Mai baieti...n-am mai avut rabdare si am dat o fuga pana la dealerul Ford din Timisoara sa vad si eu noua Fiesta.
Aveau cateva masini expuse si afara si in showroom si aveau si una pregatita de drive-test, asa ca am plecat imediat la plimbare.
Vorbesc acum in calitate de fost posesor (pana acum 3 luni) de Fiesta 1.6i Ghia, cu care am parcurs cam 13.000 Km.
Am ramas extraordinar de impresionat de modul in care s-a comportat masinuta asta noua. Ce sa va spun...doua clase peste generatia actuala.
Suspensiile amortizeaza mai bine denivelarile si sunt mai bine antifonate (zgomot mai redus la trecerea peste denivelari). Dar, cu toate acestea, masina se strecoara printre benzi si se manevreaza cu o agilitate incredibila, fara sa-si piarda nici o clipa tinuta de drum ferma. Pentru o masina de clasa mica (adica pana pe la 90 Km/h) are un comportament foarte placut si sigur.
Motorul testat era cel de 1.4 benzina / 96 CP. Foarte sprinten pana la 70 Km/h, suficient pana la 100 Km/h. Se tureaza foarte frumos, nu face mofturi daca retrogradezi din treapta IV in III si il arunci la 3000 RPM, nu se zgaltaie. Totusi, cel de 1.6/100 CP de pe fosta mea Fiesta era ceva mai puternic la turatii joase (pana in 3000 RPM).
Directia cu asistare variabila este foarte moale la manevre la viteze mici si pare putin imprecisa. Se intareste insa odata cu cresterea vitezei. Deja de la peste 40 Km/h, devine mult mai precisa si cu un feedback foarte bun, foarte placuta. Mult mai reusita decat vechea Fiesta, avand in vedere publicul tinta, care in mod sigur va aprecia asistarea suplimentara la manevre prin parcare.
Aspectul exterior este extraordinar pentru o masina de clasa mica. Totul curge placut, oglinzile au o forma foarte interesanta si asortata cu restul masinii. Daca mergeti la dealer, cereti sa vedeti una in culoarea Tango sau Morello (asta mi-a placut cel mai mult). Nu mi-a placut cum arata in culoarea argintiu.
Aspectul interior este semnificativ imbunatatit fata de generatia anterioara. Toate plasticele au o textura mai fina, bordul este din material moale, panourile usilor au o forma foarte interesanta si exista o pernuta textila pe care se poate sprijini cotul. Masina avea nivel de echipare Trend. Bordul, consola centrala arata fantastic in realitate. Iar cu ceasurile nu am avut absolut nici o problema. Au un aspect elegant, iluminare placuta, gradatii albe. Extraordinar de bine incadrate in tonul intregii masini. Daca va uitati la poze, veti vedea ca panoul cu comenzile de climatizare este putin retras sub bord. Este un truc foarte interesant, care mie mi-a creat senzatia de spatiu mai mare, mai aerisit.
LE1: Volanul se poate regla pe doua directii, atat in sus-jos cat si pe adancime. La generatia precedenta, se putea doar pe inaltime.
LE2: S-a marit semnificativ spatiul de repaus pentru piciorul stang, din stanga pedalei de ambreiaj.
Nu va asteptati insa sa vedeti un interior de Audi. Este totusi o masina de clasa mica si trebuie judecata relativ la clasa din care face parte. Si din aceasta perspectiva, da clasa la toata lumea si este un progres foarte mare fata de generatia pe care o inlocuieste. Insa, celor care prefera un Sandero pentru ca are scut la motor, le recomand sa compare totusi si interioarele, antifonarea si tinuta de drum ale celor doua masini, inainte de a emite o judecata.
Si ca antifonare, pot sa va spun ca lucrurile s-au imbunatatit fata de generatia precedenta. Ochiometric, in asta noua, la 90 Km/h, este cam tot atata zgomot cat era in cea veche la 70 Km/h. Iar motorul are un sunet foarte placut in accelerare. Impresionat.
Alta imbunatatire semnificativa fata de generatia anterioara o reprezinta scaunele. Pe generatia anterioara aveau sezutul foarte ingust si foarte scurt, eu nu prea imi gaseam locul. Ei bine, generatia actuala are scaune in care si eu stau bine, cam cu o treime mai mare sezutul.
LE3: La Fiesta precedenta, reglajul pe inaltime al scaunului nu prea era eficient, se modifica inclinarea sezutului fata-spate. La generatia noua, reglajul pe inaltime functioneaza exact asa cum ar trebui.
Spatiul pentru pasagerii din spate este ceva mai redus, dar sezutul banchetei a crescut iar spatarul este mai inclinat, mai comod.
Portbagajul este vizibil mai mare decat la generatia precedenta. Pare mai adanc (in jos) cu vreo 10 cm si mai lat cu vreo 15 - 20 cm. A primit si buton pentru deschidere din exterior, deasupra de numarul de inmatriculare.
Generatia veche avea faruri cu un singur bec cu doua filamente, de tip H4, cauza unor plangeri (justificate) din partea utilizatorilor. Ei bine, versiunea noua are faruri "normale", cu cate doua becuri (H1 si H7) pe fiecare far.
In concluzie, avem un exterior fantastic de frumos pentru o masina mica, un interior semnificativ imbunatatit fata de generatia precedenta, combinate cu o tinuta de drum impresionanta pentru o masina de clasa mica. In opinia mea, masina asta este un salt extraordinar fata de generatia precedenta. Ladies and gentlemen, I think we have a winner!

Mai tineti minte filmuletul de la Top Gear, in care Jeremy Clarkson alearga o Fiesta printr-un shopping mall? Ei bine, exact asta iti vine sa faci cu masinuta. Se simte ca reactioneaza foarte placut si previzibil, parca iti transmite ca ii place la joaca.

Puteti cauta pe forum direct de pe Google. Exemplu: [ revizie ford fiesta site:clubford.ro ]