ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !
10 Mar 2009, 14:54
In conditiile crizei financiare e tot mai greu pt. cei cu masini achizitionate in leasing sa plateasca ratele, euro a crescut, deci ratele au crescut, inclusiv casco, sporuri nu se mai dau, prime nici atat, multi lasandu-si masinile in curtea bancilor. Asa ca va intreb, si nu fara rost, in conditiile diminuarii veniturilor ati renunta la masina sau v-ati rupe de la gura pentru a pastra masina??? Credeti ca e posibila o rescadentare? Ca de vanzare ori predare leasing nici nu poate fi vorba...THNX
10 Mar 2009, 15:12
daca as fi in aceea situatie, as cauta una mai ieftina sh si cu intretinere ieftina.
10 Mar 2009, 15:13
Problema e simplă dacă se diminuează veniturile astfel încât costurile lunare(incluzând leasing, combustibil, etc pt. mașina, mâncare bla bla) depășesc 50% din Venit atunci fie refinanțezi leasingul pe o perioadă mai mare (și oricum ți-o iei pe coajă cu comisioane) fie duci mașina înapoi.
Dacă trebuie să faci sacrificii mari(de genul azi mănânc mai puțin, sau nu-mi schimb adidașii vechi încă 3 luni) renunță la mașină. Nu merită

Eu aș renunța cu inima împăcată. E un fier mizerabil.
Ești la începutul leasingului ? Sau spre final ?
Trebuie să iei în considerare și faptul că € n-o să mai scadă sub 4 și cel mai probabil la anul o să ajungă undeva la +5.
Spor
10 Mar 2009, 15:17
Mi-am pus si eu de multe ori intrebarea asta "existentiala" .
Cand am cumparat masina , prin credit - 7 ani , am zis ca indiferent cat de greu imi va fi ,
nu voi da vina pe ea !
Suma pe care mai am de dat la banca = 40.000 lei ar fi cam cat as lua pe ea in targ ( cred ..sper..

)
Deocamdata platesc rata + CASCO si apoi vad cum ma descurc cu restul banilor.
Daca "gluma se ingroasa" si nu mai pot plati ratele , probabil as vinde-o si apoi platesc datoriile
la banca.
Oricum , consider si acum ca a meritat efortul ,m-am folosit de ea aproape un an si daca voi fi
nevoit sa o "marit" , asta e , ma uit inainte si sper , cand vor fi vremuri mai bune , imi voi cumpara
una la fel ( tot un focus

, in amintirea ei

)
10 Mar 2009, 15:26
$1 scrie:$2n conditiile crizei financiare e tot mai greu pt. cei cu masini achizitionate in leasing sa plateasca ratele, euro a crescut, deci ratele au crescut, inclusiv casco, sporuri nu se mai dau, prime nici atat, multi lasandu-si masinile in curtea bancilor. Asa ca va intreb, si nu fara rost, in conditiile diminuarii veniturilor ati renunta la masina sau v-ati rupe de la gura pentru a pastra masina??? Credeti ca e posibila o rescadentare? Ca de vanzare ori predare leasing nici nu poate fi vorba...THNX
depinde cat de mult s-ar diminua veniturile si ce procent din venituri s-ar duce pe masina.
parerea mea e ca o masina n-ar trebui sa-ti manance mai mult de 5% din venituri pentru utilizare (inclusiv intretinere) si eventual inca 10-15% in cazul in care a fost cumparata in leasing sau cu un credit.
prima data vorbeste cu cei de la firma de leasing, daca accepta sa modifice contractul sau nu. multe firme sunt flexibile si accepta modificarea scadentarului.
10 Mar 2009, 15:31
avantajul meu a fost o masina luata cu credit de nevoie personale, dobanda fixa, in lei.
dar datorita faptului ca salariul nu a crescut anul asta fix deloc, mai mult decat atat m-am mutat in chirie si se mai duc si acolo cateva meleoane, gandul de a vinde actuala masina prinde contur din ce in ce mai mult in capul meu.

oricum, daca va fi sa fie, va pleca tot in familie, urmand sa fac schimb cu sora mea. o sa imi dea masina ei plus ceva diferenta consistenta si "caruta" ei o voi tine pentru urgente.
$1 scrie:$2
$1 scrie:$2n conditiile crizei financiare e tot mai greu pt. cei cu masini achizitionate in leasing sa plateasca ratele, euro a crescut, deci ratele au crescut, inclusiv casco, sporuri nu se mai dau, prime nici atat, multi lasandu-si masinile in curtea bancilor. Asa ca va intreb, si nu fara rost, in conditiile diminuarii veniturilor ati renunta la masina sau v-ati rupe de la gura pentru a pastra masina??? Credeti ca e posibila o rescadentare? Ca de vanzare ori predare leasing nici nu poate fi vorba...THNX
depinde cat de mult s-ar diminua veniturile si ce procent din venituri s-ar duce pe masina.
parerea mea e ca o masina n-ar trebui sa-ti manance mai mult de 5% din venituri pentru utilizare (inclusiv intretinere) si eventual inca 10-15% in cazul in care a fost cumparata in leasing sau cu un credit.
prima data vorbeste cu cei de la firma de leasing, daca accepta sa modifice contractul sau nu. multe firme sunt flexibile si accepta modificarea scadentarului.
5% ??? pai numa pe un plin de benzina se duce mai mult decat 5 %.
norocosilor! mai aveti locuri libere pe unde lucrati?
10 Mar 2009, 15:45
DA, eu as renunta. Si trec pe moto

E mai ieftin la toate
10 Mar 2009, 16:18
$1 scrie:$2A, eu as renunta. Si trec pe moto

E mai ieftin la toate

Bicicleta e si mai ieftina

. S-au prins multi pe afara de chestia asta...
10 Mar 2009, 16:19

E mai ieftin la toate

da, asa este este mai ieftin, mai sportiv dar numai cand este soare si cald
10 Mar 2009, 16:22
$1 scrie:$2

E mai ieftin la toate

da, asa este este mai ieftin, mai sportiv dar numai cand este soare si cald

Daca te aude tashulina

... ia intreab-o pe ea ...
10 Mar 2009, 16:28
Decat sa platesc pentru o masina mai mult de 4-5 ani mai bine ma lipsesc de ea.
10 Mar 2009, 17:01
Am dat pe masina, acum cateva luni, aproape 18.000 euroi. Daca o vand acum, iau maxim 12.000. Sunt prea sarac sa arunc 6000 euro pe fereastra. Mai bine o tin, cresc gaini in ea si scot profit din vanzarea de oua
DAR, daca familia mea are nevoie de bani, nici nu mai uit unde-o vand. Duca-se!
10 Mar 2009, 19:03
Eu am dat 16000 euro pe ea, credit in lei cu dobanda variabila

pe 5 ani. Rata si cheltuielile cu ea imi manaca cam 60% din salariu

. Ma descurc deocamdata dar e cam nasol sa traiesti pentru a plati rate la masina. Planul meu anul asta era sa achit anticipat tot creditul la masina cu un credit care sa includa apartament, renovare si diferenta ramasa la masina

...doar visuri
Deocamdata ma scolesc ...cursuri peste cursuri de specializare pentru a-mi face un upgrade la servici. Poate la anu'
10 Mar 2009, 19:15

E mai ieftin la toate

Eu oricum vara trec pe moto, de fapt cand e mai frumos afara, nu doar vara, mai ieftin si ajungi si mai rpd unde ai nevoie:P
10 Mar 2009, 19:18
$1 scrie:$2u am dat 16000 euro pe ea, credit in lei cu dobanda variabila

pe 5 ani. Rata si cheltuielile cu ea imi manaca cam 60% din salariu
cam mult.

banuiesc ca tinar fiind nu ai alte cheltuieli. gen rata la casa sau chirie, intretinere la bloc, copii mici de crescut.
10 Mar 2009, 19:27
eu am fost la un pas de a da masina...chiar am avut-o la vanzare...din fericire m-am reabilitat cat de cat (noroc cu familia)...dar daca ar fi necesar...
11 Mar 2009, 02:53
eu nu as renunta la masina chiar de as muri de foame si as manca un ou pe zi plus ceva zacusca.
conteaza f mult daca in momentul in care cineva si-a cumparat masina , efortul financiar a fost mare. acum , cu venirea crizei, cu siguranta veniturile au scazut la toata lumea si acest lucru cumulat ca deprecierea leului si marirea dobanzilor atrage situatii si mai dificile ca inainte(cand si atunci efortul a fost mare). probabil ca daca as fi fost in situatia asta as fi considerat vanzarea masinii insa chiar daca o vinzi , suma de bani obtinuta pe ea este una modica si nu te salveaza din rahat decat pt perioade scurte. solutiile trebuiesc cautate in alta parte si nu in vanzarea masinii.
razvaldinho s-a intins prea mult cu costurile masinii. nu cred ca cineva trebuie sa se intinda cu mai mult de 30% din venituri pt a detine o masina iar aici ma refer si la rate, casco, combustibil, consumabile, revizii.
11 Mar 2009, 04:22
Eu nu vreau sa ma gandesc ca trebuie sa renunt la masina e destul de importanta pentru mine si nici transportul public nu este ieftin dar cu criza asta mondiala .......................
11 Mar 2009, 06:50
Pentru inceput am renuntat la fumat, si eu si sotia, si se simte foarte bine la buzunar. Deja imi raman in plus lunar cam un salariu minim pe economie. Dintre cei care ati postat aici si sunteti fumatori, faceti un calcul sumar, o sa vedeti ca banii dati pe tigari acopera mare parte din rata aia leasing...
11 Mar 2009, 07:24

Masina, ce mare scofala,
Daca ar fi nevoie as arunca cu in primul venit sa o cumpere, Daca nevoia de bani ar fi cumplita,In acest moment este ok dar tot ma gandesc sa o vand pentru un upgrade...
Vb lui Nea Fordescu , daca familia ar avea nevoie as vindeo fara nici o remuscare
11 Mar 2009, 07:55
Eu unul nu pot renunta la masina. Serviciul depinde de asta, fac naveta zilnic si alte posibilitati sunt mult prea nasoale. Nici nu vreau sa ma gandesc daca fac vreo magarie si raman fara masina sau carnet. In fine cu masina m-as mai descurca ca mai am o coaja de dacie ca back-up

Pana acum sunt curat ca lacrima in 10 ani de soferie. Cheltuielile auto nu depasesc 30-40% din venit.
Singurul efect negativ e comoditatea pe care am capatat-o. Nu ies din curte fara masina oricat de aproape as merge
11 Mar 2009, 10:06
La mine treaba sta in felul urmator:
- cumparat Ford Focus II acum o luna cu 4000 euro dati din avansul de casa
- gasit casa, canci bani de avans
- la munca ma duc cu un coleg caruia ii deconteaza motorina
- masina zace in fata blocului
Si totusi nu renunt la ea nici in ruptul capului, si pana la piata (200m) ma duc cu masina.
11 Mar 2009, 11:09
am facut ei eu un calcul cu banii de tigari. fumam atat eu cat si sotia iar costurile lunare sunt de 350ron. f mult.
Valistoica, ai timp tot anul asta sa faci rost de bani pt avans la apartament. stai linistit ca timpul lucreaza in favoarea ta si cred ca in jumate de an vei casi apartament cu doua camere , decomandat, etaj intermediar la 50.000 euro adica la jumatate de pret fata de acum doi ani. ce-i drept ca si euro va fi cu 1RON mai scump.
12 Mar 2009, 12:10
$1 scrie:$2) Masina, ce mare scofala,
Daca ar fi nevoie as arunca cu in primul venit sa o cumpere, Daca nevoia de bani ar fi cumplita,In acest moment este ok dar tot ma gandesc sa o vand pentru un upgrade...
Vb lui Nea Fordescu , daca familia ar avea nevoie as vindeo fara nici o remuscare
fiecare are o opinie despre masina sa o vanda sa nu o vanda dar daca ai cumparat-o cu 3000
mai o prepari cu inca 3000 si la final o vinzi cu un pret de nimic ce afacere este nu este doar criza mondiala e devina pentru tot ce se intampla
12 Mar 2009, 22:01
sincer niciodata nu m-am gandit cum as putea suporta financiar achizitia, exploatarea si intretinerea unui autoturism luat de nou.. / devalorizarea unei masini noi e .. galopanta /.
de 6 ani ma folosesc de masina firmei la care sunt angajat si am pus combustibil numai, cand sunt in concediu.
12 Mar 2009, 22:50
$1 scrie:$2m facut ei eu un calcul cu banii de tigari. fumam atat eu cat si sotia iar costurile lunare sunt de 350ron. f mult.
E o suma rezonabila. Se poate si dublu, fara prea mare efort (vorbesc din experienta).
19 Mar 2009, 23:13
niciodata nu am fost adeptul leasingului sau ratelor... nu am bani - nu ma intind mai mult decat imi permit... cand am avut de unde mi`am luat Mondeo Sh din Germania cu banii jos.
Plus la asta, la masina cumparata noua pierderile financiare sunt enorme! nu mai spun ca o simpla revizie pe care esti obligat sa o faci la reprezentanta te costa cat 3 facute oriunde in alta parte.
Ar trebui sa mai reducem din cheltuielile inutile in aceasta perioada de criza care se pare o sa mai dureze vreo 5-6 ani.
28 Mar 2009, 02:18
renunt de la gura ca am lucrat mult pentru focus sa-l pierd ar fi un dezastru
29 Mar 2009, 18:50
Pt mine(ca de altfel pt majoritatea) masina nu este doar un moft, ci o necesitate fara de care viata ar fi mai complicata.
30 Mar 2009, 17:19
pana acum spalam masina saptamanal insa de acum o voi spala o data la 3 -4 saptamani. da-o la naiba ca si asa se murdarea dupa maxim 2-3 zile.
mai taiem din cheltuieli.