de Clau_logo » 12 Feb 2009, 15:33
Salut
Vreau sa va spun ca lucrez in sistemul bancar de ceva vreme buna si chiar stiu cum merg treburile am inceput de jos si am urcat pe propriile mele puteri.Sistemul bancar din Romania e prost inteles uneori si chiar din acest motiv la noi merge foarte bine propaganda negativa,si vreau sa va explic ceva: ganditi-va la niste lucruri,aveam conditii foarte bune la credit,dar infrastructura in sistem prea putina,polutia a ajuns sa fie saturata aici pe de o parte vina bancilor care au vrut sa castige cote de piata si pe de alta parte vina clientiilor,sa aibe cat mai mult sa faca cat mai mult,va dau 2 exemple pro si contra.Cel pro e ca noi spre deosebire de europeni suntem mari afaceristi adica oricine isi poate face o firma dar cunostiinte ca sa o conduca si sa isi analizeze afacerea sunt din cele mai mici sau chiar egale cu zero,atunci vin si cer,ca nu au de unde acoperi gaurile pe care le au,in schimb cineva cu o cultura buna va zic eu ca face o afacere buna si un pret la un credit nu il sperie,aici noroc ca optica bancii unde sunt e una profesionista si chiar sincer am avut multe de invatat si castigat din aceasta experienta,legat de al doilea exemplu vreau sa va zic un lucru se intampla la noi urmatorul fenomen:MOFTUL adica sincer nu vad logica urmatoarele variante imi cumpar casa cu credit ipotecar si mai iau inca 3 credite ca sa m-il fac apoi vine banca si imi ia casa cu tot ce e in ea de ce pentru ca eu sar in sus sa am de toate,sau familie 3 persoane 2 adulti si 1 copil si care au o masina pe familie dar ca sa ii faca moftul la odrasla mai cumpara o masina tot prin credit sau leasing si apoi nu mai poate plati ca deh asta e viata.Apoi tot clientul e cel revoltat banca asta nu mi-a dat credit ca deh crede ca nu am situatiile financiare bune,dar alta banca mai mica imi da,aici e mentalitatea gresita.Nu se face cota de piata doar pe tendinta de crestere a consumului in piata,trebuie urmarit calitate si seriozitate e parerea mea.Nu cred ca vor da faliment banciile din Romania si nici modificari nu vor fii zvonuri in schimb negative care sa afecteze credibilitatea bancii sunt pentru ca "de ce sa moara capra mea cand poate sa moara capra vecinului".Ceea ce voi ziceti de listarea banciilor pe bursa nu va mai uitati acolo fratiilor e un efect invers acum se fuge de pe bursa pe conturi in banci nu pentru ca sunt dobanzi mari si nu pentru ca nu este lichiditate ci pentru ca se cauta un sector care nu mai este asa de volatil,sa nu credeti ca nu se dau credite se dau dar se face o triere care din pacate pentru unele banci care au stricat piata nu prea se mai poate faci.Cat despre oamenii din banci da din pacate sunt multi fara experiente de ce pentru ca eu am mers intotdeauna pe principiul citesti si vei stii altfel nu va merge,sunt multi care nu citesc nu respecta nimic,vor doar sa vanda sub orice pret sub orice conditii,din pacate aici s-a stricat piata datorita castigarii unei cote de piata prin intocxicarea ei.
Am avut ocazia sa merg sa fac practica la banci in europa si in alte state si va spun sincer nu se intamplat niciodata ceea ce s-a intamplat aici,si aici ma refer la cele mentionate mai sus.Nu vreau sa par expert sau sa jignesc pe cineva e nasol ce se intampla si pe mine ma sperie asta dar atata timp pana cand nu se face ordine nu se va putea face nimic,imi pare rau,dar aici e devina din pacate si cei ce guverneaza tara asta,pentru ca ii afecteaza pe multi.
Speram sa se schimbe lucrurile inspre bine.Dar mai ramane de vazut.
Drive safely, girls prefer you in one piece!
https://www.facebook.com/groups/199901473710273/