! Save your job!
Darth-Claudiu
1nsane Member

Maşina: FF1, 2002, berlina, ghia, argintie, Zetec 1.8l, 115CP

Mesajde zaboss » 19 Ian 2009, 13:12

$1 scrie:$2@Zaboss
Cat castiga un "muncash" (cum le spun ardelenii) din constructii pe zi in 2008?

Depinde ce face. Un minim ar fi 50 lei pentru necalificaţi (muncă brută - cărat, râcâit pereţi, săpat). Pentru meseriaşi - minim 75.
zaboss
Gold Member

Mesajde Clau_logo » 19 Ian 2009, 13:54

Eu zic sa nu fa mai faceti sperante pentru credite ipotecare sau pentru apartamente la pret redus nu se va intampla,bancilor chiar daca li s-au dat unda verde pentru credite ipotecare dau totusi un grad maxim de indatorare de 65% dar oare cati vor fi favorizati nu prea multi,pretul imobiliarelor e o poveste care i-a facut pe multi bogati iar pe altii saraci de tot,pentru ca la ora actuala multe firme si-au ipotecat terenuri sedii de firma case personale si asa mai departe si nu le vor mai avea,la fel si pentru persoanele fizice,cat despre alte garantii firmele de leasing si alte banci se vor incarca in contabilitate cu aceste creante (stocuri de marfuri,masini si asa mai departe),cei cu prestari servicii vor avea de supravietuit pentru ca le va fii un pic mai bine.
Din moment ce bancile nu mai cer avansuri de le 5-25% pentru achizitii de imobile vor fi nevoite sa ceara mai mult,iar ponderea va fi mai mare la avans gen 30 40 % ceea ce iarasi ii va forta pe oameni sa se supra indatoreze caci creditele de nevoi personale merg si alea cu restrictii deci nu vad posibila in viitor achizitionarea unei case,decat de catre cei din top,un alt aspect ar fi cel legat de pretul materialelor de constructii,motorina care desi e in scadere ma cam indoiesc ca unii constructorii sa scada si ei pretul ar lucra intr-un deficit pe care nu si l-ar putea acoperii intr-un timp scurt ca sa fie profitabili,si ca sa mearga roata din nou.
Depozite sincer nu as face decat la bancile care mi-ar inspira incredere si care mi-ar da o garantie,nu verbala ci scrisa,foamea in piata dupa depozite e mare,dar nu pentru ca nu sunt bani ci pentru ca ei nu mai vin si toata lumea sta cu ei sa astept un moment speculativ,ca moneda as alege cea nationala pe euro nu as miza,desi sincer dobana la euro a scazut in uniune dar la noi inca nu,aici ma refer la dobanda de referinta,oricum la noi mai e de munca inca mult si bine,si tot nu se va face nimic.
Masinile se vor ieftinii dar nu va stresati ca nu prea mult,va fi greu sa iti poti lua una chiar daca acum mari constructorii se intrec in oferte nu uitati un lucru productia lor costa miliarde de euro ca sa vinzi 2 masini la pret de una sau sa le dai dotarii ce costa gen 300 sau 600 sau 1000 euro ii vor baga in gaura de unde isi vor revenii mai tarziu,si falimentul multora le bate la usa,singura ar fi sa se produca masini din materiale mai putin costisitoare,si pretul sa fie mai mic e o varianta cat de cat.
Nu vreau sa ma cred expert si nici sa jignesc pe cineva,dar totusi sunt speriat de ce se intampla,ai nostrii inca se joaca cu statisticii altii iau masuri de reducere pentru dobanzi si alte facilitatii si ai nostrii se joaca,nu mai suport situatia asta si imi sta pe creieri,ma bucur si ii multumesc la Dumnezeu ca mai am unde sa lucrez si sper sa nu raman fara servici,cat despre situatia actuala ma doare sufletul.Sincer.
Drive safely, girls prefer you in one piece!
https://www.facebook.com/groups/199901473710273/
Clau_logo
Gold Member

Maşina: Mondeo Mk3 Titanium X 2.0 TDCI

Mesajde Darth-Claudiu » 19 Ian 2009, 14:17

$1 scrie:$2Depinde ce face. Un minim ar fi 50 lei pentru necalificaţi (muncă brută - cărat, râcâit pereţi, săpat). Pentru meseriaşi - minim 75.

Ii vreau si eu pe astia =)). Intrebarea a continut si o inadvertenta voita. Dar ma tem ca nici pe criza nu gasesc sa-i angajez la cat ai spus tu. Poate doar d-aia care o zi muncesc, trei zile sunt beti crita...
Lasand gluma deoparte, realitatea e alta. Altele sunt scorurile. De la dublu in sus. Aproape de castigurile din Spania. Stiu doua companii (cu una am lucrat eu) care urmau sa repatrieze echipe intregi de constructii din Spania pentru ca aveau proiecte clare aici si le puteau asigura salarii comparative.
Momentan constructorii sunt cei mai afectati. Aia care au lucrat cu statul sunt in rahat mare...In fine constructorii au bani de recuperat (unii stiu sa puna chiar si garantii - reciproce sau nu - in contract, ca sa fie siguri ca-si recupereaza banii, macar pe stadii de proiect, nu ca altii) dar au si cheltuieli mari care nu-i asteapta. Au leasinguri la utilaje (nu au incasari, platesc ratele, utilajele stau), au angajati pe care nu-i pot da afara cu una cu doua pentru ca i-au angajat si i-au tinut cu greu (pe aia buni). Se va ajunge si la reducerea salariilor in constructii, la primavara, cand se redeschide sezonul si cand parte din proiectele din 2007-2008 vor fi gata (in cazul celor care au banii cu care sa le termine); momentan se lucreaza la finisaje, se termina proiectele vechi dar prea putine vor incepe; de plecat afara...nici poveste. Problema e ca se vor vinde multe apartamente la rosu sau intr-un stadiu incipient de finisare si ala va fi ghiseftul echipelor mici de constructori care il vor tzepui pe client ca el nu are habar de preturi, trucuri, etc. Asta le va mai da putin de lucru constructorilor din marile orase. Tot peste vreo 6 luni este de asteptat sa apara si reducerile la materialele pentru constructii din sfera finisajelor (gipscarton, glet, vopsea, gresie, adezivi placari, usi-ferestre, etc), reduceri care pana in prezent eu nu le-am vazut. Hai sa mai asteptam vreo 6 luni. Cred ca lucrurile se vor autoregla intr-o buna masura. Sper doar ca bancile sa nu relanseze ofensiva creditarii orbesti...pentru ca inca cei mai multi nici nu inteleg ce se intampla. Vor vedea in semestrul 2.
Pariez pe elasticitatea veniturilor fortei de munca din constructii :D .
Darth-Claudiu
1nsane Member

Mesajde isotech_ro » 19 Ian 2009, 14:43

$1 scrie:$2epinde ce face. Un minim ar fi 50 lei pentru necalificaţi (muncă brută - cărat, râcâit pereţi, săpat). Pentru meseriaşi - minim 75.

afirmatie corecta !!! cu amendamentul, muncitor necalificat ("zilier") 50 RON/zi de munca, fara acte ITM. pretul este "fixat" de beneficiarii de ajutor social ( "multumim domnului Nastase, ala ce ne-a pus sa ne numaram ouale" ), care iau de la stat 30RON / zi daca nu ma insel.

mai am un amendament de facut la anumite afirmatii postate in unele comentarii, si anume, cel legat de preturile imobiliarelor care variaza foarte mult in afara Bucurestiului, de exemplu, se pot cumpara apartamente / terenuri, in zone defavorizate, cu de 3-5 ori mai mici ca in Bucuresti
isotech_ro
1nsane Member

Mesajde Darth-Claudiu » 19 Ian 2009, 15:06

$1 scrie:$2mai am un amendament de facut la anumite afirmatii postate in unele comentarii, si anume, cel legat de preturile imobiliarelor care variaza foarte mult in afara Bucurestiului, de exemplu, se pot cumpara apartamente / terenuri, in zone defavorizate, cu de 3-5 ori mai mici ca in Bucuresti

Da, si au existat multi pensionari care s-au relocat din Bucuresti in Valea Jiului (de ex). Si-au vandut apartamentul din Bucuresti pe 100.000 euro si si-au luat acolo cu 50.000 euro. Pensia le va veni in Valea Jiului prin Posta Romana :D .
Cu terenurile e mai greu...pentru ca trebuie sa faci ceva pe ele (cartier rezidential la Plopeni, nu prea merge, parcul logistic trebuie sa fie aproape de cerere, industria iti necesita forta de munca, calificata iar retail-ul e exclus; cel mai bine le folosim pentru plante tehnice =)) ).
Darth-Claudiu
1nsane Member

Mesajde isotech_ro » 19 Ian 2009, 15:15

$1 scrie:$2.... in Valea Jiului (de ex). Si-au vandut apartamentul din Bucuresti pe 100.000 euro si si-au luat acolo cu 50.000 euro...

cred ca 50.000 euro a fost vorba de ultacentral in Petrosani ... ce spun acum sunt preturi de Galati .... in vara 2007, apartament ultracentral Galati, 3 camere, fara nici o problema, etc, etc, pret maxim tranzactionare 120.000 euro, in acest moment se striga un apartament similar la 65.000 euro, probabil se va vinde cu cca. 50.000 euro ... discutam de apartamente in blocuri construite intre 1980 - 1995
isotech_ro
1nsane Member

Mesajde zaboss » 19 Ian 2009, 18:14

$1 scrie:$2afirmatie corecta !!! cu amendamentul, muncitor necalificat ("zilier") 50 RON/zi de munca, fara acte ITM.

Acte, ITM? În construcţii? What is this? =)) =)) =))
zaboss
Gold Member

Mesajde Officer » 21 Ian 2009, 10:32

la mine continua seria concedierilor... cam un om pe zi in medie... pana acum au zburat mai mult de 15...
Obsedat de ordine si disciplina.
Officer
Elodia

Maşina: Nu mai am ford :(

Mesajde adicristea » 21 Ian 2009, 19:25

Si e un fel de 6/49 sau se ia de la cel mic spre mare?
\\\ Cumpara "romaneste"! Salveaza-ti slujba! ///
Nu fi zmeu, s-ar putea sa zbori!
Nemulţumirile oamenilor nu vin din ceea ce li se întâmplă, ci din diferenţa dintre ceea ce li se întâmplă şi aşteptările lor. ™Ciugu®
Imagine
adicristea

Maşina: Citroen C4 Picasso 1.6 eHDI
VIN: 00000000000000000

Mesajde Nenea Fordescu » 21 Ian 2009, 20:43

$1 scrie:$2
$1 scrie:$2afirmatie corecta !!! cu amendamentul, muncitor necalificat ("zilier") 50 RON/zi de munca, fara acte ITM.

Acte, ITM? În construcţii? What is this? =)) =)) =))

Cred ca daca se ia la verificat o firma de constructii, blocul este ridicat de un inginer, un manager si-un arhitect. Ei, cu manutele - alea sase si-un manual de utilizare :)) De jos pana sus!
Ultima oară modificat de Nenea Fordescu pe 21 Ian 2009, 20:50, modificat 1 dată în total.
Nenea Fordescu

Maşina: Old New Focus TI-VCT + diverse 11.2008

Mesajde KomandantuR » 21 Ian 2009, 20:46

Eu simt criza...in plamani. De vreo 10 zile n-am mai pus tigara in gura. O dau si io p-asta cum ca nu imi mai permit, si poate asa reusesc... :D
"Beware the lollipop of mediocrity; lick it once and you'll suck forever." -Brian Wilson
KomandantuR

Maşina: Ford Focus 2007, 1.6i 100 CP, Trend Collection
VIN: WF05XXGCD57L20779

Mesajde Nenea Fordescu » 21 Ian 2009, 20:49

Ohohoooo! Bine ai venit in clubu' "abstinentilor", maestre! :)
Nenea Fordescu

Maşina: Old New Focus TI-VCT + diverse 11.2008

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Discutii libere/forum